Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά την συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Enda Kenny

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Enda Kenny. Ακολουθούν οι δηλώσεις των δυο ηγετών:
Α. Σαμαράς: Υποδέχθηκα και καλωσορίζω σήμερα τον φίλο Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Enda Kenny. Της Ιρλανδίας που σήμερα έχει και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έναν πολιτικό, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά. Και εμένα μαζί του, προσωπικά, αλλά και τις χώρες μας: την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Βέβαια, αν και ίδιας ηλικίας, αυτός έχει καταφέρει να ανέβει από τις πεδιάδες χαμηλά, μέχρι και την κορυφή του Κιλιμάντζαρου. Εγώ, για την ώρα, έχω φτάσει μέχρι την κορυφή του Ολύμπου.
Μαζί, λοιπόν, θυμάμαι, δώσαμε τη μάχη για μια πιο ισορροπημένη πολιτική στην Ευρώπη, που θα
συνδυάζει τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας με μέτρα ανάκαμψης.  Τότε ήμασταν αρκετά μόνοι. Τώρα πια δεν είμαστε…
Και οι δύο εκπροσωπούμε χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα σύγκλισης. Με διαφορετικούς όρους, βέβαια, και για διαφορετικές αιτίες. Όμως, και οι δύο λαοί μας και υπέφεραν και υποφέρουν.
Και οι δύο χώρες έχουν κάνει τεράστιες αλλαγές. Και τώρα η Ιρλανδία μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς τελειωμό.
Σήμερα, δύο χρόνια και ένα μήνα, νομίζω, μετά την εκλογή του, μετά από κύματα μεταρρυθμίσεων
που έχουν εφαρμοστεί υπό την ηγεσία του, Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του μας δείχνουν ότι έχουν μπει ήδη σε Ανάκαμψη και ήδη είναι πολύ κοντά να επιστρέψουν πλήρως και στις διεθνείς αγορές…
Και σε λίγο ολοκληρώνει μια πολύ επιτυχημένη Προεδρία, ενώ εμείς αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ένωσης έξι μήνες μετά αφότου την παραδώσει η Ιρλανδία.
Και θα ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο, πετυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας: και για την Προεδρία της Ευρώπης και για την έξοδο από την κρίση.
Οι στόχοι μας για την Προεδρία είναι ίδιοι: δημιουργία θέσεων εργασίας για κάθε χώρα ξεχωριστά, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά και συνοχή για την Ευρώπη συνολικά. Την ατζέντα αυτή την ξεκίνησαν οι Ιρλανδοί τώρα, με τη δική μας στήριξη. Και θα την ολοκληρώσει αυτήν την ατζέντα η Ελληνική Προεδρία σε ένα χρόνο από σήμερα ακριβώς πριν από τις Ευρωεκλογές.
Και κάτι ακόμα: Η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει τη μεγάλη επιλογή της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας. Αυτό για πολλά χρόνια την είχε οδηγήσει σε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς για πολλά χρόνια. Κι όταν, μετά από κάποια προβλήματα στις διεθνείς αγορές η ίδια η Ιρλανδία βρέθηκε σε σοβαρή κρίση, ήταν και πάλι η ανταγωνιστικότητά της και η μεγάλη εξωστρέφειά της που την οδήγησαν σύντομα σε έξοδο από την κρίση.
Αυτήν την επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας έχει κάνει η κυβέρνησή μας.
Η Ιρλανδία έκανε εδώ και χρόνια μια άλλη μεγάλη επιλογή: Χαμηλούς συντελεστές φορολογίας.
Εμείς θα ακολουθήσουμε κι εδώ το παράδειγμά της, μόλις αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση…
Ακόμα, και οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρή διασπορά. Έλληνες και Ιρλανδοί του εξωτερικού. Θα έλεγα ότι, η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι, μαζί με την Ιταλία, τα έθνη της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ιρλανδία ήδη έχει κινητοποιήσει τις δυνάμεις της δικής της διασποράς… Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς!
Συζητήσαμε σήμερα τα κρίσιμα ζητήματα της Ευρώπης, τα κρίσιμα ζητήματα των χωρών μας και τις προοπτικές της Ένωσης όπως περνάνε από την μία Προεδρία της Ιρλανδίας - που τελειώνει σε ενάμιση μήνα – στην Ελληνική Προεδρία, που θα ξεκινήσει, περίπου, σε επτά μήνες.
