Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Αντώνης Σαμαράς: Καλωσορίζουμε σήμερα στην Αθήνα το φίλο, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη.
Αγαπητέ Νίκο,
Θα ήθελα να σε συγχαρώ και δια ζώσης για την εκλογή σου στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σου ευχηθώ  κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σου.
Και να σου πω ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός δηλαδή στον τερματισμό της κατοχής για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μιας λειτουργικής και μιας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημά μας.
Λύσης, που όπως διαχρονικά υποστηρίζουμε, θα πρέπει να στηρίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κοινοτικό κεκτημένο.
Η νέα Κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ασφαλώς κάποιο μαγικό ραβδί. Το κατά πόσο η τρέχουσα συγκυρία θα αξιοποιηθεί κατάλληλα, εξαρτάται από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ελπίζω η άλλη πλευρά να επιδείξει αυτή τη διάθεση, ώστε αυτή η πίστωση χρόνου που, οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί στον νέο Πρόεδρο, να αξιοποιηθεί, προκειμένου να διαμορφώσει και ο Πρόεδρος τις προτάσεις του για την διεξαγωγή νέων, αποτελεσματικών, ουσιαστικών δηλαδή, διαπραγματεύσεων, πάντα επί τη βάσει των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.
Είχαμε μια πολύ γόνιμη, πολύ χρήσιμη συζήτηση με το φίλο το Νίκο και ανταλλαγή απόψεων τόσο για την οικονομική κρίση που βιώνουν και οι δύο χώρες μας, όσο και για τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας. Κοινή μας επιθυμία είναι να ενισχυθεί αυτός ο συντονισμός των δυο χωρών μας στο πλαίσιο άλλωστε μιας συναντίληψης που χαρακτηρίζει τις θέσεις μας.
Έχουμε αδερφική σχέση με την Κύπρο. Αυτό δεν πρέπει κανένας να το ξεχνάει, να το παραγνωρίζει. Ύστερα, θέλω και κάτι άλλο να πω, ότι δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει το γεγονός, και πρέπει αντίθετα να το υπενθυμίζουμε, ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο αποτελούν το 27% του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων σε άλλες χώρες και το 71% όλων των επενδύσεων στην Ευρωζώνη. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα, η Κυπριακή αγορά προσέφερε επαγγελματικές ευκαιρίες σε πολλούς συμπατριώτες μας.
Συνεπώς, οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα ευοδωθούν σύντομα οι προσπάθειες του Προέδρου για τη διασφάλιση επαρκούς και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότησης της Κυπριακής οικονομίας.
Συζητήσαμε ασφαλώς και την πρόοδο που συντελείται σήμερα στην Κύπρο στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, δηλαδή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Μόλις τον προηγούμενο μήνα υπεγράφησαν συμφωνίες με μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες, πράγμα το οποίο φωτογραφίζει, καταδεικνύει τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βέβαια απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου είναι η εκμετάλλευση της ΑΟΖ.
Μιλήσαμε, όμως, και για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΑΟΖ, τα ενεργειακά αποθέματα, άλλωστε, των κρατών μελών αποτελούν και ενεργειακά αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είμαστε της ίδιας άποψης, ότι θα πρέπει να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας.
Τώρα, ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά και στην Ελλάδα και στη Μεγαλόνησο. Πιστεύω, όμως, ότι ο Ελληνισμός θα βγει τελικά ενισχυμένος και με αυξημένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο.
Αγαπητέ Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω πραγματικά θερμά και από καρδιάς για την επίσκεψή σας, για τη φιλία σας και για τον πολύ γόνιμο διάλογο που μόλις είχαμε. Ευχαριστώ πολύ.

Νίκος Αναστασιάδης: Θέλω, πριν και πάνω απ’ όλα, να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες, γιατί στο αίτημα για την πρώτη έξοδό μου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα βρήκατε το χρόνο, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα και τις πολλές δυσκολίες που η χώρα αντιμετωπίζει, και κάνατε πραγματικότητα αυτό που σήμερα μετουσιώθηκε σε μια ουσιαστική, παραγωγική, αλλά και από πάσης άποψης γόνιμη συνάντηση και διάλογο, που επαναβεβαιεί την αποφασιστικότητά μας να έχουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία, ώστε μέσα από την προσυνεννόηση, μέσα από το διάλογο, να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά και για την Ελλάδα εις το βαθμό που εμείς μπορούμε και για την Κύπρο εις το βαθμό που εσείς έχετε πολλές φορές αποδείξει και εξαντλήσει τα όρια της προσφοράς σας.
Γι’ αυτό και θέλω να διαβιβάσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για τη μέχρι σήμερα διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας, για την προσφορά αίματος και θυσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η Κυπριακή κυριαρχία και να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δεν μπορεί ποτέ να παραγνωρίσουμε την απλόχερη φιλοξενία στους πρόσφυγες της Κύπρου το ’74, στην προσφορά επαγγελματικής στέγης, αλλά ιδιαίτερα και την πιο κρίσιμη ώρα, την ώρα που εζητούσαμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγάλη συμπαράσταση για βοήθεια της κυβέρνησης του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και γενικότερα την κοινή προσπάθεια που εστέφθη με επιτυχία.
Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί μέσα από το διάλογο διεφάνη ότι αυτοί οι δεσμοί θέλουμε και επιμένουμε και εμμένουμε να συνεχίσουν. Και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε εκείνα τα μέτρα σαν Κύπρος που θα δώσουν και ισχύ στο κράτος και ενίσχυση στις σχέσεις, μέσα από τη συνεννόηση που, όπως έχω ήδη πει, είναι πια το βασικό κριτήριο και συστατικό στις σχέσεις των δυο χωρών μας.
Σίγουρα ο Ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι και ξαναβιώσαμε και την περηφάνια και την όποια τρωθείσα αξιοπρέπειά μας. Η μεγαλύτερη καταστροφή του ’74 μετετράπη σ’ ένα οικονομικό θαύμα, γιατί έχουμε πείσμα ή αν θέλετε, έχουμε το ελληνικό πείσμα και την αποφασιστικότητα που διακρίνει όλους μας. Γι’ αυτό και ευχαριστώ θερμότατα, γιατί μέσα από το διάλογο διεφάνη ότι η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση μπορεί να αποτελέσει και θα αποτελέσει ευκαιρία, έτσι ώστε να αναστρέψουμε τα όσα αρνητικά καταγράφονται σήμερα.
Για άλλη μια φορά ευχαριστώ θερμότατα, αγαπητέ μου Αντώνη, και για τη φιλοξενία και για τη διαχρονική φιλία και για τη διαχρονική ελλαδική βοήθεια. Να είστε καλά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.