Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά τη λήξη της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς , ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε σήμερα στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, με θέμα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη με εστίαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αξιοποίησης διδαγμάτων και μελλοντικών προσανατολισμών. 


Μετά τη λήξη της Τριμερούς Συνόδου, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso , τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy ΚΑΙ ΤΟΝ Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά . Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού: 

Α . Σαμαράς: Η. Σύνοδος Κορυφής Τριμερές ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΑΠΌ θεσμοποιημένη Μορφη ενός συνεχούς διαλόγου ΜΕΤΑΞΥ Των κοινωνικών εταίρων ΣΤΗΝ Ευρωπη. Νομίζω ότι μας έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά για τα τελευταία ένδεκα έτη τονίζοντας την κοινωνική διάσταση της Ένωσης μας. Πιστεύω ότι, αν και η χειρότερη φάση της κρίσης έχει τελειώσει, αυτό δεν είναι ακόμη ορατά στην αγορά εργασίας και στους δείκτες κοινωνικής συνοχής. Έτσι, σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιστραφεί αυτή η δυσπιστία των πολιτών των Ευρωπαίων προς αυτή την ευρωπαϊκή οικοδόμηση και νομίζω ότι το πιο σημαντικό οικονομικό πόρο που διαθέτει η Ευρώπη, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Αυτό είναι μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, να μην αφήσει να υποτιμάται μέσω χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας του. Και ως εκ τούτου, σήμερα, έχω να πω είχαμε την πιο γόνιμη συζήτηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, οφείλω να πω, η Επιτροπή είναι πάντα πολύ εποικοδομητική στην ανατροφή νέες ιδέες για ευαίσθητα θέματα όπως αυτό. Έτσι, στον απόηχο αυτής της εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, Ενέργειας και Κλιματικής, είχαμε αυτές τις συζητήσεις και νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι, ότι είμαστε όλοι κοιτάζοντας μπροστά για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο προοπτική είναι μέσω της ανάπτυξης. Μιλώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αφήνοντας κανείς πίσω, δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους και αυτό θα σήμαινε επομένως περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη καινοτομία και μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει στήριξη της ανάκαμψης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, η οποία είναι σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Και ακόμη περισσότερο, στη χώρα μου, στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε. Έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, ενώ για τη νεολαία μας αποκλείεται ή αριστερά από τις πλάγιες γραμμές. Πρέπει να αντιστραφεί αυτή η τάση αμέσως και μπορούμε να το κάνουμε μόνο αυτό, όταν είμαστε μαζί. Πιστεύω ότι και αυτή η προοπτική σημαίνει την προώθηση της Οικονομικής Ένωσης και ιδιαίτερα το Τραπεζικής Ένωσης. Και επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι η σημερινή είναι πράγματι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, αφού από ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός έχει πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της πιο δύσκολο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών, η οποία ήταν η SRM. Και στη σημερινή τριλογίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής την Ελληνική Προεδρία, και σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της διακυβερνητικής διάσκεψης σχετικά με το ΕΥΚ, καταλήξαμε σε μια συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιστεύω ότι αυτό επιβεβαιώνει και πάλι την αξιοπιστία της Ένωσης και εξασφαλίζει την αξιοπιστία της Ένωσης Τραπεζικού Τομέα της. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ορόσημο που χρησιμεύει επίσης ως ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. Σε αυτό, προφυλάσσει από την επανάληψη της οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που έχουμε περάσει από τη χώρα μου, για παράδειγμα, μετά από αυτές τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Τώρα φθάνοντας το χρόνο που είναι εύκολα, σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Γι 'αυτό θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για την SRM και να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, για την επίτευξη μια πολύ καλή, πολύ θετική, πολύ ισορροπημένο συμβιβασμό για ένα τόσο σημαντικό αρχείο.

Τώρα, όσον αφορά την οικονομία ανησυχία, νομίζω, δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς ρευστότητα, με την έννοια της οικονομικής σταθερότητας τι έχει ιδιαίτερη σημασία και πιστεύω της πρωτοβάθμιας, άμεση προτεραιότητα τώρα είναι η πρόσβαση των ΜΜΕ σε ρευστότητα σε ολόκληρη την Ένωση . Πιστεύω ότι οι ΜΜΕ που προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος για τη λύση του προβλήματος μας, που είναι η απασχόληση και την ανάπτυξη και δεν μπορούμε να επιτύχουμε κάποιο από τους στόχους μας χωρίς να παρέχει στις ΜΜΕ μας σε όλη την Ευρώπη για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην τραπεζική πίστωση και χωρίς τις τράπεζες μας ήταν σε θέση να παράσχουν τέτοια πίστωση, αλλά μόνο σε μια υγιή οικονομική βάση.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη λειτουργεί τόσο απέναντι, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ένταξης μας και οι άμεσες ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών μας. Και μπορούμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη λειτουργεί και μπορούμε να αποδειχθεί το πιο σημαντικό από όλα αυτά τα πράγματα μιλάμε γι 'αυτό η Ευρώπη νοιάζεται, το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό. Στη χώρα μου, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή να πάρει έξω από την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Εμείς το κάναμε, όπως είπα, με τις θυσίες του λαού μας. Εμείς το κάναμε και με την ισχυρή υποστήριξη των εταίρων μας. Το κάναμε γιατί πιστεύουμε στον εαυτό μας, γιατί πιστεύουμε στην Ευρώπη, πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και το κάναμε, επίσης, επειδή οι εταίροι μας πιστεύουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα γίνεται όλο και ισχυρότερη και ταυτόχρονα πιστεύω ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και ισχυρότερη και, στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γίνεται όλο και ισχυρότερη, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, ναι. Αλλά το γενικό μήνυμα και νομίζω ότι το ένα της Ελληνικής Προεδρίας, επίσης, είναι η εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής οικογένειας, μαζί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020.