Συζητήσαμε για την Τραπεζική Ένωση, για τη διασφάλιση των Ευρωπαίων καταθετών, συζητήσαμε για μία πραγματική Τραπεζική Ένωση που θα είναι και - το ξέρω ότι συμφωνείτε, κ. Πρωθυπουργέ - μια δοκιμασία αξιοπιστίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτές οι βασικές αρχές της Ε.Ε., είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Συζητήσαμε και το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας αφού και για τους δύο μας η καταπολέμηση της ανεργίας είναι προτεραιότητα μεγάλη.
Και πάνω απ’ όλα, το επαναλαμβάνω, γιατί εκεί είναι η ουσία, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Συζητήσαμε και για άλλα ζητήματα που βοηθούν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση, και που ξαναβάζουν και την Ευρώπη δυναμικά στο παγκόσμιο χάρτη. Όπως, για παράδειγμα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είναι η μεγαλύτερη στρέβλωση της οικονομίας, αλλά και ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.
Συζητήσαμε, ακόμα, για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ίδιας της Ευρώπης, και για την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα και η αξιοποίησή τους, όπως το αποφασίσαμε, άλλωστε, και χθες στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Διαπιστώνουμε, για μιαν ακόμα φορά, μας ενώνουν παρά πολλά ότι συμπίπτουμε σε παρά πολλά.
Κάποιοι για καιρό προέβλεπαν το τέλος της Ευρώπης. Η Ιρλανδία μετέτρεψε ήδη την κρίση σε επιτυχία. Η Ελλάδα μετατρέπει τώρα την κρίση σε επιτυχία. Και σήμερα όλοι μιλάνε, όχι πια για την κρίση της Ευρώπης, αλλά για την «επιστροφή» και για τις προοπτικές της Ευρώπης…
Η Ιρλανδία έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Και η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερο δρόμο μπροστά της. Και η Ευρώπη που χτίζουμε έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Μπορεί να βρισκόμαστε στα δύο αντίθετα γεωγραφικά σημεία της Ηπείρου μας, αλλά είμαστε και οι δύο λαοί με ισχυρή παράδοση Ελευθερίας και με Πίστη στα ίδια ιδανικά Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.
Όπως και η Ευρώπη την οποία χτίζουμε σήμερα. Καλωσορίζω, λοιπόν, για ακόμη μία φορά και πάλι το φίλο, Enda Kenny, τον Taoiseach, τον Πρωθυπουργό της φίλης Ιρλανδίας. Είναι μεγάλη χαρά να σας έχουμε στην Αθήνα και θέλω άλλη μία φορά να σας συγχαρώ για την απολύτως πετυχημένη πορεία σας, τόσο στη χώρα σας, όσο και στην Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

E. Kenny: Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι, πραγματικά, που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Χαίρομαι για την πρόσκληση. Θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά αρκετά χρόνια τώρα, επειδή είμαστε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά τον γνωρίζω και ως Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Θα ήθελα να πω ότι στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός σας ήταν η φωνή του ρεαλισμού, η φωνή της προόδου. Καταλαβαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, από την Ευρωπαϊκή σκοπιά, σε αυτήν την κρίση, γιατί μπορούν όλες οι χώρες να οδεύσουν προς τα εμπρός, προς το μέλλον και, πράγματι, χαίρομαι για τα σχόλια που έκανε ο Πρωθυπουργός. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πω ότι, από την εκλογή του ο Πρωθυπουργός έχει αλλάξει την αντίληψη που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση σταθερότητας στην Ελλάδα και εμπιστεύονται, πλέον, την Ελλάδα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα γιατί εσείς, πραγματικά, σε πολύ δύσκολους καιρούς, καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σημειώσετε πρόοδο και να προχωρήσετε σε μία Ανάκαμψη για τον Ελληνικό λαό και για χώρα σας.
