Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz σχετικά με τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας

Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Schulz , Γιατί πραγματικά αγωνίστηκε, αγωνίζεται και είμαι βέβαιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται με αυτό το πάθος για την Ευρώπη και με αυτή τη δύναμη της λογικής αλλά και του συναισθήματος, που διεκδικεί κάθε φορά κάτι το καινούργιο και κάτι το καλύτερο για αυτή την Ευρώπη που όλοι θέλουμε.

Εγώ θα ήθελα να πω ότι όταν η παγκόσμια κρίση εκδηλώθηκε το 2008, έθεσε ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης. Και θα έλεγα μάλιστα ότι ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη δοκίμασε τις αντοχές της αλλά και απέδειξε ότι υπάρχουν πραγματικά κατασκευαστικές αδυναμίες του ευρώ και της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι είναι αυτό το οποίο τώρα διορθώνουμε. Και το διορθώνουμε, γιατί η Ευρώπη έχει γερά ανακλαστικά. Εντοπίζει, διορθώνει σφάλματα του χθες και προχωράει στο αύριο. Και νομίζω ότι η Ελληνική Προεδρία με αυτά ασχολήθηκε.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους όσους αναφέρθηκαν κυρίως στην Τραπεζική Ένωση, στην ολοκληρωμένη πλέον θαλάσσια πολιτική που απέκτησε η Ένωση και που αναβαθμίζοντας σε ένα επίπεδο συλλογικό σωστό, μετρημένο, προβλήματα, όπως είναι η ασφάλεια των συνόρων, οι μεταναστευτικές ροές και η παράνομη μετανάστευση, ίδρυσε ουσιαστικά ένα καινούργιο κεφάλαιο για την Ένωση που σχετίζεται περισσότερο με τη θάλασσα και τα θετικά κι αρνητικά που μπορεί να προέλθουν από μια Ευρώπη, η οποία βρέχεται από παντού με τη θάλασσα. Τώρα, μέχρι τελευταία, πολλά από αυτά τα προβλήματα τα θεωρούσαμε άλυτα. Τώρα πια προχωράμε σε λύσεις. Και η Ιταλική Προεδρία θα πρέπει, επίσης, είμαι βέβαιος ότι θα το συνεχίσει η φίλη Ιταλία με γρήγορο ρυθμό, σε αυτές τις λύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σε αυτά προηγουμένως που σας είπα, αναφέρθηκα αναλυτικά.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρα πολύ διαφορετική από ό, τι ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν εγώ ήμουν εδώ ευρωβουλευτής, πολύ πιο έτοιμη να αντιμετωπίζει αλλά και ακόμα καλύτερα να αποτρέπει κρίσεις, και πολύ πιο ώριμη από ό, τι ήταν τότε. Και ασφαλώς υπάρχουν αδυναμίες. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει απολύτως δίκιο όταν αναφέρεται στο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας. Ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στο θέμα της ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστότητας, που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Αυτή η πιστωτική ασφυξία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που στην Ελλάδα το βλέπουμε τώρα να λύνεται σιγά-σιγά με την ανακεφαλαιοποίηση που πετύχαμε στις τράπεζες και με τα χρήματα, τα οποία διάφορα επενδυτικά καινούργια όργανα μπορούν να μας δώσουν. Αυτό που πρέπει κανείς να θυμάται, βέβαια, είναι ότι από την ώρα που κάποια χρήματα δίνονται ή μια απόφαση για κάποια επένδυση γίνεται, υπάρχει μια χρονική υστέρηση, μέχρι ο κόσμος το θετικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας πράξης, να το αισθανθεί στην τσέπη του. Αλλά τα προβλήματα αυτά σιγά-σιγά έχουν μπει στη ρότα τους. Η Ευρώπη δουλεύει, προχωράει και η πρόοδος αυτή θα γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή από τους λαούς της Ευρώπης. Θέλω άλλη μια φορά να σας πω, κ. Πρόεδρε, ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση όταν βρίσκομαι εδώ. Έζησα πολύ όμορφες και δυνατές στιγμές και χαίρομαι που βλέπω ότι παρά τις πολλές-άλλη φορά τις βλέπω ως μεγάλες, άλλη φορά τις βλέπω ως πολύ μικρές-αναταράξεις, η ζωή συνεχίζεται και η Ευρώπη θα συνεχίσει να λύνει τα προβλήματά της με τρόπο που μόνο αυτή ξέρει.

