Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Αγρίνιο

Να έρθουν να δουν τη Νέα Δημοκρατία στο Αγρίνιο εκείνοι που νομίζουν ότι μπορεί να πάμε ποτέ πίσω τη Χώρα. Πάμε μπροστά και σήμερα ήταν μήνυμα νίκης. Μια καταπληκτική συγκέντρωση. Σας ευχαριστώ, για αυτά τη μεγαλειώδη υποδοχή. 

 Ευχαριστώ για τη ζεστασιά, ευχαριστώ για τον παλμό, ευχαριστώ για την πίστη σας. Με τη νίκη. Να είστε δυνατοί. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη δώσει ο Ελληνικός λαός το εισιτήριο για την Ευρώπη, το εισιτήριο για το αύριο. Μήνυμα νίκης σας φέρνω κι εγώ από παντού, από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όχι μόνο για την Παράταξη που κράτησε τη Χώρα όρθια… Νίκη για τη Χώρα, νίκη για την Ελλάδα! Γιατί η Ελλάδα είναι αυτή που θα νικήσει με τη Νέα Δημοκρατία! Πάνω από όλα, η δύναμη μας είναι μέσα στην καρδιά των γεγονότων και των εξελίξεων. Είναι μέσα στην καρδιά του αύριο. Γιατί είναι μέσα στην καρδιά της νεολαίας μας, της ΟΝΝΕΔ, την οποία την ευχαριστώ άλλη μια φορά για αυτή την υποδοχή. 
Δεν πρόκειται εμείς ποτέ να παίξουμε την Πατρίδα μας «στα ζάρια». Και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας παρασύρουν με ψεύτικες υποσχέσεις. Με ένα καινούργιο «λεφτά υπάρχουν»… Που  θυμάστε τι έγινε τότε με εκείνο το «λεφτά υπάρχουν» που τους έταξαν τα πάντα… Και ύστερα τα πήραν πίσω πολλαπλάσια, μετά από λίγα χρόνια.
Θα νικήσει, λοιπόν, για το μέλλον αυτών των παιδιών Η Ελλάδα και πάλι.
Θα νικήσει με πρωτοπορία τη νεολαία μας, που πάλι την ευχαριστώ.

Φίλες και φίλοι,
Είπαμε να πούμε αλήθειες: Η πρώτη αλήθεια είναι ότι όταν πριν δυόμιση χρόνια, αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της Χώρας, ήμασταν μισό βήμα ακριβώς πριν τη χρεοκοπία.
Κι αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο. Κάναμε τα πάντα για να το ματαιώσουμε.
Λίγοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, θυμάστε. Κι όμως τα καταφέραμε! Δυόμιση χρόνια μετά, η Ελλάδα αυτή, η χώρα που όλοι την είχαν «στον πεταμό», έβγαλε πλεονάσματα, κατάφερε να μηδενίσει το έλλειμμά της, να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, να κάνει μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.
Και δεν σας κρύβω ως Έλληνας, και μάλιστα Έλληνας Πρωθυπουργός, οι πιο δυσάρεστες στιγμές που πέρασα ήταν όταν πήγαινα στο  εξωτερικό και με το που δήλωνες Έλληνας σε οιονδήποτε ξένο, αμέσως υπήρχε η γκριμάτσα, η αποστροφή.
Σήμερα έχουμε πιάσει τους στόχους για να βγούμε από τα Μνημόνια. Να υπογράψουμε τη συμφωνία για την «επόμενη μέρα». Για να προχωρήσουμε με Ανάπτυξη. Χωρίς πια άλλη ταλαιπωρία κι άλλες θυσίες. Με μια ανεργία, η οποία σταθερά μειώνεται μήνα με το μήνα, όπως συμβαίνει εδώ και εννιά μήνες ακριβώς.
Με όλους τους διεθνείς οργανισμούς να προβλέπουν σημαντική Ανάπτυξη για αυτό το χρόνο, το 2015, και ακόμα μεγαλύτερη για το 2016.
Με φορολογικές μειώσεις, που εμείς προτείνουμε, με αποκατάσταση των αδικιών. Παραλάβαμε, λοιπόν, μιαν απελπιστική κατάσταση.
Και στα δυόμιση χρόνια φτάσαμε τη Χώρα έτοιμη να απογειωθεί. Είμαστε πολύ κοντά για να βγούμε οριστικά και από τα Μνημόνια και από την κρίση. Τους τελευταίους μήνες, όμως, επικράτησε σε αυτό τον τόπο, στην Πατρίδα μας, η πολιτική αβεβαιότητα.
Μια μειοψηφία βουλευτών έσυρε τη Χώρα σε εκλογές, χωρίς να το θέλει ο Ελληνικός λαός. Σήμερα η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θα απαντήσει σε αυτούς τους βουλευτές. Απέναντι μας έχουμε τους λαϊκιστές, που τάζουν τα πάντα. Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς να ξέρουν από πού θα βρουν τα χρήματα. Όσα προτείνουν είναι «στον αέρα». Το λένε και οι ίδιοι οι δικοί τους! Μας οδηγούν σε σύγκρουση με τους εταίρους, σε χρεοκοπία, σε έξοδο από το ευρώ. Είναι ο δεύτερος γύρος του «λεφτά υπάρχουν». Αλλά ξέρει ο Έλληνας από τον πρώτο γύρο του «λεφτά υπάρχουν» τι συνέβη και δεν θα το επιτρέψει ποτέ!
Σε άλλους κλείνουν το μάτι και προσπαθούν να τους καθησυχάσουν ότι  δεν πρόκειται να κάνουν εκείνα που λένε.
Άλλους, αντίθετα, προσπαθούν να τους πείσουν με εκείνα που λένε. Κι άλλους διαβεβαιώνουν ότι δεν εννοούν τίποτε απ’ αυτά που λένε! Μας επιστρέφουν έτσι σε αυτή τη χειρότερη πολιτική φαυλότητα που γνώρισε η Ελλάδα. Στη χειρότερη πολιτική εξαπάτηση. Αλλά όλα αυτά οδηγούν στο χειρότερο, στην  αποδυνάμωση του τόπου:
Αποδυνάμωση και στην Ευρώπη, αφού θέλουν να συγκρουστούμε με τους εταίρους!
Αποδυνάμωση και στη Συμμαχία τη Δυτική, που δεν υπάρχει χώρα να μη θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ κι αυτοί προτείνουν την κατάργησή του!
Όταν όλες οι χώρες- επαναλαμβάνω- που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ θέλουν εκεί να ενταχθούν,  αυτοί θέλουν να τη βγάλουν την Ελλάδα από μέσα και να πάμε για την Εθνική απομόνωση.

