Πρωτολογία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,
στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για τα προβλήματα του Αγροτικού τομέα
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Αγροτικό δεν είναι «ακόμα ένα» πρόβλημα κυβερνητικής πολιτικής, δίπλα σε πολλά άλλα. Είναι ένα κεντρικό πρόβλημα ύπαρξης για την Ελληνική κοινωνία… Ένα θεμελιώδες πρόβλημα για κάθε κοινωνία. Μόνο που σε μας σήμερα, τίθεται με τον πλέον επιτακτικό τρόπο.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με το συνηθισμένο, ξεπερασμένο, λαϊκίστικο τρόπο: ως μιαν ακόμα αφορμή για να καταδημαγωγήσουμε ένα τμήμα του πληθυσμού.
Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ως αυτό που είναι: μια μοναδική, δηλαδή, ευκαιρία να απελευθερώσουμε τη δυναμική και το δυναμικό της Ελλάδας. Το δυναμικό που υπάρχει, αλλά δεν το αξιοποιούμε. Τη δυναμική που μπορεί να απελευθερωθεί, αν πιστέψουμε στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.
Άλλωστε, σε όλη τη διαδρομή της ανθρώπινης Ιστορίας, το Αγροτικό ζήτημα υπήρξε ίσως το πιο καθοριστικό για τη διαμόρφωση των κοινωνιών.
Κι αυτό ισχύει, όχι μόνο για τον Αρχαίο Κόσμο, την Ασία, την Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη…
Ισχύει επίσης, και στους νεώτερους χρόνους:
από την Ολλανδία και την Ιταλία της Αναγέννησης,
ως τη Βρετανία των «Νόμων για τα Σιτηρά» στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα,
ως την Αμερική των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο με αποκορύφωμα τις μεταρρυθμίσεις του New Deal,
ως την Σύγχρονη Ευρώπη της ΚΑΠ που είχε και προβλήματα, αλλά που αποτέλεσε κορυφαία κοινοτική πολιτική…
Το πώς έλυσαν μεγάλες ιστορικές χώρες το αγροτικό τους ζήτημα, καθόρισε τη μετέπειτα πορεία τους για πολλές δεκαετίες. Θα έλεγα και για αιώνες ακόμα…
Στη νεότερη Ελλάδα, η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Κουμουνδούρου στα μέσα του 19ου Αιώνα και του Ελευθερίου Βενιζέλου στη δεύτερη και στην τρίτη δεκαετία του 20ου Αιώνα, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που δημιούργησε τον ΟΓΑ και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Στις τελευταίες δεκαετίες, όμως, έγινε ένα σημαντικό λάθος. Εκλέγομαι 35 χρόνια από αγροτική περιοχή, σε αγροτική περιφέρεια και το έζησα. Επιβλήθηκε η άποψη, ότι για να γίνουμε σύγχρονη χώρα, έπρεπε να μειωθεί ο πρωτογενής τομέας – Γεωργία και Κτηνοτροφία - και να αναπτυχθεί η βιομηχανία, καθώς και ο κλάδος των υπηρεσιών. Αυτό το δόγμα, να αναπτυχθούν οι σύγχρονοι τομείς της οικονομίας σε βάρος των πιο παραδοσιακών - κυρίως του αγροτικού - ίσχυσε πράγματι σε άλλες κοινωνίες, σε άλλες εποχές. Αλλά δεν ευσταθούσε πια στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα στα τέλη του 20ου Αιώνα. Και το αποτέλεσμα το είδαμε: Μειώθηκε δραματικά η αγροτική Οικονομία, χωρίς να έχουμε πια σύγχρονη Βιομηχανία. Με λαμπρές εξαιρέσεις, βέβαια…
-- Χάσαμε, έτσι, ένα τομέα με δεκάδες κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπου η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα: την πρωτογενή παραγωγή των αγροτών μας που ποιοτικά προϊόντα της θα μπορούσαν σήμερα να κατακλύζουν τις αγορές της Ευρώπης. Αλλά αυτό δεν συνέβη…
--Χάσαμε έτσι, κι ένα δεύτερο τομέα που θα μπορούσε επίσης να κατακλύζει τις ευρωπαϊκές αγορές. Τη Μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων! Που θα έδινε και αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική Περιφέρεια.
--Αποδυναμώσαμε ακόμα και μια σειρά από άλλους τομείς, που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν εξάντλησαν το δυναμισμό τους, μια που είχαν συνέργειες με την πρωτογενή παραγωγή που υστερούσε πολύ. Για παράδειγμα, ο Τουρισμός.
Τις τελευταίες δεκαετίες, που αναδείχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα η Μεσογειακή διατροφή, ως αξία και τρόπος ζωής διεθνώς, εμείς – η πατρίδα της Μεσογειακής Διατροφής – δεν είδαμε ελληνικά προϊόντα να προσφέρονται ούτε εκτός των συνόρων μας, ούτε και μέσα στα σύνορά μας στους τουρίστες που μας επισκέπτονται κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο…
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, υπήρχαν και φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτές τις δυσμενείς τάσεις των τελευταίων δεκαετιών:
-- Για παράδειγμα, η Οινοπαραγωγή, τα ελληνικά κρασιά, αναβαθμίστηκαν εντυπωσιακά, κατοχύρωσαν ονομασία προέλευσης, απέκτησαν ποιότητα και κέρδισαν διεθνείς αγορές. Αλλά κι εδώ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης…
-- Άλλο παράδειγμα επιτυχίας, η ιχθυοκαλλιέργεια. Έχουν γίνει άλματα προόδου, ιδιαίτερα στην τσιπούρα και το λαβράκι, με πολύ σημαντικές εξαγωγές για την Ελλάδα. Αλλά κι εδώ υπάρχουν προβλήματα και σίγουρα υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης…
--Ένα τρίτο παράδειγμα σωστής στρατηγικής επιλογής είναι ο Αγροτουρισμός. Αλλά οι επιτυχίες εδώ είναι σποραδικές. Και σίγουρα δεν τις αξιοποιήσαμε συστηματικά.
--Υπάρχουν, τέλος, και κλάδοι ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων που τα πολύ τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος: Όπως τα ελληνικά τυριά και το ελαιόλαδο, όπως τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά και το μέλι.
Στα φυτά αυτά υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, που ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια το χρόνο! Από 1500 φυτά αυτής της κατηγορίας διεθνώς, τα μισά περίπου φύονται σχεδόν μόνο στην Ελλάδα. Όπως η Μαστίχα Χίου, η Ρίγανη, ο Κρόκος Κοζάνης, για να δώσω μόνο κάποια παραδείγματα. Κι όμως, πολύ τελευταία τα ανακαλύπτουμε. Τα περιθώρια, συνεπώς, είναι τεράστια…
Και στο ελληνικό μέλι, τεράστια περιθώρια. Έχει εξαιρετική ποιότητα, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, παρουσιάζει πολύ μεγάλη ποικιλία, λόγω βιοποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας κι έχει τη δυνατότητα μεγάλης κλίμακας παραγωγής, αν στηριχθεί σωστά. Και ιδιαίτερα για την παραγωγή γύρης, αλλά και όλων των παράγωγων της μελισσοκομίας…
Και σε πολλές άλλες καλλιέργειες κάνουμε προόδους σημαντικές τελευταία: από τα Ακτινίδια και τα Σπαράγγια, ως το Ρόδι…
Όμως, πέρα απ’ όλα αυτά τα παρήγορα και τα ελπιδοφόρα, υπάρχουν και σημαντικά πεδία στα οποία φαίνεται η αποτυχία της μέχρι στιγμής αγροτικής παραγωγής: Κλασικό παράδειγμα το λάδι: Έχουμε το καλύτερο στον κόσμο, με απόσταση – κι έχουμε σημαντικές ποσότητες που θα μπορούσαμε να εξάγουμε - αλλά δεν καταφέραμε ακόμα να το εξαγάγουμε ανταγωνιστικά στον υπόλοιπο κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, το διαθέτουμε χύμα, και το εξάγουν άλλοι στις διεθνείς αγορές, αφού το ανακατέψουν με το δικό τους, που είναι κατώτερης ποιότητας. Και επιτυγχάνοντας εκείνοι πολύ υψηλότερες τιμές από τους δικούς μας ελαιοπαραγωγούς.
