Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τελετή για τη δωρεά δύο περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Εμείς οι Έλληνες, από την εποχή – φίλες και φίλοι – του Περικλή και του Θουκυδίδη, λέγαμε: «μέγα το της  θαλάσσης κράτος». Οι Ρωμαίοι τον 1ο αιώνα μ.Χ. με τον Πόπλιο Σύρο, είπαν κάτι το αντίστοιχο: «Ο καθένας μπορεί να κυβερνήσει, αρκεί η θάλασσα να είναι ήσυχη». Και αυτά τα αποστάγματα σοφίας έμειναν αναλλοίωτα στους αιώνες. Και έμειναν πάντοτε επίκαιρα για την Ελλάδα.
Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε αυτόν το χώρο εδώ, του υπουργείου της Εμπορικής Ναυτιλίας, μπροστά σε μία πράξη ηθικής και πρακτικής συνδρομής του έργου της Πολιτείας στο χώρο της θάλασσας. Και αυτό μας γεμίζει όλους με χαρά και με περηφάνια. Η χορηγία εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Λιμενικό Σώμα για την αγορά δύο υπερσύγχρονων σκαφών από την Ελληνική Ακτοφυλακή, διατηρεί μία διαχρονική παράδοση προσφοράς, που την ξεκίνησαν οι καραβοκύρηδες του παρελθόντος και τη συνεχίζουν οι σύγχρονοι εφοπλιστές μας. Η σημερινή χορηγία έρχεται να προστεθεί σε ένα σημαντικό κατάλογο κοινωνικής προσφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών σε διάφορους τομείς, όπως είναι η Υγεία, ο Πολιτισμός, η Δημόσια Ασφάλεια ή η Ναυτική μας Εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια, διοικητικές παλινωδίες, αλλά και άλλοι λόγοι, είχαν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στο χώρο της Ναυτιλίας. Την ημέρα που είχα την τιμή να αναλάβω την Πρωθυπουργία, έκανα πράξη μία υπόσχεση που είχα δώσει από καιρό. Την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Γιατί, όπως είχα τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, το να μη διαθέτει η Ελλάδα υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι σαν να μην έχει υπουργείο Πετρελαίου η Σαουδική Αραβία. Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι στο σπίτι της Ελληνικής Ναυτιλίας, που με κόπο ξαναχτίσαμε και που η ανασυγκρότησή του σφραγίστηκε προχθές με την εκπόνηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Και το πρώτο πράγμα που θέλω να αναγνωρίσω με αυτήν την ευκαιρία είναι τα μαθήματα θέλησης, του υψηλού αισθήματος ευθύνης που παραδίδουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού μας Σώματος. Έχετε δει οι περισσότεροι το πρόσφατο βίντεο με τους λιμενικούς στο λιμάνι της Κιμώλου, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπό τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, για να δέσει το πλοίο και να μην στερηθούν οι νησιώτες μας τα αγαθά που έχουν τόσο ανάγκη. Έχετε δει τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο. Στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Πατρίδας να αποτελούν τον κυματοθραύστη απέναντι στα κύματα παράνομων μεταναστών, που συρρέουν από την Ασία. Όλοι τους αποτελούν αφανείς ήρωες αυτού του Τόπου, σε στιγμές δύσκολες που περνάει ο Τόπος μας. Και θέλω, πραγματικά, από καρδιάς να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ.
Και σήμερα βρισκόμαστε ανάμεσα στους αρίστους, ανάμεσα στους πρώτους της παγκόσμιας ναυτιλίας, τους Έλληνες εφοπλιστές και ανάμεσα στους πρώτους του Λιμενικού Σώματος, τους βατραχανθρώπους. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με χορηγία των δύο ταχύπλοων, ενισχύει αποφασιστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε αυτό το δύσκολο έργο που επιτελεί στις ελληνικές θάλασσες. Η λαθρομετανάστευση και το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Έχουμε το έμψυχο δυναμικό για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Χρειαζόμαστε, όμως, και τα κατάλληλα σκάφη. Οι Έλληνες εφοπλιστές, λοιπόν, δείχνουν σήμερα ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ότι ξέρουν τις ανάγκες που έχουμε για σκάφη τελευταίας τεχνολογίας. Και τι κάνουν; Προσφέρουν τα καλύτερα ταχύπλοα διεθνώς στους καλύτερα εκπαιδευμένους άντρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τους βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, που τους καμαρώνουμε σήμερα, εδώ, με τον Διοικητή τους και που τους ευχαριστούμε για το έργο το οποίο επιτελούν ταπεινά και σεμνά, όπως αρμόζει στους Έλληνες βατραχανθρώπους, αυτούς που όλοι ξέρουμε από παλιά με τα τιμημένα αρχικά Ο.Υ.Κ.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών και παρακαλώ κ. Πρόεδρε, να μεταφέρετε αυτές τις ευχαριστίες σε όλα τα μέλη σας, γιατί ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας και της Ελληνικής Κοινωνίας, που απηύθυνα προς όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της κοινωνίας μας. Η θάλασσα είναι η ιστορία μας, είναι η πηγή δύναμής μας, είναι η ψυχή μας. Εσείς το ξέρετε καλύτερα. Η θάλασσα είναι και το μέλλον μας. Και η σημερινή σας δωρεά είναι, πράγματι, η καλύτερη απόδειξη.
Σας ευχαριστούμε θερμά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.