Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λάρισα

Ευχαριστώ πολύ, πάρα πολύ. Από εδώ, από τη Λάρισα ξεκινάμε τον αγώνα. Και να ξέρετε η Ελλάδα θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα. Από εδώ, από τη Λάρισα, από την καρδιά της αγροτιάς, ξεκινάμε την πορεία του εκλογικού μας αγώνα. Συμβολικά επιλέξαμε τη Λάρισα. Ξεκινάμε από δω, τη Θεσσαλία των Αγώνων, την πορεία της νίκης μας των εκλογών του Ιανουαρίου, μία νίκη η οποία θα λυτρώσει τον λαό μας.


Και θέλω πραγματικά να σας πω, ότι απόψε, όπως το δείχνετε άλλωστε,  η Λάρισα δίνει το μήνυμα της νίκης σε ολόκληρη της Ελλάδα!   Όπως έγινε και στις Περιφερειακές εκλογές του Μάιου, όπου ο Κώστας Αγοραστός εκλέχθηκε πανηγυρικά για δεύτερη φορά περιφερειάρχης.  Υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα κερδίσουμε!
Πριν από δυόμισι χρόνια ο Ελληνικός λαός μας ψήφισε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μια κρίση πρωτοφανή, μία κρίση επικίνδυνη.
Ελάχιστοι πίστευαν τότε ότι θα τα καταφέρουμε. Και τώρα όλοι παραδέχονται ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια η Ελλάδα μπόρεσε και πέτυχε το μεγαλύτερο νοικοκύρεμα κράτους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία.
Βγήκε στην ανάκαμψη, έπιασε τους στόχους της νωρίτερα απ’ ό,τι οι περισσότεροι πίστευαν, δεν έχει πια ελλείμματα κι ήταν έτοιμη να βγει τελείως από την εποχή των Μνημονίων.
Μόνο που ορισμένοι δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε το έργο μας! Μια μειοψηφία βουλευτών, όπου πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη «Χρυσή Αυγή», σέρνουν τώρα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εναντίον της θελήσεως του Ελληνικού λαού, που δεν ήθελε, κανένας δεν ήθελε, εκλογές.
Γιατί βιάστηκαν; Αν πραγματικά πίστευαν ότι μπορούσαν να κυβερνήσουν, θα περίμεναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, που θα τελείωνε η τετραετία. Αλλά αυτό που ελπίζει όλος ο Ελληνικός λαός, ότι η κατάσταση έχει αρχίσει ήδη να καλυτερεύει, ο ΣΥΡΙΖΑ το φοβάται: Τι φοβάται;; Ότι βγαίνουμε πια από τα Μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού. Ότι η Ελλάδα πέρασε στην ανάπτυξη και από δω και μπρός κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και κάθε χρονιά, θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά. Φοβούνται να μείνουμε στο δρόμο της σταθερότητας, στο δρόμο της ανάπτυξης!
Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας βγάλει από αυτόν το δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μας πηγαίνει για αυτόν το λόγο σε εκλογές, εμείς τους λέμε ότι αυτές τις εκλογές μαζί με τον Ελληνικό λαό, που δεν τις ήθελε, εμείς θα τις κερδίσουμε.
Ήταν λάθος να μας πάνε σε εκλογές, ίσα – ίσα τη στιγμή που άρχισε η χώρα να σηκώνει κεφάλι και η Οικονομία μας να ανακάμπτει.
