Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί δυναμώνουμε τη μηχανή της Ανάπτυξης. Στηρίζοντας έμπρακτα τα πιο δυναμικά κύτταρα της οικονομίας μας, που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. 


Και με ένα καινούργιο τρόπο, το Ταμείο Χρηματοδότησης των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεκινά μια επιχειρησιακή δραστηριότητα χρηματοδοτώντας τις τέσσερις πρώτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ακούσατε, έχει εργαστεί εδώ και καιρό πολύ σκληρά, μαζί με την έμπρακτη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, γι’ αυτό το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Και αυτή η συνεισφορά η πολύτιμη της αναπτυξιακής τράπεζας KfW σε αυτή την προσπάθεια ήταν πραγματικά πολυσήμαντη και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.
Μέσω αυτού του Ταμείου θα παρέχονται στις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσιτά και ευέλικτα επιχειρηματικά δάνεια και χρηματοδοτικά κεφάλαια, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ρευστότητας τους, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στην προώθηση της καινοτομίας, στην διεύρυνση- αν θέλετε- της εξωστρέφειάς τους και φυσικά, το πιο πολύτιμο σήμερα, στην αύξηση της απασχόλησης στην πραγματική οικονομία της Χώρας. Με δυο λόγια: την Ανάπτυξη.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αυτό, αποτελεί ένα ταμείο-ομπρέλα. Κι όπως ακούσατε  από τον υπουργό, έχει τρία υπο-ταμεία, μέσω των οποίων θα διοχετεύονται πόροι αποκλειστικά σε Ελληνικές επιχειρήσεις, όπου θα μπορεί να χρηματοδοτεί δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να παρέχει την κεφαλαιακή στήριξη, συμμετέχοντας ως μέτοχος σε κεφάλαια εταιρειών αλλά και να χρηματοδοτεί έργα υποδομής.
Στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική KfW, πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, με 50 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης δεσμευτεί να συμμετάσχει σε πρώτη φάση με 30 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για να συμβάλλει στην Ανάπτυξη αλλά κυρίως, όπως σας είπα, στην ενίσχυση της ρευστότητας της Χώρας. Ενίσχυση και ρευστότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει, με το νέο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε, όπως ξέρετε, με απόλυτη επιτυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λίγες μέρες. Όπως συμβαίνει με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων ή τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα Ταμεία. Όπως συμβαίνει με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, ανάμεσα σε εταιρείες με το Δημόσιο. Όπως συμβαίνει με το νέο λογιστικό σχέδιο της Χώρας που περιλαμβάνει επιτέλους απλοποιημένες διαδικασίες για την αποτύπωση των συναλλαγών. Και όπως ασφαλώς συμβαίνει και με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που πρόκειται πολύ σύντομα να ψηφίσουμε.
Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα, η οικονομία της, αποκτά έναν καινούργιο, πολύτιμο πνεύμονα Ανάπτυξης. Και υλοποιούμε έτσι μια από τις πιο σημαντικές μας δεσμεύσεις και προσφέρουμε ένα καθοριστικό στήριγμα στη ρευστότητα και στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Στην πράξη, λοιπόν, και όχι στα λόγια. Ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομία μας. Στην πράξη και όχι με θεωρίες. Ανοίγουμε το δρόμο στις Ελληνικές επιχειρήσεις, για να κερδίσουν το στοίχημα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Στην πράξη, τέλος, δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο το μεγάλο ζητούμενο τις θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα νιάτα της Χώρας μας.
Πιστεύω ότι σήμερα κάνουμε όλοι μαζί, η Ελληνική Πολιτεία, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ένα μεγάλο βήμα μπροστά, ένα πολύτιμο βήμα, για να αλλάξουμε σελίδα και για να κατακτήσουμε ως χώρα το δικαίωμα, μετά από τόσες θυσίες που κάναμε, ως Ελληνικός λαός, το δικαίωμα στη βιώσιμη Ανάπτυξη.
Κύριε υπουργέ και κύριοι υπουργοί, πραγματικά σας ευχαριστούμε θερμά, κύριε Πρόεδρε, για όλη αυτή την πολύ θετική εξέλιξη που σήμερα εδώ πέρα μπορώ να πω ότι πρέπει να την γιορτάσουμε, γιατί είναι μια γιορτή για τους μικρομεσαίους. Είναι μία μεγάλη καινούργια δύναμη εξωστρέφειας για την Ελληνική επιχείρηση και ένα πολύ θετικό σημείο για την εξέλιξη των οικονομικών της Χώρας. Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.