Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Χαλκίδα

Χρόνια πολλά σε όλους! Αποκλεισμένη από το χιονιά η μισή Εύβοια και υπάρχει αυτό το καταπληκτικό θέαμα που βλέπω μπροστά μου. Δεν το ξεχνάω ποτέ! Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μεγάλη η συγκίνηση. Και είναι η απάντηση της Εύβοιας σε εκείνους που νόμιζαν ότι θα τους εμπιστευόταν ποτέ ο Ελληνικός λαός, όταν εκείνοι δεν έκαναν πράξη την επιθυμία του να μην πάμε σε εκλογές.


 Μας πήγαν σε εκλογές. Θα έχουν την απάντηση από τον Ελληνικό λαό. Και το λέει απόψε η Εύβοια σε αυτή την καταπληκτική συγκέντρωση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κι ευχαριστώ πάνω από όλα τη νεολαία, την ΟΝΝΕΔ, η οποία πρωτοστατεί και πάλι, πρωταγωνιστεί σε αυτό τον αγώνα.
Είμαι ανάμεσα σε παλαιούς και νέους συμμαχητές! Ανάμεσα σε πρόσωπα με τα οποία έχουμε τόσες φορές αγωνιστεί μαζί. Ανάμεσα στα υπέροχα παιδιά της νεολαίας, της ΟΝΝΕΔ.
Και έρχομαι εδώ σήμερα για να σας μεταφέρω το μήνυμα της νίκης, που θα λυτρώσει τον Ελληνικό λαό. Κι απόψε η Χαλκίδα δίνει αυτό το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ελλάδα! 
Και θα πάρουν σε αυτές τις εκλογές την ίδια απάντηση που πήραν και στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, όταν ο Κώστας Μπακογιάννης ένωσε τις δυνάμεις της Παράταξης και εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
Και γι’ αυτό σας λέω, από εδώ από τη Χαλκίδα, με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται σε αυτές τις εκλογές απλά να νικήσει η Παράταξη. Δε θα νικήσει η Παράταξη σε αυτές τις εκλογές. Θα νικήσει η Ελλάδα με αυτή την Παράταξη σε αυτές τις εκλογές!

                Βρίσκονται σε μια σύγχυση και σε συνέδρια διαρκείας, οι αντίπαλοί μας,
λένε ότι κάνουμε εμείς τάχα «εκστρατεία φόβου»...
                Ή μάλλον το είπαν πριν λίγες μέρες. Τώρα πια κανείς δεν το πιστεύει!
Γιατί μόνοι τους αυτοί έχουν βάλει μπροστά να τρομοκρατήσουν τον κόσμο! Με αυτά που λένε οι ίδιοι, με αυτά που λένε οι αποφάσεις των Συνεδρίων τους, με αυτά που κάθε τόσο προσπαθούν να διαψεύσουν και ύστερα έρχονται οι δικοί τους πάλι και τα επιβεβαιώνουν.
                Μπερδεύουν τον κόσμο! Μπερδεύονται και οι ίδιοι. Όμως στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου κυριαρχεί και πάλι αυτή η απαίσια λέξη “Grexit”. Κι ύστερα κλαίγονται ότι τάχα, εμείς, είμαστε εκείνοι που κινδυνολογούμε.
                Όμως, αυτή η κοροϊδία και ο τρόμος είναι τα δικά τους όπλα.
                Ακόμα και βουλευτές τρομοκράτησαν στη Βουλή για να μην εκλεγεί Πρόεδρος. Και στιγμάτισαν εκ των προτέρων, μήνες πριν, όποιον θα μπορούσε να ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «πουλημένο». Λέξεις που δεν είχαν ξανακουστεί στη Βουλή. Και τελικά αυτή η μειοψηφία έσυρε τη Χώρα σε αυτές τις εκλογές που δεν ήθελε η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού…
                Και στη συνέχεια κορόιδεψαν τους ανθρώπους εκείνους, τους οποίους είχαν παρασύρει και ψήφισαν μαζί τους. Και δεν κατάφεραν τελικά να συνεννοηθούν ούτε με τον Κουβέλη και τους βουλευτές του, που τους ακολουθούσαν…
Αν δεν μπορούν να συνεργαστούν ούτε με εκείνους με τους οποίους συμμάχησαν, αν δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν ούτε εκείνοι που συνεργάστηκαν μαζί τους, τότε, είναι το ερώτημα στα χείλη του Ελληνικού λαού, πως έχουν το θράσος να νομίζουν ότι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με συναίνεση, με διάλογο, με Δημοκρατία αυτόν τον τόπο;
                Και μας λένε ότι σχεδιάζουν να κυβερνήσουν με το ΚΚΕ, είπαν προχθές, και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Όμως, το μεν ΚΚΕ ούτε να τους ακούσει δεν θέλει. Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια ακραία εξωκοινοβουλευτική ομάδα, που πρώτο στόχο της έχει την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Κι ύστερα αναρωτιούνται ποιος φοβίζει τον κόσμο. Οι ίδιοι τον φοβίζουν.