Ήταν και το λάθος τους! Γιατί ο κόσμος πια ξέρει, βλέπει, καταλαβαίνει, ότι αρχίζει η Ελλάδα και ξαναστέκεται στα πόδια της! Γι’ αυτό και τόσο μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν ήθελε αυτές τις εκλογές. Και γι’ αυτό το λόγο και θα τους τιμωρήσει ο λαός που τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το οποίο έκαναν, το δείχνει η αντίδραση του αγορών. Και μέσα στην Ελλάδα και διεθνώς. Σε όλες τις χώρες, πάρτε όποια χώρα θέλετε, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, όταν γίνονται  εκλογές – είτε πρόωρες είτε τακτικές - δεν προκαλείται καμιά ιδιαίτερη αντίδραση από τις Αγορές. Γίνεται μία δημοκρατική αλλαγή κανονική, ένα άλλο κόμμα στην εξουσία. Στην περίπτωσή μας, όμως, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν τεράστιες αντιδράσεις στις Αγορές. Γιατί;
Γιατί, απλούστατα, η κυβέρνησή μας είχε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, ενέπνεε αισιοδοξία σε όλους, υπήρχε πια δεδομένη η βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Ενώ, εκείνα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται να κάνει εάν ποτέ έβγαινε στην εξουσία, είναι εκείνα τα οποία με βεβαιότητα οδηγούν στην χρεοκοπία και επομένως οδηγούν στις αναταράξεις των Αγορών που βλέπουμε!
Τους το λέει κάθε μέρα ο διεθνής τύπος. Τους το λένε κάθε μέρα ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αρχηγοί κρατών, ευρωπαίοι πολιτικοί και από το χώρο της κεντροδεξιάς και από το χώρο της κεντροαριστεράς και χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, και σοσιαλιστές και ο Κον Μπετίτ, ο πράσινος ακόμα.  Όλοι τους το φωνάζουν πλέον: Εκείνα που λένε δεν γίνονται, δεν μπορεί να γίνουν και δεν θα οδηγήσουν τη χώρα, παρά σε μία τεράστια δοκιμασία. Όχι την Ευρώπη τόσο. Όσο την Πατρίδα μας.
Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, τα λέει όλα αυτά «κινδυνολογίες»!
Ποιες «κινδυνολογίες»; Όταν, φίλες και φίλοι, λες ότι δεν θα πληρώσεις τόκους, όταν λες ότι δεν θα πληρώσεις χρεολύσια στο χρέος, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: χρεοκοπία! Αυτός είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας. Εκείνοι μιλάνε για χρεοκοπία. Οι θεσμικές αποφάσεις των Συνεδρίων τους τα λένε αυτά και μιλάνε για χρεοκοπία.
Κι όταν προσπαθούν να πουν κάτι άλλο, και να τα «γυρίσουν», βγαίνουν τα ίδια τα στελέχη τους και τους επαναφέρουν στην τάξη. Και το πάνε ακόμα πιο κάτω. Ότι, όχι μόνο τους τόκους και τα χρεολύσια θα πάψουν να πληρώνουν αλλά και ότι θα κάνουν – αν είναι δυνατόν - εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις των μικρο-καταθετών. Τα ίδια τα στελέχη τους το διακηρύσσουν ότι αυτή είναι η πολιτική τους! Εγώ δεν έχω καμία ανάγκη να κινδυνολογήσω, όπως μου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι τα λένε αυτά, τα έχουν επισήμως αποφασίσει, οι ίδιοι σπέρνουν έτσι τον πανικό. Και μέσα στην Ελλάδα και έξω…
Εμείς την αλήθεια λέμε. Την αλήθεια έχουμε με το μέρος μας. Αυτό σε μία δημοκρατική αναμέτρηση είναι το ισχυρότερό μας όπλο. Αυτό είναι το όπλο μας. Η αλήθεια και η ευθύνη.
Σου λένε μετά ότι θα αμφισβητήσουν το χρέος, εκείνο που δανειστήκαμε από άλλες χώρες-μέλη της Ευρώπης. Τι εννοούν; Δεν ξέρουν ότι δανειστήκαμε από χώρες που μας έβαλαν επιτόκια – σε εμάς να πληρώνουμε επιτόκια - πολύ μικρότερα από εκείνα που πληρώνουν οι ίδιες οι χώρες που μας δάνεισαν! Και θα τους πούμε τώρα πως ούτε και αυτούς τους τόκους θα τους πληρώσουμε; Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι μας οδηγούν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας ταυτόχρονα και ότι πια βάζουν την Ελλάδα όχι μόνον στην απομόνωση μέσα στην Ευρώπη, αλλά βάζουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Η αλήθεια είναι, ότι ένα μικρό μέρος μόνο απ’ όσα λένε αν προσπαθούσαν να το εφαρμόσουν, θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε νέα κρίση και τελειωτική χρεοκοπία. Και τότε όλες οι θυσίες αυτών των δυόμισι ετών, θα πήγαιναν χαμένες. Τώρα που αρχίζουν να πιάνουν τόπο! Εδώ είναι η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ποιος είναι ο πρώτος και πιο άμεσος κίνδυνος, αν συγκρουστούμε με την Ευρώπη εξ αιτίας της ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα χαθούν τα χρήματα της ΚΑΠ – της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - που παίρνει ο Έλληνας αγρότης! Διότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να τους αμφισβητούμε και το χρέος και τους τόκους, να μην τους πληρώνουμε, κι εκείνοι να εξακολουθούν να επιδοτούν, να πληρώνουν τις επιδοτήσεις μας… Αυτό το καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί! Είναι προϋπόθεση, όμως, αυτές οι επιδοτήσεις και για τον αγρότη και για την οικονομία και για την πρόοδο και για την ανάπτυξη στην αγροτιά.