Με δύο λόγια, θέλω ένα να θυμάστε: Η Χώρα μας σήμερα βρίσκεται κοντά, πάρα πολύ κοντά στο καλύτερο αλλά και στο χειρότερο ταυτόχρονα!
Είμαστε πολύ κοντά στο καλύτερο, να βγούμε από το Μνημόνιο, να μπούμε στην Ανάπτυξη τη σταθερή.
Να συνεχίσουμε να βλέπουμε μέρα με τη μέρα την ανεργία να πέφτει, την Ανάπτυξη να επιστρέφει, την ευημερία να κυριαρχεί.
  Κι είμαστε, όμως, επίσης πολύ κοντά στο χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί αν έρθουμε σε σύγκρουση με τους εταίρους μας, τώρα που τελειώσαμε από το Μνημόνιο. Αν ξαναπέσουμε στην ύφεση, τώρα που βγήκαμε στην Ανάπτυξη. Αν χρεοκοπήσουμε και βγούμε από το ευρώ, τώρα που σταθεροποιήσαμε τη θέση μας στο ευρώ. Αν καταλήξουμε σε Εθνική απομόνωση, τώρα που όλη η γειτονιά μας- το βλέπει όλος ο κόσμος- φλέγεται με εκρηκτικά γεγονότα. Την ώρα που χρειάζεσαι δηλαδή σαν χώρα, σαν τόπος, σαν Πατρίδα όλες τις συμμαχίες που μπορείς να βρεις, όλα τα στηρίγματα σε φίλους, συμμάχους, που μπορείς να βρεις…
Και θέλω εδώ να πω ότι πολύ συγκεκριμένα και πολύ μετρημένα, εμείς σήμερα προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα, ιδιαίτερα στις φορολογικές μειώσεις. Και ξέρετε ότι αυτό που λέω, το λέω και το εννοώ.
Ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί η Ανάπτυξη που άρχισε πριν από λίγο καιρό για το μέλλον είναι με μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και φορολογικές μειώσεις.
Και θα πω πρώτον, μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος. Για όλες τις κλίμακες! Με τον ανώτερο συντελεστή να υποχωρεί σταδιακά από το 42% που είναι σήμερα και από το 45% που ήταν πριν την κρίση, στο 33%!
  Μειώσεις σε όλα τα υψηλά κλιμάκια του ΦΠΑ! Όπως εκείνο που μειώσαμε για την εστίαση από το 23% στο 13%.
  Μειώσεις στο φόρο της ακίνητης περιουσίας. Πρέπει να διευρύνουμε τη φορολογική αυτή βάση. 
Και να ξέρετε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015 και θα συνεχίσει να μειώνεται, ώσπου να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που είναι σήμερα.
Αλλά- το σπουδαιότερο- ο ΕΝΦΙΑ θα αποδοθεί τελικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να  μπορεί ο δήμαρχος, να μπορεί ο περιφερειάρχης να είναι αυτόνομος, με δικά του χρήματα. Να είναι υπεύθυνοι, αναπτυξιακοί και όχι «ζητιάνοι» εκείνοι οι οποίοι εκλέγονται από εσάς στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια.
  Και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν πλήρη απαγόρευση χρήσης γης- πρέπει να το πω- θα πάρουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
 Ενώ όσοι έχουν μερική απαγόρευση, θα πάρουν και μερική απαλλαγή.
 Ενώ ήδη έχει μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%.
 Έχει πάρει αναστολή για 2 χρόνια ο φόρος υπεραξίας...
 Και σταδιακά- το δηλώνω αυτό να το ακούσουν, γιατί μου το λένε πολλοί- οι αντικειμενικές αξίες, που σήμερα δεν είναι σωστές, θα γίνουν πιο ορθολογικές.
  Και τέλος, η μεγάλη τομή, που θα γίνει κι αυτή σταδιακά: είναι η μείωση στο φόρο των κερδών του επιχειρηματία, στο 15% από το 25% που είναι σήμερα. Δε γίνεται διαφορετικά. Δε γίνεται να μπορείς να πεις ότι θα έχεις Ανάπτυξη συνεχή και οι διπλανές σου χώρες να έχουν το 1/3 της φορολογίας που βάζεις εσύ. Επόμενο είναι ο ξένος ή και ο Έλληνας, να πηγαίνει στη Βουλγαρία ή να πηγαίνει στην Τουρκία ή να πηγαίνει αλλού. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει.
Και βεβαίως, ήδη δώσαμε τη μεγάλη ανακούφιση με τις 100 δόσεις για όσους χρωστούσαν στην εφορεία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά και με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω σήμερα ως ο Πρωθυπουργός που έκλεισα τρείς- πιστέψτε με- απίστευτα δύσκολους προϋπολογισμούς και στο τέλος κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τους στόχους…
Σας εγγυώμαι ότι δε θα υπάρξει άλλη μείωση μισθών και εισοδημάτων και συντάξεων.
Θέλω να ξέρει αυτή η γενιά ότι κάθε λεπτό, κάθε πρωί που σηκώνομαι, κάθε βράδυ που πάω να κοιμηθώ, αυτή η φωτογραφία είναι στην καρδιά μου και στο μυαλό μου. Το μέλλον αυτής της γενιάς. Γι’ αυτό το μέλλον αγωνίζονται όλοι εδώ πέρα. Γι’ αυτό το μέλλον θα δώσουμε τα πάντα. Για τη νέα τη γενιά αγωνιζόμαστε.
Εγγυώμαι, επίσης, ότι θα παραμείνει πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία και μελετάμε, άλλωστε, και την κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.
  Κι ακόμα, επεκτείναμε την ενίσχυση στις οικογένειες με παιδιά, από το πρώτο παιδί. Και με τρόπο, ώστε να τα παίρνουν αυτά τα επιδόματα εκείνοι που έχουν κυρίως τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Και δώσαμε πρόσθετη ενίσχυση για τα παιδιά των τρίτεκνων και των πολυτέκνων. Και σύντομα πρόκειται να επαναφέρουμε- το λέω να το ακούσουν ορισμένοι με τους οποίους είχα πολλαπλές συζητήσεις- θα επαναφέρουμε την ισόβια σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες!
Γιατί ο αληθινός πλούτος της Χώρας μας είναι αυτά τα παιδιά!
Κι όσοι κάνουν και ανατρέφουν παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη επιβράβευση, στήριξη, ενίσχυση.
  Τέλος, κάτι που ενδιαφέρει την Περιφέρεια- προσέξτε το- θεσπίζουμε στον ΟΑΕΕ ειδική προαιρετική κατηγορία ασφάλισης, με μειωμένες εισφορές, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους.

