Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνιου Σαμαρά και του Ιταλού πρωθυπουργού Enrico Letta


Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ.  Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο ηγετών:


«Αντώνης Σαμαράς: Θα ήθελα καταρχάς να πω ότι σήμερα είναι μια ημέρα πολύ δύσκολη για τους Ιταλούς φίλους μας. Και θέλω επίσης να προσθέσω ότι όλοι οι Έλληνες συμπαρίστανται στην τραγωδία που συνέβη στην Καμπανία. Θα ήθελα να καλωσορίσω στην Ελλάδα το φίλο Ιταλό Πρωθυπουργό, με τον οποίο είχα τη χαρά να συναντηθώ και χθες το βράδυ και σήμερα και να συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες μας, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και όλη η Ευρώπη, έχουν ανάγκη από μια πολιτική που συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη, γιατί η ύφεση επιτείνει προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσουμε.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, όμως, μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, για το οποίο όλοι εργαζόμαστε, έρχεται η ώρα για τη μεγάλη μας προτεραιότητα, την Ανάπτυξη. Που σημαίνει πάνω απ’ όλα καταπολέμηση της ανεργίας. Γιατί η Ανάπτυξη είναι το μεγάλο πρόταγμα για την έξοδο από την κρίση. Και ασφαλώς, δεν μπορούμε εμείς να αναπτυχθούμε, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση. Η Ανάπτυξη είναι πρωταρχικός στόχος για την Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκός στόχος για όλες τις χώρες-μέλη. Ειδικά για όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που δοκιμάζονται ιδιαίτερα. Σε αυτά συμφωνήσαμε με τον φίλο Ιταλό Πρωθυπουργό. Συζητήσαμε ακόμα το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης, που απασχολεί και την Ιταλία. Στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι έχει πάρει, πολλές φορές, επικίνδυνες διαστάσεις. Βέβαια, εμείς έχουμε ανακόψει την εισροή των λαθρομεταναστών τον τελευταίο χρόνο, αλλά πρέπει να επισπεύσουμε τον επαναπατρισμό όσων βρίσκονται ήδη εδώ. Συζητήσαμε, λοιπόν, για το θέμα αυτό με τον Ιταλό ομόλογό μου, για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος μαζί με άλλα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως θα είναι η Μάλτα, η Κύπρος, η Ισπανία, ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα διευκολύνει και τους επαναπατρισμούς των λαθρομεταναστών. Και νομίζω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Συζητήσαμε ακόμα για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ευρώπης, αλλά και εκείνων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου που μας αφορά περισσότερο. Οι εκτεταμένες ακτές των ευρωπαϊκών κρατών και τα νησιωτικά κράτη-μέλη δίνουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική διάσταση στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και αυτό πρέπει επίσης να το αναδείξουμε από κοινού.
Η Μεσόγειος θα παίζει όλο και σπουδαιότερο ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και άλλωστε η ενέργεια είναι κρίσιμη στον αγώνα που δίνει όλη η Ευρώπη, για να κερδίσει και τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Και εδώ υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.
Ακόμα, μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, υποστηρίζουμε από κοινού την ανάδειξη της Αδριατικής και του Ιονίου σε αυτό που ονομάζεται “macro-region”, μείζονα ευρωπαϊκή περιοχή θα την έλεγα, που θα επισπεύσει όλες τις συνέργειες για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων.
Τέλος, συζητήσαμε και για τις μεγάλες δυνατότητες συνεργειών και συνεργασίας που προσφέρει η δημιουργία του αγωγού TAP από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Ο TAP αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για τις δυο χώρες μας και για τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο αγωγός αυτός μετά την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία, θα διαπερνά την Αδριατική. Είναι από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει ποτέ στη Νότια Ευρώπη και θα έλεγα ότι δίνει μια τελείως καινούργια διάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Ο TAP υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας έχουμε με την Ιταλία, όπως και με την Αλβανία. Και να φανταστεί κανείς ότι είμαστε μόνο στην αρχή μιας στρατηγικής που θα αναβαθμίσει εξαιρετικά τις χώρες μας.
