Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για σημαντικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας, ενώ κάποιες από τις αποφάσεις που πήραμε, έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο. 

Γιατί, όπως ξέρετε, στη Σύνοδο αυτή, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω και την Κύπρο, όπως μου ζήτησε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρουσίασε κάποια αδιαθεσία και δεν μπορούσε ο ίδιος να παραστεί. Εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων αρχηγών, θέλω να εκφράσω τη χαρά όλων ότι η ταλαιπωρία της υγείας του αποδείχτηκε τελικά όχι ανησυχητική και του ευχόμαστε γρήγορα περαστικά, γρήγορα να είναι κοντά μας.
Συζητήσαμε, λοιπόν, πρώτον το θέμα της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο αυτά θέματα συνδέονται πλέον με την Ευρωπαϊκή ατζέντα. Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα και υιοθετεί κοινή θέση, ενόψει της επόμενης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, που θα γίνει- όπως είναι γνωστό- στο Παρίσι το 2015. Και τελικός στόχος αυτής της κοινής Ευρωπαϊκής θέσης, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 40% μέχρι το 2030, πράγμα που μας θέτει ως Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας εκστρατείας για την αναγκαία περιβαλλοντική προστασία. Προχωρήσαμε ακόμα σε πολύ εξειδικευμένες και τεχνικού χαρακτήρα πολιτικές αποφάσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος και για το πώς θα επιμεριστεί στις διάφορες χώρες.
Επόμενος κοινός Ευρωπαϊκός στόχος, είναι η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τουλάχιστον αυτή τη φορά κατά 27% μέχρι το 2030, επιδίωξη που έγινε τελικά, μετά από μεγάλες συζητήσεις, αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη, ενώ εμείς ως Ελλάδα είχαμε προτείνει ακόμα και το πιο φιλόδοξο στόχο αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών κατά 30%. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα το ρόλο που θα έχει η εξοικονόμηση ενέργειας στην αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η Ευρώπη εκτιμά ότι από την εξοικονόμηση ενέργειας - κυρίως στα κτίρια- μπορούν να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια μέχρι και 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη προχωρήσει την προεργασία για επένδυση στον τομέα ενεργειακής αποδοτικότητας δεκάδων εκατομμυρίων με το νέο ΕΣΠΑ, που θα δημιουργήσει και αυτό χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα που έχει και την μεγαλύτερη ανάγκη.
Ακόμα, σημασία για εμάς, έχει η έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, όπου δίνεται και η μεγαλύτερη σημασία που; Στην ανάδειξη των ενδογενών πηγών ενέργειας, δηλαδή ενεργειακών πηγών που υπάρχουν σε χώρες μέλη και που ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα προχωράει γρήγορα, μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών, για να αξιοποιήσει- επιτέλους- τα δικά μας τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε. Και οι ενδείξεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές, γεγονός που αποδεικνύεται πια και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν για την εξέλιξη αυτή στην Ελλάδα, πολλές μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Και αυτή είναι μία εθνική προσπάθεια που βρίσκει όλο και μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή στήριξη. Άλλωστε για εμάς, η αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Ελλάδα είναι μία μέγιστη εθνική φιλοδοξία. Και για το σύνολο της Ευρώπης, θα έλεγα ότι είναι μία σημαντική ζωτική ανάγκη που πρέπει να καλύψει η ίδια η Ευρώπη.
Και βέβαια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα συμπεράσματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, που ως χώρες δηλαδή, που δίνεται έμφαση στην ενεργειακή τους διασύνδεση. Να υπογραμμίσω εδώ και αυτό είναι διπλά σημαντικό. Πρώτον, η εσωτερική διασύνδεση, όπως για παράδειγμα ανάμεσα στα Ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα, ρίχνει το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα συνολικά και μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεύτερον, η διεθνής γεωπολιτική διάσταση που αποκτούμε. Γιατί; Γιατί διεκδικούμε την ενεργειακή σύνδεση για τον εφοδιασμό της Κεντρικής Ευρώπης, όπως και η γνωστή περίπτωση με την τεράστια επένδυση του TAP. Αυτό προβλέπεται, πλέον, ρητά στην απόφαση και ενισχύει τον πολύ σημαντικό πια ρόλο της χώρας στον παγκόσμιο θα έλεγα, σίγουρα στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
Υπάρχουν ακόμα, μία σειρά από πιο εξειδικευμένες και τεχνικού χαρακτήρα αποφάσεις που αφορούν στην ενίσχυση των πιο αδύναμων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από τη διαχείριση στα δικαιώματα των ρυπογόνων αερίων. Αλλά και η πρόνοια να ληφθούν υπόψη παράγοντες κόστους και ανταγωνιστικότητας στη μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων στην Ευρώπη.
