Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Jean-Claude Juncker

 Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Jean-Claude Juncker. Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο ηγετών:

 «Αντώνης Σαμαράς: Ο κ. Juncker ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τότε ως Πρόεδρος του Eurogroup. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που πίστεψε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Ήταν ο πρώτος που στήριξε την Ελλάδα δημόσια και πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Και γι’ αυτό θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πραγματικά, Πρόεδρε. Και με μεγάλη χαρά σήμερα θα τον τιμήσουμε με τις ανώτατες διακρίσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας για ξένου, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βέβαια, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, καθώς και το χρυσό μετάλλιο  της Βουλής των Ελλήνων. Αν και ο Jean-Claude Juncker δεν είναι πια ξένος για εμάς. Τον θεωρούμε έναν δικό μας άνθρωπο.
Είχαμε την ευκαιρία και χθες και σήμερα να συζητήσουμε ακόμα μια φορά για την πρόοδο της χώρας, τις προοπτικές της Ελλάδας από εδώ και μπρος. Αλλά βεβαίως, συζητήσαμε και για τις προοπτικές της Ευρώπης. Μιλήσαμε για την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, για την αποκατάσταση της εξωτερικής αξιοπιστίας της Ελλάδας αλλά και της εσωτερικής σταθερότητας. Προβλήματα, ασφαλώς, υπάρχουν, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί αλλά τίποτα σήμερα δε θυμίζει την Ελλάδα, όπως ήταν εκείνη η Ελλάδα πριν ένα χρόνο. Μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα της χώρας μας που θα φέρουν πιο κοντά την ανάκαμψη. Κάναμε μια πλήρη επισκόπηση όλων των στοιχείων που επιβεβαιώνουν αυτήν την εξέλιξη, τη θετική, αλλά και το πώς αντιδρούν οι αγορές όταν, για παράδειγμα, τα Ελληνικά spreads έχουν υποχωρήσει στο ένα τρίτο από το επίπεδο στο οποίο βρισκόντουσαν πριν ένα χρόνο. Μιλήσαμε και για τις προοπτικές της Ευρώπης, τα βήματα της δημοσιονομικής ένωσης που γίνονται, τα βήματα της τραπεζικής ένωσης, που σχεδιάζονται με σειρά άλλων συγκεκριμένων θέσεων, που σύντομα θα πάρει η Ευρώπη. Επεσήμανα στον Λουξεμβουργιανό Πρωθυπουργό τη σημασία μιας κοινής, συνολικής πολιτικής για δυο θέματα: ένα, για την ενέργεια- ιδιαίτερα στο Μεσογειακό χώρο- αλλά και τη σημασία μιας κοινής συνολικής Ευρωπαϊκής πολιτικής για το τεράστιο πρόβλημα που λέγεται λαθρομετανάστευση.
Συζητήσαμε, τέλος, και για την Ελληνική Προεδρία, που αρχίζει σε έξι μήνες, για τη σωστή προετοιμασία της. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει μπροστά στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις. Συγκρίνατε τι ήμασταν πριν από ένα χρόνο, που είμαστε σήμερα και που θα είμαστε σε έξι μήνες από τώρα όταν θα αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη μεγάλη αυτή αντιστροφή της ψυχολογίας, του κλίματος, της χημείας που υπάρχει για την Ελλάδα παγκοσμίως συνέβαλαν πρωτίστως η τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού. Συνέβαλε και η μεθοδική δουλειά αυτής της τρικομματικής Κυβέρνησής μας. Αλλά συνέβαλε και η στήριξη από πραγματικούς φίλους σε δύσκολες ώρες, όπως αποδείχτηκε πάντα ότι ήταν σε αυτές τις ώρες ο Jean-Claude Juncker. Θέλω να τον καλωσορίσω και τον ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Ελλήνων ακόμη μια φορά.