Συνολικά είχαμε μια πολύ γόνιμη, πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Ο Enrico Letta αναδεικνύεται ήδη σε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στην Ευρώπη, αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας του, της Ιταλίας, στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα και η Ιταλία θα έχουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο η Ελλάδα και το δεύτερο εξάμηνο αμέσως μετά η Ιταλία. Τα περιθώρια συνεργασίας, λοιπόν, μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλα. Άλλωστε, το 2014 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης και για την εκλογή των νέων οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι συμφωνήσαμε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό να θέσουμε κοινούς στόχους για τις δυο Προεδρίες, ώστε οι δυο εξαμηνιαίες αυτές Προεδρίες να γίνουν εν δυνάμει ένας χρόνος κοινών προτεραιοτήτων. Και ήδη το Σεπτέμβριο αποφασίσαμε να έχουμε την πρώτη επί του θέματος αυτού συνάντηση Ελλάδος και Ιταλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυο χώρες μας έχουν πολύ στενούς ιστορικούς δεσμούς από το πολύ βαθύ παρελθόν ο Ελληνικός και ο Ρωμαϊκός πολιτισμός αποτελούν την αδιαμφισβήτητη βάση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Όμως εκείνο που μας δένει περισσότερο, δεν είναι μόνο το πλούσιο κοινό παρελθόν των χωρών μας ή τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Αυτό που πραγματικά μας δένει περισσότερο, είναι οι δυνατότητες να βαδίσουμε μαζί για ένα μέλλον ισχυρό, για μια Ευρώπη ισχυρή και πάνω από όλα σε αυτή τη φάση για μια οικονομία Ευρωπαϊκή που θα είναι κυρίως απαλλαγμένη από τη μεγαλύτερη μάστιγα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που λέγεται ανεργία και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων μας. Και πάλι σας καλωσορίζω φίλε κ. Πρωθυπουργέ και ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ στην Αθήνα.

Enrico Letta: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για τα  θερμά λόγια συμμετοχής και στήριξης στη θλιβερή αυτή στιγμή  που βιώνει η Ιταλία, αυτό που συνέβη χτες στην Καμπανία, η τραγωδία, τα θύματα, οι οικογένειες τους, η δραματική κατάσταση για κάποιους εκ των τραυματιών. Είναι μια στιγμή που αγγίζει βαθύτατα την πατρίδα μας και η στήριξη που άκουσα στα λόγια του, πραγματικά μας ανακουφίζει  και ανακουφίζει τη χώρα μας, αλλά δυστυχώς αυτό που συνέβη χτες θα παραμείνει μια πληγή βαθύτατη για τις οικογένειες και τον πληθυσμό για όλη τη χώρα μας.
Συμπαρίσταμαι και εγώ στο πένθος των οικογενειών και εκφράζω τη θλίψη όλης της κυβέρνησης για αυτή την θλιβερή πραγματικά στιγμή. Θα ήθελα θερμότατα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για το θερμό χαιρετισμό και τη θερμότατη υποδοχή  και για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής.
Η Ευρώπη στη μυθολογία και στην ιστορία εδώ γεννήθηκε. Η Ευρώπη αντιμετώπισε εδώ την κρίση και εδώ η Ευρώπη θα αναγεννηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που με οδήγησε, που με έφερε εδώ στην Αθήνα σήμερα, σε μια επίσκεψη στην οποία αποδίδω και προσδίδω μεγάλη  σημασία διότι ακριβώς είναι η ευκαιρία  των δυο Προεδριών, της Ελληνικής  και της Ιταλικής τον προσεχή χρόνο. Είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη και το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με την ικανότητα των δυο χωρών που από χιλιετίες  συνδέονται, έδωσαν και το DNA τους  στον ευρωπαϊκό πολιτισμό  όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Άρα η κοινή δουλειά που ξεκινήσαμε σήμερα και που θα εξακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο. Προσκάλεσα τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να έρθει στη Ρώμη το Φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο, για να κάνουμε το τελικό της κοινής εργασίας που η Ελληνική προεδρία και η Ιταλική Προεδρεία θα κάνουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκομαι επίσης εδώ για να πω λόγια στήριξης  για την Ελλάδα.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, όπως οι πρώτες ενδείξεις μας δείχνουν, αυτό που συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί είναι  μια σημαντικότατη είδηση για ολόκληρη την Ευρώπη και είναι σημαντική για την Ιταλία. Άρα είναι πραγματικά θερμά λόγια στήριξης  και συγκεκριμένη κίνηση και χειρονομία στήριξης. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τα θετικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση  τους τελευταίους μήνες και αυτές τις τελευταίες ημέρες  ως θετική ένδειξη προς  το μέλλον.