Γι 'αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το φρέσκο ​​αίσθηση της ανάκαμψης θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη όλων, και σήμερα πρέπει να δείξουμε και να πείσει όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη λειτουργεί, ότι η Ευρώπη νοιάζεται και ότι η Ευρώπη προχωρά ενωμένη.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Ακολουθεί ερώτηση δημοσιογράφου

Δημοσιογράφος : Δεδομένου ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε εδώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα ήθελα να του ζητήσω να επεξεργαστεί λίγο περισσότερο στις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει μόλις εκτελεστεί με την τρόικα και ίσως αποσαφηνίσει μερικά από τα μέρη που αφορούν δημοσιονομική πολιτική και η πρόσφατη δήλωση της τρόικας.

Α . Σαμαράς: Λοιπόν, επτά μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων είναι πράγματι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη μεγάλη βελτίωση που η Ελλάδα έχει περάσει τους τελευταίους είκοσι μήνες, όσον αφορά την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων και από την άποψη της εφαρμογής και περνώντας τις μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Οφείλω να πω, είμαστε τρέχει, μετά από πολλές δεκαετίες, πρωτογενή πλεονάσματα, μπροστά από τους στόχους του προγράμματος. Έχουμε ήδη καταφέρει, νομίζω, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση ποτέ στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και το οποίο μας βοήθησε να εξαλείψει, μετά από 48 χρόνια μας Έλλειμμα Εξωτερικών λογαριασμού. Είμαστε σταθεροποίηση, προσπαθούμε να σταθεροποιηθεί, όσο μπορούμε και αυτό για μένα είναι ο πρωταρχικός στόχος μου, αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό πρόβλημα συνοχής της χώρας. Διορθώνοντας τα λάθη, τη φροντίδα των μεγάλων παράπονα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, επιστρέφοντας μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα που είχαμε, επιστρέφοντας πίσω σε εκείνους που ως επί το πλείστον κακό και περισσότερο από την κρίση, την πιο φτωχή, επιστρέφοντας € 525 εκατομμύρια, ένα μήνα από τώρα. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι βασικά μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού, που έχουν περάσει μέσα από αυτές τις θυσίες. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και νομίζω ότι, την ίδια στιγμή, είμαστε άρση των στρεβλώσεων που έχουν στην ελληνική οικονομία εδώ και αιώνες. Και πιστεύω ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί, αν δεν είχαμε αυτά τα τεράστια θυσία του ελληνικού λαού και την απόφασή της να προχωρήσει, γιατί είχαμε να θυμόμαστε πάντα ότι έχουμε χάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ μας, μέσω αυτής της διόρθωσης. Και νομίζω ότι, ταυτόχρονα, πρέπει να πούμε, ότι αυτό είναι επίσης μια μεγάλη επιτυχία για την Ευρώπη στο σύνολό της. Επειδή, όλοι μαζί έχουμε αποδείξει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη. Νομίζω ότι είναι ισχυρή, ανταγωνιστική προσαρμογή, εννοώ πλεονέκτημα για την Ευρώπη. Και έχουμε αποδείξει ότι η Ευρώπη λειτουργεί και ότι η Ευρώπη νοιάζεται. Και νομίζω ότι, ξέρετε, έχουμε κάνει αυτό, στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή, είναι η Προεδρία, έχουμε κάνει πολλές άλλες εργασίες. Νομίζω ότι η SRM, για όσους θέλετε να ξέρετε, είναι μόνο η 53η από τις 54, νομίζω, αρχεία ολοκληρωθεί, νομοθετημένα αρχεία, που έχουν πραγματοποιηθεί σε δύο και δυόμισι μήνες που έχουμε στην Προεδρία. Έτσι, είναι περίπου 25 αρχεία ανά μήνα. Αυτό σημαίνει πολλή δουλειά για όλους και νομίζω ότι αυτό περιλαμβάνει τη νομοθεσία όχι μόνο για SRM. Επιτρέψτε μου να σας πω, για παράδειγμα, έχει να κάνει με τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, έχει να κάνει με την απόσπαση των εργαζομένων, έχει να κάνει με τον κωδικό Frontex και τους όρους της δέσμευσης, έχει να κάνει με τα εναλλακτικά καύσιμα.

Έτσι και πάλι, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας ότι θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο, βεβαίως, για την άριστη συνεργασία που έχει κάνει όλα αυτά είναι δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.