                Υπόσχονται μετά, να καταργήσουν ακόμα και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, που φτιάξαμε, για τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς στον τόπο. Δηλαδή εκείνο που υπάρχει σε κάθε σύγχρονη χώρα στον κόσμο.
Γιατί άραγε; Για να είναι εύκολο να δραπετεύσεις; Για να μπορείς να τους υπερασπίζεσαι όπως πολλά στελέχη σου τους υπερασπίστηκαν ενώ δεν αξιώθηκαν καν να συγχαρούν την Ελληνική αστυνομία για τη σύλληψη του τρομοκράτη Ξηρού πριν λίγες μέρες;
Αλλά πώς να το κάνουν όταν διακηρυγμένη θέση τους έχουν ότι πρέπει να αφοπλιστεί η Ελληνική αστυνομία; Δηλαδή να τη διαλύσουν. Και ρωτάω εγώ, απλά, πως θα αντιμετωπίσει τότε η αστυνομία, η άοπλη δική τους αστυνομία τους πάνοπλους κακοποιούς; Και ύστερα απορούν γιατί συνέχεια μειώνεται στο ελάχιστο πια αυτό το προβάδισμά τους…
               
                Φίλες και φίλοι,
                Για το πρόγραμμά τους και τις προτάσεις τους το πράγμα έχει πια ξεκαθαρίσει. Τα έχουν μόνοι τους απαξιώσει!
                Και τώρα μας λένε: «δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν προκληθούμε»!
                Αλλά όλα όσα προτείνουν είναι όλα μονομερείς ενέργειες! Όλα! Το να δημιουργήσουν ελλείμματα που ακόμα δεν βρήκαν πώς θα τα χρηματοδοτήσουν είναι μονομερής ενέργεια. Το να μην πληρώνουν τόκους στο χρέος και χρεολύσια, είναι μονομερής ενέργεια. Αυτό μάλιστα είναι και κάτι παραπάνω από «μονομερής ενέργεια». Είναι πλήρης χρεοκοπία. Είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας να μην πληρώνεις τους τόκους και τα χρεολύσια στο δάνειο που έχεις πάρει.
                Στην ουσία θέλουν να διαπραγματευθούν από την αρχή όλους τους κανόνες της ευρωζώνης! Κι αυτό βέβαια η ευρωζώνη δεν το δέχεται. Αν το δεχόταν, θα διαλυόταν! Αν δεχόταν να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ έστω και μέρος από εκείνα που ζητάει, τότε θα έπρεπε να δώσει πολλαπλάσια- πολλές φορές πολλαπλάσια- σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα χρέους. Κι αυτό δεν το αντέχει.
                Κι ύστερα το Ελληνικό χρέος και το έχουμε διαπραγματευθεί εμείς και το έχουμε κουρέψει! Αυτό έχει ήδη γίνει! Κόψαμε πάνω από το 41% του χρέους μας, χωρίς να έλθουμε σε σύγκρουση με κανένα! Κι αυτοί τώρα θέλουν να μας πάνε σε σύγκρουση με όλους, πυροδοτώντας χρεοκοπία και έξοδο της Χώρας από το ευρώ.
                Έχουμε ακόμα- προσέξτε- διαπραγματευθεί έτσι, ώστε πληρώνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα επιτόκια. Τόσο χαμηλά, σαν να είχαμε στην πραγματικότητα  το μισό χρέος από εκείνο που έχουμε σήμερα! Κι ακόμα έχουμε ήδη διαπραγματευθεί να επεκτείνουμε στο μέλλον για πολλά ακόμα χρόνια αυτά τα ίδια χαμηλά επιτόκια! Και την αποπληρωμή! Το έχουμε ήδη αυτό διαπραγματευθεί. Εμείς το προωθούμε και σύντομα εμείς θα το κερδίσουμε.
                Κι εκείνοι θέλουν όλα αυτά να τα τινάξουν στον αέρα. Αλλά δεν θα τους βγει…

                Τι επιδιώκουν;
                Να πάνε στους εταίρους μας, που οι περισσότεροι μας δανείζουν με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα που δανείζονται οι ίδιοι, και να τους πούμε ότι ούτε αυτούς τους χαμηλούς τόκους θα σας πληρώσουμε; Ποιος θα τους πάρει στα σοβαρά; Ποιος δεν θα τους δείξει την πόρτα;
                Και ξέρετε τι σημαίνουν αυτά;
                Κι εδώ είναι το σημαντικό να το αντιληφθεί ο Ελληνικός λαός και είμαι υποχρεωμένος με ευθύνη και με αλήθεια που εξαρχής μιλάμε, αυτά τα πράγματα να τα λέω να τα ακούσει σε όλη την Ελλάδα ο Ελληνικός λαός: Σημαίνει αυτό ότι θα χάσουμε και τα λεφτά που παίρνουμε κάθε χρόνο από το ΕΣΠΑ.