Δημοσιογράφος : Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είμαι από το Bloomberg και έχω μια ερώτηση για τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Κύριε Πρωθυπουργέ, κατά τους τελευταίους 6 μήνες είχατε καλές οικονομικές ειδήσεις, με την έννοια ότι πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος Ελλάδα πέρυσι επιβεβαιώθηκε και η χώρα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων νωρίτερα, τον Απρίλιο. Είναι η ιστορία επιτυχίας που χτίζετε γύρω από αυτές τις εξελίξεις ο κίνδυνος? Μήπως ο κίνδυνος να γίνει ένα τέχνασμα μάρκετινγκ? Με την έννοια ότι, εάν κοιτάξει κανείς τα πραγματικά νούμερα, οι εξαγωγές πέφτουν, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι η ελάφρυνση, ορισμένα Στοιχεία υποδεικνύουν Ότι Η. Οικονομία συρρικνώνεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ Η. Ανεργία εξακολουθεί ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ whapping 26%.

Α . Σαμαράς : Πρώτα απ 'όλα, δεν συμμερίζομαι την άποψή σας. Η ανεργία μειώνεται σταθερά σιγά-σιγά, αλλά σταθερά μειώνεται. Για τους τελευταίους 5 μήνες, βασικά, έχουμε καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν, η τρόικα είχε πει ότι επρόκειτο να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο λόγος που ήμασταν σε θέση να παρέχουν το 70% του πλεονάσματος σε αυτούς τους ανθρώπους από την Ελληνική Οικονομία που είχε τα χειρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Ελλάδα που θα χρειάζεται καμία επιπλέον δάνεια. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται να έχουν κανένα πρόβλημα. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω μόνο ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν πρόβλεψη και η τρόικα είχε προβλέψει ένα πρωτογενές έλλειμμα για το 2013. Καταλήξαμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα.
Νωρίτερα αυτό το έτος, που ήταν η πρόβλεψη ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2014. Έχουμε ήδη κάνει πολύ καλύτερα από ότι είχε προβλεφθεί και σίγουρα δεν δημοσιονομικού ελλείμματος πρόκειται να λάβει χώρα. Τώρα είναι η πρόβλεψη ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015. Πιστεύω ότι θα τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος και πάλι. Ήδη είμαστε αντιμέτωποι με μια ανάκαμψη. Θα έχουν 0,4 έως 0,5 ανάπτυξη αυτό το έτος. Και η τρόικα περιμένει από εμάς να έχουμε 2,9 ανάπτυξη το επόμενο έτος και 3,7 ανάπτυξης το 2016.
Και πάλι, το ίδιο το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές, σε θέση να δανειστούν χρήματα, το ίδιο το γεγονός ότι, αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς, τα δικά μας spreads είχαν συνεχή πτώση, δείχνουν ότι η πιο συνήθως στόχος-δεν είμαι λένε πάντα λογική - στόχος αλλά ο, σύμφωνα με τα κριτήρια και το χρόνο που έχει στη διεθνή αγορά, λένε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας για το μέλλον, τονίζοντας διατηρώντας την ευθεία γραμμή σχετικά με τη δημοσιονομική μας πολιτική-με άλλα λόγια, να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική διάσταση και ταυτόχρονα να καλύπτει τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει στα δομικά έργα και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας. Και πιστέψτε με, ένα μεγάλο, ένα πολύ μεγάλο μέρος των εν λόγω διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως, αν ήμασταν σε ένα πρόγραμμα ή όχι. Επειδή αυτές τις αλλαγές, οι διαρθρωτικές αλλαγές που μας παρέχουν μια απαραίτητη ανταγωνιστικότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την Ελλάδα να είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε αυτή τη δύσκολη διεθνή κόσμο, όπου ο καθένας είναι σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ως τελικό σημείο ότι πέρυσι είχαμε ένα νέο ρεκόρ εισροή τουριστών. Κάλεσα τον Πρόεδρο να έρθει ως τουρίστας φέτος, αν θέλει, αλλά φέτος πρόκειται να σπάσει το περσινό ρεκόρ και έχουν ένα νέο ρεκόρ. Περιμένουμε να έχουμε περίπου είκοσι εκατομμύρια τουρίστες το καλοκαίρι, για να το θέσω εν λευκώ δύο τουρίστες για κάθε ελληνική, η οποία είναι πολύ σημαντική, διότι θα παρέχει άμεση ρευστότητα, εξουδετέρωσε όλη τη χώρα μας και η ρευστότητα είναι πολύ σημαντικό, ε Ειδικά ΓΙΑ τις ΜΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΜΕ αποτελούν ΤΗ ραχοκοκαλιά Της ελληνικής οικονομίας ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ Οικονομία ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Είναι αυτοί που παρέχουν απασχόληση η οποία είναι ο υπ 'αριθμόν ένα ζήτημα στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σας ακούσαμε στο εξωτερικό να λέτε ότι δεν έχετε να απολογηθείτε σε αυτούς οι οποίοι φοβίζουν τους επενδυτές και καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις αναφερόμενος προφανώς στους ευρωβουλευτές που ήταν μέσα στην αίθουσα. Να υποθέσουμε ότι το ίδιο μήνυμα στέλνετε και στο εσωτερικό της χώρας στους συνδικαλιστές, ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, και τι θα κάνετε πέραν του λεκτικού για το συγκεκριμένο ζήτημα δεδομένου ότι πλησιάζει και ο έλεγχος της τρόικας και είναι προαπαιτούμενο η νέα ΔΕΗ.