Τι άλλο θα κινδυνεύσει άμεσα; Τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ! Διότι δεν είναι δυνατόν να συγκρουστούμε μαζί τους κι εκείνοι να εξακολουθούν να μας δίνουν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια, τα ΕΣΠΑ που έχει ο κάθε Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και φτιάχνει τα έργα.
Πόσα είναι αυτά; Αγροτικές επιδοτήσεις και κονδύλια για την ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών και ΕΣΠΑ, όλα αυτά μαζί, φτάνουν τα 43,5 δισεκατομμύρια για την επόμενη επταετία! Πάνω από 6 δισεκατομμύρια το χρόνο! Και ο πρώτος που θα χάσει θα είναι ο αγρότης και η αγροτική περιφέρεια.
Και, βέβαια, θα κινδυνεύσει και η ενίσχυση ρευστότητας που δίνει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του: 15 δισεκατομμύρια ρευστότητας θα λείψουν άμεσα από την πραγματική οικονομία μετά το Μάρτιο! Και ακόμα θα χάσουμε την πρόσθετη ενίσχυση ρευστότητας που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης μετά το Μάρτιο. Θα τα χάσουμε αυτά, γιατί όπως μας έχουν προειδοποιήσει, όποιος δεν τηρεί τους όρους της Νομισματικής Ένωσης δεν παίρνει ενίσχυση. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να έχουμε αυτές τις σημαντικές ανάσες, σημαντικές ενέσεις ρευστότητας, οδηγούν ξανά  τη χώρα, με τις δικές τους θέσεις σε αυτό που λέμε πιστωτική ασφυξία.
Αυτή είναι η αλήθεια!
Και αυτήν την αλήθεια εγώ είμαι υποχρεωμένος να την πώ κατάματα. Δεν έχω δικαίωμα να μην προειδοποιήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Και αυτά την ώρα που μόλις είχε βγει η Ελλάδα από την ύφεση.
Και η αλήθεια είναι ότι με τα στοιχεία των ίδιων των Ευρωπαίων, το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, η χώρα μας είχε την υψηλότερη ανάπτυξη μέσα σε όλη την ευρωζώνη. Αυτό προσπαθεί να ακυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την αβεβαιότητα που δημιουργεί και με τις προτάσεις του, που οδηγούν σε χρεοκοπία και σε πιστωτική ασφυξία.
Και σας το λέω υπάρχουν επενδύσεις έτοιμες να μπουν στη χώρα, επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί κι έχουν εγκριθεί. Και τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν παγώσει. Όλα αυτά θα χαθούν, αν δινόταν η ευκαιρία στο κάθε ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την ανεύθυνη πολιτική του. Θέσεις εργασίας θα χαθούν. Η ανεργία που είχε αρχίσει και έπεφτε σταθερά κάθε μήνα, θα εκτοξευθεί και πάλι. Επιχειρήσεις θα φύγουν. Κι άλλες που ετοιμάζονται να έλθουν θα απομακρυνθούν ξανά.
