Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σημεία ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκη.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ



ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ




Για την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών.


Κατ’ αρχήν, αυτή η απόφαση, η οποία –να τονίσω- είναι παραπεμπτική στην Ολομέλεια, άρα μένει να κριθεί και εκεί, δικαιώνει τις θέσεις του Αντ. Σαμαρά.

Σας θυμίζω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μιλήσει για το θέμα αυτό, όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό στη Βουλή. Μπορείτε να βρείτε και την ομιλία του Προέδρου, και τη δευτερολογία στην οποία είχε κάνει αναφορά για τα συγκεκριμένα θέματα που δημιουργούνται. Όπως, επίσης υπάρχει και η επιστολή που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στον υπουργό Εσωτερικών, στον Ραγκούση για το θέμα αυτό.
Αυτό δικαιώνει πλήρως τις θέσεις μας. Η απόφαση αυτή αμφισβητεί ουσιαστικά την αθρόα απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, υπενθυμίζοντας ότι η απόδοση ιθαγένειας δεν μπορεί να εξαρτάται μόνον από την πλήρωση τυπικών προϋποθέσεων, χωρίς να υπάρχει συνδρομή, κατά περίπτωση, της διαπίστωσης ουσιαστικού δεσμού, σύνδεσης του αλλοδαπού προς το Έθνος. Σας θυμίζω και το πώς είχε κλείσει την ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς. Είχε πει ότι εδώ δεν μιλάμε για πληθυσμό, μιλάμε για λαό και δεν μιλάμε για χώρο, μιλάμε για χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα τέκνα των αλλοδαπών, η θέση μας είναι όπως την έχουμε διατυπώσει και στη συζήτηση στη Βουλή. Ότι θα πρέπει να αποδίδεται μόνο με αίτησή τους ιθαγένεια, όταν ενηλικιώνονται, εφόσον έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και εφόσον έχουν συμπληρώσει εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Παιδεία.

Ήμασταν και είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, και σε πλήρη αντίθεση στη συμμετοχή πολιτών τρίτων χωρών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας θυμίζω ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε επισημάνει στρεβλώσεις, που υπήρχαν στο νομοσχέδιο.

Η σχετική απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί ανίσχυρες έως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος όλες τις διατάξεις του Β’ κεφαλαίου που ρυθμίζει τη συμμετοχή των μεταναστών στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εδώ δημιουργείται ένα θέμα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή, εκεί που οι ψήφοι που πήρε ο πρώτος από το δεύτερο είναι λιγότερες από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που έλαβαν μέρος στις τελευταίες εκλογές, υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Θα δούμε τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια και μετά θα τα πούμε.

Για την ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής.

Βρήκα στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ένα θέμα που λέει ότι η κυβέρνηση κάνει στροφή στην ανάπτυξη, αλλάζει μείγμα πολιτικής. Αυτό το «αλλάζει μείγμα πολιτικής, η κυβέρνηση» φαντάζομαι να σας θυμίζει κάτι. Αναφέρει, επίσης, και τις 5 εντολές του πρωθυπουργού, για την ανάπτυξη.

Προεξόφληση του ΕΣΠΑ,
πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων,
αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το δημοσίευμα είναι ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου. ‘Όλα αυτά, τα έχουμε πει, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι ανάμεσα στα 23 μέτρα που πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και το ζήτημα είναι ότι πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, καταρχήν, γιατί κάνανε τόσο καιρό και έπρεπε να περάσει τόσο διάστημα, να χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος για να καταλάβουν τα αυτονόητα.

Δεύτερον, εάν θα πρέπει πια να ζητήσουν συγνώμη από την κοινωνία, για όλα τα προβλήμα
που έχουν συσσωρευτεί, εξαιτίας αυτής της αδράνειας.

Και τρίτον, ότι αυτά είναι μέτρα αποσπασματικά. Αν δεν λειτουργήσουν συνολικά, είναι λογικό ότι πολύ δύσκολα θα πετύχουν.

