Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων από την υπογραφή του "συμβολαίου του αιώνα" για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ και την έναρξη των εργασιών του Νοτίου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αγαπητέ Πρόεδρε Aliyev, αγαπητοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Είναι μεγάλη χαρά και πράγματι είναι μια μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή την τελετή πρωτοποριακή. Πραγματικά, ένα ιστορικό γεγονός!
Το «Νότιο Διάδρομο» είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο ενεργειακής υποδομής? αυτό είναι ένα όραμα-να γίνει-πραγματικότητα, σήμερα.


Είναι ένα όραμα που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία? μέσω του ενεργειακού εφοδιασμού και μέσω της ενεργειακής ασφάλειας.
Είναι ένα όραμα της μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των ανθρώπων μιας τέτοιας ευρύτερης περιοχής? πράγματι ένα μοντέλο της παγκόσμιας συνεργασίας που βασίζεται σε ανταγωνιστικές τιμές που ευνοούν την ανάπτυξη και την προώθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας.
Η Ελλάδα ήταν, από την αρχή, ένα από τα σταθεροί υποστηρικτές του «Νοτίου Διαδρόμου»? πολύ περισσότερο αφού η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες από τις οποίες ο διάδρομος διέρχεται.
Ο TAP, η Trans Adriatic Pipeline, ως αναπόσπαστο μέρος του Νότιου Διαδρόμου, θα εισέρχονται στην Ελλάδα από τα σύνορά της με την Τουρκία και διασχίζουν 543 χιλιόμετρα κατά μήκος του εδάφους του στη Θράκη και τη Μακεδονία πριν από την είσοδο της Αλβανίας.
Για πολλούς μήνες τώρα, παρά τις δύσκολες στιγμές στη χώρα μου, η ελληνική πολιτεία έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση της ομαλής υλοποίησης του Trans Adriatic Pipeline.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, θα υπογράψει την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την έναρξη της πραγματικής φάσης κατασκευής.
Αυτή είναι μια κορυφαία προτεραιότητα για Go μουvernment και εγώ προσωπικά και, μαζί με τον υπουργό Μανιάτης ο οποίος είναι επίσης παρόντες εδώ σήμερα.
Είναι σαφές ότι το «Νότιο Διάδρομο» είναι ένα open-ended έργο. Πράγματι, η προοπτική της σύνδεσης TAP με άλλους αγωγούς που θα διασχίζουν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη φαίνεται να έχει πολλά οφέλη.
Υπάρχουν βέβαια πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν πριν από την οριστικοποίηση αυτών των ιδεών? για να είστε σίγουροι, το «Νότιο Διάδρομο» έχει ανοίξει την πόρτα για μια σειρά από δυνατότητες: Ανάμεσά τους, κινείται προς τα εμπρός με το "Vertical Διάδρομος" χρησιμοποιώντας το Ελλάδα-Βουλγαρία Interconnector (η IGB), όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας και φίλος, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων και την κατασκευή νέων βορειότερα προς την Κεντρική Ευρώπη.
Στα χρόνια που έρχονται, η TAP (και επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα) θα καλύψει σίγουρα τις ανάγκες του Κάθετη Διαδρόμου.
Με τη συμμετοχή τους σε τέτοια έργα, η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της και ενισχύει τον ρόλο της στη διεθνή ενεργειακή σκηνή, να γίνει ένα «κομβικό σημείο» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και - θα ήθελα επίσης να προσθέσω - ηπειρωτική Ευρώπη!
Φυσικά, η πολιτική μας για την ενεργειακή ποικιλομορφία δεν περιορίζεται στην TAP. Επιτρέψτε μου να αδράξουν αυτή την ευκαιρία να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μου βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Ρεβυθούσα, με την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της κατά 73%, για να φθάσει 225.000 κυβικά μέτρα, επίσης, την αναβάθμιση της ταχύτητας αεριοποίησης κατά 40%, καθώς και από τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών της ».
Ένας δεύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα είναι επίσης σε εξέλιξη για τα επόμενα χρόνια. 
Τέλος, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο 2 ος Διεθνής γύρο των Παραχωρήσεων, που αποτελείται από 20 τεμάχια σε Ιονίου και Κρητικού Πελάγους είναι σε εξέλιξη. Και έχουμε συνάψει πρόσφατα οι συμβάσεις για την παραχώρηση των 3 ​​περισσότερα μπλοκ.
Θα ήθελα να τελειώσω επισημαίνοντας ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη και ίσως πιο συμβολικό παράδειγμα των συνεργιών μεταξύ των κρατών και του ιδιωτικού τομέα, από τις Ενέργειας διασυνδέσεων που ξεπερνούν τα σύνορα, θάλασσες και οι στεριές, να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία.
Είμαι βέβαιος ότι το «Νότιο Διάδρομο» θα είναι ένας εξέχων και επιτυχημένο παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας.
Πριν από μερικές δεκαετίες, η παροχή ενέργειας που χρησιμοποιείται για να είναι μια πηγή τριβής μεταξύ των εθνών. Σήμερα τα έργα, όπως το «Νότιο Διάδρομο», παρέχοντας ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια, γίνονται ένας παράγοντας της μακροχρόνιας σταθερότητας, το κομμάτι και παγκόσμια συνεργασία.


Δεν είναι μόνο κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου.
Είμαστε γέφυρες που συνδέουν και να φέρει σε επαφή τις χώρες και τους ανθρώπους σε μεγάλες περιοχές κτίριο.
Και αυτό είναι, πράγματι, ένα παγκόσμιο όραμα που γίνεται πραγματικότητα. Πάλι Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ που μου επιτρέψατε να είναι εδώ σήμερα.

Σας ευχαριστώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.