Είπα, λοιπόν, στον Πρωθυπουργό, πριν αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ιρλανδία ότι, θα ήθελα, δοθείσης της ευκαιρίας, να έρθω την Αθήνα, για να μπορέσω να πω ότι, πράγματι, σέβομαι τις προσπάθειές του και το έργο του, γιατί θα ήθελα να δείξω και την αλληλεγγύη του Ιρλανδικού λαού, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι εμείς έχουμε αναλάβει την Προεδρεία. Γιατί έχουμε και εμείς τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα με την τρόικα. Και, μάλιστα, υπήρξε και η δέκατη ανάλυση από την τρόικα προσφάτως και έπρεπε να ικανοποιηθούν 10 προϋποθέσεις, 10 όροι. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά ελπίζουμε να μπορέσουμε να τελειώσουμε το πρόγραμμά μας, για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι όταν εργάζονται από κοινού ο λαός και η κυβέρνηση προς το συμφέρον της χώρας, για να υπάρξει Ανάκαμψη και Πρόοδος, τα πάντα είναι δυνατά.
Μιλήσαμε, λοιπόν, για την Ιρλανδική Προεδρία. Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το έργο της Ιρλανδικής Προεδρίας.  Τα θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά. Τα «ντοσιέ» τα οποία συζητάμε αυτή τη στιγμή. Έγινε ειδική μνεία στην ενιαία αγορά, την ψηφιακή αγορά και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Μιλήσαμε, επίσης, για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ιρλανδία σε σχέση με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2014 έως το 2020. Ξέρετε, και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι, δηλαδή, θέμα της Προεδρίας να συνεργάζεται με το Κοινοβούλιο. Δεν μπορεί να υπάρχει Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη συναίνεση και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό, μιλήσαμε και για το πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο και, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τα πρώτα στοιχεία, σχετικά με την απόφαση που θα ληφθεί από το Ecofin, κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας.
Επίσης, θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε την εντολή για διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεκινήσουνε για την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α. Αυτό ελπίζουμε να γίνει κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε αρκετό καιρό. Έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα, με άλλους Ευρωπαίους Ηγέτες και ελπίζω να δοθεί αυτή η εντολή μετά τη σύνοδο των G8 στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και θα είναι εκεί οικοδεσπότης ο κ. Κάμερον.
Ενημέρωσα λοιπόν τι κάνουμε εμείς ως Προεδρία τον Πρωθυπουργό σας. Επίσης συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στην προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται πολύ δουλειά για την μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, για τους Έλληνες υπουργούς, και βεβαίως μιλάμε εδώ για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των διαφόρων τομέων που εμπλέκονται. Μιλήσαμε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και, όπως ανέφερε, μιλήσαμε για την Τραπεζική Ένωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης.
Εμείς, λοιπόν, τώρα το θεωρούμε και ως ένα τεστ αξιοπιστίας, γιατί ελήφθη απόφαση στις 29 Ιουνίου του περασμένου έτους και θέλουμε να στεφθεί αυτή η προσπάθεια με επιτυχία.
Επίσης, συζητήσαμε το θέμα της ανεργίας των νέων. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν χρήματα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της τάξης των 6 δισ. Αυτά είναι χρήματα για τους νέους. Είπα, όμως, με τον Πρωθυπουργό, ότι τώρα πρέπει να έχουμε καλά προγράμματα για την πάταξη της ανεργίας των νέων, την καταπολέμησή της. Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε ποιοτικά προγράμματα και έτσι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ γρήγορα αυτά τα χρήματα, τα οποία είναι διαθέσιμα μέσα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Νομίζω ότι είναι θέμα κοινής λογικής. Δηλαδή, αν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και άλλες μπορούν να έχουν αποτελεσματικά προγράμματα, προγράμματα που αποδίδουν, καλό είναι αυτά τα χρήματα να μη μείνουν ανεκμετάλλευτα μέχρι το 2020, αλλά να δοθούν τώρα, πιο γρήγορα, γιατί διαφορετικά, οι νέοι δεν θα είναι τότε νέοι.
Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα, είναι προνόμιο για μένα, όπως είπα. Πέρασα και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1979. Υπήρξε μία περιοδεία. Ήταν μία επίσκεψη. Είχε και στοιχεία, αν θέλετε, τουριστικής επίσκεψης και, μάλιστα, είχα «καεί». Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ θερμό στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θυμάμαι και το θυμάμαι επειδή «κάηκα» από τον ήλιο.