Και για να έρθω εδώ, στην Αιτωλοακαρνανία. Σε αυτό τον τόπο τον ευλογημένο. Αλλά πράγματι αδικημένο. Πράγματι σε απομόνωση επί δεκαετίες. Με ανθρώπους υπερήφανους, γιατί έχετε Ιστορία που θυμίζει στην οικουμένη ολόκληρη τον ηρωισμό, το πείσμα των Ελλήνων.
Είναι ευλογημένος ο τόπος, γιατί έχει, πρώτα απ’ όλα, τον μεγαλύτερο υδάτινο πλούτο, βιότοπους, έχετε ενεργειακό απόθεμα, δυνατό αγροδιατροφικό τομέα, αλιεία και τόσες άλλες δυνατότητες. Που πάρα πολλές από αυτές παραμένουν δυστυχώς αναξιοποίητες...
Και είναι αδικημένο τόπος, γιατί δεν βοηθήθηκε όσο έπρεπε για  να αναδείξει το ρόλο του σε αυτό το σταυροδρόμι της Χώρας. Και τα δύο τελευταία χρόνια σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον Ελληνικό λαό και την οικονομία, αυτό άρχισε να αλλάζει και πάρθηκαν πρωτοβουλίες κι έγιναν πράξη χρόνια αιτήματα των κατοίκων της:

