Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στον Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στον Κύκλο των Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών. Αυτό το όνομα από μόνο του, που επιλέξατε, δείχνει και την διάθεσή σας για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με βάση αυτή την ισοτιμία και την ανεξαρτησία.


Και τέτοια- πιστέψτε με- συλλογικότητα στο χώρο της επιχειρηματικότητας έχει λείψει πολλά χρόνια από την Πατρίδα μας.

Ο καθένας από εσάς γνωρίζω ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει αναπτύξει δραστηριότητες, έχει παλέψει με τα κύματα της γραφειοκρατίας. Μέσα σε ένα περιβάλλον που για πολλά χρόνια δεν ευνοούσε κινήσεις για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε. Και το αλλάζουμε παλεύοντας ταυτόχρονα με δεκάδες άλλα προβλήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Δεν ήρθα εδώ για να σας πω μεγάλες κουβέντες. Θέλω μόνον να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε εσάς όλους που με τις προσπάθειες σας και με τον αγώνα σας στέκεστε όρθιοι σε ένα δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον.

Τα γενικά τα γνωρίζετε, τα ακούτε, τα διαβάζετε…

Θέλω να σας πω μόνον ότι εμείς βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς, μιας επίπονης πορείας. Διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ο χρόνος έχει πυκνώσει, προχωράμε σταθερά και θέλω να σας πω ότι πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα. Το λέω με μεγάλη αισιοδοξία.

Πολλά από τα προβλήματα τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα στην πράξη αλλά και πολλά αποτελέσματα των προσπαθειών μας τα βλέπουμε, ορατά: Θα σας έλεγα ότι η απόφαση για τις 100 δόσεις ή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, που πιστεύω ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικών οφειλών που έγινε ποτέ, ο αγώνας μας για την προσέλκυση επενδύσεων, Ελληνικών και ξένων, η μάχη για την εξασφάλιση κοινοτικών Ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι διεθνείς διαγωνισμοί που κάνουμε για τους υδρογονάνθρακες, να προσθέσω και οι διεθνείς μας συμμαχίες που επιτυγχάνουμε, πιστεύω ότι είναι η φωτογραφία ενός πολυμέτωπου αγώνα, που γίνεται παράλληλα και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και μέτωπα.

Και,  πάνω απ’ όλα, το κυριότερο είναι ότι αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

Πιο συγκεκριμένα, πιστεύω ότι για να βγει η Χώρα οριστικά από την κρίση και για να μην ξαναμπεί σε ένα τέτοιο φαύλο κύκλο, εξαρτάται από την παραγωγική της ικανότητα και από την ανταγωνιστικότητά μας. Δηλαδή από την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων, ποιοτικών και καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό εγώ το φωτογραφίζω, το ονομάζω, το βαφτίζω ως εξωστρέφεια. Με την επιχειρηματικότητα στην καρδιά αυτού του νέου μοντέλου Ανάπτυξης που θέλουμε για την Ελλάδα. Με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στο μυαλό, στο σπίτι και στην επιχείρηση κάθε χώρας στον κόσμο. Με τη συνεχή φιλοδοξία να κερδίζουμε ξένες αγορές. Αλλά και με την ανάγκη να ανταγωνίζονται τα προϊόντα μας, μέσα στην Ελληνική αγορά με τα ξένα προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή εισάγουμε…

Αυτά όλα είναι- πιστεύω- ο μόνος δρόμος για να βγούμε οριστικά από αυτή την κρίση. Είναι αυτό το σχέδιο, το οποίο σιγά-σιγά το χτίζουμε μέσα στις δυσκολίες αλλά το χτίζουμε στέρεα, σε αυτή την Νέα Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε.

Και πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Είναι κατ’ εξοχήν μια «δημιουργία», είναι ανθρώπινο, δηλαδή πρώτα ψυχολογικό το στοιχείο της. Είναι μια προστιθέμενη αξία που απαιτεί πολλά «συν»: συνεργασία, συνοχή, συνέπεια, συναγωνισμό, συνύπαρξη, συνεισφορά.

Και οφείλουμε, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα να ανασυγκροτήσουμε τη σχέση του κράτους με τις επιχειρήσεις. Ώστε η Διοίκηση να αντιμετωπίζει πρώτα απ’ όλα τον επιχειρηματία ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ως παραγωγό προστιθέμενης αξίας, που δίνει θέσεις εργασίας και που «φτιάχνει» τον Εθνικό μας πλούτο.

