Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους Πολίτες και την Κοινωνία

Εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίαςκ. Αντώνη Σαμαρά


στη σύσκεψη εργασίας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος




Αυτό που μας συνδέει με το λαό είναι το Πρόγραμμά μας και η Πολιτική μας.


Όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση, η Πολιτική μας δείχνει πως θα πολιτευθούμε όταν γίνουμε κυβέρνηση.


Κι όταν είμαστε στην Κυβέρνηση, η Πολιτική μας είναι η εφαρμογή του Προγράμματός μας.


Η εποχή που άλλα λέγαμε πριν, άλλα βρίσκαμε μετά και άλλα κάναμε αργότερα πέθανε. Από δω και πέρα ό,τι πούμε και ό,τι αποφασίσουμε όπως πρέπει να το αποφασίσουμε -δηλαδή σε πλήρη αρμονία όλα αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα και οι ομάδες που πρόκειται να γίνουν- θα είναι και αυτό το οποίο θα κάνουμε ως κυβέρνηση. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό που λέμε σήμερα.


Γυρίζουμε σελίδα, αλλάζει η εποχή. Θα είμαστε συγκεκριμένοι. Και αυτά που θα πούμε στον Ελληνικό λαό θα τα κάνουμε πράξη. Και αυτό το υποσχόμαστε σήμερα, εδώ πέρα, ξεκάθαρα.

Ο λαός μας επιλέγει ή δεν μας επιλέγει ανάλογα με δύο πράγματα:


Ανάλογα με το Πρόγραμμά μας και ανάλογα με τη συνέπεια που δείχνουμε στις αρχές μας. Σ’ εκείνες, δηλαδή, τις αρχές που διαπερνούν το Πρόγραμμά μας.


Άρα, το ισχυρό εργαλείο ενός κόμματος δημοκρατικού, όπως είμαστε εμείς, είναι το Πρόγραμμα.


Και για να προσελκύει ένα Πρόγραμμα την κοινωνία πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά:


-- Να αλλάζει ό,τι πρέπει να αλλάξει.


-- Να διατηρεί ό,τι πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει.


-- Να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε αυτά που οφείλουμε να αλλάξουμε και σ’ εκείνα τα οποία οφείλουμε να κρατήσουμε όρθια.


-- Αλλά και να πείσει, με το λόγο του, την ευρύτερη κοινωνία.


-- Να αντανακλά, επαναλαμβάνω, αρχές και να ταιριάζουν αυτές οι αρχές με εκείνα που αποτελούν την ιστορική μας κληρονομιά. Αλλά και με εκείνα τα οποία όλοι βλέπουμε να έρχονται στο μέλλον. Να είμαστε, δηλαδή, σύγχρονοι, μέσα στην Ευρώπη. Αλλά προβλέποντας και αυτά που πρόκειται να συμβούν και πέρα από την Ευρώπη, που σίγουρα θα έχουν άμεση επίπτωση και στα δικά μας.


-- Να δίνουμε αισιοδοξία στον κόσμο στις καλές εποχές, αλλά και ελπίδα στις δύσκολες εποχές, όπως αυτή που σήμερα περνάμε. Και να δίνουμε αυτή την αισιοδοξία μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, κοστολογημένα μέτρα. Μέτρα που φωτογραφίζουν γνώση, όχι γνώμη. Η διαφορά των δύο λέξεων είναι τεράστια.


-- Και πάνω απ’ όλα το Μέτρο. Το πρόγραμμα να είναι ολοκληρωμένο, χωρίς να μπαίνουμε σε αμετροέπειες και σε λαϊκισμούς και στην παραζάλη του «θα». Αυτά έχουν πεθάνει, επίσης.


Στην σύνταξή του πρέπει να έχουν συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της κοινωνίας μας, κι όχι μόνο από το στενό κομματικό πυρήνα.


Αφού δηλαδή γίνει και τελειώσει ο δεύτερος κύκλος με τους Τομεάρχες, όπου κάθε Τομεάρχης κάνει ένα ουσιαστικό πραγματικό έργο και για το πρόγραμμά μας, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον έλεγχο -γι’ αυτό είναι πολυσήμαντο- θα βρεθούμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε πια το πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα θα μετατραπεί σε δέσμευση. Αλλά, πριν από αυτή τη δέσμευση, θα υπάρχει η κορυφαία για εμένα στιγμή του καινούριου που είναι αυτή η ανοιχτή διαβούλευση, μέσα από το portal, με δημοψήφισμα, με συμμετοχική διαδικασία.


Πρέπει, επομένως, όλοι εμείς να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά στην κοινωνία, τα μάτια στις εξελίξεις, και το μυαλό κυρίως σε νέες ιδέες.


Και γι’ αυτό είναι κρίσιμο το τρίτο εκείνο κομμάτι, αρχικά για τις καινοτόμες ιδέες.