Εντός του 2015- το λέω αυτό, γιατί το 2012, όταν ξεκίνησα εγώ, είχαν σταματήσει οι δρόμοι τελείως. Δεν υπήρχε η Ιονία. Δεν υπήρχε ούτε στη σκέψη τους η Ιονία. Και το βάλαμε από την αρχή. Και θυμάμαι είχα τηλεφωνήσει εδώ σε κάποιον φίλο και μου είχε πει «άσε το Ιονία, αιωνία είναι». Δε γίνεται ποτέ». Εντός του 2015 ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός. Ένα έργο, που είχε εγκαταλειφθεί τελείως. Και σήμερα συνεχίζεται το έργο αυτό με ταχύτατο ρυθμό. Επίσης, η παράκαμψη που θα συνδέσει το Άκτιο με το μεγάλο Εθνικό Δίκτυο και η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Και του αεροδρομίου Ακτίου με τη Λευκάδα. Προχωράει ακόμα η σύνδεση της Ιονίας Οδού με τη Βόνιτσα. Όπως και οι κάθετες συνδέσεις της Ιονίας Οδού με το λιμάνι στο Πλατυγιάλι.
Προχωράει μετά ο άξονας Αμβρακίας-Ακτίου. Προωθείται η ολοκλήρωση της Παρα-Ιονίας οδού. Ολοκληρώνεται το φράγμα των Αχυρών, που θα αλλάξει τα δεδομένα για την άρδευση των καλλιεργειών, σε μια πολύ μεγάλη περιοχή. Και βεβαίως, η αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι. Τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να την αναγνωρίζουμε μόνο σε στιγμές ανάγκης και μετά να την ξεχνάμε.
Και ακόμα, ολοκληρώσαμε τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος της Δυτικής Ολυμπίας Οδού.
Αναβαθμίσαμε το λιμάνι στο Κατάκολο, ενώ παράλληλα προωθήσαμε τη σύνδεση του με την εθνική οδό. Και βελτιώσαμε τις υποδομές των λιμανιών της Κυλλήνης και της Πάτρας.
Και τελευταία συνέβη και το εξής παράδοξο: Εμείς κάναμε μια σύμβαση παραχώρησης, 40 χρόνια, σε 14 αεροδρόμια της Χώρας, ένα εκ των οποίων είναι και το Άκτιο και είπαμε στο διαγωνισμό, ελάτε όσοι θέλετε, να βάζετε τα χρήματά σας, εμείς σήμερα δεν μπορούμε, ούτε τα στοιχειώδη να χρηματοδοτήσουμε. Σε αεροδρόμια που μπαίνει μέσα ο ξένος και είναι η πρώτη του εικόνα της Ελλάδας. Και στα αεροδρόμια από τα οποία βγαίνει ο ξένος και είναι η τελευταία του εικόνα από την Ελλάδα. Και εμείς δεν είχαμε ούτε για τα απολύτως απαραίτητα, τα ελάχιστα, να δώσουμε χρήματα. Και τους είπαμε: Μπαίνετε στο διαγωνισμό. Δεν σας το χαρίζουμε. Κάνουμε σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια και μετά επιστρέφει και πάλι στον Ελληνικό λαό. Αλλά εν τω μεταξύ θα κάνετε πάνω από μισό δισ. επενδύσεις και για να πάρετε τα 14 αυτά αεροδρόμια θα κάνετε ένα διαγωνισμό. Και είχε έρθει η Τρόικα και μας είχε πει ότι πρόκειται το πολύ να κερδίσετε από αυτό 350 εκατομμύρια. Και τελικά εκείνος που έδωσε τα περισσότερα και πήρε αυτή την παραχώρηση για 14 αεροδρόμια, τα οποία θα τα κάνει καινούρια, πλήρωσε 1,4 δισ. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει κάποιο κόμμα, το οποίο θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις αποκρατικοποίησης  δεν πρέπει να γίνονται.
Πρώτα από όλα δεν είναι αποκρατικοποίηση γιατί παραμένει στο Κράτος αλλά επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η επιχειρηματικότητα, ο ιδιώτης, ο οποίος θα σου καλυτερέψει την περιοχή. Και το λέω αυτό γιατί στον τομέα των μεταφορών, όταν θες μια Χώρα να γίνει πρώτη στον Τουρισμό και όταν ήδη ξεκινήσαμε με 17 εκατομμύρια τουρίστες στο 2012 και σήμερα είμαστε 24,5, όπου 2,2 εκατ. έρχονται από τις κρουαζιέρες και μόνο. Όταν θέλεις να κάνεις τη Χώρα σου έτσι που να μπορεί να υποδεχτεί και τον πιο δύστροπο τουρίστα και να του δείξει εκείνα τα οποία πραγματικά θέλει να πάει και να δει, δεν είναι δυνατόν να κινείσαι με τη λογική ότι το Κράτος είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας. Και τους ζητώ επιτέλους να μου πουν σε ποιο Κράτος της γης έχει πετύχει το Κράτος ως επιχειρηματίας; Πήγα στην Κίνα, πήγα στη Ρωσία, πήγα παντού, μια χώρα υπάρχει. Η Βόρειος Κορέα. Άντε και η Βενεζουέλα του κ. Τσίπρα.
Στον τομέα λοιπόν των μεταφορών και ιδιαίτερα στο σιδηρόδρομο έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ παράλληλα προωθούμε έργα σύνδεσης με το Λιμάνι της Πάτρας.
Και έτσι δημιουργείται πια ένας άξονας για την αυτόνομη ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας!
Στον Πολιτισμό: Προωθούνται νέα έργα ανάδειξης των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρω Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, τον ανακαθορισμό Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας, έναρξη του έργου αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, χωροθέτηση νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, προστασίας και ανάδειξης του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και ανάδειξης του αναλήμματος των θησαυρών του Κρόνιου Λόφου. Ενώ το Μάρτιο τελειώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.
Και χαίρομαι γιατί σε αυτήν τη μικρή απομακρυσμένη περιοχή θα υπάρχει ένα αυτόνομο Αρχαιολογικό Μουσείο. 
Στον χώρο της Υγείας: Ολοκληρώσαμε και εκσυγχρονίσαμε το νοσοκομείο Αγρινίου. Επίσης, ολοκληρώσαμε το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ στην Πάτρα. Χθες μάλιστα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει έλλειψη καρδιολόγου εδώ στο Αγρίνιο.
 Και σήμερα σας λέω ότι θα υπάρξει άμεση αναπλήρωση και θα έλθει καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Και επειδή στο ρυθμό της επιχειρηματικότητας πια κινείται ο κόσμος, θέλω να πω ότι με το καινούριο ΕΣΠΑ δίνεται βαρύτητα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσω της καινοτομίας που δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση ώστε να αποκτήσει εξωστρέφεια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το τεχνολογικό πάρκο Πατρών και το οικοσύστημα νέων ερευνητών και επιχειρηματιών γύρω από το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο που πρέπει να αναπτύξουμε σε όλη την επικράτεια.

