Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Γενικού Γραμματέα ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg μετά τη συνάντησή τους

Α. Σαμαράς: Καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις εξελίξεις στον ανατολικό και τον νότιο γεωπολιτικό περίγυρο του ΝΑΤΟ, δύο μήνες σχεδόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία.

Η κρίση στη Συρία και στο Ιράκ και η πάρα πολύ δυσάρεστη για όλο τον κόσμο τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών, δημιουργούν ήδη ένα κίνδυνο διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Δηλαδή μιλώ για μια γεωγραφική ζώνη που αποτελεί την ευρύτερη γειτονιά της δικής μας χώρας και ακουμπά στα νότια σύνορα της Συμμαχίας. Επομένως η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να γίνεται  μόνο με στρατιωτικά μέσα. Και γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την αξιοποίηση των μηχανισμών εταιρικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, κυρίως μάλιστα εκείνης του “Μεσογειακού Διαλόγου”.
Θέση μας είναι ότι τα πολιτικής φύσεως εμπόδια που υπάρχουν σήμερα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο Μεσογειακός Διάλογος να παίξει το ρόλο του, για την περιφερειακή μας ασφάλεια.

Θέλω επίσης να πω ότι συζητήσαμε, επίσης, για την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία. Η κρίση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό και βαθιά ανησυχία στο ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική και διπλωματική επίλυσή της και είναι πρόθυμο να συμβάλει σε αυτήν, μαζί με άλλους Οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Μιλάμε πάντα για μια λύση, στηριγμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Συζητήσαμε και το κεφάλαιο σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Η αποκατάσταση της πλήρους εταιρικής συνεργασίας στο πλαίσιο του “Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας” δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Πρέπει όμως να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά και η συνέχιση του πολιτικού αυτού διαλόγου.
Πιστεύουμε ότι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αναγκαία και η συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία με την κατάλληλη ενθάρρυνση, θα μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης πολλών προβλημάτων.

Πιστεύω, λοιπόν, και το ότι συζητήσαμε και την υποχρέωση της Συμμαχίας ασφαλώς να λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών της, ήταν κάτι το φυσικό, να καταστεί σαφές δηλαδή, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είναι σε θέση, τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της. Κι ακόμα να φροντίζει την αύξηση της αμυντικής της ετοιμότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους απειλές εναντίον της ασφάλειας των κρατών-μελών της και των πολιτών τους. Όλα αυτά θα ήθελα να κωδικοποιούνται στο Σχέδιο Αυξημένης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία και του οποίου η επιμέρους επεξεργασία είναι πλέον σε εξέλιξη.

Από την πλευρά μου, θέλω να πω ότι τόνισα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι κάθε Σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και ότι η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες. Και γι’ αυτό υποστηρίζουμε την παροχή διασφαλίσεων και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης Ετοιμότητας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις πρόνοιες της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και σε συμβατότητα με τις Ιδρυτικές μας Πράξεις.
Ασφαλώς για το Αφγανιστάν, είπαμε και οι δύο ότι προσβλέπουμε στη συνέχιση της βοήθειας εκ μέρους της Συμμαχίας, ώστε να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα αυτή.
Αναφέρθηκα επίσης στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διατήρηση και περαιτέρω εμβάθυνση του Διατλαντικού Δεσμού ασφαλείας και επεσήμανα ότι, παρά τη δεδομένη δημοσιονομική μας στενότητα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα τέσσερα μόνο μέλη της Συμμαχίας που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Ως προς τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ θετικά κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δυο Οργανισμών, η οποία ίσως σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Τα όποια πολιτικής φύσεως εμπόδια θα πρέπει να παρακαμφθούν. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαθιδρύσουν μια λειτουργική συνεργασία, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών και των δύο Οργανισμών.
Και θεωρώ ότι αυτό που επί είκοσι χρόνια λειτουργεί πολύ αποδοτικά, το Πρόγραμμα “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη” (“Partnership for Peace”), είναι κάτι που συνιστά πλέον μια σημαντική επιτυχία στην ιστορία της Συμμαχίας μας.

Αναφέρθηκα επίσης στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικής Βαλκανικής, που είναι ένας διαχρονικός στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Βεβαίως, κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να αξιολογείται βάσει των σταδίων παρακολούθησης και εποπτείας που έχει θεσπίσει το ίδιο το ΝΑΤΟ, για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Θα ήθελα τέλος να πω στο νέο Γενικό Γραμματέα ότι όλοι έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή και για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και για την Ελλάδα, που βγαίνει -η δική μας η Πατρίδα- από μακροχρόνια κρίση και που μπορεί πλέον και αποτελεί μια νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και η Συμμαχία μας καλείται σε αυτές τις προκλήσεις να ανταποκριθεί.
Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τις συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα, να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του και να τον καλωσορίσω για μια ακόμα φορά στην Αθήνα.


J. Stoltenberg: Thank you so much Prime Minister and thank you so much for receiving me here in Athens. And thank you, also, for the very excellent talks we had, addressing many different issues we are facing together as an alliance.
And I would also like to thank you for the commitments and the contributions that Greece has given to the NATO for so many years. Greece has been a committed ally for over 60 years. You are committed to our shared security, committed to our shared values. We thank you for all the contributions you made our shared security and Greek troops are playing an important role in Kosovo and Greece supports our ISAF mission in Afghanistan and Greece plays an active role in our political consultations within the alliance. So, Greece is really a staunch and an important contributor to our alliance.    
These commitments have been sustained, despite difficult times. Throughout, Greece has remained an active and effective member of our alliance. And I thank you for that. And for over 60 years, NATO has been committed to keep Greece safe. So, this is about that you are contributing to our collective security and Greece is benefiting from the strength and the collective security that NATO is able to provide.
We discussed the different security challenges in Eastern Europe and in North Africa and in the Middle East.  Russia’s actions in Ukraine are in breach of International Law; they have severely damaged trust and impose a major challenge to our Euro – Atlantic Security. In the Middle East and in North Africa ISIS and other extremist groups are spreading violence and instability. And returning foreign fighters pose a risk to our own security.
We face many different challenges in many ways and from many directions. This is why we must keep NATO strong; we must work with our partners to bring more stability to our neighborhood and we must keep the bond between Europe and North America rock – solid.
So, I count on you to continue your support as we work to turn the important decisions we made in Wales into reality. And that is: the strength of NATO is that we are an alliance of 28 Democracies working together, reaching joint conclusions and then being able to turn those decisions into reality.
I watched earlier today an exercise, where I have seen the capabilities of the Greek Armed Forces, the Navy, the Air Force and the Army and I was very impressed of what I saw and it just underlines the importance of the contributions Greece is giving to the Alliance.

So, thank you very much for what you have contributed with for so many years and thank you very much for excellent talks.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.