Και τα κονδύλια που παίρνουμε κάθε χρόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ΚΑΠ.
Και ότι θα χάσουμε και τη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και την πρόσθετη στήριξη ρευστότητας που θα πάρουμε, τώρα που κεφαλαιοποιήθηκαν πια οι τράπεζές μας, μετά το Μάρτιο από την λεγόμενη «πιστωτική επέκταση» του κ. Ντράγκι. Αυτή την «πιστωτική επέκταση», που μπορεί να δίνεται με αγορά εθνικών ομολόγων, δεν την επεδίωξα με μάχες μόνον ως Πρωθυπουργός. Ήμουν ο πρώτος που τη ζήτησα από το 2006 ακόμα, όταν ήμουν ευρωβουλευτής. Πέρασαν οκτώ χρόνια, μια μεγάλη κρίση, άλλαξαν δύο Κεντρικοί τραπεζίτες και τώρα έρχεται ο Ντράγκι να την κάνει πραγματικότητα. Κι εκεί που περιμένουμε να επωφεληθεί και η Ελλάδα από αυτή την «πιστωτική επέκταση», τώρα κάποιοι θέλουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα.
Γιατί ο Ντράγκι το είπε: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες του ευρώ δεν έχει θέσει στο ευρώ! Κι αυτοί ζητούν να ξανασυζητήσουν- το ξαναλέω- από την αρχή, όλους τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί και να χάσουμε τα πάντα!
Όπως θα χάσουμε και εκείνα τα χρήματα που θα πάρουμε τελικά- ασφαλώς θα τα πάρουμε- από το λεγόμενο καινούργιο «πακέτο Γιούνκερ» που είναι για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων παιδιών κυρίως στην Ευρώπη. Μέχρι και 15 δισεκατομμύρια υπολογίζονται τα τρία επόμενα χρόνια! Και ήμουν από τους πρώτους που το ζήτησα από πρόπερσι. Και τώρα που γίνεται πραγματικότητα, κάποιοι πάνε να τα τινάξουν στον αέρα, όλα όσα περιμένει να κερδίσει η Ελλάδα…
                 
                Να ξέρουν λοιπόν, οι αγρότες μας που περιμένουν επιδοτήσεις, κινδυνεύει η ΚΑΠ.
Να ξέρουν οι επιχειρήσεις που περιμένουν νέο δανεισμό.
Να ξέρουν οι περιφέρειες που περιμένουν πως και πως τα νέα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να το ξέρουν οι δήμαρχοι.  
Να ξέρουν οι άνεργοι που περιμένουν να ανοίξουν δουλειές για να βρουν κι εκείνοι απασχόληση,
ότι όλα αυτά τινάζονται στον αέρα από αυτά τα επικίνδυνα ψευτο-νταηλίκια και τους αυτοσχεδιασμούς που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
                Κι αυτό το καταλαβαίνει πια ο κόσμος.
 
                Αλλά ας δούμε πια, όχι εκείνα που απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνα που ήδη κάνουμε εμείς και θα κάνουμε εμείς. Για να καταλάβει ο καθένας ότι μιλάμε για δυο διαφορετικούς κόσμους:
                Εδώ και δεκαετίες, φίλες και φίλοι, το κράτος μας ήταν σε λειτουργική κρίση! Κι εμείς τα τελευταία δυόμιση χρόνια δημιουργούμε βήμα-βήμα, πρώτα απ’ όλα, το ηλεκτρονικό κράτος: Με ηλεκτρονικά πιστοποιητικά παντού, ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονική τιμολόγηση πλέον, ηλεκτρονική καταγραφή ασφαλιστικών εισφορών, επαναστατικό σύστημα έναρξης νέων επιχειρήσεων, έγκρισης νέων επενδύσεων, έναρξης επαγγέλματος. Όλα αυτά κόβουν χιλιόμετρα γραφειοκρατίας, χιλιάδες ώρες αναμονής στις ουρές και βέβαια πολλαπλές εξαρτήσεις από τον εκάστοτε γραφειοκράτη που είχε ο πολίτης απέναντί του. Και πολλά «μπαξίσια» ακόμα.
                Μέχρι τώρα κάναμε νοικοκύρεμα και μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ύφεσης και σε συνθήκες μνημονίων δυστυχώς.
                Αλλά από δω και προς μπαίνουμε σε ένα καινούργιο κεφάλαιο. Όπου αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση, η σύγχρονη Ελλάδα θα επιταχύνει το βηματισμό της, όχι κάτω από συνθήκες τέτοιες όπως ήταν τα μνημόνια και η ύφεση. Αλλά σε συνθήκες Ανάπτυξης, αληθινής Ανάπτυξης και όχι με δανεικά.
