Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου Βουλευτή Επικρατείας N.Δ



Κα. Αυγερινοπούλου,


Ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης μου για μια συνέντευξη με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος .




Εγώ, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα, κ. Μπεχράκη, για το ενδιαφέρον σας για τον Τομέα Περιβάλλοντος.

Είστε Bουλευτής Eπικρατείας της Ν.Δ και στην πρόσφατη ανανέωση της οργανωτικής δομής της αναλάβατε την θέση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Ποια είναι τα σχέδια του κόμματος και ποιες οι προτάσεις σας


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κος Αντώνης Σαμαράς, μου ανέθεσε τη θέση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής και τον ευχαριστώ θερμά για αυτή την τιμή. Πιστεύω κι εγώ, όπως και εκείνος ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται και από ανθρώπους με ειδίκευση στους τομείς ευθύνης τους. Αυτό ισχύει ιδίως σε τομείς, όπως το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η έρευνα και η τεχνολογία, που χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για τη διαχείρισή τους.


Βέβαια, η εξειδίκευση δεν μπορεί να αναπληρώσει την πείρα, που διαθέτουν οι έμπειροι πολιτικοί κατά την μεταφορά της επιστημονικής γνώσης από τη θεωρία σε μεγάλης κλίμακας, πολιτικές. Για αυτό χαίρομαι, που στον Τομέα συνεργαζόμαστε με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καντερέ, οι οποίοι είναι συνάδελφοι με μακρά πείρα. Ο κ. Βασιλόπουλος και η κα. Ευταξά δε προσθέτουν τη μακρά διοικητική και επαγγελματική τους πείρα. Ο Τομέας συμπληρώνεται σε γνώσεις και πείρα από τα μέλη του, τα οποία αυτή τη στιγμή αριθμούν περί τα 80 και είναι όλοι άνθρωποι με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση και σκέψεις. Σε εμάς απομένει να επιδείξουμε συνθετική ικανότητα. Μαζί και με τις προτάσεις από τους πολίτες, ανασυντάσσουμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο σε όποιον θέλει να ενημερωθεί πλήρως για τις θέσεις μας. Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει ψηλά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Από την πλευρά μου ελπίζω να προσφέρω γνώσεις, τόσο όσον αφορά στη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος, όσο και συγκριτικές γνώσεις από άλλες χώρες στις οποίες έχω εργαστεί ή τις έχω μελετήσει.


Πως αποτιμάτε το έργο του ΥΠΕΚΑ έως τώρα;


Σε αντίθεση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ προτιμάμε τις πράξεις, παρά τα λόγια! Παρά τα όσο υποστηρίζει η Υπουργός ΠΕΚΑ, αυτή τη στιγμή, η περιβαλλοντική πολιτική βρίσκεται χαμηλά ανάμεσα στις προτεραιότητές της κυβέρνησης. Οποια βήματα κάνει, αντανακλούν περιβαλλοντικές πολιτικές προηγούμενων δεκαετιών, που δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.


Ο βερμπαλισμός της Κυβέρνησης φαίνεται και στα πλέον σοβαρά ζητήματα. Τι έκαναν για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και να προστατευθεί η δημόσια υγεία; Τίποτα. Για το θέμα του Ασωπού, το ΥΠΕΚΑ ακόμα αναμένει μετρήσεις επί μετρήσεων. Οι μετρήσεις γίνονται και μετά δεν λαμβάνεται καμία δράση. Η υπουργός, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της δημόσιας υγείας από τον Ασωπό, επέλεξε να διοργανώσει πριν από λίγους μήνες διεθνές συνέδριο στην Αθήνα. Ποια δράση ελήφθη μετά το συνέδριο; Καμία. Το αποτέλεσμα ήταν απλά να χάσουμε πολύτιμο χρόνο και χρήματα.


Η ίδια απραξία υπάρχει και για το Κορωπί και τον Ασπρόπυργο. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για τη σωτηρία λιμνών, όπως η Κορώνεια. Η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε τα 20 εκ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμα, και μας οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχει χάσει και άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης για περιβαλλοντικά προγράμματα. Η Κυβέρνηση διακρίνεται από διαχειριστική ανικανότητα, αλλά και από έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για το περιβάλλον.