Άλλο παράδειγμα, η κτηνοτροφία: όπου ουσιαστικά έχουν καταργηθεί τα βοσκοτόπια. Με αποτέλεσμα η ελληνική κτηνοτροφία να είναι κυρίως σταβλική και να στηρίζεται στις ζωοτροφές, πράγμα που επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος της, παρά την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της. Εδώ προφανώς πρέπει να γίνουν πάρα πολλά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από τη σημερινή κρίση θα βγούμε με συνολική μεταρρύθμιση. Κι απ’ όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, η πιο σημαντική ίσως, είναι η Αγροτική.
-- Αυτή θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και επενδύσεων. Και στον ίδιο το Πρωτογενή τομέα και στη Μεταποίηση.
-- Αυτή θα φέρει ξανά κόσμο με παραγωγικές ασχολίες στην Περιφέρεια μας, θα την ενισχύσει πληθυσμιακά και οικονομικά, θα υποκινήσει, δηλαδή, την αναγέννησή της…
-- Αυτή θα αναβαθμίσει και την ποιότητα πολλών άλλων κλάδων, όπως ο Τουρισμός.
-- Αυτή θα δημιουργήσει εξωστρέφεια στην Ελληνική οικονομία με προϊόντα που πράγματι μπορούν να κατακλύσουν τις διεθνείς αγορές.
-- Αυτή θα βοηθήσει στην αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων, γιατί αν ξαναγεννηθεί η Ελληνική επαρχία, θα αναγεννηθεί πληθυσμιακά η ίδια η Ελλάδα!
Η Αγροτική Μεταρρύθμιση είναι ίσως η πιο δύσκολη αλλά και η πιο αποφασιστική που έχουμε μπροστά μας.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα το εξαλείψουμε. Το χρέος θα το τιθασεύσουμε. Αλλά από την κρίση δεν θα βγούμε μακροχρόνια, αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο.
Και υπ’ αυτό το πρίσμα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αυτήν την προοπτική, θα πρέπει να συζητάμε στο εξής και το Αγροτικό μας ζήτημα…
* Όχι απλώς για κάποια αιτήματα των αγροτών μας, που πρέπει να ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε. Ασφαλώς, πρέπει να κρατήσουμε όρθιο των αγροτικό κόσμο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό…
* Όχι απλώς να θυμόμαστε το αγροτικό πρόβλημα μια φορά το χρόνο, όταν κατεβαίνουν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς.
Ζητούμενο είναι να κάνουμε τους αγρότες μας πρωταγωνιστές της νέας Αναπτυξιακής Ελλάδας, όχι πρωταγωνιστές επεισοδίων σε κάθε τέτοια εποχή…
Μ’ άλλα λόγια, θέλουμε να τους αναβαθμίσουμε ουσιαστικά. Όχι απλώς να τους «καθησυχάσουμε» προσωρινά.
Θέλουμε να τους ανοίξουμε μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές, για να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Όχι απλώς να τους πείσουμε να φύγουν από τους δρόμους…
Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει έμφαση στον πρωτογενή τομέα! Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός της ενίσχυση της υπαίθρου μας!
Νέοι αγρότες, σύγχρονη εκπαίδευση για όλους και ειδικά για όσους επιστρέφουν σήμερα στην αγροτική ζωή, καθορισμός ζωνών χρήσης γης, αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων, σύγχρονη τεχνική και διαχειριστική εκπαίδευση, καινοτομίες, παραγωγή προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικό προσανατολισμό και καθαροί κανόνες λειτουργίας της αγοράς, είναι στόχοι υψίστης προτεραιότητας.
Άλλωστε, ήδη έχουμε κάποιες πρώτες πολύ ελπιδοφόρες ενδείξεις: Αύριο η εταιρία Phillip Morris αγοράζει πάνω από τη μισή παραγωγή του ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου! Βέβαια και πέρσι αγόρασε ελληνικά καπνά η ίδια εταιρία. Και πρόπερσι. Μόνο που φέτος αγοράζει μεγαλύτερη ποσότητα και – το σπουδαιότερο – δεσμεύεται να κάνει το ίδιο για τρία χρόνια. Αυτό είναι μια «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, στον αγροτικό κόσμο και στην αγροτική πολιτική.
Τα καπνά είναι μια παραδοσιακή ελληνική καλλιέργεια, που αφορά 12 χιλιάδες καλλιεργητές, στην οποία εργάζονται 13 χιλιάδες άτομα, ενώ κι άλλοι τρείς χιλιάδες ασχολούνται με τη μεταποίηση του καπνού. Είναι μεγάλη ανάσα σε σημαντικό κλάδο που δοκιμάζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια…
Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Άλλη μια εταιρία θα διπλασιάσει την συμβολαιακή αγορά κριθαριού για μπύρα. Ενώ μια ακόμα Γαλλική εταιρία κάνει συμβόλαια με κτηνοτρόφους για αγορά γάλακτος και παραγωγή τυριών στην Ελλάδα. Θα μπορούσα κι άλλα τέτοια παραδείγματα να αναφέρω …
Αλλά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι αλήθεια ότι ασκούμε αυτήν μας την αγροτική πολιτική υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης. Που επιβάλλει θυσίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αλλά δεν μας απασχολεί μόνο το πως θα επιμερίσουμε τις θυσίες δίκαια. Μας απασχολεί πρωτίστως, πως, παράλληλα με τις θυσίες, θα ανοίξουμε το δρόμο της Ανάπτυξης.
Βασική μας επιλογή είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα παντού. Ειδικά στους αγρότες όμως, η επιχειρηματικότητα είναι κεντρική μας επιλογή για την αναβάθμισή τους.
Για χρόνια οι κυβερνήσεις τους επιδοτούσαν ουσιαστικά να εγκαταλείπουν σταδιακά τα χωράφια τους!
Η τωρινή επιλογή μας είναι να τους κάνουμε επιχειρηματίες: να τους βοηθήσουμε να γυρίσουν στη γη τους, να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους.
--Να εξαλείψουμε όλες τις στρεβλώσεις που υπάρχουν και επιβαρύνουν το κόστος τους.
--Να εξαλείψουμε στρεβλώσεις στα κυκλώματα εμπορίας, και δημιουργούν αυτήν την τεράστια «ψαλίδα» ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι.
--Να τους ενθαρρύνουμε – νομοθετικά, αλλά και με επιδοτήσεις - να αλλάξουν την κλίμακα των εκμεταλλεύσεων, να αλλάξουν τις μορφές εμπορίας των προϊόντων τους, να τους φέρουμε πιο κοντά στη μεταποίηση και να αποκτήσουν και πρόσβαση στις ξένες αγορές.
Βασικός προσανατολισμός μας είναι η απαλλαγή των ενδιάμεσων εισροών – αυτό που λέμε παραγωγικοί συντελεστές - από κάθε επιβάρυνση κατά την παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια διατροφής του πληθυσμού. Αυτό που έχουμε πει για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα το κάνουμε μέσα στην τετραετία!