Θα ήθελα να πω ότι εγώ, ως Πρωθυπουργός, και επειδή έχουμε και την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να σας ευχηθώ ό,τι  καλύτερο, γιατί πράγματι είναι πολύ δύσκολες οι εποχές. Είναι στιγμές δύσκολες και εμείς θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας μαζί σας, τα διδάγματα που έχουμε αντλήσει και θα ήθελα να πω ότι και εμείς έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, αλλά είμαστε μικρή χώρα και θέλουμε έτσι να μπορέσουμε να τελειώσουμε και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά.        
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για την ευκαιρία που μου δώσατε, αλλά θα ήθελα να πω ότι ήταν μεγάλη τιμή που ήμουν εδώ.



Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση είναι και για τους δύο. Παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχει ή είχε η Ιρλανδία, η οικονομία της Ιρλανδίας για χρόνια έχει υψηλή ανταγωνιστικότητα, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και είναι και μία χώρα εξωστρεφής. Βλέπουμε ότι η Ιρλανδία τα κατάφερε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πως μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει, όταν έχει τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και όταν έχει τόσο χαμηλή ανταγωνιστικότητα; Αυτή είναι η ερώτησή μου και θα ήθελα να ρωτήσω αν θα ζητήσετε, κ. Πρωθυπουργέ, πριν το τέλος της κρίσης χαμηλότερους φόρους, αυτό είναι προς τον κ. Σαμαρά, και θα ήθελα να ρωτήσω και τον κ. Kenny, τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, αν θα στηρίξει μία τέτοια πρόταση.

Α. Σαμαράς: θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι αυτό προσπαθούμε, ήδη, και έχουμε σε αυτό επιτυχίες. Με άλλα λόγια, η κρίσιμη, σήμερα, λέξη και το κρίσιμο εργαλείο για να βγούμε από την κρίση λέγεται «ανταγωνιστικότητα».
Ήδη, η ίδια η Ευρώπη, η Κομισιόν, μας λέει ότι από το 2000 μέχρι το 2009, όπου η Ελλάδα έχασε σε ανταγωνιστικότητα πολλές ποσοστιαίες μονάδες, σήμερα τις έχει ανακτήσει και, μάλιστα, μέχρι το τέλος τους έτους θα είμαστε και λίγο καλύτερα και ο ακριβής δικός της υπολογισμός είναι για 3,9% καλύτερα από ότι είμαστε το 2000. Αυτό, αν θέλετε, μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα. Φαίνεται καθαρά και στο ισοζύγιο πληρωμών, που είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.
Θέμα δεύτερο, εξωστρέφεια. Γιατί νομίζετε ότι πήγα στην Κίνα; Γιατί νομίζετε ότι κάνουμε αυτές τις διεθνείς επαφές; Θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα πάλι στον παγκόσμιο χάρτη, όπως έχω δηλώσει. Θέλουμε να δείξουμε την εξωστρέφεια, η οποία χαρακτηρίζει την καινούργια Ελλάδα που χτίζουμε για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εξωστρέφειας για κάθε Έλληνα. Και για να διεκδικήσει και η πατρίδα μας νέους ρόλους στον κόσμο.
Τέλος, για το θέμα της φορολογίας. Έχετε δίκιο. Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως το είπα και πριν, πέτυχε η Ιρλανδία. Εμένα είναι διακηρυγμένος στόχος μου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό παλεύω. Ξέρετε ότι θέλω τον ενιαίο φόρο, το λεγόμενο flat rate tax, 15%. Μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όσο πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο πιο κοντά έρχεται αυτή η στιγμή. Όσο ξεπερνάμε τους στόχους μας θα υπάρξει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω να το ξεκινήσουμε το νέο αυτό φορολογικό σύστημα για την Ελλάδα και πιστεύω πως πραγματικά θα δημιουργήσει άμεσες, θετικές επιπτώσεις που, ελπίζω λέω, να ξεκινήσουν πολύ σύντομα μόλις καλυτερέψουν τα δημοσιονομικά μας.