Η αλήθεια είναι ότι αυτά που πετύχαμε μέσα σε δυόμιση χρόνια θα κινδυνεύσουμε να τα καταστρέψουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Κι αυτό το ξέρει ο κόσμος. Το καταλαβαίνει. Γι’ αυτό το κλίμα αλλάζει συνεχώς. Και ο «αέρας νίκης» που είχε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μηδενιστεί. Και ότι ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την αλήθεια και την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι ο νικητής των εκλογών.
Η αλήθεια είναι ότι παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, είχαμε αρχίσει να δίνουμε τις πρώτες ανάσες στον κόσμο.
Αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο το νοικοκύρεμα του κράτους.
- Πέρυσι μοιράσαμε από το πρωτογενές πλεόνασμα μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Γιατί στην ώρα τη δύσκολη, η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο είναι το πιο σημαντικό.
--Μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση του 2013, το κρατήσαμε μειωμένο και το 2014 και το 2015. Κι έτσι δώσαμε μια σημαντική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
--Μειώσαμε κατά 30% - τόσο γινόταν- το φόρο στα καύσιμα. Και διατηρήσαμε το επίδομα θέρμανσης για τους ασθενέστερους.
--Μειώσαμε την εισφορά αλληλεγγύης επίσης κατά 30%! Και μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν κάποιες μικρές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και στο εργασιακό κόστος όλοι.
--Προχωρήσαμε σε μεγάλη ανακούφιση μέχρι και 100 δόσεων για όσους χρωστάνε στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Και μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προς τις τράπεζες. Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλετών έχουν ήδη επωφεληθεί κι έχουν υπογράψει ρύθμιση. 
--Η αλήθεια είναι ότι με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψουμε, μόλις με το καλό σχηματίσουμε κυβέρνηση, από τα τέλη Ιανουαρίου θα προχωρήσουμε και στο πιο σημαντικό από όλα, στη δυνατότητα να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών. Αυτή είναι η σημαντικότερη μέριμνά μου από δω και στο εξής. Μείωση των φόρων! Για όλα τα επόμενα χρόνια… Μετά τις εκλογές του Γενάρη, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου που θα κάνουμε την τελική συμφωνία με τους Εταίρους μας  για την έξοδο από το μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού, ενώ στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους που προβλέπει η απόφαση του Νοέμβριου του 2012, το χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσει τότε για τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και η προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης που έχει βαθιές και γενναίες τομές που δεν θα αφήσουμε κανέναν να τις ματαιώσει και πάλι. Διότι θα πρέπει να ξέρετε ότι αν αυτή η Βουλή μπορέσει να ξεκινήσει την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα μπορούσαμε αμέσως με την επόμενη να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Τώρα θα πρέπει να πάμε από το 2021 και μετά για να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά δε τους ενδιαφέρουν τα βασικά. Δεν τους ενδιαφέρουν καν τα Γεωστρατηγικά. Δεν τους ενδιαφέρει καν σε ποιο σημείο του χάρτη στέκεται αυτή η Χώρα. Σου λένε με την ευκολία που ανάβουν το τσιγάρο τους, να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Θα πας που; Σου λένε με την ίδια ευκολία, κριτική, γιατί πήγαμε στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, και φτιάξαμε καινούριες συμφωνίες.
Φτιάξαμε συμφωνίες οι οποίες όμως φωτογραφίζουν τη Γεωστρατηγική δύναμη που έχει σήμερα η Ελλάδα. Τους νέους συμμάχους της που έχει σήμερα η Ελλάδα. Τη νέα πολιτική που ακολουθεί για το πιο σημαντικό από όλα τα οποία έχουμε, τα ενεργειακά μας αποθέματα που επί δεκαετίες ποτέ δεν τα βγάλαμε να τα μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν. Και ότι αυτά μπορεί να μας δώσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Και όμως φτιάξαμε μια ενεργειακή πολιτική πολύτιμη για το μέλλον. Και ήδη γίνονται οι πρώτες έρευνες. Και στον υποθαλάσσιο χώρο, αλλά και στην ξηρά. Εκεί που πραγματικά μπορεί να βγει μια καινούρια πραγματικότητα για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Θέλω να σας πω και το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μόνο έτσι μπορεί η Χώρα ολοκληρωμένα να πάει μπροστά. Και η αλήθεια είναι - για να πω λιγάκι για τους αγρότες:
--Η αλήθεια είναι ότι στην νέα Αναπτυξιακή πολιτική μας, η αγροτική παραγωγή, γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, έχουν κεντρικό ρόλο. Μαζί και η μεταποίηση αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ήδη έχει γίνει πολύ δουλειά σε αυτό. Και θα γίνουν πολύ περισσότερα.