Φίλες και φίλοι, έχει λοιπόν σήμερα η Ελλάδα που αγαπάτε και αγαπάμε δύο δρόμους:

Ή θα παραμερίσει την πολιτική αστάθεια και θα μπει για τα καλά στην Ανάπτυξη που μόλις ξεκίνησε…
Ή θα κατρακυλήσει στο χείλος της χρεοκοπίας, και της αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ. Αλλά προσέξτε δεν το λέω εγώ. Το λένε οι δικοί τους:
Ο ένας μας είπε χθες, ότι αποκλείονται μονομερείς ενέργειες, ο άλλος μας είπε ότι δεν αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες. Και ότι αντίθετα «όπλο» τους είναι  η στάση πληρωμών!
Ο άλλος μας είπε ότι το κόμμα αυτό θα οδηγήσει «σε έκρηξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση!» Οι ίδιοι τα λένε.
Κι ότι η χρηματοδότηση του προγράμματός του, μας είπε αυτός ο ίδιος, είναι στον «αέρα» κι ότι αυτό «φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού»! Δεν ξέρουμε πως θα τα χρηματοδοτήσουμε αυτά που υποσχόμαστε.
Κι ο τρίτος μίλησε για άμεση έξοδο από το ΝΑΤΟ… Δίκιο έχουν! Αυτό ακριβώς τους λέμε κι εμείς!
Μα εκεί οδηγεί αυτή η πολιτική! Μόνο που δεν εξηγούν τι σημαίνουν όλα αυτά: Και θέλω εγώ να  σας πω τι σημαίνουν: Ο αγρότης θα έχανε τις αγροτικές επιδοτήσεις που προέρχονται από την κοινή αγροτική πολιτική.
Οι Περιφέρειες, οι δήμαρχοι, η κάθε πόλη, το κάθε χωριό θα έχαναν το ΕΣΠΑ, τα έργα τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ο μόνος μοχλός Ανάπτυξης που έρχονται με ξένα χρήματα.
Ο επιχειρηματίας θα έχανε την στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αλλά και την αυξημένη ρευστότητα που θα πάρει το Μάρτιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, από το νέο πρόγραμμα του κ. Ντράγκι.
Τώρα που μόλις τελειώσαμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα μπορέσουν να δώσουν φθηνότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και αυτό θα χαθεί, για να πέσεις πάλι στην ύφεση από την οποία μόλις βγήκες. Και αυτά δεν είναι δικά μας συμπεράσματα. Πάρτε έναν δικό τους βασικό υποψήφιο, τον πρώτο τους οικονομολόγο, το είπε χθες για μιαν ακόμα φορά ένας κύριος Λαπαβίτσας: «δεν μπορείς από τη μία να ζητάς τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη να μην ακολουθείς τις Ευρωπαϊκές πολιτικές». Μα αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς! Το ίδιο λένε και όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα: Και τι μας λέει η Ευρώπη;
Σας θέλουμε στο ευρώ μας λένε, αλλά κάθε Χώρα του ευρώ πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του ευρώ.
Αυτοί ζητούν να τους παραβιάσουν ή να τους διαπραγματευθούν όλους από την αρχή.  Και ούτε το ένα μπορεί να γίνει, ούτε το άλλο.
Όσο μιλάνε, τόσο δικαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες του Ελληνικού λαού!
Ξέρω, φίλες και φίλοι, και το λέω εδώ στο  Αγρίνιο και το λέω όπως το αισθάνομαι σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μοχθήσει πολύ και πρέπει να το ακούνε ξώπορτα.
Ξέρω ότι τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού υπέφερε.