Πέθανε και μια τρίτη εποχή, η εποχή του ξύλινου λόγου, του στρογγυλεμένου λόγου, του συμβατικού λόγου. Μπήκαμε στην εποχή λύσεων που ζητούν να γονιμοποιήσουμε απόψεις στα δύσκολα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει κανείς να μπορεί να είναι δίπλα σε εξωσυμβατικές λύσεις, σε υπερβατικές λύσεις. Σε λύσεις που μεγιστοποιούν τα οφέλη κάτω από συγκεκριμένες δυσκολίες. Δηλαδή, σε λύσεις που -μαθηματικά θα λέγαμε- αριστοποιούν τις δυνατότητες που έχουν. Μ’ αυτή τη δουλειά που κάνετε εσείς, χτίζουμε εδώ ένα σύγχρονο Πρόγραμμα το οποίο όμως επαναλαμβάνω θα στηρίζεται σε στέρεες αρχές της παράταξής μας. Να είναι ρεαλιστικό, πάνω απ’ όλα, να είναι εφαρμόσιμο και να έχει το άλλο που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Το οραματικό του κομμάτι. Χρειάζεται ο πολιτικός μηχανικός, χρειάζεται και ο αρχιτέκτων. Χρειάζεται ο πεζογράφος, χρειάζεται και το κρίσιμο σημείο της ποίησης που δείχνει αυτό το κάτι άλλο το οποίο κάνουμε. Χρειάζεται και το όραμα. Χρειάζεται, δηλαδή, να δώσουμε το δικαίωμα στον απλό πολίτη να το πάρει σαν δικό του, να το κάνει δικό του. Να μην είναι ένα ξερό κείμενο, το οποίο θα απηχεί μόνο τις εξισώσεις του μυαλού μας.


Θέλω να πω με δυο λόγια ότι πρέπει να είναι και τολμηρό το πρόγραμμα.


Η δουλειά που κάνετε είναι πρωτοποριακή. Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Δουλεύετε σε δύσκολες συνθήκες, λόγω της κρίσης. Και δουλεύετε σε συνθήκες γενναιότητας, λόγω του γεγονότος ότι τα πάντα γίνονται εδώ σε εθελοντική βάση. Και αυτό κάνει τη δικιά σας προσφορά ακόμα πιο αξιέπαινη.


Επαναλαμβάνω ότι θα ακολουθήσει η Διοργάνωση των Θεματικών Συνδιασκέψεων, η ανοιχτή αυτή διαδραστική διαβούλευση μέσα από το portal μετά το Πάσχα και τελικά η πανηγυρική ψήφιση, η δέσμευση δηλαδή του κόμματός μας για αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πούμε απόψε μόλις ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία: Να έχουμε ένα προγραμματικό Συνέδριο, το οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του σ’ αυτό το καινούργιο βήμα, το τολμηρό και αποφασιστικό βήμα που κάνει η Νέα Δημοκρατία.


Το Μέλλον λοιπόν, πράγματι, ανήκει στους Έλληνες. Θα πάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας.


Πώς; Με μια «Νέα Συμφωνία»:


Μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους Πολίτες. Μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με την Κοινωνία. Και Βάση για αυτή τη Συμφωνία Εμπιστοσύνης, θα είναι το καινούργιο Πρόγραμμα της Παράταξής μας.


Δεν το έχει ανάγκη –και αυτό να θυμάστε, είναι ένα επιπλέον κίνητρο πολυσήμαντο- μόνο η Νέα Δημοκρατία. Το έχει ανάγκη ολόκληρη η χώρα μας. Γιατί είναι ένα Πρόγραμμα για μια νέα διακυβέρνηση του τόπου, που δεν θα αργήσει. Και αυτή η διακυβέρνηση ισοδυναμεί με το πρόγραμμά μας για το ξεπέρασμα της κρίσης. Ισοδυναμεί με το Πρόγραμμα της Ελπίδας για το αύριο. Ισοδυναμεί με το Πρόγραμμα Εμπιστοσύνης της χώρας στον εαυτό της, πάνω απ’ όλα.


Ο Έλληνας έχει χάσει και την αυτοπεποίθησή του. Το Πρόγραμμα θα είναι ένα διαβατήριο για να την πάρει πίσω. Για να μπορεί να κοιτάει στέρεα το διπλανό του και με αισιοδοξία το αύριο. Είναι ένα Πρόγραμμα για την Ελλάδα που θέλουμε.


Λένε ότι στις δύσκολες στιγμές, οι άνθρωποι δεν τολμούν να οραματιστούν τα δύσκολα.


Εμείς τολμήσαμε, τολμάμε και θα τολμήσουμε ακόμα παραπάνω με τη δουλειά μας, τη δουλειά σας, για την οποία είμαι συγκινημένος πραγματικά.


Σας ευχαριστώ όλους και όλες, πάρα πολύ, για τον αγώνα που δίνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.