Βλέπετε αυτή τη διαχειριστική ανικανότητα μόνο στο ΥΠΕΚΑ ή και σε άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής; Πώς αξιολογείτε την απόδοση της Κυβέρνησης σε άλλους τομείς που βρίσκονται πάντως σε άμεση συνάφεια με το περιβάλλον;


Όλος ο λαός βλέπει τη διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης στον τομέα των οικονομικών, αλλά και των διεθνών θεμάτων. Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για την ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα, για το πώς υποτιμά την αξία των Ελλήνων του εξωτερικού, για την ελλιπή προώθηση των ελληνικών θέσεων, το πώς αποδυναμώνει τη Διπλωματική μας Υπηρεσία, το πώς ακολουθεί μια κακώς εννοούμενη «ρεαλιστική» πολιτική στη διευθέτηση των διμερών σχέσεών μας με την Τουρκία, αντί να προασπίζει τη χώρα βασιζόμενη στα ρητά δικαιώματα, που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.


Τα ίδια ισχύουν σχεδόν σε κάθε τομέα ο οποίος τέμνεται με την περιβαλλοντική πολιτική. Μήπως έχει αναπτύξει πολιτική για το έδαφος και ειδικά για τις αγροτικές περιοχές; Έχει πάρει μέτρα για την νιτρο-ρύπανση των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων, για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης του εδάφους, για την αποφυγή των μονοκαλλιεργειών που καταστρέφουν τη βιωσιμότητα του εδάφους μακροπρόθεσμα; Ρώτησα επανειλημμένως την κα. Μπιρμπίλη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας για τη νέα δυνατότητα που δίνεται στη χώρα μας να απαγορεύσει στο μέλλον νόμιμα την καλλιέργεια των γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων. Αυτό δεν θα προστατεύσει μόνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά θα προστατεύσει και την ποιότητα της αγροτικής μας παραγωγής και το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, κυρίως τις εξαγωγές, ο οποίος βασίζεται στην ποιότητα των προϊόντων του και όχι στην ποσότητα. Δυστυχώς, η Υπουργός δεν πήρε θέση. Δεν γίνεται έτσι, πολιτική περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.


Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς προτείνει ανάπτυξη για να βγει η χώρα από την κρίση. Οι δραστηριότητες του περιβάλλοντος, θεωρείτε λοιπόν, ότι βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση;


Το μείζον ζήτημα για τη χώρα μας σήμερα είναι ότι διανύει μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και είναι επόμενο αυτή τη στιγμή, πρώτη προτεραιότητα να είναι η οικονομική ανάκαμψη. Η πορεία προς την ανάπτυξη όμως, όπως λέει και ο Πρόεδρός μας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, πρέπει κατ’ αρχάς να είναι οδός προς την ανάπτυξη και πρέπει να είναι μία οδός βιώσιμη, να επιτυγχάνεται δηλαδή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη διατήρηση των φυσικών πόρων, που είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, σε μία κυκλική αλληλουχία. Επιβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση η αναμόρφωση του τομέα της οικονομίας, με στόχο την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι και οι πιέσεις, στις οποίες θέτει τα οικοσυστήματα η συμβατική οικονομία.


Δεν έχει κατανοήσει η Κυβέρνηση ότι η «Πράσινη Ανάπτυξη» που απλώς εδώ και χρόνια επαγγέλλεται δεν γίνεται με λέξεις –χρειάζονται ενέργειες συνδυαστικές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» επιστημονικά δεν υπάρχει. Εμείς μιλούμε για «βιώσιμη ανάπτυξη» και «πράσινη οικονομία». Η μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει απλά με μερικές αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ. Χρειάζεται όλα τα συναρμόδια για την οικονομία υπουργεία, να επανασχεδιάσουν τις πολιτικές τους. Πρέπει ολόκληροι τομείς της οικονομίας να ανασυνταχθούν, ώστε να παράγει αξιόλογα αποτελέσματα η πράσινη οικονομία.


Για παράδειγμα, πρέπει να σχεδιαστούν εκ νέου το νομοθετικό καθεστώς και οι τεχνολογικές προδιαγραφές, που ρυθμίζουν το σύστημα ενέργειας της χώρας μας. Η παροχή κινήτρων στους πολίτες να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς το σύστημα να μπορεί στη συνέχεια να απορροφήσει την παραχθείσα ενέργεια, αδυναμία η οποία είναι γνωστή στην Κυβέρνηση εκ των προτέρων, δεν συνιστά νέα ενεργειακή πολιτική, αλλά φοροεισπρακτική πολιτική κατά του λαού, που επιεικώς μόνο με ενσυνείδητη αμέλεια προσιδιάζει...