Σε αυτά που ήδη έγιναν θέλω μόνο ενδεικτικά να πω:
* Τα προγράμματα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, όπου 11 χιλιάδες νέοι παραγωγοί λαμβάνουν ενισχύσεις 194 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη το 70% αυτών των χρημάτων έχουν μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων, πράγμα πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Η επιτάχυνση των πληρωμών είναι από δυόμιση χρόνια σε έξη μήνες! Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ…
* Από την πρώτη μέρα της φετινής χρονιάς, του 2015, που ισχύει πια η νέα ΚΑΠ, έχουν προβλεφθεί 440 εκατομμύρια για τους βοσκοτόπους ετησίως, 800 εκατομμύρια για τις αροτριαίες καλλιέργειες και 500 εκατομμύρια για της δενδρο-καλλιέργειες κάθε χρόνο. Ειδικά για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν και μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον, δίνουμε 25% περισσότερα το χρόνο απ’ ό,τι παλαιότερα.
* Κι η αλήθεια είναι ακόμα, ότι από δω και μπρός η νέα ΚΑΠ έχει διασφαλισμένους πόρους 20 δισεκατομμυρίων για την επόμενη εφταετία: 14 δισεκατομμύρια άμεσες ενισχύσεις, περίπου 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Κι άλλα 6 δισεκατομμύρια για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
* Ξεκινάνε ειδικά μέτρα στήριξης της αγροτικής ασφάλισης από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.  Είμαι από το 1977 βουλευτής και από τότε θυμάμαι κάθε χρόνο να είναι το αίτημα των αγροτών μας που τώρα πια και αυτό το αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά.
* Μέτρα ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο. Έγινε ένα  επιτυχημένο πείραμα με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα start ups, μπαίνει και αυτό και στην αγροτική παραγωγή και στην αγροτική μεταποίηση.
* Προγραμματίζουμε 466 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση 7.500 χιλιάδων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Κι άλλα 254 εκατομμύρια για 340 νέες επενδύσεις αγροτικής μεταποίησης. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Κι ακόμα, αλλά 436 εκατομμύρια νέα εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδευτικά έργα, ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές.
Κι όλα αυτά, μειώνοντας στο ελάχιστο τη γραφειοκρατία, αφού πια η χορήγησή τους δίνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό- για πρώτη φορά επιτέλους- στις Περιφέρειες.
 Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να λύσουμε το πρόβλημα της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών, να λύσουμε το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και της ηλεκτρονικής κάρτας πετρελαίου, αλλά και το ηλεκτρικό κόστος και το εργασιακό κόστος. Και κυρίως να εξασφαλίσουμε επαρκή και φθηνή χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν οι αγροτικές μας επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Κι ακόμα, μετατρέψαμε με τροπολογία στη Βουλή προ ημερών το εισόδημα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αγροτικό εισόδημα. Πράγμα που σημαίνει χαμηλότερη φορολόγηση όπως ξέρετε, στο 2013 και όχι στο 2026.
Όπως όμως γνωρίζετε, υπήρξε πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά. Και θα πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στα φωτοβολταϊκά. Και να βρούμε νέες τιμές αλλά τουλάχιστον σίγουρα σταθερές τιμές για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Φίλες και φίλοι θέλω να σας πω ότι εγκρίθηκαν ήδη τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων και στη Θεσσαλία. Αυτό επιτέλους ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου που είναι ήδη όπως ξέρετε στο 80% έτοιμα. Και ξεκίνησαν από τη ΔΕΗ για την ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας. Για την παραγωγή φτηνής αλλά και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχη για να μη γίνει ο Αχελώος, τι θα έκαναν τότε με τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες που χωρίς το έργο αυτό θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή τους.
