Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, είχε σήμερα συνάντηση, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.
Μετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Σταύρος Δήμας, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημόσιας Διοίκησης, βουλευτής, κ. Χρ. Ζώης και ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης, βουλευτής κ. Β. Μιχαλολιάκος.
Μετά τη συνάντηση, δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δ. Δράκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ν. Κακλαμάνης, ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γ. Μίχας και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απ. Κοιμήσης.
Δ. ΔΡΑΚΟΣ: Μεταφέραμε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της ΔΕΘ, το μέγα ζήτημα της δυσλειτουργίας του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της υποστέλεχωσης. Είπαμε χαρακτηριστικά ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην ουσία ένα οικονομικό και λειτουργικό «μπλακ άουτ» για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και αυτό, δυστυχώς, το ζήτημα είναι ένα ζήτημα το οποίο μεταφέρεται ως αρνητική προίκα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η έναρξη της οποίας θα γίνει την 01-01-2011. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα αυτά οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε, το δυνατόν συντομότερα, για να μπορέσει πραγματικά ο «Καλλικράτης» και, παρά τις ελλείψεις του, να είναι ένα αποδοτικό εργαλείο στην ενίσχυση της περιφερειακής δημοκρατίας και, κυρίως, στην περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδος μας.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μεταφέραμε τα κοινής αποδοχής σημεία, όπως παρουσιάστηκαν στην τελευταία Σύνοδο των Τοπικών Ενώσεων της ΚΕΔΚΕ. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο θα κάνουμε και με όσους πολιτικούς αρχηγούς, μας δεχτούν, και βεβαίως και την κυβέρνηση, για την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης στην πορεία της προς τον “Καλλικράτη”, δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβριο του 2010. Παρουσιάσαμε τους βάσιμους κινδύνους που -κατά την άποψή μας- υπάρχουν, η υποχρηματοδότηση αυτή λόγω επικαιροποιημένου Μνημονίου να συνεχιστεί για την προσεχή τριετία ’11, ’12 και ’13. Μια τριετία εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου ο «Καλλικράτης» -είτε συμφωνούμε όλοι, είτε διαφωνούμε -αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία- στα πρώτα του βήματα να πατήσει σε στέρεο έδαφος.
Εάν οι φόβοι μας επαληθευθούν, ένα όνειρο ετών της Αυτοδιοίκησης -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία οι αποφάσεις για αυτό το όνειρο- δεν θα έχει την εξέλιξη, -την οποία επιθυμούμε. Επειδή, βέβαια, τώρα άκουσα την έκκληση και εδώ εκφράζω άποψη ως Δήμαρχος της Αθήνας- του φίλου του Γιάννη του Μίχα, σχετικά με το νόημα των Αυτοδιοικητικών εκλογών, βεβαίως, εμείς θα προβάλλουμε κυρίως τα Αυτοδιοικητικά θέματα, τα Αυτοδιοικητικά προβλήματα και τις λύσεις που ο καθένας προτείνει. Όταν, όμως, έχουμε περίοπτες θέσεις στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τους πόρους μας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί παρά να αναμειχθεί και το θέμα αυτό. Αυτή είναι η άποψή μου, κατά την προεκλογική εκστρατεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κακλαμάνη, ο κ. Καμίνης, χθες, απαντώντας στην πρότασή σας για «ντιμπέιτ» των δύο, το απέρριψε, ζητώντας «ντιμπέιτ» όλων των υποψηφίων. Έχετε κάποιο σχόλιο;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κατ’ αρχήν, το «ντιμπέιτ» μεταξύ των δύο σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει -είναι έξω από το πολιτικό μου ήθος- το να υπάρξουν (και θα υπάρξουν) στρογγυλά τραπέζια με όλους τους άλλους υποψηφίους. Είθισται, όμως, είτε στην αρχή, είτε στο τέλος -ας επιλέξει το χρόνο- να γίνεται και μία αντιπαράθεση σε επίπεδο των δύο. Δεν μου αρέσει η λέξη «ντιμπέιτ». Εγώ, πάντως, είμαι έτοιμος να δεχθώ την όποια απόφασή του. Εγώ επιμένω, πάντως.
Γ. ΜΙΧΑΣ: Μια κουβέντα από εμένα. Εγώ ζήτησα από τον κ. Σαμαρά να μην μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, σε εκλογές Μνημονίου – Αντιμνημονίου. Πρέπει να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, αναστέλλοντας ό,τι μας οδήγησε σε αυτές. Παρακάλεσα να μην μετατραπούν οι εκλογές σε εθνικές εκλογές. Να παραμείνουν αυτοδιοικητικές, έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέξουν αυτούς που θα κάνουν καλύτερη την ποιότητα της ζωής τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είπαν ποιος θα είναι ο αντίπαλός σας στον Πειραιά;
Γ. ΜΙΧΑΣ: Το ζήτησα και εγώ, αλλά δεν μου το είπαν ακόμα.
ΑΠ. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Όλοι οι παριστάμενοι διεκδικούν ένα ρόλο στη νέα αρχιτεκτονική, δηλαδή, από 1/1, στο πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η δική μας αγωνία και επαφή με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν ακριβώς να επιστήσουμε την προσοχή και του ζητήσαμε τη βοήθειά του, να ενδυναμώσει τους θεσμούς της αποκέντρωσης και να κινηθεί στην κατεύθυνση της στήριξης των νέων Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.
Έχουμε την εκτίμηση ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, ο “Καλλικράτης” είναι μια εθνική αναγκαιότητα. Και το συνολικό πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να το στηρίξουν.
Και νομίζουμε ότι, στα πλαίσια αυτά, οποιαδήποτε απόκλιση από τον πυρήνα του διακυβεύματος, που είναι ακριβώς οι υπηρεσίες του πολίτη σε πρώτο χρόνο και ποιοτικές, να μη συσκοτίσει το διακύβευμα αυτό.
Δηλαδή, να μη φύγουμε σε άλλου είδους ερωτήματα, προβληματισμούς, όπως είναι το Δ.Ν.Τ., η δημοσιονομική μας κατάσταση, η οικονομία και οτιδήποτε άλλο. Αυτοδιοικητικές εκλογές στην υπηρεσία του κόσμου. Και αυτό, συζητήσαμε σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.