E. Kenny: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Η Ιρλανδία έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο για αρκετούς λόγους. Εμείς δανειστήκαμε 64 δισ. μετά το κραχ, γιατί ο κατασκευαστικός τομέας καταβαραθρώθηκε, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν, υπήρχαν προβλήματα στις τράπεζες και όλο αυτό το βάρος το επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι, γιατί οι μηχανισμοί που έχουμε τώρα, δεν ήταν διαθέσιμοι τότε. Βεβαίως, έχουμε να συζητήσουμε για την απόφαση που ελήφθη πέρυσι τον Ιούνιο. Το συζητήσαμε με τους συναδέλφους μας. Μιλήσαμε για αυτήν τη διάκριση μεταξύ του Δημοσίου Χρέους και του χρέους των τραπεζών. Βεβαίως, δεν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε εμπόδια στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και εμείς, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, θέλαμε να αναγνωριστούμε ως μία κυβέρνηση που είναι ανοιχτή για το «επιχειρείν». Εμείς θέλουμε να συναντούμε πολλούς επιχειρηματίες, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μιλάμε και σε σχέση με το τι γίνεται στη χώρα μας αλλά και με το τι γίνεται διεθνώς. Εμείς έχουμε 1.000 πολυεθνικές που έχουν την έδρα τους στη χώρα μας. Έτσι, λοιπόν, είχαμε διψήφιες εξαγωγές τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση. Είχαμε πάρα πολλές επενδύσεις. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Τώρα, η εγχώρια οικονομία είναι η δική μας πρόκληση κι εκεί έπρεπε να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές σχετικά με το κόστος του δημοσίου τομέα, το μέγεθος του δημοσίου τομέα. Αυτά τα συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό. Πρόθεση μας, λοιπόν, ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν έτσι θέσεις εργασίας. Σε τρία χρόνια, από το 2008 μέχρι το 2011, όπου υπήρξε η κατάρρευση της οικονομίας χάσαμε 250.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για 7.000 θέσεις εργασίας το μήνα. Τώρα έχουμε διορθώσει τα πράγματα και 1.000 θέσεις το μήνα δημιουργούνται πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, λοιπόν, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και βλέπουμε ότι τα επιτόκια έχουν πέσει από το 15% σε κάτω από 4%. Αυτό είναι πολύ καλό και συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένα από τα θέματα τα οποία επίσης ανέφερα στον Πρωθυπουργό σας, είναι ότι επειδή είχαμε αυτές τις συναντήσεις με την τρόικα δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με την τρόικα. Καταφέραμε, λοιπόν, να αλλάξουμε στοιχεία στο μνημόνιο, κάποιους όρους, γιατί αναγνώρισε η τρόικα ότι η Ιρλανδική κυβέρνηση ό,τι λέει θα το τηρήσει. Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τις αποφάσεις τις φέρουμε εις πέρας κι έτσι, λοιπόν, ήταν δεκτικοί. Δέχτηκαν αλλαγές που εμείς προτείναμε που είχαν στόχο την πάταξη της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μια πρόκληση για όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανταγωνιστικότητα, λοιπόν, στην Ιρλανδία έχει βελτιωθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Και αυτό μας κάνει να είμαστε ελκυστικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές. Αλλά, επίσης, δημιουργούνται προϋποθέσεις να αναπτυχθούν και εγχώριες επιχειρήσεις. Υπάρχει πρόσβαση στις τράπεζες, υπάρχει δημιουργία θέσεων εργασίας, υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση. Θέλουμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τους νέους. Θέλουμε οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν στη δική τους τη χώρα, εάν το επιθυμούν. Αυτή είναι η εστίαση μας από εδώ και στο εξής.

Δημοσιογράφος: Μία ερώτηση για τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. Συζητήσατε σήμερα το πρωί, συμβουλεύσατε τον ομόλογο σας, τον κ. Σαμαρά, για τη σημασία να επιτυγχάνονται οι στόχοι της τρόικα; Πολλές φορές μας έχουν επαινέσει. Βεβαίως, είναι δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα, ειδικά στη αρχήν του προγράμματος. Εσείς, λοιπόν, μεταφέρατε πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι δεσμεύσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο; Δεν ξέρω αν θέλετε να απαντήσετε στα αγγλικά κ. Σαμαρά, έχουν υπάρξει κάποια σχόλια σε διεθνές επίπεδο ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει και βλέπει φως στο τούνελ, υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις θετικές στο χρηματιστήριο, το κόστος δανεισμού επίσης είναι πιο χαμηλό, σύμφωνα βέβαια με το πρόγραμμα. Βεβαίως οι δείκτες είναι πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα, μιλάμε για συρρίκνωση της οικονομίας, μιλάμε για την υψηλή ανεργία. Και επίσης, δέχεστε ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα άλλα επιπλέον 4 δις ευρώ για να καλύψει τους στόχους τα 2015; Ευχαριστώ.