Η βιώσιμη οικονομία έχει ανάγκη από το σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, π.χ. για την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας ή την προώθηση της φιλοπεριβαλλοντικής τεχνολογίας, τους τομείς εκείνους που μπορούν ακόμα γρήγορα να αναπτυχθούν με τρόπους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον δυσανάλογα το περιβάλλον, όπως οι τηλεπικοινωνίες και ο οικολογικός τουρισμός. Μια νέα οικονομική πολιτική για το περιβάλλον, θα φέρει νέα και πρόσθετα κονδύλια. Ειδικά ο οικολογικός τουρισμός, ο οποίος είναι και η πλέον αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκόσμια, μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την Ελλάδα.


Το έργο σας είναι πολυσχιδές ως Βουλευτής, τόσο σε Διαρκείς Επιτροπές, Μέλος σε Κ.Ο Φιλίας χωρών με την Ελλάδα. Ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτές τις δραστηριότητες.


Συμμετέχω σε δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στην οποία εργαζόμαστε σε θέματα παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού, σε τομείς δηλαδή που είναι καίριοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και για την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Συμμετέχω ακόμα στην Επιτροπή για τη Βελτίωση του Σωφρονιστικού Συστήματος, η οποία έχει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Πραγματοποιούμε επισκέψεις σε ιδρύματα και συντάσσουμε μελέτες με προτάσεις βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος. Με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα η περίπτωση των ανηλίκων και νέων κρατουμένων και προσπαθώ με διάφορες δράσεις να συμβάλω στη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους και της μείωσης του ρυθμού υποτροπής. Η πολιτική που ακολουθείται ως σήμερα για αυτό το ζήτημα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, το ίδιο και οι ελάχιστες δομές που την πλαισιώνουν. Ένας από τους τρόπους για να περιορίσουμε την υποτροπή στη νεαρή ηλικία είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, θα τους ανοίξει νέους δρόμους για εύρεση εργασίας, για την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίησή τους.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα οι Κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας, οι οποίες αποτελούν ένα μέσο ενίσχυσης της διπλωματίας μεταξύ των κρατών. Η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί πολλές φορές να λειτουργήσει άμεσα και σε πολλά επίπεδα και να βελτιώσει θεαματικά σχέσεις μεταξύ δύο κρατών. Ανοίγουν δε δρόμους επικοινωνίας και προστασίας των Ελλήνων του Εξωτερικού. Συμμετέχω σε τέσσερις ομάδες φιλίας. Στην ομάδα φιλίας με την Μποτσουάνα είμαι Πρόεδρος, καθώς ανέλαβα την πρωτοβουλία ίδρυσής της. Βοηθούμε στην ανάπτυξη δράσεων για τη βοήθεια των ομογενών μας εκεί, για τη στήριξη της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο κρατών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Μάλιστα μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με εκπροσώπους της Μποτσουάνα και την αναγνώριση από την Μποτσουάνα του FYROM με το όνομα «Μακεδονία» και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό έγινε κατά λάθος, από έλλειψη πλήρους ενημέρωσης και ότι τώρα γίνονται όλες οι διαδικασίες για να ανακληθεί η αναγνώριση του ονόματος. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος.


Με δεδομένο ότι οι ομάδες φιλίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, προσπαθώ να ασχολούμαι όσο περισσότερο μπορώ. Αυτές τις ημέρες, στηρίζω την πρωτοβουλία της Προξένου της Κένυα, κας Βίκης Πανταζοπούλου, για την ίδρυση νέας ομάδας φιλίας, με την Κένυα. Είναι σημαντικό να έχει η Ελλάδα τη στήριξη των Αφρικανικών, και άλλων αναπτυσσόμενων κρατών. Ας σκεφτούμε απλώς, ότι αυτά τα κράτη είναι πολυάριθμα και στους διεθνείς οργανισμούς μπορούν να μας δώσουν πολλές ψήφους υπέρ των Ελληνικών ζητημάτων. Και σε άλλα επίπεδα, εξωκοινοβουλευτικά κινούμαι συνεχώς για τη βελτίωση των σχέσεων και της εικόνας της χώρας μας στο διεθνές επίπεδο, και κυρίως μέσα από τον εθελοντισμό.