Jean-Claude Juncker: Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, κι εγώ με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είχα έρθει και το 2011 και το 2012. Επανέρχομαι, λοιπόν, και θέλησα να επανέλθω για να δω κι εγώ επί τόπου και να διαπιστώσω το εύρος της προόδου που έχει σημειωθεί από τον Ελληνικό λαό κι από τις Ελληνικές αρχές, από την Ελληνική Κυβέρνηση, από το Κοινοβούλιο.
Η επίσκεψή μου σήμερα πραγματοποιείται σε μια περίοδο σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Αν θυμάμαι καλά τον Αύγουστο του 2012 είχα έρθει, ήσασταν εν μέσω κρίσης και εμείς ήμασταν εν μέσω κρίσης και είχαμε σοβαρότατα προβλήματα και δυσκολίες. Θα θυμάστε ενδεχομένως ότι τότε υπήρχαν αρκετά άρθρα του διεθνούς τύπου που μιλούσαν ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης παρέλειπαν να πουν ότι αυτή η προοπτική δεν υπάρχει. Σήμερα, όμως, κανείς πια δεν μιλάει για “Grexit”, μιλάμε μεταξύ μας πλέον και με όλους μας τους συναδέλφους μας στην Ευρώπη, για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για να επανέλθει η ανάκαμψη στην Ευρώπη.
Εγώ συνήθιζα και συνηθίζω πάντα να ακούω τον συνάδελφο και αδελφό Πρωθυπουργό της Ελλάδας αλλά και να ακούω και άλλους Έλληνες κατά την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος της Ευρωζώνης. Κάθε δυο βράδια πρέπει να σας πω ότι τηλεφωνούσα σε φίλους στην Ελλάδα για να μου περιγράψουν τα γεγονότα τα οποία διατάρασσαν τότε την Ελλάδα και να μου περιγράψουν επακριβώς τι συμβαίνει στους δρόμους των Αθηνών και των άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων. Επομένως, η Ελλάδα και θα έλεγα και η ενδοχώρα της Ελλάδας, δεν έχει κανένα μυστικό για μένα. Και σήμερα, χάρη στις επίπονες προσπάθειες και στο συνεχόμενο θάρρος που επέδειξε ο Ελληνικός λαός, μπορούμε πλέον να ατενίζουμε με πολύ μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων πολιτών, τους οποίους θέλω πραγματικά να τιμήσω για άλλη μια φορά και να επισημάνω ότι επέδειξαν πάρα πολύ μεγάλη ωριμότητα, πολύ μεγάλο θάρρος, αποδεχόμενοι όλες τις θυσίες που ζητήθηκαν. Και πραγματικά θέλω να πω για άλλη μια φορά, ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι πραγματικά εντυπωσιακότατη. Θέλω να πω ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση της παραγωγικότητας, πολύ σαφής βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελληνικής οικονομίας και τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες επετεύχθησαν από την Κυβέρνηση του φίλου μου κ. Σαμαρά. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι θα φύγω από την Ελλάδα με μεγάλη αισιοδοξία. Βεβαίως, δεν έχω την αίσθηση ότι έχουν ολοκληρώσει κάθε προσπάθεια. Δεν έχουν γίνει τα πάντα από πλευράς Ελλάδος ούτε από την πλευρά της Ευρωζώνης. Παραμένουν προβλήματα και ιδιαίτερα το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ειδικώς των νέων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που πολύ συχνά υποτιμάται ως προς τη σημασία του, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρας της Ευρώπης, όπου δεν μπορούν να πουν ότι έχουν επιτελέσει το καθήκον τους από τη στιγμή που 60% των Ελλήνων νέων βρίσκονται εκτός εργασίας.
Θέλω να πω ότι στο Συμβούλιο του Ιουνίου και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματικά θα επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Και θα ήθελα τα 6 δις ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων για την περίοδο 2014-2020, θα επιθυμούσα, λοιπόν, αυτά τα ποσά να χρησιμοποιηθούν στο μεγαλύτερο τους μέρος το 2014 και 2015 και θα ήθελα επίσης το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Θα ήθελα εδώ, από την Αθήνα, να ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει την Ελλάδα όσον αφορά την εγκαθίδρυση εξειδικευμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ως έτος αναφοράς για τον προσδιορισμό των απαραίτητων προϋπολογισμών που θα δοθούν στην Ελλάδα να οριστεί όχι ένα έτος το οποίο δεν έχει κανένα νόημα, δηλαδή το 2010, αλλά να προσδιοριστεί ως σημείο αναφοράς ένα άλλο έτος, όπου η μαζική ανεργία, διότι περί αυτού πρόκειται, είχε λάβει σοβαρές μεγάλες διαστάσεις.
Ευχαριστώ, λοιπόν, για άλλη μια φορά για την ποιότητα της υποδοχής σας. Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι θα παραμείνω φίλος της Ελλάδας κι αυτό χωρίς καμία προσπάθεια εκ μέρους μου.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση είναι κοινή. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βλέπουμε μια εντεινόμενη διαμάχη τόσο μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Ελληνικό πρόγραμμα. Θα ήθελα, λοιπόν, το σχόλιο και των δυο σας για αυτή τη διαμάχη και, βεβαίως, αν αυτή η κόντρα μπορεί να έχει και κάποια αποτελέσματα για τη χώρας μας, αν υπάρξει κάποιο περιθώριο βελτίωσης του προγράμματος μέσα από αυτή τη διαμάχη.