Να σημειώσω ακόμη ότι με πρόταση Ελλάδας και Ιταλίας περνάει τελικά η λεγόμενη μακρο-περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, πράγμα που δίνει στις περιοχές αυτές αυξημένη πρόσβαση χρηματοδότησης από διάφορα Κοινοτικά Ταμεία κι αυτό θα είναι σημαντικό για Δυτική Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησο, Ήπειρο, νησιά του Ιονίου.
Τώρα, στις συζητήσεις για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης- κι αυτό είναι σημαντικό- για πρώτη φορά είναι πια σαφές ότι τα εργαλεία που υπάρχουν, αυτά τα γνωστά μέχρι σήμερα δημοσιονομικά εργαλεία τα Ευρωπαϊκά, θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Για παράδειγμα, δε θα λένε μόνο σε κάποιες χώρες «επιτέλους μειώστε τα ελλείμματά σας», που ήταν η μόνιμη επωδός μέχρι σήμερα. Αλλά θα λένε και σε κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα, ελέχθη ξεκάθαρα και προς τη Γερμανία «αυξήστε τη ζήτησή σας, προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα με αυξημένη ζήτηση να ζητάτε εσείς πια ως Γερμανία- ως ισχυρή οικονομία- και τα προϊόντα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι δηλαδή, μονοσήμαντο, μονοδιάστατο μόνον για μείωση ελλειμμάτων. Αλλά είναι και για αύξηση ζήτησης που θα έχει ιδιαίτερη σημαντική επίπτωση πάνω στις χώρες που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα. Κι ακόμα, επισημάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή ανάκαμψη απειλεί ή καλύτερα να το πω, η Ευρωπαϊκή ανάκαμψη απειλείται από διάφορα πολιτικά γεγονότα, που διαμορφώνουν παράγοντες εξωγενείς, έξω από την οικονομία. Όπως είναι, για παράδειγμα, η κρίση της Ουκρανίας.  Όπως είναι η δυσκολία αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας. Όπως είναι η κατάσταση με τη Συρία. Όπως είναι  οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις ακόμη και με τον Έμπολα.
Κάτι ακόμη, επίσης σημαντικό πολύ, χαιρετίστηκε από όλους η πρωτοβουλία του καινούργιου Επιτρόπου του Γιούνκερ για την απόφασή του για πρόσθετη χρηματοδότηση και από ιδιωτικές και από δημόσιες επενδύσεις ύψους 300 δις και μιλάμε για πρόσθετη επένδυση για την περίοδο 2015-2017.
Για τον Έμπολα οφείλω να σας πω ότι έγινε μεγάλη συζήτηση. Επιβεβαιώθηκε, βέβαια, η αποφασιστικότητα των κρατών-μελών για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ μας και τη στενή συνεργασία με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, για να ανακόψουμε, ει δυνατόν, τη διάδοση του ιού και στην Αφρική και στον υπόλοιπο κόσμο. Η αποφασιστικότητα αυτή επιβεβαιώθηκε με τη δημιουργία μιας ομάδας δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ορισμό ως συντονιστής αυτής της ομάδας δράσης του Κυπρίου Επιτρόπου του κ. Στυλιανίδη.
Συζητήσαμε, επίσης, πράγματι και για το θέμα της Ουκρανίας, όπου παραμένει και επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη της Ευρώπης στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας, καθώς και στην παρότρυνση μας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εξέφρασα την ανησυχία της χώρας μας για τις επιπτώσεις της κρίσης και πάνω στην Ελλάδα. Και πρόσφατα για τις απώλειες που υπέστησαν οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ουκρανίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης.
Τώρα, για το Κυπριακό, όπως ανέφερα προηγουμένως. Είχα την εξουσιοδότηση να παρουσιάσω τις θέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας- που ήταν και δικές μου θέσεις, είχαμε απόλυτη συμφωνία- για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Θέσεις, προφανώς- επαναλαμβάνω- κοινές με εκείνες της χώρας μας. Στη συζήτηση που έγινε και που πέρασε στα αποτελέσματα, υπάρχει πλέον μια πολύ σημαντική απόφαση, με την οποία η Ευρώπη μεταξύ άλλων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αυτό που έχουμε μάθει και λέμε την ΑΟΖ.