Ξέρω ότι και πολλοί δικοί μας άνθρωποι, υπέφεραν. Γιατί είναι μέσα στην κοινωνία  η δικιά μας η παράταξή, είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Σε αυτούς, σε όλους σας, λέω ότι κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγουμε τα χειρότερα!
Για να βγούμε από την κρίση όσο γινόταν πιο γρήγορα. Για να μην υποφέρουμε άλλο… Και για να είναι κάθε μέρα από δω και μπρός καλύτερη από την προηγούμενη. Τα χειρότερα δεν τα είδαμε!  Την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δεν την είδαμε! Την έξοδο από το ευρώ δεν τη ζήσαμε!
Σκηνές από χρεοκοπία Λατινοαμερικανικής Χώρας δεν είδαμε! Και τώρα, εφ’ όσον μένουμε στο δρόμο της Ανάπτυξης, της ομαλότητας και της Ευρώπης, έχουμε μόνο πια να πάμε προς τα πάνω!  
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι «η Χώρα έφτασε στον πάτο!» Η αλήθεια είναι πως, αν συνέβαινε τελικά αυτό που με τόσους κόπους αποφύγαμε, τότε θα πηγαίναμε στον πάτο! Και με αυτά που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα αυτή η Χώρα θα πάει στον πάτο! Αλλά δεν πρόκειται να την αφήσει ο Ελληνικός λαός… Δεν πρόκειται να την αφήσει εδώ ο κόσμος ο μαχόμενος του Αγρινίου. Πάνω από όλα δεν πρόκειται να την αφήσει η νεολαία της Χώρας μας.

Αλλά αυτό λοιπόν, ο λαός μας δεν θα το επιτρέψει. Αλλά και για έναν άλλο λόγο. Γιατί δύο ομάδες στην Ελλάδα ποντάρουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και να το λέτε. Εκείνοι που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και περιμένουν να πάμε εμείς στη δραχμή και να έρθουν να τα πάρουν «μπιρ μπαρά» και οι συνδικαλιστάδες σαν το Φωτόπουλο οι οποίοι έχουν χάσει τα προνόμια τους.
Εμείς, λοιπόν, με την εντολή και με τις θυσίες του Ελληνικού λαού,  πετύχαμε να βγει η Χώρα από την ύφεση!
Ψηφίσαμε Προϋπολογισμό χωρίς έλλειμμα, ούτε για να καλύψουμε τις δαπάνες μας, ούτε για πληρωμή τόκων, αυτό που λέμε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό!
 Πετύχαμε τη μεγαλύτερη άνοδο ανταγωνιστικότητας. Ήμασταν στον πάτο. Πηγαίνουμε απευθείας στην κορυφή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να καταργήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε, για να ξαναπάμε προς τα πίσω!
Για να ξαναβρεθούμε με συντάξεις-μαϊμούδες, που εμείς καταργήσαμε. Και με επιδόματα μαϊμούδες, που εμείς σταματήσαμε.
Για να μοιράζονται ξανά χαριστικές συντάξεις που διαλύουν τα ταμεία μας.
Για να αποκατασταθούν ξανά τα προνόμια των συνδικαλιστών που έχουν καταργηθεί παντού στον κόσμο και τώρα καταργούνται όσα απέμειναν, γιατί διαλύουν την οικονομία.  Για να το πω με μια κουβέντα:
Χώρες που βρίσκονται σε υψηλή ανταγωνιστικότητα δεν έχουν ανεργία, έχουν συνεχή ευημερία! Και χώρες που βρίσκονται χαμηλά σε ανταγωνιστικότητα, που δεν μπορείς να ανταγωνιστείς το προϊόν σου με τους άλλους, αυτοί είναι που έχουν φτώχεια, μιζέρια και πολύ υψηλή ανεργία! Αυτό το φαύλο κύκλο είναι που σπάμε εμείς. Κύκλος της μιζέριας και των ψεύτικων υποσχέσεων. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να μείνει άλλο παγιδευμένη σε αυτό το φαύλο κύκλο.

