Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Γίουρογκρουπ & Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Γίουρογκρουπ & Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και έλαβε μέρος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.



Μετά πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Οι ημέρες για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι κρίσιμες. Είχα τη δυνατότητα, σήμερα, να συζητήσω τις τρέχουσες εξελίξεις, τόσο στην συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Γίουρογκρουπ & Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.



Για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισα τη συνεχιζόμενη ανησυχία μου για την κοινωνική συνοχή. Το Μνημόνιο οδηγεί σε αύξηση του χρέους που ανατροφοδοτεί το έλλειμμα, δημιουργώντας έτσι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Και είπα στον κ. Γιούνκερ ότι δεν μπορώ να δεχθώ πολιτικές που οδηγούν στην οικονομική, και κατά συνέπεια, στην κοινωνική εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό. Εδώ και μήνες ζητώ συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή βαθιάς ύφεσης, μέτρα για τα οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι δεν ακούει.


Ανέφερα, στη συνέχεια, ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του Χρέους του Μνημονίου, είναι επιβεβλημένη, διότι η αρχική πρόβλεψη της Σύμβασης ήταν μη ρεαλιστική. Όμως, πιθανοί επιπλέον όροι θα δυσχεράνουν την προσπάθεια της χώρας για μείωση του ελλείμματος. Ανέπτυξα, επίσης, τους προβληματισμούς μου για την ανάγκη αναπτυξιακών δράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των προσπαθειών δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι αναπτυσσόμενες αγορές αναπτύσσονται ταχύτατα, πρέπει να προφυλάξουμε, σε βάθος χρόνου, τη θέση της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία.


Επίσης, ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να λειτουργεί ως αντίβαρο σε δύσκολες στιγμές ύφεσης. Αναφέρθηκα στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος θα πρέπει να αποκλείει ρυθμίσεις, που θα ρίχνουν έξω από τις διεθνείς χρηματαγορές, τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα.


Του δήλωσα ότι συντάσσομαι με τη δική του άποψη για την ανάγκη έκδοσης Ευρωομολόγων, ώστε να εκμεταλλευθούμε το τεράστιο εκτόπισμα ολόκληρης της Ευρωζώνης, προς όφελος όλων μας. Τα Ευρωομόλογα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανείζεται σίγουρα και φθηνά. Ειδικότερα, στήριξα την έκδοση, σε πρώτη φάση, Ευρωπαϊκών ομολόγων έργων (European Project Bonds), ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Χωρίς δράσεις ανάπτυξης, θα συνεχισθεί ο κατήφορος και η κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Ευρώπη.


Οι λύσεις, λοιπόν, αυτές είναι στο τραπέζι. Εύχομαι να επικρατήσει τελικά το πολιτικό στοιχείο της Ενωμένης Ευρώπης και όχι η στενόμυαλη λογιστική λογική, που οδηγεί στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων».






Συνεχάρην τον φίλο κ .Γιούνκερ, τόσο γιατί εκφράζει με συνέπεια την ανάγκη αλληλεγγύης και συνοχής στην Ευρώπη, όσο και γιατί με την πρότασή του για την έκδοση ευρωομόλογων προσφέρει λύση για έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.