Οι μεταρρυθμίσεις μας είναι «ολιστικές»: για να δώσουμε στην επιχείρηση τα εχέγγυα που χρειάζεται ώστε να παράγει ανταγωνιστικά, χωρίς να δημιουργούμε εμπόδια, αλλά ούτε και να θυσιάζουμε το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.

Εμείς τολμούμε αυτά τα δυόμισι χρόνια και έχουμε προχωρήσει- πιστέψτε με, μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες, εμπόδια τα οποία γνωρίζετε- και είναι η κυβέρνηση αυτή η οποία τα αλλάζει και θα έλεγα ότι σπάει αυτά τα κατεστημένα άλατα, μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι μονοκομματική. Και όσο και να πάει το μυαλό σας πίσω, δε θα βρείτε μια τέτοια κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, να έχει αυτή τη στιγμή δυο κόμματα που ιστορικά ήταν αντίπαλα το ένα με το άλλο και μιλάω για σκληρή αντιπαλότητα- όσοι είναι παλιότεροι θα θυμούνται- που σήμερα μέσα από τον κοινό παρανομαστή που λέγεται φιλοευρωπαϊκή θέση, παλεύουν για να κρατήσουν την Ελλάδα και να την αναδείξουν μέσα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο, γι’ αυτή τη στήριξη και την προαγωγή της επιχειρηματικότητας, εμείς θεσπίσαμε πρώτον, μια ενιαία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις. Για να έχει το Κράτος ένα πρόσωπο απέναντι σε όλους εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν στη χώρα μας, να επενδύσουν τα δικά τους κεφάλαια και να αναπτύξουν το ανθρώπινο κεφάλαιό της.

Καταργήσαμε εκατοντάδες στρεβλώσεις στην αγορά. Ψηφίσαμε το νόμο για τη βελτίωση της  λειτουργίας της αγοράς σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, απελευθερώσαμε σημαντικά τον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά, το λιανεμπόριο.

Απελευθερώσαμε, όμως, και άλλες αγορές από περιττά διοικητικά βάρη όπως στα φορτηγά, όπως στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, όπως στις μεταφορές, όπως το επάγγελμα του λογιστή. Και ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις και άρση εμποδίων εισόδου στην αγορά, όπως- παράδειγμα να πω- το βρεφικό γάλα, τα προϊόντα της αρτοποιίας και τις λαϊκές αγορές.

Με τον νόμο πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προχωρήσαμε σε μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης, ένα νέο μοντέλο δηλαδή, μια νέα κουλτούρα γενικότερα στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων. Το Κράτος δεν αντιμετωπίζει πλέον τον επιχειρηματία ως δυνητικό εγκληματία, που ήταν η αντιμετώπισή του μέχρι σήμερα. Τον εμπιστεύεται, σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς πιστοποίησης. Και φυσικά αν ο ίδιος αυτή την εμπιστοσύνη την προδώσει, θα υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις. Και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η ουσία της νέας σχέσης κράτους- επιχείρησης, κράτους- πολίτη. Αυτό που λέμε εμπιστοσύνη! Σου έχω εμπιστοσύνη και δεν σε θεωρώ από πριν ότι είσαι εν δυνάμει εγκληματίας.

Απλοποιήσαμε, μέσω 25 συνεκτικών παρεμβάσεων, τις διαδικασίες εξαγωγών κι έτσι δημιουργήσαμε έναν Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας. Ψηφίσαμε τον νόμο για τη δημιουργία του Enterprise Greece, ενοποιώντας τον ΟΠΕ και το Invest in Greece και αναπτύσσουμε την οικονομική διπλωματία, με βάση την πρακτική άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ώστε να έχει η Ελλάδα ένα σύγχρονο τρόπο να παρουσιάζει στον έξω κόσμο τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αν θέλετε, τις επενδυτικές της ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, όμως, προχωρήσαμε και προχωρούμε ακόμα σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές για  τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και για τη διευκόλυνση της Διοίκησης να κάνει γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο: Απλοποιήσαμε τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, εντάσσοντας χαρακτηριστικά, θα τα έλεγα καινοτόμα, όπως είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η κατάργηση της σήμανσης.