Ακόμα αυτή η απόφαση υπενθύμισε ότι κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρώπη, άρα και η Τουρκία, είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Επομένως και την Κύπρο, που όπως γνωρίζετε, δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει. Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δυναμώνει αυτή η απόφαση την εθνική μας στρατηγική- στρατηγική και της Ελλάδας και της Κύπρου- που αναδεικνύει ακόμη πιο δυναμικά αυτή την καταλυτική σχέση των δυο χωρών που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, να πω ακόμη ένα πράγμα που υπενθύμισα και κατά την είσοδό μου στη Σύνοδο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την επόμενη μέρα, μετά δηλαδή τη λήξη του μνημονίου. Δηλαδή, για το πώς η Ελλάδα θα προχωρήσει με ασφάλεια και με σύνεση σε μια έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο ελληνικός λαός το τελευταίο αυτό διάστημα. Και με μια πορεία ασφαλή, αναπτυξιακή από τώρα και στο εξής. Αυτή η προσπάθεια είναι που συνεχίζεται σε κάθε βήμα. Η επιστροφή, δηλαδή, στην κανονικότητα, να γίνουμε μια φυσιολογική χώρα, έχει ήδη αρχίσει. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Βέβαια, τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα αλλά όλοι πια αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πάρα πολλά κι ότι η μετάβαση στην επόμενη μέρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, εκπροσωπήσατε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο σε μια δύσκολη διπλωματική μάχη. Ο κ. Αναστασιάδης σας ευχαρίστησε θερμά για τη βοήθεια σας. Έχετε να πείτε κάτι παραπάνω σε αυτό;

Α. Σαμαράς: Είχαμε μια πλήρη συνεννόηση μεταξύ μας πριν από το Συμβούλιο. Στο Συμβούλιο την αλήθεια είπα. Και στο Συμβούλιο το καθήκον μου έκανα, τίποτα άλλο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, χθες είχαμε να πούμε κάποια πρώτα χαρακτηριστικά για αυτή την προληπτική γραμμή πίστωσης. Ποια θα είναι η διάρκεια της, από που πιθανώς θα χρηματοδοτηθεί, ποιος θα είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με τους εταίρους μας σε αυτό το κομμάτι; Δηλαδή, τα όσα μάθαμε χθες είναι η δική μας θέση ή έχουν προχωρήσει λίγο οι συζητήσεις και υπάρχει ένα consensus τουλάχιστον σε κάποια από αυτά τα στοιχεία;

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, πρώτα από όλα, συζητήσεις γίνονται συνεχώς και δεν θα πρέπει αυτό να εκπλήσσει κανέναν. Δεν αποτελεί είδηση. Μου είπανε προηγουμένως ότι ελέχθη ότι είδα τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ντράγκι. Ναι, τον είδα. Δεν είδα μόνον τον κ. Ντράγκι. Είδα τον Γάλλο Πρόεδρο, είδα τον Ολλανδό Πρόεδρο, είδα τον Ιταλό Πρόεδρο. Είχαμε συζητήσεις με πολλούς άλλους. Τον Ιρλανδό, είδα τον Ισπανό Πρόεδρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο- πιστέψτε με- είναι λάθος να αποτελεί αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Όλοι μας βλέπουν με πολύ μεγάλη αγάπη και συμπάθεια, όπως τους βλέπουμε κι εμείς. Είναι μια Ευρώπη η οποία είναι ενωμένη και είναι πολύ θεμιτό και σωστό να υπάρχει αυτή η επαφή. Τώρα, όταν εγώ βγαίνω και λέω ότι πρέπει να προχωρήσουμε- αν θέλετε- με ασφάλεια και με σύνεση, αυτό το οποίο εννοώ ότι, πρώτον, η Ευρώπη ακόμη, όπως ξέρετε, δεν έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια εξέλιξη, ως προς  την ανάκαμψή της, χειρότερη από εκείνη που αναμένετο, είναι κάτι το οποίο- πρέπει να το πει ο καθένας- είναι δυσάρεστο. Το γεγονός ότι και η Ρωσία και η Βραζιλία και οι λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, δεν έχουν την αύξηση του προϊόντος τους, όπως ήταν πριν από λίγους μήνες η προσδοκία είναι επίσης δυσάρεστο. Το ότι η Κίνα έχει μειώσει τους στόχους αύξησης του δικού της εισοδήματος, του δικού της προϊόντος είναι επίσης δυσάρεστο. Αυτά τι κάνουν όλα μαζί αν τα προσθέσει κανείς; Κάνουν πιο δύσκολο το θέμα της ανάπτυξης. Υπάρχει, επομένως, διεθνώς μια αναπτυξιακή δυσανεξία, άμα θέλετε. Κι όλα αυτά τι επιβάλλουν σε εμάς; Επιβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην Ελλάδα. Όσο, δηλαδή, η παγκόσμια αβεβαιότητα, όσο η παγκόσμια ανασφάλεια κυριαρχούν σε αυτές τις προοπτικές, για να μη μιλήσω και για τους διεθνείς γεωπολιτικούς κινδύνους, που τους βλέπουμε κάθε μέρα κι εδώ δυστυχώς, να αυξάνονται στη δική μας τη γειτονιά, η Ελλάδα έχει ανάγκη μια αίσθησης ασφάλειας στα πρώτα βήματά της ιδιαίτερα σε αυτήν την μετά το μνημόνιο εποχή.
