Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στην ημερίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με θέμα «Αλληλεγγύη - το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 «Μακαριότατε, άγιοι Πατέρες, κυρίες και κύριοι,
Χριστός Ανέστη,


Ακούτε συχνά να μιλάμε για νούμερα, για τάσεις, για ποσοστά…
Και κάποιοι ίσως νομίσουν ότι αυτά μας έχουν απορροφήσει τελείως.
Ότι αυτά είναι το «μέτρο» της πολιτικής μας.
Δεν είναι!
Τελικά, μέτρο της πολιτικής μας είναι αυτό που νιώθουμε, αυτό που διαισθανόμαστε, αυτό που αφουγκραζόμαστε…
Στη θέση που βρίσκομαι οφείλω να ζυγίζω πάντα το καλό που μπορώ να κάνω εφήμερα σε κάποιους, με το κακό που θα φέρει λίγο αργότερα σε πολλούς.
Τα δύσκολα που αναγκαστικά περνάμε, με τα χειρότερα που πρέπει να αποτρέψουμε.
Έχω τους αριθμούς από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους από την άλλη.
Οι αριθμοί πρέπει να βελτιωθούν οπωσδήποτε.
Για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, λίγο αργότερα, για τους ανθρώπους.
Γιατί όταν έχουμε τόσο σοβαρή κρίση, όπως αυτή που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί κι ύστερα αρχίζουν να νιώθουν τη βελτίωση και οι άνθρωποι. Αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε, ότι ο τελικός μας σκοπός είναι οι άνθρωποι, όχι οι απρόσωποι αριθμοί και οι δείκτες.
Αλλά και κάθε στιγμή, όχι μόνο «στο τέλος», όχι μόνο «λίγο αργότερα», πρέπει να θυμόμαστε, ότι οφείλουμε να προσφέρουμε ανακούφιση στον πόνο, προοπτική στις δύσκολες στιγμές, ελπίδα όταν όλα μοιάζουν γκρίζα, φώς όταν όλα δείχνουν σκοτεινά…
Εξυγίανση της οικονομίας, για να μη φτάσουμε ποτέ ξανά σε τέτοια κρίση Και ανακούφιση όσων υποφέρουν σήμερα. Είναι οι δύο πλευρές του καθημερινού μας αγώνα. Και της αγωνίας μας…
Την αγάπη μας για τον άλλο, την έγνοια μας για το διπλανό μας, δεν μπορούμε να τα αναβάλουμε.    Γι’ αυτό και φροντίσαμε όσο μπορούσαμε, κάθε στιγμή, να δίνουμε ανακούφιση στους πιο αδύναμους, σ’ αυτούς που υπέφεραν περισσότερο.
Κι εκεί, ευτυχώς, είχαμε δίπλα μας την Εκκλησία. Που φρόντιζε με χίλιους τρόπους, κάθε στιγμή, αυτούς που δεν τρόπο να σταθούν όρθιοι. Αυτούς που είχαν λυγίσει, που δεν μπορούσαν.

Τώρα που τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, το ξέρουμε όλοι:
Στις πιο κρίσιμες στιγμές της περασμένης τετραετίας, την κοινωνία μας την κράτησαν όρθια κι ενωμένη:
--Η ελληνική οικογένεια που παραμένει ισχυρή.
--Και η Ελληνική Εκκλησία, που πιστή στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας, έκανε το καθήκον της στο ακέραιο.
Και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε!

Και δεν σας ευχαριστούμε μόνο για όσα έγιναν. Αλλά και συνεργαζόμαστε στενά μαζί σας για όσα πρέπει να γίνουν από δω και μπρός  