Εισαγάγαμε, επίσης, ένα καινοτόμο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ με την πληρωμή του τιμολογίου και όχι με την έκδοσή του, δίνοντας ταυτόχρονη δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ. Ρυθμίσαμε με φιλικό και αποτελεσματικό τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ αύριο ψηφίζουμε και το νόμο για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις επιχειρήσεις που πραγματικά χτυπήθηκαν από την οικονομική ύφεση. Κι έτσι δίνουμε για πρώτη φορά στους επιχειρηματίες το δικαίωμά στη «δεύτερη ευκαιρία». Πιστεύω ότι μια τιμωρητική αντίληψη που υπάρχει για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη, ούτε αναπτυξιακή. Ιδιαίτερα μέσα σε μια τέτοια κρίση…

Επιταχύναμε την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Εντείναμε αποτελεσματικά την προσπάθεια απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και σχεδιάσαμε εμπροσθοβαρώς το νέο ΕΣΠΑ.

Σύντομα θα είναι σε λειτουργία το IfG, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης, και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με στόχο την άμεση χρηματοδότηση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όλα αυτά πιστεύω ότι θα δώσουν, άμεσα ή έμμεσα, τεράστια ανάσα ρευστότητας στην αγορά αλλά και ταυτόχρονα θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία της.

Αλλά εξορθολογίζουμε και τη Φορολογική Διοίκηση με βαθιές τομές όπως είναι η απλούστευση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η συγχώνευση των ΔΟΥ και η ψηφιακή τους διασύνδεση. Σήμερα, το 95% των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα γίνεται ηλεκτρονικά. Είναι ελάχιστα τα Ευρωπαϊκά κράτη που το έχουν πετύχει, ελάχιστα.  Παρέχουν, έτσι, πολλαπλά οφέλη σε επιχειρήσεις και στο Δημόσιο. Και αυτά όλα γίνονται, προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα- αυτή είναι η δική μου θέση και δεν αλλάζω- να προχωρήσουμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που είναι- νομίζω- το μεγάλο ζητούμενο και αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλης της κοινωνίας.

Μειώσαμε στο ελάχιστο το κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ και ενσωματώσαμε στη διαδικασία τα Προτυποποιημένα Καταστατικά, ώστε να γίνεται γρήγορα η ίδρυση μιας επιχείρησης. Και οι ενέργειές μας δίνουν καρπούς: σε μια χρονιά- το έχετε ακούσει και πάλι- ανεβήκαμε 111 θέσεις χωρών, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας σε ό, τι αφορά την ίδρυση επιχειρήσεων! Κι έτσι το 2014 βρεθήκαμε στην 36η θέση στον κόσμο από την 147η που ήμασταν στην παγκόσμια κατάταξη. Και ταυτόχρονα, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο, ευέλικτο καθεστώς για τις εμπορικές μισθώσεις, καθορίζοντας την τριετία ως ελάχιστη διάρκεια για τη μίσθωση.

Ψηφιοποιούμε την επιχειρηματικότητα! Τα τελευταία 2 χρόνια θεσμοθετήθηκαν και εφαρμόζονται πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που μειώνουν δραστικά τον μέσο χρόνο για να συνδιαλλαγεί ο επιχειρηματίας με την διοίκηση. Αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα:

Η εισαγωγή του  ηλεκτρονικού μητρώου για τις επιχειρήσεις- το Γ.Ε.Μ.Η-, η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμού εταιριών σε εφημερίδες και η αντικατάστασή της με απλή ανάρτηση στην ιστοσελίδα, καθώς και η ηλεκτρονική κατάθεση του εμπορικού σήματος. Είμαι από το ’77 βουλευτής και σας λέω ότι κάθε χρόνο, τριάντα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, αυτό ήταν αίτημα και ποτέ δεν γινόταν.

Κι ακόμα, η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου από τις επιχειρήσεις, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας προς την Πολιτεία, αφού έτσι απαλλάσσονται σταδιακά οι επιχειρήσεις από το μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος και κυρίως, θα έλεγα εγώ, των συναλλαγών σε χαρτί, που δεν συνάδει με την καινούργια πραγματικότητά τους.

Και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, που επιτρέπει την ηλεκτρονική συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων, μειώνοντας αυτό το κόστος που είχε, γι’ αυτό το λόγο ο επιχειρηματίας. Και εξασφαλίζει ταυτόχρονα και διαύγεια και καθαρότητα κρυστάλλινη, και ανταγωνισμό υγιή.

