Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Ελληνική Ναυτιλία είναι η γέφυρα της Ελλάδας με το μέλλον!




Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση των Ελλήνων εφοπλιστών




Κυρίες και κύριοι,


Βρίσκομαι με μεγάλη χαρά σήμερα, ανάμεσά σας…


Πρώτα απ’ όλα για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Γι’ όσα έχει κάνει η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια για την Πατρίδα μας.


Γιατί όπως η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων παραδόσεων – άλλο τώρα αν δεν το θυμόμαστε πάντα, κι άλλο αν συνήθως ξεχνάμε αυτές τις παραδόσεις – έτσι κι εσείς είστε θεματοφύλακες μιας μεγάλης παράδοσης. Που μας κάνει όλους υπερήφανους.


Οι καραβοκύρηδες του παρελθόντος και οι σύγχρονοι εφοπλιστές προσφέρατε πολλά. Και στον τόπο και στους αγώνες για την Ελευθερία του. Αλλά και στους ειρηνικούς αγώνες, προσφέρατε: για την ευημερία του λαού μας.


Προσφέρατε πολλά και ως χορηγοί, ως εθνικοί ευεργέτες. Σε ιδρύματα Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας και Πρόνοιας.


Θέλω να ξέρετε ότι η χώρα και ο λαός της σας ευγνωμονούν.


Να σας συγχαρώ, ακόμα, γιατί μας κάνετε όλους υπερήφανους. Είστε το κομμάτι εκείνο του Ελληνισμού που έχει επιτύχει παγκόσμια πρωτιά: Οι πρωταθλητές των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών!


Και σε τέτοιες στιγμές, πιστέψτε με, σε συνθήκες όπου οι Έλληνες άκουσαν διάφορα άδικα λόγια από διάφορες κατευθύνσεις τον τελευταίο καιρό, η αίσθηση ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας που έχουν, δικαίως, κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τα επιτεύγματά τους, δίνει υπερηφάνεια στην κοινωνία και στο λαό μας.


Θέλω να σας πω ακόμα ότι μέσα στο Σχέδιό μας για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας και την Ανόρθωση της χώρας, η Ναυτιλία θα έχει θέση πρωταγωνιστή.


Παλιά έλεγαν ότι τα πλοία είναι η «γέφυρα» της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα θα σας πω, ότι η Ελληνική Ναυτιλία είναι η γέφυρα της Ελλάδας με το μέλλον! Εσείς είστε οι νικητές στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Και επειδή η Ελλάδα, θέλουμε να γίνει, θέλει να γίνει, και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική χώρα, έχουμε πολλά να μάθουμε από σας. Και θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το ρόλο σας.


Στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσουμε, το υποβαθμισμένο σήμερα Υπ η Ναυτιλία θα αναβαθμιστεί και θα εξοπλιστεί με αρμοδιότητες ουσιαστικές. Και θα βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.


Ο Θουκιδίδης έλεγε: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».


Όμως η Ελλάδα για πολλές δεκαετίες «πυροβολούσε τα πόδια της», αποθάρρυνε τον επιχειρηματία. Άνθρωποι όπως εσείς, που κυριαρχούσαν στις θάλασσες, ένιωθαν άβολα στην πατρίδα τους. Από ένα κράτος που όσο διογκωνόταν και μεγάλωνε, τόσο κυνηγούσε την επιχειρηματικότητα...


Το «μέγα της θαλάσσης κράτος», τελικά έγινε απλώς ένα μεγάλο γραφειοκρατικό κράτος. Και στα υπόλοιπα, πράγματι, αυτό το κράτος τα ’κανε… θάλασσα!


Τώρα τελείωσαν όλα αυτά. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις μεγάλες προτεραιότητες της ναυτικής μας παράδοσης. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα προνομιακό κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων. Και να δώσουμε κίνητρα για να επιστρέψει ξανά η επιχειρηματικότητα, οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίας.


Για να αναβιώσει η Ναυτική Εκπαίδευση που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα.


Εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι η θάλασσα έχει ευκαιρίες. Καιρός να το καταλάβει και η υπόλοιπη χώρα. Καιρός να επωφεληθεί και η Ελλάδα συνολικά.


Στη λαϊκή μυθολογία των Αράβων κεντρικό ρόλο έχουν οι περιπέτειες του Σεβάχ. Στην Ελληνική παράδοση κεντρικό ρόλο έχει ο Οδυσσέας.


Ανάμεσά τους – ανάμεσα στο Σεβάχ το Θαλασσινό των Αράβων και τον δικό μας Οδυσσέα - μπορεί να βρει κανείς πολλές ομοιότητες και πολλούς παραλληλισμούς: Και οι δύο αρχετυπικοί χαρακτήρες περιπλανώνται συνεχώς, είναι γενναίοι, είναι έξυπνοι, τα βάζουν με στοιχειά, τους ερωτεύονται θεές και μάγισσες...


Υπάρχει όμως και μια ουσιώδης διαφορά:


Ο Σεβάχ αναζητεί πάντα την περιπέτεια. Ο Οδυσσέας αναζητεί μονίμως το δρόμο για την πατρίδα του, την Ιθάκη.


Σας λέω, λοιπόν, κλείνοντας, ότι εκείνη η Ιθάκη που έχετε μέσα σας και πραγματικά αγαπάτε σας περιμένει.


Η Ελλάδα που θα οικοδομήσουμε χρειάζεται το νεύρο σας, την επιχειρηματικότητά σας. Χρειάζεται τις διεθνείς γνωριμίες σας ακόμα. Χρειάζεται την ανταγωνιστικότητά σας.


Σήμερα μπορεί να είμαστε πεσμένοι…


Αλλά θα σηκωθούμε ξανά στα πόδια μας.


Και θα μας βοηθήσουν απ’ όλο τον κόσμο. Οι πιο αξιόλογοι Έλληνες.


Έλληνες που μένουν εδώ και Έλληνες της διασποράς.


Κι ανάμεσά σ’ αυτούς του δυναμικούς Έλληνες, από τους πρώτους, συγκαταλέγουμε εσάς:


Τη μεγάλη εφοπλιστική Οικογένεια!


Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.