Και ένα δεύτερο θέμα: Θέλω να τονίσω μια λέξη, που μας διαφοροποιεί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η λέξη ευαισθησία, όσον αφορά τους κοινωνικά αδύναμους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Εξαιτίας όλων αυτών των μέτρων που χρειάζονται και δεν εφαρμόζονται, και εξαιτίας πολιτικών που δεν μπαίνουν για να υπάρξει ανάπτυξη, βαθαίνει η ύφεση. Και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της καθόλου τους οικονομικά ασθενέστερους και τους αδύναμους.

Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων

Έχει ξεκινήσει, σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση για το θέμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Θέλω να πω ότι υπάρχει ένα βασικό θέμα από την κυβέρνηση. Ζητήθηκε από την κυβέρνηση, όχι μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από άλλα κόμματα, να δοθεί η λίστα με τα θεωρούμενα «κλειστά» επαγγέλματα, να μάθουμε ποια είναι. Εμείς υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 100. Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα και γίνεται η συζήτηση είναι για τους μηχανικούς, είναι για τους δικηγόρους, είναι για τους συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς. Δεν είναι μόνο αυτά. Ο υπουργός στη Βουλή αρνήθηκε να δώσει αυτή τη λίστα. Για όλα αυτά θέλω να σας πω ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει σε Προεδρικά Διατάγματα, που σημαίνει ότι πιθανόν να ξεπεραστεί η σκόπελος της Βουλής και κάθε υπουργός να κινηθεί κατά το δοκούν.

Δεύτερον. Γιατί αρνούνται να μας δώσουν τη λίστα με τα 100 επαγγέλματα; Εγώ θέλω να ξέρω ποια είναι αυτά, γιατί η κοινωνία δεν γνωρίζει. Υπάρχουν επαγγέλματα, τα οποία ούτε που φανταζόμαστε. Διότι θέλουν να κρατήσουν τη συζήτηση για τα «κλειστά» επαγγέλματα σε 5 κλάδους, ενώ αφορά μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Εδώ, να πω μια γενική θέση της Ν.Δ.: Είμαστε υπέρ της άρσης των περιορισμών και των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Και μια άλλη γενική αρχή, που για εμάς είναι σημαντική: Όλοι οι άνθρωποι στην επαγγελματική τους αφετηρία, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι βασικό αξίωμα. Λοιπόν, ζητούμε από τον υπουργό να δώσει τη λίστα.


Για συναίνεση


Η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει τα περισσότερα νομοσχέδια, που έχει ψηφίσει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης. Όπου υπάρχουν κινήσεις που βοηθούν την ανάπτυξη και τη χώρα, εκεί θα βάλουμε πλάτη. Αυτό είναι δεδομένο.


Το «όχι» στο Μνημόνιο, ουσιαστικά δικαιώνεται. Δικαιώνεται η Ν.Δ. με την όλη συζήτηση που γίνεται για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων κ.λ.π. Και, μάλιστα, στο σημείο αυτό να σας πω και κάτι: Εμείς γιατί λέγαμε ότι δεν ψηφίζουμε; Γιατί αυτό το πράγμα δεν οδηγεί πουθενά. Έχουμε φτάσει, λοιπόν, λίγους μήνες μετά και τι λέμε; Πρώτον: Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε το Μνημόνιο. Χρειάζεται, λοιπόν, επιμήκυνση. Πολύ ωραία. Με τα μέτρα που επιβάλλονται οδηγούμαστε βαθύτερα στην ύφεση. Η χώρα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση. Άρα, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν είχε αποτέλεσμα. Είναι, λοιπόν, ή όχι δικαίωση; Λέμε «ναι» στην επιμήκυνση, χωρίς, όμως, πρόσθετα μέτρα, γιατί πια η κοινωνία δεν τα αντέχει. Λέμε «ναι» στην ανάπτυξη, η οποία δεν γίνεται. Λέμε «ναι» στο ευρωομόλογο, το οποίο θα βοηθήσει. Αλλά όλα αυτά, ξανατονίζω, η κοινωνία και η οικονομία δεν τα αντέχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.