Και κάτι ακόμα για να τελειώνουμε με αυτήν την προπαγάνδα τους. Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών. Άρχισαν ήδη οι εργασίες προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων και για το θεσσαλικό σιδηρόδρομο. Και για την ηλεκτροκίνηση Λάρισας- Βόλου. Έργα ζωής για την ασφαλή και για τη γρήγορη μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Όπως αντίστοιχα ολοκληρώνουμε και το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό έργο των Βαλκανίων, το έργο της Κάρλας.
Και να προσθέσω ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας μαζί με το Δημόκριτο και μαζί με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας, σε συνεργασία με το περίφημο CERN κατόρθωσαν και εγκρίθηκε η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας αντιμετώπισης του καρκίνου, από τις μοναδικές τέτοιες μονάδες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή τρέχουν λοιπόν στη Θεσσαλία 1.100 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δις  ευρώ που παρέχουν στον κόσμο της Θεσσαλίας ασφάλεια οικονομική.
Αλλά μια που λέω για ασφάλεια, εκτός από την οικονομική ασφάλεια, η Κυβέρνηση αυτή είναι υποχρεωμένη και πρέπει και το κάνει να προσφέρει και ασφάλεια στην υπηρεσία του πολίτη. Ασφάλεια στον πολίτη. Και η σημερινή τελευταία επιτυχία της λαμπρής Ελληνικής Αστυνομίας είναι και η σύλληψη του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού. Άλλοι υπόσχονται να αφοπλίσουν την Ελληνική Αστυνομία. Εμείς υποσχόμαστε άριστη αστυνόμευση με την καλύτερη δυνατή αστυνομία.
Και άλλοι βέβαια υπόσχονται να δίνουν και ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες. Εμείς κατορθώνουμε με κάθε νόμιμο και ανθρώπινο τρόπο να σταματήσει και να αντιστραφεί η παράνομη είσοδος λαθρομεταναστών στην Πατρίδα μας. Επιστρέφω λοιπόν σε ένα κορυφαίο συμπέρασμα.
Φίλες και φίλοι εδώ από τη Λάρισα,
Θέλω να θυμάται ο κάθε Έλληνας που αγαπά και ασχολείται με τη γη του, ότι όλα αυτά που είπαμε για να γίνουν, απαιτούν η Ελλάδα να προχωράει σφιχτά δεμένη μαζί με την Ευρώπη. Γιατί όλα αυτά θα ματαιωθούν, αν η Ελλάδα έλθει σε σύγκρουση με τους εταίρους της! Θα χάσουν τα προϊόντα μας αγορές, θα χάσουν οι αγρότες μας τα χρήματα της ΚΑΠ, δηλαδή τις ενισχύσεις, θα χάσουν επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, θα χάσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, θα χάσουν οι επιχειρήσεις ρευστότητα και χρηματοδότηση.
Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Και δεν θα το επιτρέψουμε.
Και σας θυμίζω ότι, προ δυόμισι ετών, μου κάνατε την τιμή να αναλάβω Πρωθυπουργός στον τόπο αυτό, είχα ένα μεγάλο στόχο: Να αποτρέψω τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ. Να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια μιαν ώρα αρχύτερα. Να τελειώσουμε με την ύφεση. Να μπούμε στην ανάπτυξη.
Αναλάβαμε μέσα σε ένα πραγματικό χάος. Όταν ολόκληρος ο κόσμος, όπου και αν πήγαινα, προεξοφλούσε εκείνες τις δύσκολες ημέρες την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία. Βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα. Βγήκαμε στις αγορές σαν χώρα νωρίτερα. Είχαμε ένα κράτος σε μόνιμη λειτουργική κρίση. Και σιγά-σιγά αρχίσαμε να το αλλάζουμε.