Πλούσιο κράτος είναι και εκείνο που μπορεί να θρέψει τους κατοίκους του. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα με τη φορολόγηση - και γενικά με την επιβάρυνση των ενδιάμεσων εισροών - το κόστος παραγωγής αυξάνεται, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μειώνεται. Το κόστος παραγωγής του αγροτικού τομέα πρέπει να το συγκρατήσουμε και να το ρίξουμε. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση μιας πετυχημένης μεταρρύθμισης.
Μια σκέψη καταθέτω, γιατί πρέπει να τα ξανασκεφτούμε όλα από την αρχή για τον τομέα τον αγροτικό: Κάθε ενίσχυση, κάθε κίνητρο που δίνεται, να πηγαίνει κατευθείαν στην παραγωγή, στην παραγωγικότητα, στους πραγματικούς παραγωγούς! Ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της εκμετάλλευσης και η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Αυτό θα δημιουργήσει προσφορά προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές στον παραγωγό και σε προσιτές τιμές στον καταναλωτή, ενώ παράλληλα θα εξυγιαίνει το εμπορικό σύστημα της διατροφικής αλυσίδας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή.
Το σημερινό σύστημα των οικονομικών παροχών προς τον παραγωγό και όχι προς την παραγωγή, έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος κι οδηγεί σε στρεβλώσεις και πολλές φορές σε αναξιοπιστία. Γιατί ένα μέρος των ενισχύσεων πάει σε μη πραγματικούς παραγωγούς, ενώ παράλληλα συντηρούνται εκμεταλλεύσεις υψηλού κόστους και πολύ χαμηλής απόδοσης!
Σε κάθε περίπτωση, ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τον αγρότη άμεσα, αλλά και ανοίγουμε δρόμους για να του δημιουργήσουμε αύριο ευκαιρίες. Ευκαιρίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα σημερινά του αιτήματα.
Να σας δώσω μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα:
* Καταβλήθηκε όπως είχαμε δεσμευτεί, η εξισωτική αποζημίωση, 160 εκατομμύρια, σε 72 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
* Για πρώτη φορά, ενεργοποιήσαμε τον Κοινοτικό Κανονισμό de minimis που δίνει κρατικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους. 30 εκατομμύρια μόνο για φέτος! Ήδη έχει δοθεί στους περισσότερους, κυρίως των πεδινών περιοχών. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί και στους υπόλοιπους, κυρίως των ορεινών.
* Η συνδεδεμένη ενίσχυση 200 εκατομμυρίων ευρώ καταβάλλεται- θα πει ο υπουργός νομίζω αύριο, τις επόμενες μέρες πάντως- στους βαμβακοπαραγωγούς, ασχέτως αν επλήγησαν ή όχι από το πράσινο σκουλήκι, ανεξάρτητα δηλαδή, αν έπιασαν το πλαφόν της παραγωγής που απαιτείται...
* Πολλοί βέβαια, ισχυρίζονται ότι αυτά τα δίναμε κάθε χρόνο. Αλλά σήμερα η χώρα δίνει τη μάχη να επιβιώσει και πολλά «κεκτημένα» πολλών κλάδων κόβονται. Έτσι οι ενέσεις ρευστότητας προς τον αγρότη δεν είναι τόσο «εύκολη» ούτε τόσο «αυτονόητη» υπόθεση όσο θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν. Θέλει κόπο και διαπραγμάτευση. Μέσα σε συνθήκες κρίσης και η κρίση είναι πανευρωπαϊκή– κι όπου η Ελλάδα πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα - βρίσκουμε χρήματα που απαλύνουν τις αρνητικές συνέπειες για τον αγρότη αυτής της γενικότερης δυσπραγίας.
* Κι ακόμα, ήδη προχωράμε στην ίδρυση Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ! Εξασφαλίζουμε έτσι ρευστότητα στους αγρότες που μπαίνουν στα Σχέδια Βελτίωσης, σε εκείνους που ασχολούνται με τη Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και σε όσους κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον Αγροτικό τομέα.
* Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δίνουμε φέτος την επιστροφή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του Πετρελαίου. 80 εκατομμύρια τώρα και πιστεύουμε άλλα τόσα το Σεπτέμβριο, αν συνυπολογίσουμε και το αδιάθετο ποσό που φαίνεται να προκύπτει από το επίδομα θέρμανσης. Θυμίζω ότι η πρόβλεψη για φέτος ήταν να δοθούν 30 εκατομμύρια λιγότερο. Με την προσθήκη αυτού του «ισοδύναμου», προβλέπω ότι μάλλον θα την αποφύγουμε αυτή τη μείωση…
* Στην επιστροφή ΦΠΑ προβλέφθηκε μείωση από 11% σε 6% λόγω της προσαρμογής. Αλλά ανακαλύφθηκε από τους σχετικούς ελέγχους ότι κάποιες χιλιάδες από τους 292 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες, έπαιρναν ΦΠΑ πολύ μεγαλύτερο από εκείνον που έπρεπε να πάρουν. Πολύ μεγαλύτερο κι αυτό πλέον αντιμετωπίζεται. Κι από τις οικονομίες που θα προκύψουν, θα δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς», που πρόθεσή μας είναι να αναδιανεμηθεί σε όσους αγρότες δηλώνουν τα πραγματικά τους στοιχεία.
* Καταπολεμούμε την «ψαλίδα» τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι με μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις: Από την επόμενη χρονιά, οι αγρότες μας θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Έτσι το κίνητρο που υπήρχε μέχρι τώρα να αναγράφουν υψηλότερες τιμές στην πώληση του προϊόντος τους για να πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ, θα εξαλειφθεί πλέον. Και ταυτόχρονα, με χαμηλότερες τιμές προς τους μεσάζοντες, δεν θα μπορούν οι μεσάζοντες να πωλούν σε αστρονομικές τιμές στον τελικό καταναλωτή. Αυτή είναι μια εξυγίανση και θα δώσει τελικά υψηλότερες τιμές στον παραγωγό και χαμηλότερες στον καταναλωτή. Είμαστε άλλωστε ήδη και σε διάλογο για τα θέματα των λαϊκών αγορών.
* Ταυτόχρονα, όμως, για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προωθούμε την λειτουργία των αγροτικών αγορών, όπου οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές χωρίς «μεσάζοντες».
* Κι ακόμα περισσότερο, προωθούμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά προϊόντων από το διαδίκτυο, χωρίς περιορισμούς από γεωγραφική πρόσβαση. Αυτό θα επιτρέψει ακόμα καλύτερες τιμές, ενώ θα δώσει κίνητρο και για την τυποποίηση…
* Τέλος, προωθούμε το Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων που θα βάλει καθαρούς κανόνες στις συναλλαγές. Ώστε να απαλλαγεί ο παραγωγός από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς διάφορων «επιτηδείων», που πολλές φορές καθυστερούν την εξόφληση των αγροτών. Κι ακόμα προωθούμε, όπως είπα και πριν, τη συμβολαιακή Γεωργία που ήδη δίνει περισσότερο και σταθερότερο εισόδημα, αλλά και πάρα πολύ καλύτερες τιμές πολλές φορές.
* Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση, τα 67 χρόνια είναι το γενικό όριο που ισχύει για όλους τους Έλληνες. Και για τους αγρότες, όμως, θα υπάρξει ρύθμιση ότι όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62. Και ειδικά για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο με πρόβλεψη όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού. Τέλος, ειδικά για όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1948, είχαν βγει σε πρόωρη σύνταξη και κινδύνευαν να μείνουν μετέωροι, δώσαμε τη λύση να επεκταθεί το πρόγραμμα από τα 10 στα 12 χρόνια, ώστε να τους καλύψει και φέτος και για του χρόνου, οπότε θα προστεθούν και οι γεννηθέντες το 1949.
