Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψή του ΥΠΕΚΑ


Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σήμερα το πρωί διευρυμένης σύσκεψης της Πολιτικής Ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην οποία μετείχαν: Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, ο γ.γ. Ενέργειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης  Υδρογονανθράκων Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, η γ.γ. ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου και ο γ.γ.  Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης.
Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Είναι μεγάλη και σύγχρονη η πρόκληση για τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση  της ύπαρξης των υδρογονανθράκων. Μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο εθνικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας.

 Χαίρομαι που λέτε ότι οι εμπειρογνώμονες ,τους οποίους συγχαίρω ,έχουν τέτοια διάθεση δουλειάς. Θα έλεγα ότι  είναι προϊόν αγάπης . Είμαστε σίγουροι  ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και στόχευση να φτιάξουμε ακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις  που θα επιτρέψουν  να εκμεταλλευτούμε αυτά τα φυσικά κοιτάσματα του τόπου μας,  τα οποία μπορούν να δώσουν πλούτο.
Και θέλω να πω ότι το στόχο αυτό τον προωθούμε μέσα από στρατηγικές συμμαχίες  με τις καλύτερες εταιρείες ερευνών.  Ποια είναι η επιδίωξη μας; Η επιδίωξη μας είναι να ενταχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, όπως θα διαμορφωθεί, στα νέα Ευρωπαϊκά δίκτυα, στην πολιτική δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής  που θα δώσει και μια αυτονομία ενεργειακή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι προφανές ότι  αυτή η πολιτική έχει και εθνική σημασία, έχει και πανευρωπαϊκή  σημασία γιατί θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο -με σταθερά βήματα που πρέπει να κάνουμε- και τα Ελληνικά συμφέροντα και τα Ευρωπαϊκά.
Ερευνούμε όπως ξέρετε  καλύτερα από μένα και το θαλάσσιο  χώρο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.  Χαίρομαι γιατί  προχωράτε όπως μου έχετε πει στην επιλογή των εταιρειών για τη διερεύνηση των υδρογονανθράκων στα Γιάννενα, στον δυτικό Πατραϊκό, στο Κατάκολο και επίσης αυτό το οποίο θέλω να σας πω ότι έχει κάνει εντύπωση ήδη είναι το ενδιαφέρον, το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές  του θαλασσίου χώρου, που το Υπουργείο σας επεξεργάζεται.
Αυτό επιβεβαιώνει αν θέλετε και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εντός εισαγωγικών «παίχτες» του εξωτερικού στις προσπάθειες που σήμερα γίνονται.  Και νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά, να ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός  για τη λειτουργία της δημόσιας εταιρείας  υδρογονανθράκων που είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσετε πολύ σύντομα κ. Υπουργέ.
Θέλω να πω ότι εκτιμώ απόλυτα τις προσπάθειες που γίνονται από το σύνολο των συνεργατών και των υπηρεσιακών παραγόντων. Ξέρω ότι γίνεται ένα σημαντικό έργο, σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει. Όπως είπατε, πιστεύω ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε. Γιατί η ανάγκη είναι μεγάλη, η στόχευση που έχουμε βάλει μπροστά, μεγάλος ο σκοπός, εθνικός ο σκοπός και θα πετύχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.