Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Πολιτικό Παρατηρητήριο No 48: Καθαρό προβάδισμα Ν.Δ. - Προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4 μονάδες διαφορά


Καθαρό προβάδισμα Ν.Δ.: Προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4 μονάδες διαφορά






Καθαρή υπεροχή της ΝΔ με διαφορά 4 μονάδων στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής καταγράφει η νέα έρευνα της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή, 12/6). Το πιο σημαντικό όμως είναι το καθαρό επίσης προβάδισμα της ΝΔ με 5 μονάδες και στην λεγόμενη παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) ενώ, ο Αντώνης Σαμαράς καλύπτει την απόσταση από τον Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού και προηγείται σε δημοτικότητα με 9 μονάδες. Σε συνέχεια όλων των πρόσφατων στοιχείων όλων των ερευνών που διεξάγονται, είναι σαφές, ότι στην τρέχουσα περίοδο φαίνεται να συντελείται η μεγαλύτερη ανατροπή των τάσεων επιλογής των ελλήνων πολιτών που έχει ποτέ καταγραφεί.


Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% από 29% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στο 27% από 32%. Πρόκειται δηλαδή για μία ολική ανατροπή 7 μονάδων μέσα σε 30 μόνο ημέρες που φέρνει τη ΝΔ από το -3 στο +4. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις, τα εξής ποσοστά: ΚΚΕ 11%, ΛΑΟΣ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Λοιπά κόμματα 7,5%. Προκύπτει δηλαδή οριακά Βουλή επτά κομμάτων, με το 10% συνολικά να μην υπερβαίνει το όριο του 3%, γεγονός που κατεβάζει σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό-πήχη της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.


Πέρα όμως από την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, εξ’ ίσου σημαντικό είναι και το εύρημα των απαντήσεων στην παράσταση νίκης. Στο ερώτημα δηλαδή ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπου η ΝΔ προηγείται σήμερα με 27% έναντι 22% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ, μόλις τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ συγκέντρωνε 16% και το ΠΑΣΟΚ 43%. Μία διαφορά 27 μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε προβάδισμα της ΝΔ κατά 5 μονάδες, σημειώνοντας ακόμα μία ολική ανατροπή της τάξης του 32%. Σημειώνεται, ότι ο δείκτης της παράστασης νίκης δεν έχει ποτέ διαψευστεί την ιστορία των δημοσκοπήσεων.


Και στα υπόλοιπα στοιχεία όμως, ο Αντώνης Σαμαράς είναι σήμερα μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός συγκεντρώνοντας στο σχετικό ερώτημα 35% από 33% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου καταρρέει στο 26% από 34%, με αποτέλεσμα ο αρχηγός της ΝΔ να προηγείται πλέον με 9 μονάδες διαφορά. Παράλληλα, στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς προσεγγίζει για πρώτη φορά το 23%, όσο συγκεντρώνει και ο Γ. Παπανδρέου, με τη διαφορά όμως ότι, ενώ η τάση επιλογής του αρχηγού της ΝΔ είναι σταθερά πλέον ανοδική, ο Γ. Παπανδρέου χάνει 10 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις εκτιμήσεις των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, αυτό που έχει πάντοτε τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι τάσεις που καταγράφονται εφόσον βέβαια υπάρχουν. Χωρίς αμφιβολία, η τρέχουσα εποχή είναι ακόμα μεταβατική και οι τάσεις μόλις έχουν αρχίσει να δείχνουν την ολική ανατροπή όλων όσων γνωρίζαμε στους 20 μήνες που μεσολαβήσαν από τις τελευταίες εκλογές, χωρίς να αγνοείται πάντως και η γενικότερη αμφισημία που δημιουργεί το γεγονός ότι το 38% όσων ρωτήθηκαν στην εν λόγω έρευνα δήλωσε ότι δεν επιλέγει κανένα κόμμα προτιμώντας τη στάση της αποχής. Σκοπός της ΝΔ είναι η ευρύτερη δυνατή κοινωνική πλειοψηφία και αποδοχή των θέσεών της, που σημαίνει ότι επιδιώκουμε τη θετική ψήφο και των πολιτών που επιλέγουν σήμερα την αποχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.