Και αποκαταστήσαμε, λοιπόν, πλήρως την αξιοπιστία.  Κι ανοίξαμε το δρόμο για να έλθουν πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις.
Που θα δώσουν θέσεις εργασίας για τους ανέργους, ευκαιρίες για τα νέα τα παιδιά.
Ανάπτυξη και εισόδημα ώστε να κάνουμε αυτό που σας είπα αρχικά, το μεγάλο μου στοίχημα, τις φορολογικές μειώσεις που είναι αναγκαίες, ώστε να καλύψουμε το ταχύτερο δυνατό και τις  κοινωνικές αδικίες.
Χωρίς να δημιουργήσουμε αναταράξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή μας στο ευρώ. Και τώρα βγαίνουμε από το Μνημόνιο και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. 
Ώστε να πέσουν ξανά τα επιτόκια, να μπορέσουμε να δανειστούμε στις αγορές. 
Να μην διακινδυνεύσουμε χρεοκοπία το Μάρτιο ή το Μάιο ή τον Αύγουστο.
Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν ένα πράγμα. Ότι αυτή την αγωνιστικότητα που δείξατε απόψε, θα τη δείχνετε κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές για να διώξουμε την πολιτική αβεβαιότητα που ξανα-προκάλεσε φρίκη στις διεθνείς αγορές και σενάρια τρόμου στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου τύπου. 

Όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, μέχρι πρόσφατα, μιλούσαν για Ανάπτυξη της Ελλάδας με 2,5% και 2,9% για τη φετινή χρονιά!
Και για 3,7% του χρόνου! Αλλιώς αν δεν νικήσουμε εμείς- δεν το λέω εγώ αυτό- δάκρυα και αίμα! Αυτό το είπαν οι δικοί τους. Ανεξάρτητοι, σημερινοί, υποψήφιοι βουλευτές, δάκρυα και αίμα!

Εμείς είμαστε τόσο κοντά να απογειώσουμε τη Χώρα στην Ανάπτυξη. Και επαναλαμβάνω δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Κι εκείνοι πάνε να κάνουν τους Έλληνες και πάλι πειραματόζωα. Ούτε κι αυτό το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι οι δικοί τους υποψήφιοι.

Η δική μας πολιτική είναι αναπτυξιακή. Και με ένα μόνο τρόπο γίνεται Ανάπτυξη σήμερα. Με ανταγωνιστικότητα. Επενδύσεις. Εξωστρέφεια.