                Μπαίνουμε πια σε μια καινούργια εποχή. Αληθινής ανατροπής. Όπου Ανάπτυξη σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Επενδύσεις. Κι άλλο χτύπημα της γραφειοκρατίας, όπου χρειάζεται. Εξαγωγές. Επιχειρηματικότητα σε νέους κλάδους. Σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που άφθονα διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία τα είχαμε επί δεκαετίες παραμελημένα…
Ανάπτυξη σημαίνει ακόμα ιδιωτικοποιήσεις. Σημαίνει αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου. Που κι αυτή η περιουσία είναι πολύ μεγάλη, και μπορεί να δώσει πλούτο στην κοινωνία, εισόδημα στον εργαζόμενο, έσοδα στο κράτος.
Πάρτε την επιχείρηση στο Ελληνικό, το παλιό το αεροδρόμιο. Ξεμπλοκάραμε αυτή την επένδυση μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει ποτέ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και τα στελέχη, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται. Προωθήσαμε ακόμα, τις συμβάσεις των περιφερειακών αεροδρομίων. Τους δίνουμε μια σύμβαση παραχώρησης για 30-40 χρόνια και τους λέμε, όμως, εκεί που σήμερα δεν έχουμε καν λεφτά, για να πληρώσουμε τα πιο αναγκαία σε ένα αεροδρόμιο όταν μπαίνει μέσα ο ξένος, τους λέμε εσείς θα κάνετε επενδύσεις. Και το δέχτηκαν. Και ήδη έδωσαν προσφορά 1,4 δισεκατομμύρια! Που δεν υπήρχε ευρώ για τη συντήρησή τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κάγκελα, ότι δήθεν πουλήσαμε. Δεν πουλήσαμε, παραχωρήσαμε για τόσα χρόνια για να αναπτυχθούν αυτά τα αεροδρόμια.
                Κι αρχίζει, βέβαια, να μπαίνει και τάξη βήμα-βήμα στο κράτος! Για παράδειγμα, στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία μας. Όπου κάποιοι είχαν μόνιμη πολιτική τους την Κατάληψη.
Καταργήσαμε όμως- και το ξέρει πρώτα η ΟΝΝΕΔ- επιτέλους το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια!
Με τη δική σας τη δύναμη στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μιας γενιάς ολόκληρης για μια καλύτερη Ελλάδα, όπως όλοι τη θέλουμε.
Αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Δέστε τι συμβαίνει σήμερα στα πιο καλά δημόσια Πανεπιστήμια στον κόσμο. Πουθενά δεν υπάρχει αυτό το δημόσιο σκουπιδαριό ή τα εμπρηστικά συνθήματα στους τοίχους. Δεν είναι χώροι μάθησης και έρευνας αυτοί! Πουθενά στον κόσμο δεν κάνουν ό,τι θέλουν ορισμένες μειοψηφίες ακραίων. Πουθενά δεν προκαλούν τόση απόγνωση μειοψηφίες που εισβάλλουν στη Σύγκλητο, εισβάλλουν στα αμφιθέατρα, κάνουν τάχα «συνελεύσεις» με ελάχιστους, εξαγγέλλουν όποτε θέλουν «αποχές».
Και η πλειοψηφία των φοιτητών είναι εναντίον τους. Οι γονείς των φοιτητών είναι εναντίον τους. Ο φορολογούμενος που πληρώνει για τα Δημόσια Πανεπιστήμια διαμαρτύρεται. Εμείς, λοιπόν, όχι μόνο καταργήσαμε το άσυλο, αλλά καθαρίσαμε και τις φωλιές των κουκουλοφόρων σε πολλούς Πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά το νοικοκύρεμα ακόμα στην Εκπαίδευση δεν τελείωσε. Μόλις άρχισε! Και να το ξέρουν, θα το ολοκληρώσουμε. Να έχει η Ελλάδα επιτέλους Παιδεία. Και μαζί με τις μεγάλες Συνταγματικές αλλαγές που προωθούμε, θα προωθήσουμε και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να υπάρχει άμιλλα, ανταγωνισμός, καλυτέρευση μεταξύ τους.
Φίλες και φίλοι, όμως, από εδώ από τη Χαλκίδα σας το λέω ότι Ανάπτυξη για μένα κυρίως- δηλαδή είναι, αν θέλετε, η μόνη μου ιδεοληψία που έχω- Ανάπτυξη σημαίνει, κι αυτός είναι κεντρικός πολιτικός μας στόχος, φορολογικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια. Φορολογικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια.
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πράγματι δύσκολα. Έπρεπε να πολεμήσεις ως Ελλάδα, να μειώσεις το έλλειμμά σου.  Και το κατορθώσαμε για πρώτη φορά.