E. Kenny: Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το θέμα το συζήτησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είπα ότι όταν εξελέγη η δική μας κυβέρνηση στην Ιρλανδία η ένταση που υπήρχε και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας ήταν πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό η νέα κυβέρνηση έπρεπε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Έπρεπε να αποδείξουμε ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Και μπορούσαμε βεβαίως να κάνουμε παράλληλα και προτάσεις για την αύξηση των κινήτρων και για την βελτίωση της κατάστασης στην απασχόληση. Βεβαίως, υπήρξε και ένας φόρος στον ασφαλιστικό κλάδο για να μπορέσουμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε άλλους τομείς. Αυτό δημιούργησε μια σταθεροποίηση, δημιουργήθηκαν μάλιστα και χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική σχέση. Δηλαδή, αν υπάρχει μνημόνιο σε μια χώρα, αν υπάρχει αυτό το θέμα, θα πρέπει κανείς να μπορεί να διαπραγματεύεται βεβαίως κάποια πράγματα αλλά να τηρεί και τις δεσμεύσεις. Εμείς είχαμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάποια συμφωνία, δηλαδή κάποια δάνεια έληξαν αργότερα, υπήρχε μια επέκταση της διάρκειας τους κλπ. Εξήγησα ακριβώς πόσο σημαντικό είναι αυτό που είπατε στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Α. Σαμαράς: Λοιπόν, πιστεύω πρώτα από όλα ότι θα πρέπει να καταλάβετε ότι για μια χώρα η οποία περνάει βαθιά ύφεση, για έκτη συνεχή χρονιά, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι η τεράστια ανεργία και η αρνητική ψυχολογία. Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε το κλίμα το ψυχολογικό, έχουμε αλλάξει σελίδα, είμαστε σε ένα νέο κεφάλαιο και νομίζω ότι όλοι όσοι μιλούσαν για την έξοδο της Ελλάδας, τώρα χαιρετίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Δεν θα είναι απλά μια νίκη για την Ελλάδα, θα είναι μια νίκη για την Ευρώπη, για ολόκληρη την Ευρώπη. Βεβαίως, δεν μπορεί να επιτρέψει κανείς στον εαυτό του να είναι αισιόδοξος παρά μόνο αν αλλάξουν οι αριθμοί. Κι αυτό που έχει συμβεί πρόσφατα είναι ότι είδαμε ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι τώρα μπορούμε να έχουμε πλέον στον προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, βλέπετε, καλύπτουμε τους στόχους και μερικές φορές τους υπερκαλύπτουμε. Αυτό είναι πολύ θετικό.