Έγιναν ασφαλώς και λάθη στην πορεία. Ναι έγιναν λάθη. Και τα γνωρίζω και είμαι και ο πρώτος που τα παραδέχομαι. Αλλά σε μια τέτοια κρίση που υπήρχε, σε ένα τέτοιο χάος που αντιμετωπίσαμε και σε μια τέτοια κοσμογονία αλλαγών που ακολουθούσε, επόμενο ήταν να υπάρχουν και λάθη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζω στον οποιονδήποτε κ. Τσίπρα το δικαίωμα να κερδοσκοπεί αποκλειστικά πάνω στο πόνο του Ελληνικού λαού… Διεκδικώ γιατί εργάζομαι. Διεκδικώ το δικαίωμα στο λάθος. Αλλά δεν διεκδικώ το δικαίωμα ούτε στην απραξία και κυρίως δεν διεκδικώ το δικαίωμα να «ταΐζω» τον κόσμο με παραμύθια, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας.
Και μία χώρα που είναι υπερήφανη, είναι μία χώρα που δεν ζητάει δανεικά για να βγάλει τα έξοδά της. Αυτό σημαίνει αξιοπρέπεια. Φέτος, αν όλα πάνε καλά και θα πάνε καλά, δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε ούτε καν δανεικά ούτε για τόκους. Αυτό σημαίνει αληθινή εξυγίανση. Αυτό σημαίνει ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας!
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μηδενίσαμε το έλλειμμα συνολικά! Και όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε ανέβει δεκάδες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, σε καμία χώρα, σε τόσο σύντομο διάστημα. Πράγμα που συνεπάγεται περισσότερες επενδύσεις στο μέλλον. Περισσότερες θέσεις εργασίας. Περισσότερες εξαγωγές. Περισσότερη ανάπτυξη και εισόδημα.
Αυτή είναι η πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης που εγκαινιάσαμε αυτά τα χρόνια. Με τόσες θυσίες, με τόσους κόπους. Δουλέψαμε όλοι νύχτα μέρα, αντιμετωπίζοντας την καχυποψία των «έξω», και, δυστυχώς, πολλές φορές, την υπονόμευση «από τους μέσα». Και παρά τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες, φέραμε αποτελέσματα που δεν τα ξαναείχε δει ποτέ η χώρα: Και σε νοικοκύρεμα και σε μεταρρυθμίσεις και σε έργα. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος.
Όμως, αυτήν την εθνική μας προσπάθεια πάνε να ανακόψουν. Αυτό την πορεία, που είναι δική μας πορεία, όλων, πάνε να σταματήσουν. Για να μας ξαναφέρουν σε κρίση, σε απομόνωση και στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Αλλά τώρα ο κόσμος ξέρει. Δεν ξεγελιέται με ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε με συνθήματα. Δεν θέλει να ξαναγυρίσει πίσω. Δεν θέλει οι θυσίες του να πάνε χαμένες. Μια μειοψηφία βουλευτών έσυρε την χώρα σε εκλογές για να ανακόψει την πορεία της. Τώρα είναι η ώρα του λαού να τους απαντήσει. Και να αποκαταστήσει τη σταθερή πορεία στην ανάπτυξη και στην Ευρώπη.
Αυτή είναι η αλήθεια για αυτό που έγινε ως τώρα.
Αυτή είναι η αλήθεια για ό,τι πρόκειται να γίνει από δω και μπρός. Και αυτή η αλήθεια είναι ταυτόχρονα και ευθύνη δικιά μας. Να πούμε αυτήν την αλήθεια και να δώσουμε την επιλογή στην ελληνικό λαό, να στηρίξει αυτήν την πορεία προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.
Φίλες και φίλοι,
Αυτή είναι η ευθύνη και του ελληνικού λαού. Να πει ένα όχι στο λαϊκισμό που τόσο μας κόστισε μέχρι σήμερα. Κι αυτό θα συμβεί στις 25 Ιανουαρίου: Θα είναι η 25η Ιανουαρίου η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Και σε αυτήν την αναμέτρηση, θα ζήσετε την ιστορική στιγμή που ο λαϊκισμός στην Ελλάδα θα υποστεί την τελική ήττα του! Και αυτό είναι στα χέρια του Ελληνικού λαού να το κάνει. Για να ανοίξει ο δρόμος για Ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη, για σταθερότητα και ευημερία. Όπου ρόλο πρωταγωνιστικό θα έχει η Θεσσαλία και ο κάμπος της.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό αγώνα και με τη νίκη… 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.