Jean-Claude Juncker: Εγώ έχω συνήθεια να μην επικρίνω ποτέ εκείνους οι οποίοι κάνουν πρόοδο όσον αφορά την αυτοκριτική τους. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα θέματα τα οποία έθιξε το ΔΝΤ είναι σημαντικά. Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι ο τρόπος με τον οποίο το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αλάνθαστος. Δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτή η διαδρομή ήταν αλάνθαστη. Υπήρξαν λάθη. Ποιος δεν θα είχε κάνει λάθη, δεδομένης της κατάστασης στην οποία ευρίσκετο η Ελλάδα. Αλλά πρόκειται για μια συζήτηση η οποία ναι μεν είναι απαραίτητη αλλά, κατά τη γνώμη μου,  ένα συμπέρασμα μπορεί να προκύψει από αυτό, ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος και όλοι μπορούν να κάνουν λάθη ως προς την κρίση τους. Πιστεύω ότι και εμείς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές προόδου της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής οικονομίας και υπήρξε υπερβολική αισιοδοξία όσον αφορά τις προοπτικές που πιστεύαμε ότι εμφανίζονται στον ορίζοντα. Όλοι, λοιπόν, ας επιδείξουμε αυτοκριτική διάθεση κι ας θυμηθούμε ότι αν και υπήρξαν λάθη στη διαδρομή, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην τα επαναλάβουμε.
Ωστόσο, θα πρέπει να πω ότι τα βασικά έχουν γίνει, έχουν επιτευχθεί. Δεδομένου ότι καταφέραμε να αποφύγουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την παραμονή στο κοινό μας νόμισμα. Αυτό είναι το θεμελιώδες. Και παρά τα λάθη τα οποία έγιναν νομίζω ότι το βασικό αποτέλεσμα επετεύχθη.