Είναι σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω άλλες κρίσεις και η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβερνήσεως και της Ελλάδος για να αποφευχθούν περαιτέρω άλλες κρίσεις, ώστε ο σεβασμός στους όρους και στις δεσμεύσεις  που η Ελλάδα ανέλαβε με  τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να τηρηθούν. Είναι σημαντικό  αυτό να συμβεί εντός χρονοδιάγραμματος και χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό ο σεβασμός αυτών των ανειλημμένων δεσμεύσεων να ακολουθηθεί από θετικές ενδείξεις σε ότι αφορά την Ελλάδα και στην κοινή της γνώμη.
Και πρέπει να είναι σαφές ότι οι θυσίες δεν είναι θυσίες που αποτελούν αυτοσκοπό. Οι θυσίες δεν αποτελούν τον στόχο, είναι ένα εργαλείο, ένα μέσο για να βρεθούν τα πράγματα στη θέση τους, για να φτάσουμε στη “γη της Επαγγελίας”. Η “γη της Επαγγελίας” που είναι η ανάπτυξη, η εργασία, η σταθερότητα, η ελπίδα. Και είμαστε δεσμευμένοι στο δρόμο αυτό.
Η Ιταλική Προεδρεία του προσεχούς έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί  κατά κύριο λόγο προς την κατεύθυνση αυτή. Για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη πιο επικεντρωμένη στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Μια Ευρώπη που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ενιαία, ευρύτερη αγορά. Διότι η ενιαία αγορά, η εσωτερική αγορά, είναι θεμελιώδης ώστε να υπάρξουν περαιτέρω  ευκαιρίες και  περαιτέρω ανταγωνισμός.
Μιλήσαμε και επ’ αυτού, για τις διμερείς ευκαιρίες που είναι πάρα πολύ σημαντικές και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους ιταλικών επιχειρήσεων να είναι παρούσες εδώ στην Ελλάδα για τις επόμενες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, της  απελευθέρωσης που ευχόμαστε.
Όπως και η Ιταλία, μια χώρα που έχει δεσμευτεί  προς την οδό της απελευθέρωσης και θα καταθέσουμε το φθινόπωρο ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα από κοινού σε ότι καταφέραμε για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και οφείλω να υπογραμμίσω για το έργο, το πολύ σημαντικό, που ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε πάνω στο ζήτημα αυτό. Πραγματικά υπήρξε το πρώτο πράγμα το οποίο μου ζήτησε. Με ρώτησε μόλις έγινα Πρωθυπουργός, μου είπε «κοίτα έχω μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ας δουλέψουμε από κοινού και μαζί» και το κάναμε.  Και το αποτέλεσμα το πετύχαμε. Εγώ σε δέκα μέρες, 11 Αυγούστου, θα είμαι στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν  και θα μιλήσω συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα. Ευχαριστώντας για την επιλογή που έγινε και να συζητήσω για τις επιπτώσεις τις θετικές. Τις προηγούμενες ημέρες είχα μια  συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Αλβανίας, που εξελέγη αλλά δεν έχει αναλάβει καθήκοντα επισήμως, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή και η εμπλοκή της Αλβανίας στο κοινό έργο που κάνουμε μαζί και που θα κάνουμε και στο μέλλον.