Επομένως, ναι, θα μπούμε στην επόμενη μέρα αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να μην αφήσω τίποτα που να μας επιστρέψει πίσω. Σταθερά βήματα μπροστά, με ασφάλεια, για μια χώρα κι έναν λαό που υπέφερε πάρα πολλά σε μια περίοδο δυστυχώς- επαναλαμβάνω- ιδιαίτερα ανασφαλή, αβέβαιη και για τον υπόλοιπο τον κόσμο. Αλλά προσέξτε, όλα αυτά που σας λέω είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Είναι- αν θέλετε- το αντικείμενο της συζήτησης. Δεν έχει γίνει ακόμη κανενός είδους κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφέρεστε συχνά στη σύνεση, εκτιμώ ότι θέλετε να στείλετε προφανώς κι ένα μήνυμα στο εσωτερικό- αν δεν κάνω λάθος- της χώρας. Τι περιμένετε εσείς από το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα; Και θέλω να ξέρω αν θεωρείτε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δεσμευτεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αυτό το νέο σχέδιο, σε αυτό το νέο πρόγραμμα, όπως θέλετε πείτε το, που προετοιμάζετε.

Α. Σαμαράς: Δε νομίζω ότι είναι ο χρόνος ο κατάλληλος και ο χώρος ο κατάλληλος τώρα να κάνω αναφορές στο τι θέλει κάποιο άλλο κόμμα. Αυτό το οποίο είναι το σημαντικό είναι εκείνο που καταλαβαίνει ο κάθε Έλληνας, ο μέσος πολίτης. Όσο πιο ενωμένοι είμαστε σε αυτή την προσπάθεια να βγούμε από αυτό το τούνελ επιτέλους. Και είμαστε στο τέλος- τώρα που το φως είναι ξεκάθαρο, το έχουμε δει, τώρα που είναι βέβαιη αυτή η εξέλιξη, τώρα που οι αριθμοί έχουν επαληθεύσει τις προβλέψεις μας, τώρα που δεχόμαστε τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων για την επίτευξη όλων των στόχων που είχαμε, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα ήταν πάρα πολύ περισσότερο ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε- τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό – μία όχι επιβράβευση, αλλά μία ελάχιστη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα μας έλεγε ότι ναι, προς αυτήν την πορεία να βοηθήσουμε να σπρώξουμε όλοι να πάμε. Αντ’ αυτού, οφείλω να πω ότι βλέπω μία απόλυτη άρνηση. Και το μόνο το οποίο μπορεί να κανείς να κάνει, είναι κάθε τόσο να προσπαθεί να αποκρυπτογραφεί ή να ακτινογραφεί τις διάφορες συνιστώσες αυτής της άρνησης που η καθεμιά έχει το δικό της χρώμα, τη δική της άποψη και τελικά είμαστε όλοι μπερδεμένοι ποιος θέλει τι και γιατί. Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα το οποίο δεν επιτρέπει να υπάρχει η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω και προς τις Αγορές και προς τους εταίρους και προς τους δανειστές, ως μιας Ελλάδας με μία ενωμένη γροθιά. Αλλά αυτό, το αναγνωρίζω, δεν θέλει να το κάνει η Αντιπολίτευση, δεν είναι δικό μου πρόβλημα, ας μην το κάνει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία τώρα που είμαστε στο τέλος, για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από αυτό το τούνελ, από αυτήν την τραγικότητα την οποία ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Και εγώ είμαι αποφασισμένος αυτό να το κάνω. Καλώ τους πάντες σε αυτήν τη διαδικασία συναίνεσης  - τους πάντες - γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί αυτή τη στιγμή να βοηθήσει κανείς της Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, να το πω και πάλι όπως το αισθάνομαι, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις, έχουν κρατήσει μέχρι και 9 μήνες για να τελειώσουν. Τώρα που είμαστε στο τέλος, πιστεύετε ότι θα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου ή μπορεί να πάει και μέχρι τον Μάρτιο, Απρίλιο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν;

Α. Σαμαράς: Είμαστε στο τέλος. Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πολλές φορές το γνωρίζω. Θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.