Αντώνης Σαμαράς: Εγώ θέλω να πω ότι από τους εταίρους μας περιμένουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Για τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου γνωρίζετε ότι τα επεσήμανα πρώτος. Δεν έπεσα από τα σύννεφα. Ήξερα, το επεσήμανα ότι ήταν λάθος συνταγή αλλά αυτό δεν σημαίνει τώρα που η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει, ότι θα γυρίσουμε πίσω και θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το χθες αντί με το αύριο. Αυτά ήταν λάθη, τα οποία σήμερα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας διορθώνουμε. Έγιναν ήδη πάρα πολλά. Τα επιτόκια, για να πω ένα παράδειγμα, είναι σήμερα στο μισό από ό,τι ήταν το 2010. Το χρέος έχει κουρευτεί σημαντικότατα. Οι αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες εξ αρχής επέμενα προχωρούν κανονικά. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες στηρίξαμε, έχουν επίσης δημιουργήσει συνθήκες για πρόοδο και ανάπτυξη. Επομένως, αυτά τα λάθη τα οποία είχαν επισημανθεί σήμερα διορθώνονται. Αλλά αυτή την αξιοπιστία που κερδίσαμε, αυτή τη σταθερότητα που αποκαταστήσαμε, το γεγονός ότι τα δυο μαζί- η αξιοπιστία και η σταθερότητα- μας βάζουν σε μια τροχιά εξόδου από την κρίση, για να βγούμε από την κρίση μια ώρα νωρίτερα, τώρα δηλαδή που βλέπουμε φως μπροστά μας, δεν θα επιτρέψω να ξαναγυρίσουμε πίσω στα σκοτάδια που αφήνουμε πίσω μας. Ο καθένας ο οποίος αγαπάει τον τόπο του πρέπει να ασχοληθεί με τα κορυφαία προβλήματα του τόπου του που είναι, πάνω από όλα, η έξοδος από την κρίση.
Αυτό κάνουμε και η όλη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου εκεί ακριβώς επικεντρώθηκε. Στο πώς θα μπορέσουμε με συγκεκριμένο βηματισμό να βεβαιώσουμε και τον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μας παρακολουθούν, ότι η Ελλάδα με ασφάλεια βγαίνει από αυτό το τούνελ, το οποίο έχει κοστίσει πάρα πολύ ακριβά σε θυσίες στον ελληνικό λαό. Και από εδώ και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό που λέγεται ανάκαμψη, ανάπτυξη, το οποίο είναι πλέον και ο καινούριος Ευρωπαϊκός σχεδιασμός.

Δημοσιογράφος:  Σας ευχαριστώ πολύ για το ερώτημα που μου δίνεται και έχω να σας πω σαν δημοσιογράφος του Λουξεμβούργου, την αγάπη του οποίου ερμηνεύει δυναμικά επί μακράν σειρά ετών ο ομόλογός σας κ. Juncker, ότι οι φίλοι μας εκεί αγωνιούν και θέτουν ένα ερώτημα και θέλουν μια επιβεβαίωση από μέρους σας. Θα βγούμε από την ύφεση, ήδη το απαντήσατε πριν από λίγο, αλλά θέλω μια επιβεβαίωση.

Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε, εγώ είμαι ως άνθρωπος αισιόδοξος. Δεν έχω όμως το δικαίωμα να δείχνω υπερβολική αισιοδοξία. Θέλω η αισιοδοξία που δείχνω να βασίζεται πάνω σε στοιχεία και εγώ να πατάω γερά στα πόδια μου. Επομένως το πρώτο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι αυτό που είπε και ο Ζαν-Κλωντ, ότι διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Τώρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά ως ελληνικός λαός, πράγμα που λίγοι το πίστευαν. Πιστεύω λοιπόν ότι ενώ την κρίση ακόμα δεν την ξεπεράσαμε, έχουμε ανοίξει έναν πολύ καλύτερο δρόμο για το αύριο. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η ρευστότητα, που παραμένει το πρώτο σήμερα ζητούμενο σε μια άνυδρη γη της οικονομίας που ζητάει τη βροχή της ρευστότητας. Αυτό θα το κερδίσουμε με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κερδίζουμε με την επιστροφή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, το κερδίζουμε και θα το κερδίσουμε, είμαι σίγουρος με το στοίχημα του τουρισμού για φέτος, όπου αναμένουμε εισπράξεις και αφίξεις ρεκόρ από τους τουρίστες οι οποίοι ψηφίζουν Ελλάδα και αυτό είναι σημαντικό ότι ψηφίζουν Ελλάδα. Από τα έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία άρχισαν ξανά να παρουσιάζονται και να παίρνουν σάρκα και οστά. Τώρα το γεγονός ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι, ορισμένους οι οποίοι πόνταραν ότι δε θα βγούμε από την κρίση, γνωρίζω ότι τους ενοχλεί. Αυτοί έχουν συνηθίσει να ποντάρουν στην απελπισία του κόσμου. Μπορείτε λοιπόν να πείτε και στην ελληνική παροικία του Λουξεμβούργου, που γνωρίζω ότι και δυναμική είναι και έχει συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό της, μπορείτε να τους πείτε ότι η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται πάνω σε στοιχεία αδιαμφισβήτητα. Ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία, ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ότι ο ελληνικός λαός θα δει τις θυσίες του να δικαιώνεται.