Εξέφρασα επίσης στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά την βαθιά μου  ευγνωμοσύνη για την επιλογή και την απόφαση της Ελλάδας να  συμμετάσχει στην Expo του 2015. Θέλω να το πω αυτό στον ιταλικό Τύπο, είναι μια ένδειξη προσέγγισης, φιλίας εντονότατης που το εξέλαβα ως πραγματικά σημάδι δέσμευσης της Ελλάδος έναντι της πραγματοποίησης, που για εμάς τους Ιταλούς έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι αποφασιστικής σημασίας, η Expo του 2015 ασφαλώς θα αποτελέσει έναν από τους οδηγούς για την ανάκαμψη της χώρας μας. Και η παρουσία της Ελλάδος είναι θεμελιώδους σημασίας. Νιώθω και πρέπει να το πω ότι αν δεν υπήρχε η Ελλάδα δεν θα είχαμε κάνει την Expo. Άρα το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σήμερα εκεί, μας καθησυχάζει. Δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την Ελλάδα. Η παρουσία της Ελλάδας λοιπόν σε μια Expo για το “Feeding the Planet”, θέματα για τα οποία μας ενώνουν, τους χιλιετείς πολιτισμούς και τις Ιστορίες μας. Είναι ένα γεγονός και μια σημαντικότατη απόφαση που ελήφθη. Πιστεύω λοιπόν και καταλήγω με αυτό: ότι αυτή μας η συνάντηση υπήρξε επωφελέστατη για πολύ συγκεκριμένα θέματα ωφέλιμα για τις δύο μας χώρες και πιστεύω και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι η Ευρώπη ασφαλέστατα θα χρειαστεί  εν’ όψει 2014, θετικές επιτυχίες στα μεγάλα θέματα της μετανάστευσης, των μεταναστευτικών πολιτικών και θέματα που συνδέονται με τη Μεσόγειο, θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Για αυτούς τους λόγους το 2014 πραγματικά μπορεί να είναι ένα έτος-καμπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πραγματικά αυτή  την καμπή και είναι μια καμπή την οποία εμείς ευχόμαστε και για την οποία δεσμευόμαστε να δουλέψουμε με όλη μας την ενέργεια, την οποία και διαθέτουμε.

Δημοσιογράφος: H Ευρωπαία Επίτροπος κ. Reding είπε βαρύτατα πράγματα για την Ευρώπη. Είπε ότι ο καιρός της τρόικα τελείωσε γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Έγιναν ίσως σφάλματα στο παρελθόν;

Αντώνης Σαμαράς: Όπως ανέφερα ήδη, για εμάς ο κορυφαίος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις άλλων, αλλά αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Όχι γιατί μας το επέβαλλαν κάποιοι τρίτοι αλλά γιατί αυτός ο στόχος μας επιτρέπει να έχουμε περιθώρια ευελιξίας. Μας απαλλάσσει από την ανάγκη να ζητάμε κάθε τόσο δανεικά, όταν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μας επιτρέπει επιτέλους όλες οι προσπάθειες μας να συγκεντρωθούν στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η Ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να σας πω ότι η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο, υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα. Που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να πιάσουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγάλους αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς. Αυτό σημαίνει το υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα. Επομένως, εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη ανάγκη “απελευθέρωσης” μας, να φτάσουμε δηλαδή σε αυτό το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς, ανεξάρτητα του τι θα κάνει μελλοντικά η τρόικα.

Enrico Letta: Δεν αμφιβάλλω για την Ελλάδα. Υπήρξαν έντονα σφάλματα από την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια, χρονοδιαγράμματα εσφαλμένα, εργαλεία και μέσα εσφαλμένα. Δεν παρενέβησαν κατά το σωστό τρόπο και χρόνο και τούτο οδήγησε σε μια εμβάθυνση της κρίσης. Η κρίση θα ήταν διαφορετική σήμερα, θα δημιουργούσε λιγότερες δημοσιονομικές καταστροφές, θα χάνονταν λιγότερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη εάν η Ευρωπαϊκή στάση προς την Ελλάδα αρχικά ήταν διαφορετική. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ και ο λόγος που πρέπει το 2014 να γίνει ένα έτος καμπής για την Ευρώπη την ίδια. Διότι αν οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 δεν θα έχουν δει λυμένη την ελληνική κρίση, οι ίδιοι αυτοί εκλογείς πως θα μπορούν να εμπιστευθούν την Ευρώπη; Αν οι εκλογείς θα δουν ξανά και ακόμα, την Ευρώπη ανίκανη να επιλύσει την οικονομική ελληνική κρίση, εάν θα δουν επίσης να υπάρχει κρίση στην Ελλάδα, οι ίδιοι αυτοί εκλογείς θα πρέπει να πουν ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί πλέον. Και πιθανότατα οι ίδιοι εκλογείς θα στραφούν σε ευρωσκεπτικισμούς και κόμματα αντιευρωπαϊκής τάσης.