Παρ’ όλα αυτά πετύχαμε κάποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Και στο φόρο εισοδήματος. Και στο φόρο ενοικίων. Και στο φόρο ακινήτων. Και στο ΦΠΑ της εστίασης. Και στα καύσιμα. Και στην εισφορά αλληλεγγύης…
Όπως είχαμε και το σημαντικότατο μέτρο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που έδωσαν πολύ μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας. Όπως είχαμε και τις διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες. Που επίσης δίνουν πολλές ανάσες σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες. Όπως είχαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας που τη θεσπίσαμε και τη συνεχίζουμε. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη προστασία της στεγαστικής πίστης από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε περίοδο κρίσης. Κι αυτό το συνεχίζουμε. Όλα αυτά έγιναν –επαναλαμβάνω- σε περίοδο κρίσης, σε περίοδο μνημονίων. Στην περίοδο της ανάκαμψης που ήδη ξεκίνησε και της μεγάλης Ανάπτυξης που έρχεται, θα κάνουμε πολύ περισσότερα και πολύ ταχύτερα:
Ο ανώτατος φόρος εισοδήματος θα πέσει στο 33% από το 42% που είναι σήμερα και από το 45% που ήταν πριν την κρίση.
Ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί σταδιακά, να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος, στο 15% από το 25% που είναι σήμερα.
Όλοι οι συντελεστές στα υψηλά κλιμάκια του ΦΠΑ θα μειωθούν σταδιακά. Και κάποια από τα μεσαία επίσης αργότερα.
Ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά θα μειωθεί κι άλλο. Και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απευθείας. Για να γίνει και αυτή υπεύθυνη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αληθινός μοχλός περιφερειακής Ανάπτυξης. Να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο μόνιμος «ζητιάνος» του κράτους και να είναι πολλές φορές πηγή σπατάλης ακόμα και διαφθοράς. Και αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε.
 Και φυσικά –το λέω καθαρά να το ακούσουν όλοι- δεν θα μειωθούν άλλο ούτε οι συντάξεις ούτε τα εισοδήματα. Να το ξέρουν όλοι: είμαστε στην περίοδο που έχουν αρχίσει οι αυξήσεις, αλλά θα πάμε ομαλά για να μην ξαναπέσουμε στα ελλείμματα. Το νοικοκύρεμα θα συνεχιστεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενισχυθούν. Επομένως, κλείσαμε –πιστέψτε με- τρεις πολύ δύσκολους προϋπολογισμούς και κάθε φορά ξεπεράσαμε προσδοκίες και στόχους.
 Τώρα, λοιπόν, που η οικονομία μας πάει καλά, εγγυώμαι τέσσερα πράγματα:
Όχι μείωση συντάξεων!
Ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2015! Και ότι λίγο αργότερα θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και εγγυώμαι την επαναφορά των συντάξεων για τους υπερήλικες ομογενείς Πόντιους και Βορειοηπειρώτες.
Κι ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε πριν λίγους μήνες σε αναστολή καταβολής δόσεων οριζοντίως, για όλα τα δάνεια, που είχαν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε όλη τη χώρα. Ωφελούνται απ’ αυτό εδώ στην Εύβοια και αρκετοί επιχειρηματίες. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να διευκολύνουμε και εκείνες τις επιχειρήσεις, που έχουν ακόμα προβλήματα, με δεδομένο ότι η οικονομία πια γυρίζει!
Αυτό το Σάββατο θα παρουσιάσω στον Ελληνικό λαό πλήρως το πρόγραμμά μας. Για το αύριο της χώρας. Για τα οικονομικά. Τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα. Όμως, να ξέρετε: Ό,τι δίνει το κράτος σταδιακά και νοικοκυρεμένα, χωρίς νέα ελλείμματα, δίνεται για πάντα! Ό,τι σας υπόσχονται, χωρίς να σας λένε από πού θα τα βρουν, είτε είναι κοροϊδία είτε θα σας το πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο! Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Δεν υπάρχει πια εποχή που μπορεί να λέει Έλληνας Πρωθυπουργός «λεφτά υπάρχουν. Θα δώσω σε όλο τον κόσμο». Αλλά αυτά που λέω εγώ είναι συγκεκριμένα και θα γίνουν, γιατί είχαμε τη βοήθεια του Ελληνικού λαού σε αυτή την Ανάπτυξη, που ήδη πετυχαίνουμε.

Φίλες και φίλοι, ιδιαίτερα εδώ στη Στερεά Ελλάδα, θέλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια αυτή έχει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως πολλές φορές παραμένουν αναξιοποίητα. Παντού συμβαίνει άλλωστε αυτό, σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και το αλλάζουμε, βήμα-βήμα.
                Δείτε ένα τοπικό παράδειγμα: Τα δύο πιο σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Εύβοια τα τελευταία τριάντα χρόνια, έγιναν επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας: Και η Υψηλή Γέφυρα και ο δρόμος Σχηματάρι.