Και βεβαίως τις νέες επιχειρήσεις που παρέχουν τα ΚΕΠ που επεκτείνονται πλέον, γεγονός που επέτρεψε την επιτυχημένη τους διασύνδεση με επιμέρους λειτουργίες του Ελληνικού δημοσίου.

Προσθέτω την ηλεκτρονική πολεοδομία, που λειτουργεί σήμερα πιλοτικά και από 1/1/2015 θα λειτουργεί καθολικά σε όλη την Ελλάδα.

Και τέλος, η Ελλάδα πρέπει να σας πω ότι δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό από όλους έχει πια το πλέον ψηφιοποιημένο ασφαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, με την εφαρμογή νέων πληροφοριακών συστημάτων, όπως ο ΑΤΛΑΣ που καταγράφει το σύνολο των ασφαλιστικών βιογραφικών στην Ελλάδα, ο  ΗΛΙΟΣ, για την απονομή και τον έλεγχο των συντάξεων και η ΑΡΙΑΔΝΗ, που ελέγχει την απόδοση επιδομάτων και ληξιαρχικών πράξεων, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε αυτή τη γνωστή παραβατικότητα, αλλά και στην ταλαιπωρία του κόσμου στις ουρές.


Πιστεύω, όμως, ότι καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει στον τόπο, αν δεν λύσουμε το μεγάλο θέμα που λέγεται χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτό που το λέμε ρευστότητα. Και είναι αδιάκοπη η προσπάθειά μας για την εξασφάλιση αυτής της αναγκαίας ρευστότητας για την αγορά και των πόρων, για να κινηθούν και να επενδύσουν κυρίως οι επιχειρήσεις.

Τι κάνουμε γι’ αυτό; Εξασφαλίσαμε πόρους δανείων 1,44  δισ. ευρώ για τις ΜμΕ με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Και δημιουργήσαμε ένα σύστημα κάλυψης εγγυητικών επιστολών για το εξωτερικό εμπόριο, πάλι σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, μέσα από ανακυκλούμενες πιστώσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το ΕΤΕΑΝ (το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης) προχώρησε σε ρύθμιση 2.500 παλαιών δανείων.

Και τις προηγούμενες ημέρες, φέραμε στη Βουλή ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», όπως σας είπα πριν, των επιχειρήσεων, που αύριο ψηφίζεται, με σημαντικότατες διευκολύνσεις των Δανειοληπτών και με έναν καινούργιο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αναδιαρθρώσαμε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και δώσαμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Ποσοστό 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, θα απορροφήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα που λέγεται  “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”!

Και μέσω αυτού, θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε τεχνολογίες κυρίως πληροφορικής, στα logistics, στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, στον τουρισμό, στον αγρο-διατροφικό τομέα, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στο περιβάλλον και στη λεγόμενη δημιουργική βιομηχανία (το Ελληνικό design).

Και τέλος, ιδρύσαμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη ρευστότητα των ΜμΕ και χορηγούμε κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών.


Δεν θα μείνουμε εδώ. Το καινούργιο το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό μας δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και αλλάζει το τοπίο έτσι στην παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τροποποιούμε κατάλληλα τον επενδυτικό νόμο, προκειμένου να ενισχύει πρωτοβουλίες καινοτομίας, ενώ αναθεωρούμε τον πτωχευτικό κώδικα. Τεράστια υπόθεση. Ώστε να διασφαλίσουμε όλα αυτά στους νέους κυρίως τη δυνατότητα να πετύχουν. Ή να αποτύχουν αλλά να μην τιμωρούνται επ’ άπειρον. Το δικαίωμα στην αποτυχία είναι κι αυτό δικαίωμα στην αποτυχία! Και είμαστε η μόνη χώρα που αν κάποιος αποτύχει μετά είναι δακτυλοδεικτούμενος και του λένε εσύ τώρα που τα έριξες έξω, άντε να βρεις τίποτα άλλο να κάνεις. Αυτό είναι κολοσσιαίο λάθος. Στις μεγαλύτερες δυνάμεις βιομηχανίας, εμπορίου κ.τ.λ. στον κόσμο ολόκληρο προσωπικότητες έχουν αναδειχθεί, αφού και μια και δυο και δέκα φορές έχουν, προηγουμένως, αποτύχει. Και αυτό χρειάζεται και απαιτεί μια αλλαγή κουλτούρας, μια αλλαγή νοοτροπίας. Όπως ήταν λάθος η νοοτροπία εξ αρχής, ότι στο γραφείο για παράδειγμα του Πρωθυπουργού δεν πρέπει να μπαίνει ποτέ κανένας επιχειρηματίας, Έλληνας ή ξένος. Και έχει γίνει παρέλαση επιχειρηματιών από το γραφείο μου. Ανοιχτά, στο φως, στον αέρα. Με δηλώσεις μετά. Δηλαδή, την ανάπτυξη από πού την περιμένουμε; Από το κράτος… Και σε ποια χώρα άλλη την ανάπτυξη την είδα ή την περιμένουμε από το κράτος; Μιλάω για την λογική του αυτονόητου.