Δημοσιογράφος:  Μια ερώτηση για τον Πρωθυπουργό στα αγγλικά αν επιτρέπεται. Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Juncker, όπως ήδη γνωρίζετε ο διαγωνισμός της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ απέτυχε, επειδή οι Ρώσοι αποφάσισαν τελικά να μην λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε, αν είναι αλήθεια και γνωρίζετε, τα σενάρια που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε εμπόδια στην επένδυση των Ρώσων εξαιτίας της θέσης που έχει η GAZPROM στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Φυσικά, όπως γνωρίζετε, αυτή η αποτυχία έχει αντίκτυπο στα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη το ελληνικό χρέος. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει έσοδα -κατά προσέγγιση- 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα αυτό το ποσό μειώνεται σημαντικά. Θέλω να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε αν η Ελλάδα μπορεί να μετατοπίσει χρονικά αυτόν τον στόχο για το 2014;

Jean-Claude Juncker: Δεν βρίσκομαι μέσα στους μυστικούς διαδρόμους της Κομισιόν, δεν ξέρω αν έχει εμπλακεί η Κομισιόν στην διαδικασία την οποία εσείς περιγράφετε. Ούτε το αποκλείω, ούτε το θεωρώ δεδομένο μέσα στο σκεπτικό και στην επιχειρηματολογία μου. Εάν τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετείχε και παρενέβη με τον τρόπο που εσείς περιγράψατε, τότε θα πρέπει η Κομισιόν να είναι σε θέση να αναλάβει όλες τις επιπτώσεις της στάσης της. Αν έγινε αυτό έτσι όπως το είπατε…

Αντώνης Σαμαράς: Θα ήθελα και εγώ να πω δυο λόγια για αυτό. Ο διαγωνισμός και οι δυο εταιρίες έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες, δηλαδή και για τη ΔΕΠΑ και για τη ΔΕΣΦΑ. Στην πρώτη φάση είναι σαφές ότι επιδείχθηκε ένα σημαντικό ενδιαφέρον, επομένως ο διαγωνισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα. Στη δεύτερη φάση, στην πιο απαιτητική, ζητήθηκαν εξηγήσεις, δόθηκαν εξηγήσεις στις εταιρίες  και μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχε επίσης κανένα πρόβλημα.  Στη συνέχεια υπήρξαν διάφορα ζητήματα, προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν με εμάς, ιδιαίτερα με τη ΔΕΠΑ. Είναι έξω και πέρα από εμάς αυτά τα προβλήματα. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα άλλο.
Θέλω να πω, όμως, ότι από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αξιόλογη προσφορά και ελπίζω να είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν ανοιχθεί αύριο-μεθαύριο για την πλευρά της ΔΕΣΦΑ, που φαίνεται ότι αυξάνει και τις πιθανότητες που έχει η Ελλάδα να κερδίσει την άλλη τεράστια υπόθεση που λέγεται ΤΑP που θα ενώνει αυτός ο αγωγός Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία.  Θέλω να επαναλάβω ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει καμία αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα. Αυτοί είναι απέναντι μας. Αυτοί τη μια μας κατηγορούν επειδή κάνουμε αποκρατικοποιήσεις, την άλλη μας κατηγορούν  με το πρώτο εάν οποιοδήποτε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, μπει μπροστά στις αποκρατικοποιήσεις. Και θέλω να πω ότι έχουν ακουστεί μέχρι και αστειότητες ότι λόγω της όποιας αυτής προσωρινής εμπλοκής θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αυτά είναι αστειότητες, είναι διαγωνισμός ο οποίος θα επαναληφθεί πολύ σύντομα, θα τελεσφορήσει. Και το πιστεύω ότι θα τελεσφορήσει γιατί έχει αλλάξει το κλίμα για τη χώρα. Τα σχέδια όλων των αποκρατικοποιήσεων προχωρούν, τα εμπόδια τα οποία παρουσιάζονται ξεπερνιούνται, και πέρα από τις  αποκρατικοποιήσεις, θέλω να πω ότι για πρώτη φορά συρρέουν στην Ελλάδα δεκάδες ξένοι επενδυτές, το οποίο είναι κάτι το  ενθαρρυντικό, είναι κάτι το καινούριο. Πιστέψτε με ότι είναι σχεδόν καμιά φορά απίστευτο σε εμάς όταν δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα από πολύ μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, αλλά και από Έλληνες επενδυτές του εσωτερικού, οι οποίοι μας παρουσιάζουν τα σχέδια τους για το αύριο. Εκεί επικεντρώνεται η προσοχή μας, εκεί δίνουμε όλη την καθημερινή μας προσπάθεια, εκεί θα εντείνουμε και αύριο να προχωρούν τα πράγματα για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα που λέγεται θέσεις εργασίας, δουλειά, ανάπτυξη  ιδιαίτερα για τα νέα τα παιδιά. Αυτό προσδοκά από εμάς η Ελλάδα και έτσι θα προχωρήσουμε.