Η κυβέρνησή μας, στις πολύ δύσκολες συνθήκες των δυόμιση τελευταίων ετών, υιοθέτησε την κατασκευή Παράκαμψης της Χαλκίδας, ένα τεράστιο οδικό έργο για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Εύβοιας. Ως αίτημα –το ξέρετε καλύτερα- υπήρχε τα τελευταία 20 χρόνια. Και τώρα ξεκινά, μέσα στο 2015, με συνολικό κόστος 160 εκατ. αφότου το εντάξαμε στα σχετικά προγράμματα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, γίνονται έργα από εθνικούς πόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Και επιπλέον από το περίφημο ΕΣΠΑ, που τόσο σε κίνδυνο το βάζουμε, 1,9 δισ. για εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα από όλα τα Υπουργεία στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Θέλω να πω και κάτι ακόμα εδώ: Δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ το 2016, όταν θα επανεξετασθεί το αποθεματικό των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να ενταχθεί η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας στο «Στόχο 1», το λεγόμενο, κι έτσι να διορθωθεί η αδικία που έγινε με την κατανομή λόγω των Οινοφύτων.
Η Κυβέρνησή μας ολοκληρώνει επίσης τις εργασίες στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, έργο το οποίο είχε καθυστερήσει σημαντικά. Και δρομολόγησε τον Ε65.
Και επίσης, ολοκληρώσαμε τον  εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, για να αρθούν τα κύρια προβλήματα της λειτουργίας του. Και η συμβολή της Περιφέρειας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου μπορεί να είναι μεγάλη, γιατί εδώ υπάρχουν περιοχές μοναδικής ομορφιάς, αρχαιολογικοί χώροι παγκόσμιας ακτινοβολίας και πολλά σημεία, που μπορούμε να πετύχουμε το λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό.
Κι ακόμα συμπαρασταθήκαμε στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, με φορολογικές ελαφρύνσεις, με επιδοτήσεις, με  δανειακές διευκολύνσεις και με υλικοτεχνική υποστήριξη.
Και ιδρύουμε ακόμα στην Περιφέρεια Στερεάς Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας. Και να ξέρετε ότι η Επιχειρηματική Καινοτομία είναι το καινούργιο άστρο που έχει ανατείλει στο χώρο των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για τα νέα τα παιδιά. Και υπάρχουν ήδη πολλοί νέοι Έλληνες οι οποίοι έχουν πετύχει πολλά στο χώρο αυτό των επιχειρήσεων και προχωράμε και στην άμεση ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, για να μην κλείσει και να μην χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Και αναφέρω ενδεικτικά μερικά ακόμα σημαντικά έργα:
Το Νοσοκομείο της Χαλκίδας η χρηματοδότηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για το 2015 στο μεγαλύτερο μέρος, και αυτό μέσω ΕΣΠΑ, ώστε το 2016 να έχει τελειώσει και να έχει παραδοθεί στους πολίτες!
Και δρομολογήσαμε ακόμα την αποπεράτωση της αναβάθμισης στο  νοσοκομείο Καρύστου και στο νοσοκομείο της Κύμης.
Οι παρακάμψεις, μετά, της Νότιας Εύβοιας έχουν ήδη δρομολογηθεί κι αυτές, και μιλάω ιδιαίτερα για τις παρακάμψεις του Βασιλικού, της Αμαρύνθου και του Αλιβερίου, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Νότια Εύβοια ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Και να παραμεριστούν έτσι, οριστικά σοβαρά εμπόδια που υπήρχαν για την Ανάπτυξη όλης της περιοχής αυτής.
Το Λιμάνι Κύμης ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Και γίνεται επιτέλους ένας αληθινός κόμβος για την Ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ χωροθετούνται και υδατοδρόμια που θα τονώσουν ουσιαστικότατα την τουριστική κίνηση.
Και ολοκληρώνεται η Σιδηροδρομική γραμμή Λιανοκλάδι- Τιθορέα. Ολοκληρώθηκαν η Σήραγγα Καλλιδρομίου, η Παράκαμψη Μακρακώμης και Κόμβος Ξηριώτισσας, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για την ταχύτερη σύνδεση Λαμίας-Καρπενησίου.
Στη Βοιωτία επιλύθηκε, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ζήτημα της λίμνης Κωπαΐδας και πλέον η περιοχή είναι έτοιμη για τη μεγάλη της Ανάπτυξη. Η κυβέρνησή μας προώθησε το έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού, με προϋπολογισμό 37,6 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης για την επόμενη περίοδο.
Και ενισχύουμε και το νοσοκομείο Λιβαδειάς εξυπηρετώντας πολίτες τριών νομών, της Βοιωτίας, της νότιας Φθιώτιδας και της Ανατολικής Φωκίδας. 
                Έτσι, με το μακροχρόνια αναπτυξιακό σχέδιο που υιοθέτησε η Ελλάδα για πρώτη φορά τον προηγούμενο Μάιο, η Στερεά Ελλάδα και η Ήπειρος και ορισμένες περιοχές ακόμα  που είχαν μείνει τόσο πίσω θα μετατραπούν, πολύ σύντομα –το λέμε εδώ και από εδώ θα το ξαναπούμε- σε «πρωταθλητές Ανάπτυξης» εκεί που μέχρι τώρα υπήρχε η υστέρηση και οι χαμένες ευκαιρίες.