Σας έδωσα το γενικό περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής για το Αγροτικό, και την κατεύθυνση, αν θέλετε, της Μεταρρύθμισης που προωθούμε. Λίγο αργότερα, οι αρμόδιοι υπουργοί θα σας μιλήσουν πιο αναλυτικά και για κάποια σημαντικά ζητήματα που δεν κάλυψα, όπως ο ΕΛΓΑ…
Θα ολοκληρώσω με κάποια γενικότερα προβλήματα, που δείχνουν ότι δεν κάνουμε απλή «διαχείριση» των αγροτικών αιτημάτων. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, με παράλληλη φροντίδα για το στήριγμα του αγροτικού κόσμου σε αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη μεταβατική φάση:
* Πρώτον, η αγροτική Πίστη: Η Αγροτική Τράπεζα, για την οποία γίνεται τόσος θόρυβος, έδινε τα τελευταία χρόνια μόλις το 13% των χορηγήσεών της σε αγρότες και συνεταιρισμούς! Κι αυτό, με πολύ υψηλά επιτόκια, λόγω των προβλημάτων της. Ταυτόχρονα, όμως, δέσμευε με υποθήκη πολλαπλάσιας αξίας γη και ακίνητα για τα δάνεια που έδινε στους αγρότες. Εμείς ρυθμίζουμε το πρόβλημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης. Μειώνουμε ήδη τις υποθήκες στο 120% της αξίας του δανείου που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα, για δάνεια που έχουν εξοφληθεί, επισπεύδουμε την εξάλειψη της υποθήκης χωρίς κόστος για τον αγρότη. Αυτά όλα για κάποιον που παρακολουθεί αγρότη-αγρότη και πρόβλημα-πρόβλημα και χωριό-χωριό την πραγματική κατάσταση είναι καίριες τομές, που απελευθερώνουν μεγάλης έκτασης και αξίας αγροτικές γαίες, δεσμευμένες σε υποθήκες για πολλές δεκαετίες.
Αλλά και τα «κόκκινα χρέη» των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην παλαιά Αγροτική ρυθμίζονται επίσης. Η Κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση που δίνει λύση στο πρόβλημα, διασφαλίζοντας ότι η γη θα παραμείνει στον αγρότη! Όσα λέγονται ή γράφονται τελευταία και προβάλλουν το αντίθετο, δεν ισχύουν! Και σύντομα θα δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα…
Κι ακόμα, το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής, η Πειραιώς-ΑΤΕ αρχίζει να χορηγεί τα λεγόμενα ΑΔΑ, τα ανοιχτά Δάνεια για τους Αγρότες, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, με τη ίδρυση του Ταμείου της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας των 350 εκατομμυρίων, που ανέφερα προηγουμένως…
Βλέπετε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει ρευστότητα στον αγρότη.
* Δεύτερον, φορολογία: Δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση στα αγροτεμάχια, ιδιαίτερα του μικρού κλήρου. Από την άλλη πλευρά, είναι άδικο κάποιος με 1000 στρέμματα να μη πληρώνει τίποτε, όταν όλοι οι Έλληνες έχουν επωμιστεί δυσανάλογα βάρη. Στόχος μας είναι καταστήσουμε ανταγωνιστική την αγροτική εκμετάλλευση, όχι να την υπερφορολογήσουμε! Κι ακόμα, να δώσουμε κίνητρο σε ιδιοκτήτες αγροτικής γης που έχουν απομακρυνθεί από την αγροτική παραγωγή, είτε να επιστρέψουν οι ίδιοι, είτε να δώσουν τη γη τους για καλλιέργεια, ώστε να βγάλουν κι οι ίδιοι κάποιο πρόσθετο εισόδημα. Όλη αυτή η προσπάθεια θα απελευθερώσει αγροτικές γαίες προς εκμετάλλευση και θα αυξήσει την αξία τους.
* Θεσπίζουμε, τρίτον, το αγροτικό νυχτερινό ρεύμα, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το ενεργειακό κόστος των αγροτών. Κι ακόμα, μελετάται η διεύρυνση της πρόβλεψης αυτής, ώστε να μπορούν οι αγρότες να το χρησιμοποιούν περισσότερες ώρες.
Και μάλιστα αυτές τις μέρες συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με τακτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη. Ώστε να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα επιστροφής φόρου. Το θέμα αυτό είναι υπό εξέταση…
* Τέταρτον, περνάμε ήδη σε συνέργειες με άλλους τομείς όπως ο Τουρισμός: με το «ελληνικό πρωινό» που θεσπίζεται πλέον στα Ελληνικά ξενοδοχεία. Αλλά και με την «παλέτα ελληνικών τυριών», ονομασίας προέλευσης, για να αναφέρω μόνο δύο πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει, από πολλές αντίστοιχες που επεξεργαζόμαστε. Στόχος μας είναι τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, να γίνουν «πρεσβευτές» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό. Αυτό θα πει «συνέργειες»: όπως τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν, έτσι και ο τουρισμός μας σήμερα θα μπορέσει να ενισχύσει τη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων αύριο στο εξωτερικό…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ και χρόνια, ήδη από το 2004, υπήρχε διάχυτος ο φόβος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που παίρνουν σημαντικές αγροτικές επιδοτήσεις, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα καταργηθεί. Και ότι οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν.
Όπως βλέπετε αυτό δεν συνέβη! Με τη βοήθεια μεγάλων χωρών, όπως είναι η Γαλλία, η ΚΑΠ διατηρήθηκε, αν και στρέφεται πλέον περισσότερο στην Ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι Έλληνες αγρότες θα πάρουν για την επόμενη επταετία 2014-2020 σχεδόν τα ίδια ακριβώς χρήματα που έπαιρναν και πριν. Πράγμα που κανείς δεν το πίστευε μέχρι πριν λίγο καιρό. Και ταυτόχρονα θα υπάρξει κι ένα σημαντικό κονδύλι 3,8 δισεκατομμυρίων για αναπτυξιακά έργα στον Αγροτικό τομέα.
Εμείς, όμως, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να ζει η Ελληνική Γεωργία εξαρτημένη για πάντα από εισοδηματικές ενισχύσεις.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους Αγρότες μας σήμερα και τα επόμενα χρόνια, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια πρέπει να τους καταστήσουμε ανταγωνιστικούς.
Πώς; Με επενδύσεις, καινοτομία, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους αγρότες, πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, απαλλαγή από στρεβλώσεις, καθετοποίηση της επεξεργασίας, δηλαδή μια σύγχρονη Μεταποίηση. Που θα δώσει θέσεις εργασίας και διάχυση ευημερίας σε όλη την Ελλάδα.
Ποντάρουμε στην πρωτογενή παραγωγή. Ποντάρουμε στους αγρότες μας. Δεν τους καταδημαγωγούμε. Στηριζόμαστε σε αυτούς. Ανοίγουμε δρόμους γι’ αυτούς. Και δεν θα αργήσει η ώρα που θα μετατραπεί το μεγάλο δυναμικό που έχουν στα χέρια τους, σε ευημερία για τους ίδιους, αλλά και πλούτο και δύναμη για τη χώρα.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση απόλυτα επίκαιρη:
Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε κάποια γεγονότα που δεν είναι συνηθισμένα, δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε ως «συνηθισμένα», ούτε ως «γεγονότα ρουτίνας»…
Όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις σε αυτόν τον τόπο από παντού. Κάποιοι, όμως - ανώνυμοι και κουκουλοφόροι - πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα!
Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι. Δεν μπορεί να φανεί στον έξω κόσμο ότι «έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα».
Εμείς οι Έλληνες δεν το δεχόμαστε! Ή τουλάχιστον δεν το ανεχόμαστε πια!
Δύο μέρες μετά τα θλιβερά πράγματι γεγονότα της Χαλκιδικής, ήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας στην Αθήνα. Για πρώτη φορά τέτοια επίσκεψη εδώ και πολλά χρόνια! Κι όμως, τη μέρα εκείνη έγινε ξεχωριστή απεργία ειδικά για την επίσκεψη του από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης! Για να μη δει ο ελληνικός λαός την έμπρακτη στήριξη που προσέφερε η Γαλλία στην Ελλάδα. Για να μην αντιληφθεί κανείς μέσα στην Ελλάδα, τη μεγάλη μάχη που δίνουμε και τα κέρδη που αποκομίζουμε για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας.
Αυτά τα γεγονότα δεν αφορούν μόνον εμένα, ούτε μόνο τα κόμματα της κυβέρνησης, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφορούν όλους τους Έλληνες, τον καθένα ξεχωριστά. Σας αφορούν όλους προσωπικά!
--Τι νόημα έχει να παλεύουμε να φέρουμε επενδύσεις, όταν κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να τις διώξουν; Κι όταν δεν μπορούν να τις εμποδίσουν, επιδίδονται σε τρομοκρατία κατά των επενδυτών και καταστροφή των επενδύσεων!
-- Τι νόημα έχει να παλεύουμε να κερδίσουμε συμμάχους και στήριξη για τη χώρα μας στο εξωτερικό, όταν κάποιοι προσπαθούν να τα τινάξουν στον αέρα;
Δεν τους πέρασε αυτή τη φορά. Δεν θα τους περάσει την επόμενη. Αλλά, αν συνεχιστεί αυτή η ζημιά γίνεται…
Δεν θέλω να καταγγείλω κανένα. Δεν δείχνω με το δάχτυλο κανένα. Μόνο σας καλώ όλους να σκεφτείτε: Αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, τότε τι λέγεται εθνική υπονόμευση;
Αν αυτό δεν λέγεται εθνική δολιοφθορά, τότε τι ακριβώς είναι;
Εμείς, βέβαια, θα σηκώσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Θα φέρουμε την Ανάκαμψη. Θα τη βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Αλλά αυτές οι δολιοφθορές θα τελειώσουν! Αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει. Και από την Πολιτεία και από τους πολίτες.
Το είδατε και προχθές, με την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης βαρυποινίτη από τις φυλακές Τρικάλων. Οι οδηγίες είναι σαφείς: καμιά ανοχή στο έγκλημα, κράτος με σοβαρότητα!
Σας ζητώ, λοιπόν, όλους να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ! Να απομονώσουμε όσους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια, κάθε ακτίνα ελπίδας.
Μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλετε για το Μνημόνιο, για τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ και ό,τι άλλο θέλετε…
Αλλά δεν μπορούμε να τρώμε μόνοι μας τις σάρκες μας όταν έρχονται επενδύσεις που θα δώσουν εισόδημα, θέσεις εργασίας για τον άνεργο και ευημερία για τον τόπο.
Δεν μπορούμε να αγωνιζόμαστε να καταργήσουμε το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας κι όταν καταφέρει μια επένδυση να περάσει όλες τις δοκιμασίες και να πάρει όλες τις άδειες, να εμφανίζονται κάποιοι άγνωστοι τη νύχτα και να της βάζουν φωτιά!
Ποιος θα πάρει στα σοβαρά μια χώρα που μόνη της βγάζει τα μάτια της;
Αν όλα αυτά τα ανεχόμασταν στο παρελθόν ή τα θεωρούσαμε «ρουτίνα», τώρα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι «ρουτίνα».
Είναι αρρώστια που μας πεθαίνει. Είναι γάγγραινα που μας σαπίζει. Είναι τέλμα μέσα στο οποίο βουλιάζουμε. Κι οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε.
Δεν σας ζητώ να συμφωνείτε με όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Σας καλώ, όμως, να προστατέψουμε – όλοι μαζί - το συμφέρον του Ελληνικού λαού!
Δευτερολογία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,
στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για τα προβλήματα του Αγροτικού τομέα
Ένα καινούργιο άθλο έκανε απόψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Προκάλεσε συζήτηση για το Αγροτικό, χωρίς να πει τίποτα για το Αγροτικό. Ένα είπε μόνο σαφές –ακούστε το- ότι θα κάνει, λέει, ό,τι περνά από το χέρι του, για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να εργάζονται στα χωράφια τους. Μας φωτίσατε, κ. Τσίπρα. Αγρόν αγοράσατε για τα Αγροτικά.
Τώρα τι να σας πω είναι πια τόσο φοβερό αμάρτημα που πήγατε και είδατε τους Αμερικανούς και το Σόιμπλε, ώστε να έρθετε εδώ και να αρχίσετε να βρίζετε εμένα, για να εξιλεωθείτε στα μάτια των δικών σας από αυτό το μεγάλο αμάρτημά σας; Αυτή είναι η νοοτροπία σας;
Αυτή η τρικομματική κυβέρνηση, κ. Τσίπρα, κατόρθωσε και έκανε και πάλι την απαξιωμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας Ελλάδα συμπαθή, αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Και αυτή η τρικομματική κυβέρνηση κράτησε, κ. Τσίπρα, την Ελλάδα στο Ευρώ, όταν εσείς είχατε τη δραχμή και τον Ούγκο Τσάβες για σημαία σας.
Και ζήτησα στην Πρωτολογία μου να πάψουμε να ανεχόμαστε όλοι μας ό,τι δεν ανέχεται ο πολίτης σε καμία χώρα του κόσμου και αυτό αφορά και τις καταλήψεις των δρόμων και τις καταλήψεις των λιμανιών και τις καταστροφές των επιχειρήσεων και την τρομοκράτηση των επενδυτών. Να πάψουμε να χαϊδεύουμε δηλαδή την ασυδοσία, την ανομία, την τρομοκρατία. Διαφορετικά αυτό δε λέγεται Δημοκρατία. Είναι υπονόμευση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Τυραννία λέγεται αυτό.
Γι’ αυτά, βέβαια, που είπα στην Πρωτολογία κουβέντα δεν είπατε. Είπατε, όμως, ότι θα τα διαπραγματευτείτε τα πάντα εσείς από την αρχή. Θα ξεκινήσετε από την αρχή. Δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω σας. Πώς νομίζετε ότι έγινε ό,τι έγινε το τελευταίο διάστημα; Πώς πετύχαμε μείωση χρέους το Μάρτιο; Και νέα μείωση χρέους με επαναγορά το Δεκέμβριο και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Η Αργεντινή, που εσείς φέρνετε ως πρότυπο, χρεοκόπησε το 2002 και έκοψε συνολικά 65-80 δισεκατομμύρια από το χρέος της το 2005 και ακόμα το υπόλοιπο χρέος την κυνηγάει. Εμείς μέσα σε μερικούς μήνες, ακούστε το νούμερο, κόψαμε 145 δισεκατομμύρια χρέους χωρίς χρεοκοπία. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά μέχρι σήμερα, ως τώρα. Και νομίζετε αυτό το πετύχαμε χωρίς διαπραγμάτευση; Και για το υπόλοιπο χρέος που παραμένει, πήραμε αναστολή πληρωμής τόκων, αναστολή πληρωμής χρεολυσίων, επιστροφή υπερκερδών, που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από παλιά Ελληνικά ομόλογα, επιστροφή από τις τράπεζες που λέγατε ότι “παίρνουν και ρουφούν” το αίμα του κόσμου. Εμείς κερδίσαμε επιστροφή των κερδών.