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι λένε ότι η αυτή η Κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα. Αυτό είναι ένα αστείο. Κακόγουστο αστείο. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο. Και που απέδωσαν παντού αλλού στον κόσμο. Δεν έγιναν παντού σε όλο τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Αλλά στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστα. Όπως είναι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ο ΟΤΕ. Που από τον καιρό, να σημειώσω, που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο, σε χαμηλότερες τιμές, ενώ παλιά και επειδή είμαι από το 1977 βουλευτής, σας το λέω μετά βεβαιότητας, χρειαζόσουν να περιμένεις χρόνια για να βάλεις μια γραμμή τηλεφώνου. Και πιστεύω ότι πρέπει κανείς να ρωτήσει ευρωβουλευτές ή βουλευτές άλλων χωρών για το τι γίνεται στις Πατρίδες τις δικές τους. Και εκείνοι ξεπούλησαν τον εθνικό τους πλούτο; Αλλά θέλω μια που αναφερθήκατε στη μικρή ΔΕΗ να σας πω ότι πρώτον το ζήτημα αυτό θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση. Και δεύτερον να πω ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς εντυπώσεων ψεύτικων στον Ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το κράτος που «έπαιζε» τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει. Και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή που είναι σε βάρος του Ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να το αφήσουμε να συνεχιστεί.

Δημοσιογράφος: Tony Glacevski , για διάφορα ΜΜΕ στη «μακεδονική γλώσσα». Κύριε Πρωθυπουργέ, μιλήσατε για την επιτυχία που σημειώσατε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σχετικά με τη διεύρυνση, την επιτυχία της Σερβίας, την έναρξη των συνομιλιών με τη Σερβία, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Αλβανία, όμως πού βρισκόμαστε με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» , πώς θα προχωρήσουμε στο ζήτημα της «Μακεδονίας» γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα αυτή είναι ακριβώς η διένεξη με την Ελλάδα και πώς θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα το οποίο χρονολογείται, θα έλεγα, από τις αρχές του 20 ου αιώνα Ως συνέπεια εκείνου του Βαλκανικού πολέμου και του πρώτου Παγκόσμιου πολέμου την 100 Η. επέτειο ΤΟΥ οποίου γιορτάσαμε μόλις αυτές τις ημέρες. Ευχαριστώ. (Ανεπίσημη Για παραπομπή ΑΠΌ Τ α γαλλικά)  

Α . Σαμαράς : Δεν ήξερα, πρώτα απ 'όλα, ότι η "μακεδονική γλώσσα" υπήρχε. Θέλω να πω ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι ένα ημερολόγιο με γνώμονα την περίπτωση, αλλά μια περίπτωση αξιοκρατικού. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα, η οποία σε αυτό το σημείο δεν πληροί τα καθορισμένα κριτήρια και ως εκ τούτου θα υπονόμευε αμετάκλητα την ίδια την αξιοπιστία της καθιερωμένης διεύρυνση και την προσχώρηση οι οποίες είναι οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά από τη στιγμή που μου έθεσε την ερώτηση, θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι όταν η αδιαλλαξία, η οποία αντικαθιστά το διάλογο, τα πράγματα γίνονται επίσης οξεία πιο δύσκολο να επιλυθούν. Και πιστεύω ότι η σημερινή πραγματικότητα, πολιτική πραγματικότητα, όσο αφορά την Ελλάδα από τα Σκόπια είναι μια περίπτωση ακραίας αδιαλλαξίας. Και αυτό είναι ένα πολύ αρνητικό πρόσημο δίνεται σε όλους και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοσιογράφος ( Tony Glacevski - στα γαλλικά): Συγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η «μακεδονική γλώσσα» υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το Ελληνικό κράτος, ένα «ντοκουμέντο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό ( Euro - mosaique ), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία του 1990. (Ανεπίσημη Για παραπομπή ΑΠΌ Τ α γαλλικά) 

Α. Σαμαράς (στα γαλλικά): Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι Κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι 'αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη. (Ανεπίσημη Για παραπομπή ΑΠΌ Τ α γαλλικά) 

Δημοσιογράφος ( Tony Glacevski - στα γαλλικά): Συγγνώμη, κ. Πρωθυπουργέ. Δεν με έχουν επινοήσει, υπάρχω. (Ανεπίσημη Για παραπομπή ΑΠΌ Τ α γαλλικά) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.