                Μας λένε ακόμα και θέλω να το πω αυτό, ότι εκείνα που είχαμε υποσχεθεί το 2012, μας το λένε με μεγάλο θράσος, δεν τα κάναμε. Θα ακούσουν την απάντηση το Σάββατο αλλά ένα θα ήθελα να πω απόψε, κάναμε το πρώτο και το μεγαλύτερο από εκείνα που είχαμε υποσχεθεί. Δεν άφησε αυτή η παράταξη την Ελλάδα να κατρακυλήσει στην έξοδο από το ευρώ και στην χρεοκοπία. Και αυτή ήταν η υπέρτατη προσωπική μου υπόσχεση, που τότε, το θυμίζω, ελάχιστοι σε όλο τον κόσμο την θεωρούσαν εφικτή και την κρατήσαμε στο ακέραιο.
Μη κάνετε λάθος: Η χώρα ταλαιπωρήθηκε πολύ, αλλά τα χειρότερα τα απέφυγε. Μαζί τα αποφύγαμε.
Το τι θα σημάνει χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ, δεν το είδε η χώρα! Και δεν θα το δει, πρώτα ο Θεός.
Το τι θα σήμαινε κλειστά ΑΤΜ και τράπεζες χωρίς ρευστότητα ούτε για τα στοιχειώδη, δεν το είδε! Και δεν θα το δει...                             
                Το τι θα σήμαινε αφοπλισμένη αστυνομία, δεν το είδε! Και δεν θα το δει...
                Το τι θα σήμαινε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να δίνεται μαζικά ιθαγένεια σε λαθρομετανάστες δεν το είδε! Και δεν θα το δει, πρώτα ο Θεός.
                Και καλό είναι να λέμε «πρώτα ο Θεός», αλλά να κάνουμε κι εμείς μαχητικά το σωστό! Να πάρουμε τις ευθύνες μας. Να μην επιτρέψουμε στη χώρα μας να πέσει θύμα, για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία, των κάλπικων υποσχέσεων, θύμα του λαϊκισμού, θύμα της δημαγωγίας.
                Και μια κι αναφέρθηκα στους λαθρομετανάστες να πω κάτι, να σας θυμίσω κάτι που δεν το ξέρουν πολλοί. Αυτοί οι παράνομοι μετανάστες είναι ένας όρος που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήθελαν να ακούσουν στην Ευρώπη να μιλάμε για λαθρομετανάστες. Τώρα εμείς τον περάσαμε τον όρο αυτό και στην Ευρώπη. Γιατί; Για να ξεχωρίζουν εκείνοι που προέρχονται από χώρες διαλυμένες ή από εμπόλεμες ζώνες και έχουν δικαίωμα ανθρώπινο να ζητήσουν άσυλο, από εκείνους που απλώς έρχονται παράνομα για καλύτερη τύχη. Τους πρώτους η Ευρώπη, όπως μπορεί και όπου μπορεί, τους περιθάλπει. Οι δεύτεροι, όμως, για όλη την Ευρώπη, δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο. Και προσέξτε, στην Ελλάδα πάνω από το 90% εκείνων που έρχονται είναι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο!
Αυτό το πρόβλημα η Ευρώπη το είδε με δική μου εισήγηση, επί Ελληνικής Προεδρίας, που είχαμε τελευταία, αλλά και με τη στήριξη άλλων κρατών, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Κροατία. Κι έτσι σήμερα η Ευρώπη έχει ολοκληρωμένη πολιτική για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, αλλά και για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Αλλά εμείς το πετύχαμε. Μερικοί στην Ελλάδα δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τελείως «αλλού». Θέλει να δώσει μαζικά ιθαγένεια και ασφάλιση και περίθαλψη σε όλους τους λαθρομετανάστες.
Και βλέπετε σήμερα τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Αλλάζουν τα πάντα. Με τον πιο –θα έλεγα- δυστυχώς δραματικό τρόπο. Στη Γαλλία ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ολάντ έβγαλε προ ημερών το στρατό να περιπολεί στους δρόμους, για να αντιμετωπίσει χτυπήματα φανατικών. Σήμερα στο Παρίσι, είχαμε μακελειό από επίθεση με τουλάχιστον 12 νεκρούς. Και εδώ κάποιοι προσκαλούν κι άλλους λαθρομετανάστες και μοιράζουν από τώρα ιθαγένειες…
Γιατί ο λαϊκισμός, φίλες και φίλοι, εκεί είναι το πρόβλημα, θέλει να μας γυρίσει πίσω. Αλλά ποια είναι η βασική αιτία που θέλουν να μας πάνε προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός; Δεν θέλουν να χαθούν τα προνόμια των βολεμένων του κρατισμού. Θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στο προσκήνιο οι συνδικαλιστάδες που είχαν παραλύσει την οικονομική ζωή της χώρας. Να επιστρέψουν οι «Φωτόπουλοι» που τους παραμερίσαμε εμείς και που τώρα θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς.
Για να χρεοκοπήσει η χώρα, να εγκαταλείψει το ευρώ. Και να επωφεληθούν ποιοι, όταν βγούμε από το ευρώ; Όσοι επιτήδειοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, για να αγοράσουν μετά τα πάντα κοψοχρονιά.
