Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πολιτικό Παρατηρητήριο No 35: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται ούτε το Μνημόνιο ούτε την Κυβέρνηση: Πρώτα στοιχεία προβαδίσματος της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ελλάδας και τη διαχείριση του χρέους της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φαίνεται να χάνουν το βασικότερο στοίχημα, τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σύμφωνα με τις δύο πιο πρόσφατες έρευνες της εταιρείας Alco που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες Αξία, 5/3 (δειγματοληψία 22-28/2) και Πρώτο Θέμα, 6/3 (δειγματοληψία 1-3/3) οι αδιέξοδες επιλογές του μνημονίου όσο και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης επικρίνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.



Συγκεκριμένα, το 71% απαντά ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι λανθασμένη, με μόνο το 23% να τη θεωρεί σωστή, ενώ το 77% πιστεύει ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ακολουθεί τις εντολές της τρόικας. Παράλληλα, το 71% πιστεύει ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της εγκληματικότητας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 76% όταν το ερώτημα της αποτελεσματικότητας τίθεται για το πολύ σοβαρό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 79% θεωρεί πως οι διαμαρτυρίες που σημειώνονται στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου είναι δικαιολογημένες.


Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Αντώνης Σαμαράς να προηγείται πρώτη φορά του Γ. Παπανδρέου, τόσο στη δημοτικότητα (32% θετικές γνώμες για τον Α. Σαμαρά έναντι 31% για τον Γ. Παπανδρέου) όσο και στο βαθμό ικανοποίησης από τους αρχηγούς (23% ικανοποιημένοι από τον Α. Σαμαρά έναντι 22% για τον Γ. Παπανδρέου), ενώ προβάδισμα παίρνει και η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της ικανοποίησης από τα κόμματα (18% ικανοποιημένοι από τη ΝΔ έναντι 16% από το ΠΑΣΟΚ).


Και στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου όμως, η τρέχουσα διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εμφανίζεται μόλις στο 2,4% (ΝΔ: 20,3%, ΠΑΣΟΚ: 22,7%) μειωμένη στο μισό μέσα σε ένα μόνο μήνα, αφού η μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Ιανουάριο 2011 είχε καταγράψει διαφορά στο 4,7% (ΝΔ: 19%, ΠΑΣΟΚ: 23,7%) δείχνοντας όχι μόνο πτώση του ΠΑΣΟΚ κατά 1%, αλλά και άνοδο της ΝΔ κατά 1,3 %.










 Άμεση συνέπεια είναι, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στην αξιολόγηση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.