Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πέρασαν 88 χρόνια και ξανά Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Το 1922 λειτούργησε για τελευταία φορά η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε την Τρίτη στο Φανάρι η γραπτή άδεια, με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο με την πάροδο των ετών έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Στις 15 Αυγούστου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία μετά από άδεια που, επέδωσαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι είχε ενημερώσει σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, στα εγκαίνια του φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης στην Αγία Ειρήνη. Το σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Φανάρι προβλέπει ότι θα μπορεί κάθε χρόνο την ημέρα τη εορτής της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο, να τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 16 αιώνων της μονής που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία είναι αφιερωμένο το μοναστήρι» . Οι πληροφορίες για τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν χιλιάδες ποντιακής καταγωγής Έλληνες που ζουν στις χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική αλλά και στην Αυστραλία.

«Αυτοδιοικητικά πρόσωπα» οι επιλογές της «Επιτροπής» Σαμαρά, Μιχαλολιάκου, Ζώη.

ΝΔ: ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Κριτήρια: «γκάλοπ» στα μέλη, δημοσκοπήσεις, διαβούλευση-Αρχές Ιουλίου οι πρώτοι υποψήφιοι .
Στους μισούς περίπου δήμους, δηλαδή αυτούς με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων και, βεβαίως, στις περιφέρειες πρόκειται να δώσει επίσημα χρίσματα (στήριξη) το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό αποφασίσθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών Χρήστος Ζώης και ο επικεφαλής της γραμματείας Αυτοδιοίκησης Βασίλης Μιχαλολιάκος. Πρόκειται για τα δύο πρόσωπα τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων της ΝΔ, οι οποίο, σύμφωνα με την Ρηγίλλης, «θα είναι, κυρίως, πρόσωπα που έχουν θητεύσει στην αυτοδιοίκηση». Επιστολή Σαμαρά Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ που, βεβαίως, θα έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων μεγάλων δήμων έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τους 800.000 ψηφοφόρους των εσωκομματικών εκλογών με την οποία τους ζητά να εκφράσουν την άποψή για το αν το κόμμα πρέπει να δώσει στήριξη σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες αλλά και για το ποιον υποψήφιο θα ήθελαν να στηρίξει το κόμμα στο δήμο και στην περιφέρεια τους
Τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου οι υποψηφιότητες Επιπλέον, η Ρηγίλλης έχει ήδη ξεκινήσει δημοσκοπήσεις για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, ενώ θα υπάρξει και διαβούλευση με βουλευτές και τοπικά στελέχη του κόμματος. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι τις επόμενες ημέρες μετά το συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιουνίου, η ΝΔ να είναι έτοιμη να ανακοινώσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους μεγάλων πόλεων.