Νομίζετε τα κάναμε χωρίς διαπραγμάτευση; Εμείς δεσμευτήκαμε με αξιοπιστία να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Και οι δανειστές μας άλλαξαν τους όρους του δανεισμού μας με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά. Επαναλαμβάνω μας κόβουν το χρέος και τα επιτόκια. Και πώς τα πετύχαμε αυτά; Χωρίς διαπραγμάτευση; Γιατί πάσχισα να αποκαταστήσω εξ αρχής, όσο μπορούσα, την αξιοπιστία της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα. Και χωρίς αξιόπιστη Κυβέρνηση. Και χωρίς αυτή τη δύναμη που μου δίνουν οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματά τους. Αυτή η δυνατότητα, να είμαστε ένα πράγμα, όταν διαπραγματευόμαστε. Εσείς πώς ακριβώς καταλαβαίνετε τις διαπραγματεύσεις; Πάτε και τα κάνετε όλα λίμπα και να τους εκβιάσετε, για να σας φοβηθούν. Εσείς δε λέτε ότι θα τα καταργήσετε όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο; Τι θα διαπραγματευτείτε μετά; Εκφράζεστε απαξιωτικά για τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, εξαγγέλλετε ότι θα το σκίσετε ό,τι έχει υπογράψει μέχρι τώρα η χώρα μας, τους όρους με τους οποίους την έχουν δανείσει και περιμένετε ότι θα συνεχίζουν εκείνοι να μας δανείζουν, θα υποχωρήσουν σε σας; Γιατί; Επειδή έχετε συστατική επιστολή από τον κύριο Τσάβες;
Και μερικοί έφθασαν στο σημείο να μιλάνε για δική μας μεταμόρφωση. Εμείς έχουμε ζαλιστεί από τις καθημερινές σας μεταμορφώσεις. Το ευρώ δεν είναι φετίχ τη μία, το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα την άλλη. Θα καταγγείλουν το μνημόνιο τη μία, όχι δε θα το καταγγείλουν την άλλη, απλώς θα καταργήσουν ορισμένους όρους που ψηφίστηκαν. Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι εμείς δεν είμαστε το ίδιο. Εμείς και προσωπικά εγώ είχα διαφωνήσει ναι με τους όρους, με τη συνταγή αν θέλετε, του μνημονίου, πριν βουλιάξει ακόμα η χώρα σε ύφεση, αλλά ποτέ δεν είπα ότι θα καταργήσουμε μονομερώς ούτε ότι θα το σκίσουμε το μνημόνιο. Αντίθετα από την πρώτη στιγμή, με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, τονίζαμε ότι θα σεβαστούμε τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και ότι η Ελλάδα έχει και φιλότιμο ως κράτος και συνέχεια. Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση άλλωστε για τις διαρθρωτικές αλλαγές και όπου μπορέσαμε τις προωθήσαμε. Δεν είχαμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ούτε για τις αποκρατικοποιήσεις και επιμείναμε να γίνουν. Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε υποσχεθεί ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το είπαμε και το κάναμε. Μιλήσαμε και για επιμήκυνση και για αλλαγή όρων της δανειακής σύμβασης. Το είπαμε και το κάναμε. Είπαμε ότι θα δώσουμε ως κυβέρνησης τώρα επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που αυτά τα κρύβεται όλα. Το είπαμε και το κάναμε. Μόλις χθες το προχώρησε ο υπουργός κ. Βρούτσης. Τώρα τι μας λέτε; Ότι δεν διορθώσαμε μέσα σε 8 μήνες κακοδαιμονίες που ταλαιπωρούν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αυτό μας λέτε;
Και πέρα από τα οικονομικά. Η εισροή λαθρομεταναστών ελαχιστοποιήθηκε. Τα κέντρα των πόλεων μας αρχίζουν και αλλάζουν όψη. Τους κουκουλοφόρους τους πιάνουμε. Η αστυνομία συλλαμβάνει πια επί τόπου τρομοκράτες. Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι συλλαμβάνονται και λογοδοτούν. Πλήθος περιπτώσεων διαφθοράς έρχονται στη φόρα, ελέγχονται. Έχουμε πολλά ακόμα, ναι, θα τα κάνουμε όμως. Τις δεσμεύσεις μας έχουμε αρχίσει και τηρούμε. Αλλά ως τώρα κρατήσαμε το πιο δύσκολο, να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό. Είναι το εθνικό μας νόμισμα που εκτός Ελλάδας το επικαλείστε και εντός Ελλάδας το υπονομεύετε, όποτε μπορείτε. Εσείς μπορείτε να μας πείτε αν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας, κ. Τσίπρα; Και ποιες δεσμεύσεις σας θα τηρήσετε; Τις δεσμεύσεις που δίνετε εντός Ελλάδας ή εκτός Ελλάδας; Αυτά που λέτε τώρα; Αυτά που λέγατε προχθές, αυτά που λέγατε πριν ένα μήνα: Πριν τρεις μήνες; Πριν έξι; Ποια; Αυτά που λέει η πρώτη, η έκτη ή η δωδέκατη συνιστώσα σας; Ε, όχι λοιπόν να μας μιλάτε κι εσείς για συνέπεια, κ. Τσίπρα.
Είπατε για σκάνδαλα και για διαπλοκή. Καταγγέλλετε εδώ μέσα ξεπουλήματα, διαπλοκή, πειρατές επιχειρηματίες, προφανώς για να “μαζευτούν” εδώ πέρα όλες οι επενδύσεις. Μας απειλείτε κι έξω από τη Βουλή, κι απ’ τις στήλες του Τύπου κι όπου βρείτε την ευκαιρία. Λοιπόν, μη χάνετε τον καιρό σας, δε μασάμε από απειλές, κ. Τσίπρα. Κανένας από εδώ.
Το δημόσιο έχει αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Τα μετατρέπουμε σε εθνικό κεφάλαιο, που δίνουν αξίες, υπεραξίες, εισόδημα αλλά και ανάπτυξη. Να δώσουμε θέσεις εργασίας στον κόσμο προσπαθούμε. Να βρούμε χρήματα για τον προϋπολογισμό, να ανακουφίσουμε τον φορολογούμενο. Να ξεπληρώσουμε χρέος για να πάψουμε να είμαστε σε διαρκή επιτήρηση. Σε ποια άλλη χώρα το κράτος διαθέτει τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία και απαξιώνεται; Σε ποια άλλη χώρα το κράτος διαθέτει ακίνητα που κάθονται άδεια, ενώ οι υπηρεσίες του πάνε και νοικιάζουνε άλλα ακίνητα; Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα εντάξουμε στο δημόσιο συμφέρον, εσείς πείστε μας ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε όταν θέλετε όλα αυτά να παραμένουν αδρανή και να απαξιώνονται; Και πως είναι δυνατόν να μας καταγγέλλετε ότι θέλουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα ό,τι έχει γίνει παντού αλλού στην Ευρώπη και απέδωσε; Γιατί απέδωσε! Δημόσιες επενδύσεις, θέσεις απασχόλησης.
Εύχομαι οι επενδυτές να μη σας παίρνουν στα σοβαρά. Αλλά προσέξτε όταν τους λέτε “πειρατές” νομιμοποιείτε έτσι τη δράση κάποιων να πάνε να βάζουν φωτιές κι από πάνω.