Και θέλω μόνο τρία, ακόμα, πράγματα να πω: Με ασφάλεια για τον πολίτη. Με φύλαξη των συνόρων μας. Και με σεβασμό στις αξίες της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας. Εμείς δίνουμε την μέγιστη σημασία στην ασφάλεια του πολίτη. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τον πολίτη της.
Ενώ εκείνοι τι θέλουν; Να αφοπλίσουν την Αστυνομία. Δηλαδή να τη διαλύσουν! Και ρωτάω, πως θα αντιμετώπιζε ένας άοπλος αστυνομικός κάποιον πάνοπλο κακοποιό;
Θα μας αφήσουν στο έλεος των εγκληματιών…
Οι Έλληνες δεν πρόκειται να τους αφήσουν!
Εμείς, επίσης, θέλουμε τον έλεγχο των συνόρων από εισροή των λαθρομεταναστών. Καταφέραμε να ελέγξουμε τα σύνορα με το φράχτη στον Έβρο.
Καταφέραμε, δυόμιση χρόνια τώρα, αυτοί που φεύγουν από την Ελλάδα, να είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται κι έτσι να πέφτει ο αριθμός τους.
Περάσαμε στην Ευρώπη πολιτική κατά της λαθρομετανάστευσης, υπέρ  της προστασίας των συνόρων, και τώρα αυτό έχει αρχίσει και αποδίδει.
  Εκείνοι ζητούν μια Ευρώπη με «ανοιχτά σύνορα», μια μαζική χορήγηση ιθαγένειας σε όσους έρχονται. Για να έλθουν κι άλλοι παράνομα.
Ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους αφήσει!
Και τη στιγμή, μάλιστα- προχθές ήμουν στο Παρίσι- που όλη η Ευρώπη συγκλονίζεται από τα τελευταία δραματικά γεγονότα, που όλη η Ευρώπη αναθεωρεί την πολιτική που είχε μέχρι τώρα. Και για την ασφάλεια των πολιτών της και για τη μετανάστευση.
Κι εμείς σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων. Όλων. Αλλά δεν ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία είναι πολύτιμο κομμάτι της Εθνικής μας ταυτότητας και της ψυχής μας. Για μας είναι πολύτιμο κομμάτι της ταυτότητας της Εθνικής και της ψυχής μας.
  Άλλοι παίζουν φθηνό θέατρο και θυμούνται τη Θρησκεία παραμονές εκλογών… Αλλά θέλουν να κατεβάσουν τις εικόνες από τους δημόσιους χώρους. Να αποκαθηλώσουν την Ορθοδοξία και από την κοινωνική ζωή και από τις καρδιές των Ελλήνων.
Οι Έλληνες δεν θα τους αφήσουν να κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο. Ποτέ!

Προσπαθούν, λοιπόν, να φέρουν την Ελλάδα μακριά από την Ευρώπη, μακριά από τους θεσμούς της Δύσης, μακριά ακόμα κι από τις δικές μας, τις πολύτιμες παραδόσεις.
Τους ενοχλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους ενοχλεί το ευρώ, τους ενοχλεί το ΝΑΤΟ, τους ενοχλεί και η Ορθοδοξία, τους ενοχλεί η υπερηφάνεια μας για την Ιστορία μας, τους ενοχλεί και η λαχτάρα μας να προχωρήσουμε με αυτή τη νεολαία στο μέλλον και να γίνουμε μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.
Τα πάντα τους ενοχλούν!
Και υπόσχονται τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένας που να μην του έχουν υποσχεθεί τα πάντα. Υπόσχονται στους Έλληνες «δάκρυα και αίμα», από την άλλη, για να κάνουν, λέει, πραγματικότητα τις φαντασιώσεις τους. «Πειραματόζωα» για ξεπερασμένες ιδεοληψίες.
Ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους αφήσει. Και προσέξτε: καλώ όλους τους Έλληνες, πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογίες, πάνω από κομματικούς διαχωρισμούς, πέρα και πάνω απ’ ο,τιδήποτε μας χώριζε στο παρελθόν, να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα το δικό μας για μιαν Ελλάδα σύγχρονη! Για μιαν Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, αλλά δεν παύει να είναι και η Ελλάδα μέσα στην καρδιά, στη συνείδηση, στην ψυχή μας, στην ταυτότητά μας! Τους καλώ να συστρατευθούν όλοι σε αυτό το μεγάλο αγώνα.
Για μιαν Ελλάδα που πατάει στέρεα στις παραδόσεις της και που μπορεί να κάνει αληθινά άλματα στο μέλλον της.
Μια Ελλάδα που βγήκε από την κρίση για να βρει ξανά τον εαυτό της, να χτίσει το μέλλον της, να μεγαλουργήσει.
Αυτήν την Ελλάδα θέλω να πιστέψετε. Γι’ αυτήν την Ελλάδα θέλω να παλέψετε.
Μιλάω για το Έθνος μας. Μιλάω για την Πατρίδα μας.
Όλοι, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεοληψίες.
Και μην ξεχνάτε: αυτές τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου είναι οι πιο κρίσιμες από όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Κι επειδή είναι κρίσιμες, κι επειδή ο Έλληνας παλεύει πάντα, κι επειδή ο Έλληνας ξέρει να νικάει, μαζί θα νικήσουμε.
Με τη νίκη. Καλή δύναμη!
Ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ, πάνω απ’ όλα, τη νεολαία.
Ήταν συγκλονιστική αυτή η συγκέντρωση. Ήταν αδιανόητη.
Θέλω να ευχαριστήσω πάρα- πάρα πολύ όλους σας. Ήταν κάτι το καταπληκτικό. Δε φεύγει από το μυαλό μου.
Σας ευχαριστώ πολύ. Με τη νίκη. Και δυνατά. Δυνατά μέχρι τέλους! Δυνατά στον αγώνα! Δυνατά!
Να είστε καλά. Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.