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορείτε να μας μιλήσετε για τις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, παρακαλώ;

Jean-Claude Juncker: Γενικώς οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή φάση, πραγματικά. Δεν μπορούν να βελτιωθούν, διότι είναι άριστες οι διμερείς σχέσεις και οι ανταλλαγές ανάμεσα στους δυο Πρωθυπουργούς είναι συχνές, είναι φιλικές, αδελφικές σχέσεις και επαφές. Πρέπει να σας πω ότι με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας έχω αναπτύξει επαγγελματικές σχέσεις τόσο φιλικές όσο και εποικοδομητικές και πρέπει να σας πω όσον αφορά την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο ότι οι εμπορικές συναλλαγές μπορούν να αυξηθούν. Όσον αφορά τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Λουξεμβούργο δεν είναι στο ύψος των σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει.

Αντώνης Σαμαράς: Από τη μια πλευρά- να το πω ελληνικά καλύτερα- δεν είναι όσο θα έπρεπε να ήταν, από τη μια πλευρά. Αλλά από την άλλη, οφείλω να πω ότι προχωρούν συγκεκριμένες επαφές και δραστηριότητες. Ξέρω ότι σήμερα θα υπάρχει επαφή του Προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου με τους δικούς μας. Ξέρω ότι θα τον δεχθεί ο κ. Μίχαλος, ξέρω ότι πρόκειται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένους τομείς της Ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας του Λουξεμβούργου. Θα μπορούσε να υπάρχει μια γόνιμη επαφή επιχειρηματική. Είναι αυτό το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακριβώς, προκειμένου και σε αυτό τον τομέα η φιλία που υπάρχει, η πολιτική και η πραγματική μεταξύ των δυο χωρών, να πάρει σάρκα και οστά στον τομέα της οικονομίας.
Επιτρέψτε μου, άλλη μια φορά- είναι σημαντικό αυτό- θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Jean-Claude Juncker για την αγάπη του για την Ελλάδα, για την παρουσία του εδώ και για το γεγονός ότι έρχεται στα δύσκολα πάντοτε για να είναι δίπλα μας κι αυτό που μπορούμε εμείς να του πούμε μετά βεβαιότητος είναι ότι και με τη δική του βοήθεια και με τις θυσίες του ελληνικού λαού βγαίνουμε σιγά-σιγά από τα δύσκολα και θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να τον ξαναέχουμε κοντά μας κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες. Άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε πολύ κ. Juncker».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.