Ως προς εμένα, δουλεύω 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, κ. Τσίπρα. Και βρίσκομαι εκεί που πρέπει μέχρι να περάσουν οριστικά τα δύσκολα. Η Βουλή λειτουργεί κι όποτε χρειάζεται παίρνετε τις απαντήσεις που πρέπει είτε από εμένα είτε από τους υπουργούς. Πιστέψτε με, κι εγώ προτιμώ και πολύ περισσότερο θα το ευχαριστιόμουν, να ερχόμουν εδώ και να απολαμβάνω τις “διαμάχες” μαζί σας, από το να εξαντλούμαι ή να εξαντλώ τους υπουργούς κάθε μέρα σε αυτό το δύσκολο έργο που έχει η κυβέρνηση. Αγωνίζομαι για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις.
Μια και μου κάνετε εμένα κριτική γιατί δεν έρχομαι τακτικά στη Βουλή, να κάνω κι εγώ την αντίστροφη ακριβώς κριτική. Εσείς που έρχεστε, νομίζετε ότι εδώ με την παρουσία του κόμματος σας αναβαθμίζετε τη Βουλή; Γιατί πολλοί λένε ότι μάλλον την υποβαθμίζετε. Διαδικασίες, ενστάσεις, καταγγελίες, καμιά σύγκλιση, καμιά προσπάθεια σύγκλισης. Όταν εμείς ήμασταν αντιπολίτευση και δεν είχαμε τότε τις καλύτερες σχέσεις- να το παραδεχτούμε- με την τότε κυβέρνηση, ωστόσο πολλά πράγματα που τα βρίσκαμε θετικά, τα ψηφίζαμε. Και συγκλίσεις αναζητούσαμε. Και κάποιες φορές κιόλας πετύχαμε. Δεν σας ενδιαφέρουν όμως ούτε οι συγκλίσεις ούτε η συζήτηση ουσίας. Μόνο ο κοινοβουλευτικός κλεφτοπόλεμος καταγγελιών. Ε, δεν είναι, λοιπόν, φοιτητικό αμφιθέατρο εδώ μέσα κ. Τσίπρα, Βουλή είναι. Ξεπεράστε τις παιδικές σας ασθένειες.
Είπατε μέσα σε όλα αυτά ότι θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό. Του κ. Δρασγασάκη τη συνέντευξη στη ΝΕΤ την είδατε; Σε άλλο κόμμα ανήκει από εσάς ο κ. Δραγασάκης; Είπε ότι δεν θα μπορέσετε κι εσείς (αν αναλαμβάνατε την κυβέρνηση) να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό αμέσως και τις συντάξεις κλπ. Ομολογεί. Ούτε θα φέρει τους μισθούς στην προ κρίσεως εποχή. Ούτε και θα κόψει το χαράτσι. Κι ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του κόμματος σας, έσπευσε χθες μαζί του να συμφωνήσει. Εσείς δεν μας λέγατε ότι όλα αυτά θα τα ανατρέψετε με ένα άρθρο; Τώρα τι έγινε; Είδατε ξαφνικά το φως; Και γιατί ακριβώς εμάς μας κατηγορείτε ότι δεν κάνουμε εμείς εκείνο που εσείς λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε;
Εμείς παλεύουμε για να μπει η χώρα στην Ανάπτυξη και θα το πετύχουμε.
Δεν καταλαβαίνω, επίσης, τι ακριβώς ρωτάτε. Μας ρωτάτε για την Αγροτική. Πολύ πριν ακόμα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, στον έλεγχο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε τραπεζικά ιδρύματα όλης της Ευρώπης, τα λεγόμενα stress tests, η Αγροτική είχε έρθει τελευταία, 91η. Πολύ πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση είχε τεθεί το ζήτημα της εκκαθάρισης της Αγροτικής σε καλή και σε κακή τράπεζα. Και πολύ πριν αναλάβουμε η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει προσφορές για την εξαγορά της καλής Αγροτικής. Τις πρώτες μέρες μόλις είχαμε αναλάβει, η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή η εποπτεύουσα αρχή, προχώρησε στη μεταβίβαση του “καλού κομματιού” στην Τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι καμιά άλλη τράπεζα; Δεν είχε κάνει τότε προσφορά. Από τη στιγμή που μια τράπεζα κρίνεται μη βιώσιμη, η εποπτεύουσα αρχή αυτό έπρεπε να κάνει. Τι ακριβώς ρωτάτε;
Αλλά έχετε και μια άλλη κακή συνήθεια. Κινδυνολογείτε συνεχώς για διάφορα πράγματα. Τώρα μας είπατε ότι και οι αγρότες θα χάσουν την περιουσία τους. Μην ανησυχείτε, δε θα συμβεί αυτό. Παλιότερα, όμως, να θυμίσω, και τότε κινδυνολογούσατε ότι τάχα μπαίνει νέος φόρος 45% σε μισθούς και συντάξεις από 25.000 ευρώ ετησίως, όμως ψηφίσαμε φόρο σε μισθούς και συντάξεις που είναι συνολικά μικρότερος από ότι. Τώρα και το 70% των φορολογουμένων θα πληρώνουν προσωπικά μικρότερο φόρο εισοδήματος. Τώρα, βέβαια, κανείς δε μιλάει γι’ αυτό. Πυροτέχνημα ήταν και πέρασε. Ύστερα, είπατε ότι θα φορολογηθούν τα παιδιά ως τεκμήριο. Δώσαμε, όμως, επίδομα για κάθε παιδί από το πρώτο και μάλιστα με κριτήρια εισοδηματικά. Ενώ για τους πολύτεκνους θα δίνετε και πρόσθετο επίδομα για κάθε παιδί. Εξορθολογίζουμε, έτσι, τη στήριξη της οικογένειας, την κάνουμε πιο δίκαιη. Και στο μέλλον, πρόθεση μας είναι μόλις μπορέσουμε να δώσουμε κι άλλα, ιδιαίτερα για τον πολύτεκνο. Αλλά τώρα κανείς δε μιλάει γι’ αυτό. Πυροτέχνημα. Ύστερα κινδυνολογήσατε ότι θα βάλλουμε, δήθεν, νέους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Εξηγήσαμε ότι καταργούνται οι πολλαπλοί φόροι που επιβλήθηκαν έως τώρα και στη θέση τους θα υπάρχει ένας λογικός, υποφερτός και πάντως από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη φόρους. Ενώ μειώνεται πολύ και η φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, τουλάχιστον μέχρι ενός ορίου. Η επιβάρυνση του καθενός θα μειωθεί, γιατί διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Κι αυτή, άλλωστε, είναι και η φιλοσοφία μας, να παίρνουμε λίγα από πολλούς κι από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του. Αυτό είναι και δίκαιο και ταυτόχρονα αναπτυξιακό. Γιατί ως σήμερα ποια φορολογούνται; Οι συνήθως ύποπτοι, αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Πάψτε, λοιπόν, να πολιτεύεστε με πυροτεχνήματα και με κραυγές. Μην ποντάρετε στο φόβο του κόσμου. Δεν είναι καλό για την Πατρίδα. Αλλά επιχειρήματα δεν έχετε, εναλλακτική λύση δεν προσφέρετε, διαβάλλετε τους πάντες, σκιαμαχείτε συστηματικά καθ’ έξιν. Αλλά δεν είναι θέατρο σκιών η πολιτική ούτε σηκώνει τέτοια ώρα να παίζετε με τον πόνο του κόσμου και να δημιουργείτε και πανικό.