Αλλάζουμε το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δημιουργούμε Γραφεία Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα –το θεωρώ τεράστιο ζήτημα αυτό- ώστε να αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και ώστε να υπάρχει έτσι διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς.

Δημιουργούμε Ταμείο Χρηματοδότησης των Νεοφυών (των start-ups) Επιχειρήσεων, με πυρήνα το ανασχεδιασμένο Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).

Σχεδιάζουμε τη λειτουργία πέντε νέων «θερμοκοιτίδων καινοτομίας» και «τεχνολογικών πάρκων» σε όλη την Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση από το καινούργιο ΕΣΠΑ.  Θεσπίζουμε υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης, το mentoring που λέμε των νεοφυών επιχειρήσεων.

Υποστηρίζουμε ενεργά τη χρηματοδότηση δράσεων clustering και ανάπτυξης συνεργατικών προϊόντων, ενώ παράλληλα προωθούμε την ταχύτατη έκδοση Visa για επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν start-ups στην Ελλάδα. Και θα ήθελα στην επόμενη συνάντηση που θα κάνουμε το κεφάλαιο start- ups να είναι ξεχωριστό, γιατί σε αυτό, όχι με την έννοια της αγοράς ποντάρω, ευελπιστώ, στοιχηματίζω και θα είναι από τα πιο σημαντικά εκείνα σχέδια τα οποία ως χώρα μπορούμε να προωθήσουμε και ως νέοι άνθρωποι μπορούμε να εξελίξουμε.

Θεσπίζουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε κεφάλαια, επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα: μέσω φορολογικών απαλλαγών σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Αλλά και σε start-ups και σε εισοδήματα από ευρεσιτεχνίες που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των ερευνητικών δυνατοτήτων πολλών Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Τμημάτων και συναφών Ερευνητικών Κέντρων. Και όταν λέω τη δυνατότητα να έχουμε επιστροφή χρημάτων στην Ελλάδα, πιστέψτε με προσωπικά το εννοώ γενικότερα. Πιστεύω ότι ήταν λάθος που εντός εισαγωγικών «υπήρχε τεράστια αντίδραση» από τους δανειστές στο να επιτραπούν να έρθουν ξένα κεφάλαια ελληνικά από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι θα πλήρωναν ένα φόρο. Πιστεύω ότι αυτό το έχει πετύχει αν δείτε ιστορικά και η Ιταλία και οι Βρυξέλλες, πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, που γύρισαν πίσω κεφάλαια. Όταν τα κεφάλαια γυρίζουν πίσω υπάρχει τάση για επένδυση, υπάρχουν καλύτερες καταθέσεις στις τράπεζες, άρα αυξάνεται η ρευστότητα από τράπεζες οι οποίες άλλωστε είναι κεφαλαιοποιημένες. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα έρθει στο μέλλον και ας το πούμε την άλλη φορά.

Να πω επίσης ότι προωθούμε την πρακτική των εταιρικών ομολόγων, για την εξασφάλιση ρευστότητας μιλάω στις μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως και διαμορφώνουμε ένα αντίστοιχο εργαλείο για τις μικρότερες, τα εταιρικά ομόλογα.

Για να είναι βιώσιμη, όμως, η ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε εσάς, σε επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, στις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση. Το μοντέλο της οικονομίας πρέπει να αλλάξει.

Και αλλάζουμε, όλη αυτή την αντίληψη «κλειστής» οικονομίας που κυριαρχούσε επί δεκαετίες και τη μετατρέπουμε σε «ανοιχτή», ανταγωνιστική, εξωστρεφή οικονομία.

Και στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπει στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό, ως παραγωγός και όχι μόνον ως καταναλωτής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο ρόλος του Κράτους σε αυτή την προσπάθεια αναμορφώνεται ριζικά.

Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, ένα επιτελικό κράτος, με ρυθμιστικό ρόλο, υποστηρικτικό στην ανάπτυξη. Σε αυτή τη θέση του γραφειοκρατικού τέρατος που είχαμε επί δεκαετίες.

Η παραγωγή δημόσιων αγαθών, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως ορισμένοι φοβούνται! Δηλαδή το να κάνει το κράτος τη δουλειά που του επιτρέπεται και που πρέπει να κάνει και μόνον αυτή. Πιστεύω, αντίθετα, το Κράτος, θα παράγει πια καλύτερες, ποιοτικότερες κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια) που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Έλληνα πολίτη, ενισχύοντας βέβαια παράλληλα και τις υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας.

Αλλά η δουλειά να χτίσουμε αυτή τη νέα παραγωγή της χώρας είναι δικιά σας, είναι των επιχειρηματιών, ιδιαίτερα των νέων επιχειρηματιών. Και εδώ είναι που πρέπει να το αντιληφθείτε ότι η μάχη που δίνουμε με μια γραφειοκρατία απέραντη, απύθμενη και αφύσικη, που πρέπει να κατανοήσετε ότι λίγο- λίγο την τιθασεύουμε, την μειώνουμε και την κάνουμε ποιοτικά να είναι πολύ καλύτερη, μέσα από πολλά προβλήματα τα οποία γνωρίζετε. Η υπόθεση είναι τότε να μας έχετε δίπλα σας, να μην μας έχετε απέναντί σας, όπως έχει συνηθίσει ο επιχειρηματίας, να θεωρεί ότι το κράτος είναι απέναντί του.

Άρα το κράτος θα είναι αρωγός δικός σας στις προσπάθειές σας εντός της χώρας. Πρέπει να είναι, όμως, και ενεργός υποστηρικτής σας στις προσπάθειές σας εκτός χώρας. Θυμάμαι την εποχή που ήμουν υπουργός των Εξωτερικών η εντύπωση που μου προκαλούσε όταν οι ξένοι πρέσβεις ασχολιόντουσαν συστηματικά με την προώθηση οικονομικών δεδομένων από τη χώρα τους, επιχειρήσεων, επενδύσεων στις χώρες που πήγαιναν. Εμείς μιλάγαμε μόνο για τα συγκεκριμένα εξωτερικά προβλήματα τα οποία ασφαλώς πρέπει να τα προωθήσουμε, ασφαλώς πρέπει να γονιμοποιούμε κάθε τόσο την επιχειρηματολογία μας, ασφαλώς πρέπει να λύνουμε τα θέματα αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και η δυνατότητα του Έλληνα που είχε στη φύση του το εμπόριο να μπορέσει να προωθήσει τις επιχειρήσεις του και στο εξωτερικό.

Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος. Αυτό είναι το σχέδιο. Αυτός είναι οδικός χάρτης, αν θέλετε, στον οποίο πορευόμαστε…

Και θέλω τελικά να σας πω ότι εάν είχατε, και επ’ αυτών που είπα τώρα, οποιαδήποτε παρατήρηση ή άποψη ή αντίθεση από αυτά που σας είπα εγώ, πριν τη συνάντηση, πρόεδρε, που θα κάνουμε ευχαρίστως να μου τις στείλετε τις θέσεις αυτές. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι αυτό που είπες είναι λάθος, αυτό το σωστό ή αυτό που είπες θα ήταν καλύτερο να το κάνατε διαφορετικά, ούτως ώστε να υπάρχει πραγματικά ένας γόνιμος διάλογος. Δεν θα ήθελα να έρθω δηλαδή την επόμενη φορά και να κάνουμε απλώς μια ξύλινη, ας πούμε, άγονη αντιπαράθεση ιδεών. Με την έννοια αυτή θέλω να αισθανθείτε ότι ένας νέος κύκλος, όχι ποιητών, αλλά επιχειρηματιών και επαγγελματιών είναι κάτι το οποίο εγώ το χάρηκα πάρα, πάρα πολύ που έλαβα την πρόσκληση, γι’ αυτό και ανταποκρίθηκα αμέσως.

Θέλω να ξέρετε ότι για τα νέα τα παιδιά, για τους νέους που θέλουν να είναι οι σωστοί επιχειρηματίες, αγωνιζόμαστε και γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα τις απόψεις, τις ιδέες σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.