Πράγματι, έχετε τιμηθεί με Διεθνή βραβεία και διακρίσεις για την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο. Τελικά τι σας ταιριάζει περισσότερο, κοινωνική προσφορά ή περιβάλλον;


Η κοινωνική προσφορά και η προστασία του περιβάλλοντος έχουν κοινή συνισταμένη την αγάπη για τη ζωή και την προστασία της υγείας και της ποιότητας της ζωής μας. Άλλωστε το περιβάλλον είναι και κοινωνικό αγαθό. Μέσα από τις πολιτικές περιβάλλοντος, προσπαθούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για τους συνανθρώπους μας, πρώτα στην Ελλάδα, αλλά και όπου αλλού μπορούμε.


Πάντως, έχετε δίκιο. Πολλές από τις δράσεις στις οποίες έχω κατά καιρούς συμμετάσχει συνδυάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι κάτι, που με γεμίζει πάρα πολύ. Μια από τις εποχές που αισθάνθηκα δικαιωμένη για τις σπουδές, που έχω κάνει και για τους ανθρώπους που είναι φίλοι και συνεργάτες μου τόσα χρόνια, ήταν το 2008 όταν μπορέσαμε να προσφέρουμε για πολλούς μήνες εθελοντικά βοήθεια, σε περιοχές του Ν. Ηλείας, και ιδιαίτερα στην πόλη μου τη Ζαχάρω, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Πιστέψτε με ήταν από τα πιο χρήσιμα πράγματα, που έχω κάνει ως τώρα. Το να μπορείς να προσφέρεις στους συμπολίτες σου είναι πολύ όμορφο συναίσθημα. Από τότε, ασχολήθηκα με τη βοήθεια σε τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως στην Αϊτή. Η καταστροφή φέρνει τον ίδιο πόνο παντού, σε όποια χώρα και αν ζουν οι άνθρωποι.




Προσφάτως σας συγκατέλεξαν ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Είστε μια επιτυχημένη, νέα γυναίκα και επιστήμων με σημαντικές περγαμηνές. Τι προτείνετε στους σημερινούς νέους για το μέλλον;


Είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, και να πιστεύουμε ότι και εμείς μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των εξελίξεων γύρω μας. Η αποχή από την πολιτική, η αποχή από την προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε το εργασιακό ή το κοινωνικό μας περιβάλλον αφήνει άλλους να αποφασίζουν για εμάς.


Ας προσπαθήσουμε όλοι να δώσουμε την προσωπική μας σφραγίδα σε ό,τι κάνουμε. Να προτείνουμε εμείς τρόπους λύσης. Όσο ζούσα στο εξωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στο Βέλγιο, χρειάστηκε να επιβιώσω επαγγελματικά σε καιρό οικονομικής κρίσης, η οποία είχε φτάσει σε αυτά τα κράτη πολύ πριν από τη χώρα μας. Τα κατάφερα μέσω της των νέων προτάσεων που έφερνα εγώ η ίδια στο τραπέζι, μέσω μιας καινοτόμας προσέγγισης του τομέα μου. Μέσα από τη δουλειά μου προσπαθούσα να παρουσιάσω νέους δρόμους, νέες λύσεις σε υπαρκτά ζητήματα. Έτσι, νομίζω, ότι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε, για να βοηθήσουμε και ο καθένας από την πλευρά του, τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση.

Οι νέοι άνθρωποι, εφόσον έχουν την κατάλληλη γνώση, μπορούν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες και να αποτελέσουν αυτοί την απάντηση στο πρόβλημα. Να εμπιστεύονται τις ιδέες τους και να τις προβάλουν με κάθε τρόπο. Πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον, τις δυνατότητες, που μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας για να αλλάξουμε τα πράγματα. Να χαμογελάσουμε μπροστά σε κάθε νέα ιδέα και να πούμε "γιατί όχι;"
Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθειά τους.
Η χώρα χρειάζεται δημιουργική σκέψη, ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς, και συστηματική εργασία.
Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.