Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς παρεβρέθη σήμερα στη συνεδρίαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος. Σε διάλογο που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωομάδων του ΕΛΚ ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:



(Ανεπίσημη μετάφραση)

«Πρώτα από όλα να πω ότι σε ό,τι αφορά τη παράνομη μετανάστευση έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Είπα σε κάποιο συνάδελφο ότι ξυπνάω κάθε πρωί και μιλάω για τους μετανάστες από τη Συρία. Και δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την τάση να φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Πρόκειται για χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα και προσπαθούν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, λοιπόν, με την παράνομη μετανάστευση. Και ευτυχώς έχουμε στεγανοποιήσει τα σύνορα με την Τουρκία. Δεν μπορούν πια να περάσουν από εκεί. Αλλά αυτό που κάνουν οι λαθρομετανάστες είναι να έρχονται στην Ελλάδα από θαλάσσης, με πλοία. Και η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί άνθρωποι είμαστε και θα πρέπει να κάνουμε και το ανθρώπινο μας καθήκον, να δείξουμε μια ανθρώπινη συμπεριφορά προς αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Γιατί πολύ συχνά σε τέτοια σκάφη μεταφέρονται ακόμη και έγκυες.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερα κονδύλια, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί αυτό συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή της οικονομικής μας κρίσης. Βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης, κοντά σε μια εξωτερική κρίση και μάλιστα τις συνέπειες αυτής της εξωτερικής κρίσης τις βιώνουμε και εμείς. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τη βοήθεια της Ευρώπης».

«Να δώσω μια απάντηση και προς τον Ιταλό συνάδελφο. Μιλήσατε για εσωτερική αλληλεγγύη για περισσότερη ενότητα, περισσότερη Ευρώπη. Κι εγώ αυτής της γνώμης είμαι. Και θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που επισημάνατε κι εσείς, γιατί αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κοινή εξωτερική πολιτική. Ήμουν στην Τουρκία, είχα πολύ θετικό εποικοδομητικό διάλογο στην Τουρκία με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Και φυσικά, κι εγώ πρέπει να απαντήσω σε αυτά που λέει εκείνος, κι εκείνος το ίδιο σε εμένα. Και όταν απαντώ σε αυτά που λέει εκείνος, απαντώ ως Ελλάδα, όχι ως Ευρώπη. Κι εκεί υπάρχει ζήτημα. Για να μην πάμε στην Κύπρο. Για να μη σας πάω στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Αλλά θα ήθελα να σας μεταφέρω στο χώρο των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, όπου το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “Ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “Ευρωπαϊκό” πετρέλαιο. Και όλοι θυμόμαστε- και το θυμάμαι κι εγώ από τη θητεία μου ως ευρωβουλευτής- ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού στην Ευρώπη. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες; Για την Ευρώπη, για μια κοινή πολιτική, πανευρωπαϊκή; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου; Υπάρχουν κάποιοι τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής, που αν τους ενοποιήσουμε, αν διαμορφώσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση θα δημιουργήσουμε όχι μόνο πιο ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και μεγαλύτερη χημεία μεταξύ μας, πολύ πιο θετική ενέργεια και ακτινοβολία για το σύνολο της Ευρώπης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό η εξωτερική πολιτική να αποτελέσει ένα στοιχείο στη συζήτηση για την ενίσχυση της ενότητας. Και σε ευχαριστώ θερμά που το υπογράμμισες, γιατί κι εγώ το θεωρώ κρίσιμο και καίριο».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.