Θα ήθελα, επίσης, να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Μόλις εχθές συνειδητοποίησε η διεθνής κοινότητα- αναφέρομαι στις αγορές- ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την κρίση τα μακροπρόθεσμα επιτόκια- μιλάμε, λοιπόν, για τα ομόλογα εδώ- είναι υψηλότερα από ό,τι τα βραχυπρόθεσμα. Όταν τα βραχυπρόθεσμα είναι υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα, σημαίνει ότι οι άνθρωποι περιμένουν μια νέα κρίση να ξεσπάσει ή ίσως μια έξοδο από το Ευρώ. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Έχει τελειώσει. Μίλησαν οι αγορές. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε σε αυτό που θεωρούμε κάποιες πολύ θετικές επιπτώσεις. Βεβαίως, υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα μερικές φορές. Ένα από αυτά στα οποία στοχεύουμε- αναφέρθηκε σε αυτό ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός- είναι οι συντελεστές ΦΠΑ. Πιστεύω ότι το πρόβλημα ελαστικότητας για το χώρο της εστίασης έχει δημιουργήσει τελικά λιγότερα έσοδα από αυτά που ανέμενε η τρόικα, υπό την έννοια ότι εμείς περιμέναμε όταν ο ΦΠΑ για την εστίαση ανέβηκε από 11% στο 23% ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι μια τέτοια αλλαγή- πίσω στο 13%, το οποίο εμείς ζητάμε σαν συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση- πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι καλό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα αλλά θα έχει και άλλο ένα ευεργετικό αποτέλεσμα: θα είναι πολύ θετικό στην ψυχολογία. Γιατί το κοινό θα το δει ως ένα σύμβολο, ως μια ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν και γι΄ αυτό αποφασίσαμε να μειώσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ. Τα πράγματα, λοιπόν, βαίνουν καλώς, έχουμε κάποιες ενδείξεις καλές, δεν πρέπει όμως να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι. Θα πρέπει να πατάμε γερά στο έδαφος, να είμαστε ρεαλιστές. Να προσέχουμε κάθε τι που λέμε, κάθε λέξη που λέμε. Να μην υπάρχει υπερβολική αντίδραση. Θα πρέπει αυτά που λέμε να τα τηρούμε. Και πάνω από όλα θα πρέπει να είμαστε αληθινοί στον εαυτό μας και να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που κάνουμε γίνεται σωστά και αυτό που λέμε- λίγα χρειάζεται κανείς να λέει κάθε φορά- να γίνεται πράξη. Διαφορετικά, δημιουργείται μια αρνητική ψυχολογία και ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε το σωστό την κατάλληλη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση για τον κ. Σαμαρά. Είπατε ότι και οι δυο χώρες έχουν ισχυρή διασπορά στο εξωτερικό. Η Ιρλανδία, όπως σημειώσατε, το αξιοποιεί ήδη αυτό. Η Ελλάδα όμως; Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα αυτό;

Α. Σαμαράς: Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε στη διάρκεια του γεύματος που θα ακολουθήσει. Έχουμε αποφασίσει να συζητήσουμε για τη διασπορά την Ιρλανδική και την Ελληνική στη διάρκεια του γεύματος στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι πολύ σημαντική και διδακτική η εμπειρία της Ιρλανδίας. Εμείς αυτή τη στιγμή παίρνουμε ήδη πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη των δυνάμεων μας στον ομογενειακό χώρο, πρωτοβουλίες που θα γίνουν γνωστές, γίνονται λίγο-λίγο και πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνέργειας με την Ιρλανδική ομογένεια. Αυτά είναι βέβαια πράγματα τα οποία θέλουνε λίγα λόγια και περισσότερη δουλειά και προετοιμασία και μια τέτοια συζήτηση θα ξεκινήσει σε λίγο στο γεύμα που θα παραθέσουμε προς τιμήν του Ιρλανδού ομολόγου μας.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση και προς τους δυο Πρωθυπουργούς. Είστε σίγουρος ότι θα μπορέσετε να βγείτε από το πρόγραμμα διάσωσης; Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα κατά νου; Ποια μέτρα θα υιοθετήσετε, για να αντιμετωπίσετε την ανεργία και ιδίως την ανεργία των νέων;

E. Kenny: Πρώτα απ΄ όλα, πράγματι, αναμένω με ανυπομονησία να πάω στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν υπεύθυνος για την ολοκλήρωσή του και νομίζω ότι είναι και ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Θα ήθελα να πω τώρα λίγο για τη διασπορά. Θα ήθελα να πω ότι έχουμε 5 εκατομμύρια Ιρλανδούς, αλλά έχουμε και πάρα πολλούς Ιρλανδούς στο εξωτερικό. Εμείς, λοιπόν, κάναμε κάποια πράγματα. Αυτά θα τα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό, νομίζω ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Οι άνθρωποι της Ιρλανδικής διασποράς αυτή τη στιγμή διατηρούν δεσμούς. Παραδείγματος χάριν καλέσαμε ανθρώπους από τους επιχειρηματίες, τον επιχειρηματικό κόσμο της διασποράς και μία πρόταση ήταν να καλέσουμε τους Ιρλανδούς που ζουν σε όλο τον κόσμο πίσω στην Ιρλανδία. Να έχουμε μία συνάντηση και μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τη φετινή χρονιά, δηλαδή επιχειρηματικές συναντήσεις, επανένωση οικογενειών, γάμοι και τα λοιπά. Πάρα πολλές εκδηλώσεις, πολιτιστικές και άλλες. Βλέπουμε ήδη ότι 300 χιλιάδες επιπλέον άνθρωποι ιρλανδικής καταγωγής θα επισκεφτούν τη χώρα μας . Πολύ καλό.