                Αυτούς έχουμε απέναντί μας. Μην κάνετε λάθος. Τους πρώην βολεμένους του κρατισμού, τους πρώην συνδικαλιστάδες που νοσταλγούν τα χαμένα προνόμιά τους και τους κερδοσκόπους της δραχμής! Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το παίζουν δήθεν «προοδευτικοί» αλλά είναι αντίθετοι σε κάθε πραγματική πρόοδο.
Αυτή είναι η «συμμαχία» που ήθελε τις εκλογές τώρα. Αλλά εκλογές θα έχουμε, ναι! Αλλά τις εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Και η χώρα δεν πρόκειται να πάει προς τα πίσω…
                Και προχθές έριξαν το σύνθημα «το μέλλον ξεκίνησε»! Βέβαια, αμέσως μετά το πήραν πίσω, γιατί ανακάλυψαν ότι το είχε πει κάποιος άλλος 15 χρόνια πριν! Τόσο σχέση έχουν με το «μέλλον», που δανείζονται συνθήματα άλλων από το βαθύ παρελθόν.
                Κρίμα, όμως. Γιατί ήταν το μόνο σωστό που είπαν! Πράγματι το μέλλον ξεκίνησε. Αλλά χωρίς αυτούς. Το μέλλον το ξεκινάμε εδώ για την περιοχή. Εμείς σήμερα με τη μεγάλη μάχη που δίνουμε και που θα κερδίσουμε με πρωτοπορία τη νεολαία μας. Αυτά τα παιδιά ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει μόνιμα δανεικά, για να περάσει. Θέλουν μιαν Ελλάδα που όλοι να τη σέβονται, μιαν Ελλάδα που οι τρομοκράτες θα τους πιάνουμε πριν σκορπίσουν το θάνατο, μιαν Ελλάδα που θα μοιράζει πλεονάσματα, όχι δανεικά. Μια Ελλάδα που μπήκε στην Ανάπτυξη, με ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια. Χωρίς ελλείμματα και χωρίς μνημόνια.
                Αυτό είναι το σήμερα που εμείς θέλουμε και που άλλοι δεν αντέχουν, γιατί είναι κολλημένοι στο χθες. Και θέλουν να κρατήσουν και την Ελλάδα κολλημένη στο χθες.

                Όμως, φίλες και φίλοι, ο λαϊκισμός, ο εξτρεμισμός, ο κρατισμός, παντού στον κόσμο υποχωρεί. Κι όπου επανεμφανίζεται, απλά οδηγεί σε μεγάλα δεινά και μετά, στη συνέχεια εξαφανίζεται αλλά αφού έχει κάνει το κακό.
Εδώ στην Ελλάδα τον πληρώσαμε ακριβά. Και τώρα μπορούμε να τον νικήσουμε οριστικά. Και σας το λέω, η 25η Ιανουαρίου θα σημάνει την τελειωτική ήττα του λαϊκισμού στην Ελλάδα! Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση!
Και η νίκη μας θα σπρώξει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή, μέσα στην Ευρώπη, με Ανάπτυξη και ευημερία, με ευκαιρίες για όλους, με ρόλο πρωταγωνιστικό στη σκακιέρα τη γεωστρατηγική, που έχουμε μπροστά μας. Όχι απομονωμένη. Όχι Ελλάδα ευάλωτη!
Αλλά την Ελλάδα της νέας εποχής. Αυτήν θέλουμε, αυτό είναι το όραμα μας. Όχι ο φόβος και οι ψευτο-παλληκαρισμοί. Όχι ο τρόμος από το κάθε “Grexit” που επανήλθε, δυστυχώς επαναλαμβάνω, στα στόματα των ξένων.
Και μαζί θα νικήσουμε τον λαϊκισμό, ώστε να φύγει πια- να φύγει οριστικά- και η πολιτική αβεβαιότητα. Για να προχωρήσουν οι ανατροπές με πρώτη εκείνη τη μεγάλη ανατροπή με το καινούργιο Σύνταγμα, που σχεδιάζουμε σε όλα.
Και κυρίως για την Ανάπτυξη. Για αυτήν την Ελλάδα που αξίζουμε.
Για την Ελλάδα που μέχρι χθες ούτε καν τολμούσαμε να ονειρευτούμε. Και τώρα τη χτίζουμε βήμα-βήμα…
Για την Ελλάδα μιλάω που χρωστάμε σε αυτά τα νέα τα παιδιά!
 Γι’ αυτούς δίνουμε τον αγώνα. Γι’ αυτούς θα κάνουμε τα πάντα.
Σας ευχαριστώ και πάλι για αυτή την καταπληκτική συνάντηση σήμερα. Μες στο χιονιά, δείξαμε ότι έχουμε την πιο ζεστή καρδιά και τη μεγαλύτερη ετοιμότητα για αγώνες για το καλό της Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.  

                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.