Να γιατί είναι τόσο σημαντική επιτυχία η σημερινή των πολιτικών που οδηγούν έξω από την κρίση την Ελλάδα. Και γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική η δέσμευση που ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση του καταθέτουν για την υλοποίηση και πραγματοποίηση και την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια στάση απαιτητική έναντι της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ανειλημμένων δεσμεύσεων αλλά και μια στάση στήριξης θερμής και ενθάρρυνσης ότι δρόμος είναι ο σωστός και ότι φαίνονται τα αποτελέσματα. Κι ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες πολίτες, για την ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, η προφητεία ότι το προσεχές Ευρωκοινοβούλιο θα είναι το πιο αντιευρωπαϊκό από όσα έχουν εκλεγεί θα είναι και πραγματοποιήσιμη. Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε για να έχουμε ένα Ευρωκοινοβούλιο πολύ υπέρ της Ευρώπης, για μια διαφορετική Ευρώπη που θα διδαχθεί από τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Γι’ αυτό είμαστε πλάι στην Ελληνική κυβέρνηση για να την ενθαρρύνουμε να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις δεσμεύσεις. Οι λέξεις που είπε ο κ. Σαμαράς για το πρωτογενές πλεόνασμα, το διαρθρωτικό, είναι σημαντικότατες. Ας πούμε ότι όλα τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενθάρρυνση. Αν δεν είναι ορατή αυτή η ενθάρρυνση, είναι αδύνατο πραγματικά στη συνέχεια να είναι πιστευτή η Ευρώπη και αξιόπιστη. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει μια νέα αφήγηση, μια ικανότητα αφήγησης που να συνδεθεί με την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν κατάλαβα καλώς το ερώτημα, η απάντηση μου είναι πως το μέλλον της Ευρώπης είναι και πρέπει να είναι περισσότερο μια πολιτική απάντηση. Μια πολιτική απάντηση που θα αποτελείται από δεσμεύσεις, αποτελέσματα και μια θετική αφήγηση και όχι να κρύβεται πάντοτε από τεχνικές φόρμουλες και συνταγές. Να θυμόμαστε πάντα ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Και πίσω από τους ανθρώπους υπάρχουν δράματα, προβλήματα, ελπίδες. Δεν μπορούν όλα να συνδέονται με τους αριθμούς. Κι εγώ πιστεύω ότι αυτή η δέσμευση είναι μια πολύ σημαντική δέσμευση κι εμείς θα την αναλάβουμε κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω και τους δυο ηγέτες. Μιλήσατε και οι δυο για την κατασκευή του αγωγού TAP. Θα ήθελα δυο παραπάνω σχόλια επ’ αυτού. Τι σημαίνει η κατασκευή του αγωγού σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης, σε σχέση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Αντώνης Σαμαράς: Να σας θυμίσω ότι μέχρι το περασμένο φθινόπωρο ο TAP δεν βρισκόταν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και πιστεύω ότι μαζί με τον Ιταλό ομόλογό μου, μέσα από μια πολύ γρήγορη αλλά πραγματικά αποδοτική συνεργασία, μπορέσαμε και να επιβάλλουμε την δική μας υποψηφιότητα και να κερδίσουμε τον ανταγωνισμό, δηλαδή άλλα εναλλακτικά σχέδια τα οποία δεν θα επέτρεπαν ο αγωγός TAP να περνάει από την Αλβανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Θα τις παρέκαμπτε. Επομένως, αυτή η συνεργασία των χωρών μας έκανε τη διαφορά. Ο συντονισμός αυτός έδειξε ότι μπορούμε πολλά να πετυχαίνουμε από κοινού. Να πω αμέσως-αμέσως ότι ο TAP δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Να προσθέσω ότι ο TAP βάζει τη χώρα μέσα στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα- το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό- αλλά και ταυτόχρονα για την Ευρώπη εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση στον εφοδιασμό του αερίου. Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές στην πολιτική μιλάμε με το “θα”. ”Θα” γίνει, ”θα” αξιοποιήσουμε, ”θα” πετύχουμε την συνεργασία κλπ. Εδώ πέρα μιλάμε για κάτι το οποίο ήδη έγινε. Και έγινε από την αρχή χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς περιττά λόγια αλλά με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και με συγκεκριμένη δομή στην ανάλυση που κάναμε, που τελικά μας βγήκε σε πολύ θετικό αποτέλεσμα. Δημιουργεί, αν θέλετε, ακόμα και συμβολικά ένα πολύ καλό προηγούμενο για την Ελλάδα και την Ιταλία. Αλλά δημιουργεί κι ένα διδακτικό προηγούμενο στο μέτρο που θα μπορέσουμε τέτοιου είδους συνεργασίες με συστηματικό τρόπο να καταφέρουμε να πετύχουμε μεταξύ μας περισσότερα. Κι εδώ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν στο πλαίσιο των δυο εξαμήνων που θα έχουμε την Ελληνική και την Ιταλική Προεδρία.

Enrico Letta: Βεβαίως, πιστεύω ότι πράγματι υπήρξε μια πολύ καλή είδηση, το θετικό αποτέλεσμα για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σημαντικότατη είδηση για την Ιταλία, σημαντικότατη είδηση για την Ελλάδα. Επισφράγισε τη μεγάλη δέσμευση των δυο χωρών μας. Είναι μια σημαντική είδηση γιατί είναι από αυτές τις ειδήσεις που πραγματικά θα έχει μακρά πνοή θετική είδηση που θα έχει επιπτώσεις για την επόμενη εικοσαετία. Είναι από τις ειδήσεις πραγματικά που μετράνε. Δεν είναι, να θέλετε, χοντροί τίτλοι πρώτων σελίδων αλλά θα έχει αποτελέσματα για τα επόμενα είκοσι χρόνια, για τις δύο μας χώρες, μια προοπτική πραγματικά που καθιστά τον κοινό μας χώρο την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος, τον πυρήνα, την καρδιά της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη και την Ένωση. Τούτο σημαίνει χαμηλότερες τιμές, και ξέρουμε τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα για τις χώρες μας, να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κατά δεύτερο λόγο αυτό σημαίνει όλη τη διαδικασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου. Αυτή είναι μια διαδικασία κατασκευής που η Ελλάδα κατά κύριο λόγο θα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, μια διαδικασία κατασκευής που αποτελείται από θέσεις εργασίας που μεταφράζεται σε εργασία για επιχειρήσεις και εταιρίες και πιστεύω ότι και αυτό στο άμεσο μέλλον θα δώσει τις επιπτώσεις τις θετικές. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι ενεργειακές στρατηγικές είναι εκείνες οι στρατηγικές μέσω των οποίων περνούν τα μελλοντικά σχέδια για όλο τον κόσμο. Το γεγονός, λοιπόν, ότι νικήσαμε σε αυτή τη μάχη, σε ό,τι μας αφορά, πραγματικά είναι μια κοινή μάχη, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το μέλλον. Για αυτό το γεγονός είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, πολύ χαρούμενοι. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε προς την κατεύθυνση αυτή  και την κοινή επιτυχία. Είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία. Άρα τα θετικά αποτελέσματα, θα είναι για τα παιδιά μας που θα γευτούν τους καρπούς. Για όσους  ασχολούνται με την πολιτική είναι μεγάλη ικανοποίηση να ξέρει ότι κάτι που κάνει τώρα, σήμερα  θα εξυπηρετήσει  με πολύ συγκεκριμένο τρόπο  τα παιδιά μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.