Τώρα, πώς θα φύγουμε, πως θα βγούμε από το μνημόνιο. Προβλέπουμε να το κάνουμε φέτος. Έχουμε συζητήσει το θέμα με την τρόικα. Θέλουμε να δούμε πώς θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά προβλέπεται να βγούμε μέχρι το τέλος του έτους. Και νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα για τις άλλες χώρες, δηλαδή ότι παρά τις δυσκολίες μπορεί κανείς να επιτύχει. Τώρα η ανεργία των νέων αυτό είναι κάτι που μας αφορά άμεσα και γι’ αυτό εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό στη χώρα μας, να μπορέσουμε δηλαδή να αλλάξουμε. Έχουμε ένα μητρώο. Από αυτό το μητρώο 140 χιλιάδες άτομα βγήκαν. Απλά σας δείχνει, λοιπόν, τι γίνεται στην αγορά εργασίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει, λοιπόν, είναι οι νέοι να εκπαιδευτούν, να υπάρξουν μαθητείες, να υπάρξει επιπλέον εκπαίδευση, για να μπορέσουν έτσι να μπουν στην αγορά απασχόλησης. Έχουμε αποδείξεις ότι αυτό αποδίδει. Έχουμε εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέλουμε να δούμε σε ποιες χώρες μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσω. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, είναι κρίσιμης σημασίας και για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία.

Α. Σαμαράς: Λοιπόν, θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημά σας. Πιστεύω πρώτα απ’ όλα ότι η ανεργία των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτό απαιτεί επενδύσεις . Πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα με επιτυχία. Αυτό κάνουμε ακριβώς. Εμείς μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μια χώρα η οποία είναι ελκυστική για το «επιχειρείν». Εμείς αντί να έχουμε πολλή γραφειοκρατία για τους επενδυτές, στρώνουμε ένα κόκκινο χαλί. Σε κάθε επενδυτή, σοβαρό επενδυτή, βεβαίως, έναν επενδυτή ο οποίος θέλει να κάνει μια μακροχρόνια επένδυση στην Ελλάδα. Θέλουμε, λοιπόν, να γνωρίζει ως επενδυτής ότι θα τον βοηθήσουμε και δε θα του δημιουργήσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Γι’ αυτό, έχουμε και το νέο επενδυτικό νόμο. Ο νέος επενδυτικός νόμος ήδη έχει γίνει αποδεκτός με επιτυχία στο εξωτερικό. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι δεδομένων των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουμε στην Ελλάδα- και αυτό το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας- έχοντας, λοιπόν, αυτά τα διαφορετικά ταμεία, καλό είναι να τα αξιοποιήσουμε, αλλά σημασία έχει να δοθούν με τον κατάλληλο τρόπο και να χρησιμοποιηθούν σωστά. Δηλαδή να υπάρξει αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων αυτών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Η εκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι μια ιδέα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, έτσι ώστε να έχει κάποιος την κατάλληλη κατάρτιση και εκπαίδευση για την κατάλληλη θέση εργασίας. Μιλήσαμε, λοιπόν, για τις νέες ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, έχει γυρίσει σελίδα και τώρα αναζητά επενδύσεις από ολόκληρο τον κόσμο, επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Και αυτές οι επενδύσεις, βεβαίως, θα έρθουν και από την Ελληνική επενδυτική κοινότητα. Δεν μπορούμε να λέμε «μπράβο» που δημιουργήθηκε αυτό το νέο περιβάλλον και «ναι, μπράβο» στο νέο επενδυτικό νόμο και να περιμένουμε να γίνονται επενδύσεις μόνο από ξένους. Εμείς ως κυβέρνηση περιμένουμε την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σ’ ένα μέλλον που μπορεί να είναι λαμπρό. Ευχαριστώ πολύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.