--Πέρα, λοιπόν, από τα μέτρα ανακούφισης που λήφθηκαν και τρέχουν σήμερα,
--Πέρα από το κοινωνικό μέρισμα που ήδη δίνεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας,
--Πέρα από τα μέτρα για τους άστεγους, για τους ανέργους, για τους ανασφάλιστους,
--Πέρα από τα έργα της Εκκλησίας που ήδη εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ.
Έχουμε τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα, που αποφασίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση…
Και προβλέπει ότι για την επταετία 2014-2020, θα δοθούν 281 εκατομμύρια στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» στους ανήμπορους.
Και μπορεί να ξεπεράσει και τα 350 εκατομμύρια…
Το έκτακτο αυτό πρόγραμμα θα δοθεί κυρίως τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Και το μισό απ’ αυτό, θέλω σήμερα να σας ανακοινώσω, θα το δώσουμε να το διαχειριστεί η Εκκλησία της Ελλάδος!
Ώστε η ανακούφιση και η ανθρωπιά να έχουν και υλική υποστήριξη.
Ήδη πρέπει να συνεργαστείτε το αμέσως επόμενο διάστημα με τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας που το χειρίζεται, για να ολοκληρωθεί ο Προγραμματισμός ως το Σεπτέμβριο, και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λεπτό…

Ξέρετε υπάρχουν δύο σοφά γνωμικά:
·         Το ένα λέει ότι στον Πόλεμο δεν υπάρχουν άθεοι! Όλοι σταυροκοπιούνται στα χαρακώματα! Κι εμείς ζούμε «πόλεμο» τα τελευταία χρόνια. Πόλεμο επιβίωσης για την Πατρίδα μας. Πόλεμο που τον κερδίζουμε πια… Και τον κερδίζουμε επειδή όσοι νοιαζόμαστε αυτόν τον τόπο, δουλέψαμε μαζί, με έγνοια για τον διπλανό μας, αλλά και για το αύριο των παιδιών μας. Το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας και η ακούραστη δράση της Ελληνικής Εκκλησίας υπήρξαν πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
·         Το άλλο γνωμικό λέει, πως όποιος έχει την ευθύνη, πρώτα δρα κι ύστερα κρίνει! Πολλά έγιναν στραβά τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλιώς δεν θα φτάναμε στην κρίση… Στην κοσμογονία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, επίσης έγιναν λάθη. Εμείς σήμερα προχωρούμε μπροστά ανοίγοντας δρόμο για το αύριο.
Προχωρούμε με σταθερά βήματα μπροστά, διορθώνοντας τα λάθη που έγιναν. Παλιότερα και πιο πρόσφατα…      
Ποιο είναι το κίνητρό μας; Ποια είναι η πηγή της δύναμής μας για να νικήσουμε όλα τα στραβά κι όλα τα ανάποδα που στοίχειωναν τη χώρα τόσα χρόνια;
Μια λέξη που βρίσκεται στην καρδιά της Ορθοδοξίας:
Η Αγάπη! Η αγάπη για τον πλησίον, η αγάπη για την πατρίδα, που είναι το μέλλον των παιδιών μας. Η Ελληνική Εκκλησία είναι η «κιβωτός» αυτής της αγάπης! Εσείς την εμπνέετε στο λαό μας. Εσείς τη φυτεύετε και την καλλιεργείτε συνεχώς στις καρδιές μας. Και τώρα την αποδεικνύετε στα δύσκολα που πέρασε η κοινωνία μας…
Αυτό είναι – με μια λέξη – το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας: Αγάπη!
Αυτή είναι και δύναμη της Ελλάδας, όταν την ενστερνιζόμαστε όλοι.
Ο πόνος δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων. Και των κοινωνιών. Αλλά ο πόνος δοκιμάζει και την ανθρωπιά του καθενός μας. Κι όταν ξεπερνιώνται οι δυσκολίες σιγά-σιγά, όπως αρχίζει να συμβαίνει τώρα στην Πατρίδα μας, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Αγάπη, η Αλληλεγγύη, η Ευθύνη που μας έβγαλαν από τα δύσκολα, πρέπει να φωτίζουν τις καρδιές και το μυαλό μας το ίδιο από δω και μπρός.
Η Αγάπη, η Ευθύνη η Αλληλεγγύη, δεν είναι για ώρα ανάγκης μόνο…
Είναι τρόπος ζωής κάθε μέρα...
Είναι και ο δρόμος για την αληθινή ευημερία ενός λαού. Για την αληθινή δύναμη για ένα έθνος. Είναι η ακατάλυτη συνοχή μιας κοινωνίας.

Σας ευχαριστούμε για όσα κάνατε γι’ αυτό. Και σας καλώ να συνεχίσετε, να μας το θυμίζετε κάθε μέρα.

Χριστός Ανέστη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.