Αναρωτιέστε γιατί δεν είδα τους αγρότες. Σας πιάνω αδιάβαστο. Τους είδα τους αγρότες, κ. Τσίπρα. Συναντήθηκα με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που είχαν 22 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Τους μίλησα με ειλικρίνεια, δε χάιδεψα αυτιά, κατάλαβαν. Δέστε την ανακοίνωση που έβγαλαν. Εκτίμησαν αυτά που είπα. Η Λάρισα και οι Σέρρες σήμερα απεχώρησαν. Αλλά όλα αυτά εσείς προφανώς δεν τα καταλαβαίνετε.
Είπατε για ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα περνώντας την εντύπωση ότι εγκατέλειψαν τη χώρα. Coca Cola, ΦΑΓΕ, ότι μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό δεν είπατε, όχι την παραγωγική τους αλυσίδα, που έχουν στην Ελλάδα. Όχι τη βάση τους την παραγωγική στην Ελλάδα. Δεν εγκατέλειψαν τους εργαζόμενους. Πήγαν να εξασφαλίσουν, πράγματι καλύτερους όρους ρευστότητας στη διεθνή αγορά. Αν δεν έβρισκαν εδώ πέρα δάνεια έπρεπε να μείνουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι; Ή αν βρουν φτηνότερα έξω και τα ρίξουν μέσα στην Ελλάδα είναι κακό;
Είπατε για επενδύσεις. Πρώτα από όλα να σας πω από την ώρα που πήραμε το δάνειο τελείωσε η “δραχμοφοβία”, το “Grexit”. Κι αν θέλετε να πάρετε τη χθεσινή Wall Street Journal, θα βλέπατε ότι αντιλαμβάνεται ότι χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες των τριών κομμάτων τα ξένα κεφάλαια- είναι ο τίτλος- επιστρέφουν στην Ελλάδα. Με αυξανόμενο ρυθμό, θα έλεγα. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ξένες εταιρίες που έχω υπόψιν μου. Δεν θέλω να πω για εταιρίες ξένες οι οποίες εδώ πέρα έχουνε αποφασίσει να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους. Να πω μόνο για την Procter & Gamble ότι έφτιαξε νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας και μόλις το τρίτο στην Ευρώπη μετά την Αγγλία και τη Γερμανία. Είχαμε τη συμφωνία της Cosco με την Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα κάνουν τον Πειραιά διεθνώς διαμετακομιστικό κόμβο. Είδατε τη συμφωνία που κάναμε και ευχόμαστε τελικά αυτή να κριθεί η πιο συμφέρουσα για τους Αζέρους, τη συμφωνία του TAP, που θα δώσει και ρόλο γεωστρατηγικό στην Ελλάδα και καινούργιες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά. Η επιστροφή του Κατάρ στο διαγωνισμό για το Ελληνικό και η δημόσια δήλωση τους ότι θα κάνουν και 1 δις επένδυση στην Ελλάδα, εσείς τη βρήκατε κατάρα. Αυτά είναι μοναδικά πράγματα. Και χαίρομαι που υπάρχει κόσμος που σας ακούει. Επιχειρήσεις της χώρας μας επέστρεψαν με επιτυχία στις αγορές και εξέδωσαν εταιρικά ομόλογα, όπως είναι η περίπτωση του ΟΤΕ. Χαρακτηριστικά, να σας πω το παράδειγμα για ένα νέο λιμάνι της κρουαζιέρας που θέλουμε να έρθει στην Ελλάδα και η κατασκευή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες εταιρίες που θα το χρησιμοποιούν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τουρισμό και για την πρωτεύουσα. Δεν πρόκειται να σας πω ονόματα επιχειρήσεων, γιατί είστε και λίγο μαρτυριάρης και ίσως θελήστε να τις διώξτε κι αυτές, κ. Τσίπρα.
Να σας πω ότι η εκτέλεση από πλευράς μακροοικονομικών του προϋπολογισμού το Γενάρη του 2013 είναι ενδεικτική μιας επιτυχούς προσπάθειας στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περασμένο Γενάρη, όταν ο προϋπολογισθείς στόχος, μάλιστα, ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. Το κόστος εξυπηρέτησης, το είπαμε, του δημοσίου χρέους μειώθηκε ουσιαστικά. Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, το ανταγωνιστικό- το επιχειρηματικό που λέμε- περιβάλλον ενδυναμώθηκε και μάλιστα η σχετική κατάταξη της χώρας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, ο σχετικός δείκτης βρέθηκε το Γενάρη του 2013 σ’ ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 μηνών και η διαφορά σε σχέση με την Ευρωζώνη από τον Οκτώβρη του 2009 έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Ένα τελευταίο σημείο, φθάσατε και μιλήσατε προηγουμένως για καταστολή, ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνει μέτρα καταστολής, το συνδέω, το συνδυάζω με αυτό που είπε ένας από τους δικούς σας βουλευτές ότι θα έπρεπε να μην είναι τέτοια η αντίδραση των φυλάκων που πυροβολούν. Επικίνδυνα πράγματα. Εγώ προσωπικά δίνω συγχαρητήρια στους φύλακες. Και πείτε μου αν υπήρχε άλλος τρόπος από τους πυροβολισμούς. Η πολιτεία τους βαρυποινίτες έβαλε φυλακή, η κοινωνία τους θέλει μέσα, ασφάλεια του πολίτη σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το έγκλημα δεν κάνει ό,τι θέλει. Μέχρι τώρα χαϊδεύατε τους κουκουλοφόρους, τώρα χαϊδεύετε και τους βαρυποινίτες. Σε ποια χώρα οι βαρυποινίτες προσπαθούν να αποδράσουν; Οι φύλακές τους τους κουνάνε το μαντίλι; Και τι θα λέγατε αν πετύχαινε η απόδραση; Ότι είναι μια ανίκανη κυβέρνηση. Άμα είναι να μην τους εμποδίζουν οι φύλακες, μήπως να ανοίξουμε τις φυλακές να φύγουν όλοι να τελειώνουμε. Θέλετε ανοιχτές τις φυλακές, αλλά εσείς στο πρόγραμμά σας μιλάτε για άοπλη αστυνομία, σας καταλαβαίνω. Δε θέλετε απλώς να αφοπλίσετε το φύλακα, τον αστυνόμο, το νόμο συνολικά. Την κοινωνία, όμως, δεν την έχετε ρωτήσει. Και είπατε και για καταστολή, αλλά είπατε ότι δεν διώχνουμε τις επενδύσεις. Εγώ δεν πρόκειται να πω για δικούς σας βουλευτές, θαυμαστές από τον αναρχισμό, ξέρω εγώ, μέχρι τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ή για δικούς σας βουλευτές που καθύβρισαν τον υπουργό τον κύριο Δένδια ως “νεοναζί” , γιατί η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει, μετά από συμπλοκή, τους ληστές τράπεζας στο Βελβεντό που ήταν πάνοπλοι και κρατούσαν όμηρο. Φοβάμαι ότι το χειρότερο είναι, κύριε Τσίπρα, προσπαθείτε με αυτές τις απειλές να διώξετε τις επενδύσεις.
Πρόσφατα δικό σας στέλεχος αποκάλεσε όσους ξένους έρχονται να επενδύσουν. Ξέρετε τι τους είπε; “Κατσαπλιάδες και διεθνή λαμόγια”. Την επιλογή των λέξεων την αφήνω. Δικό σας αυτό το επίπεδο. Ρωτάω, όμως, χωρίς επενδύσεις πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν είναι ότι δε σας αρέσουν κάποιες επενδύσεις, δε θέλετε καθόλου επενδύσεις. Εμείς προσπαθούμε να ανακόψουμε την ανεργία και εσείς προσπαθείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε, για να την επιδεινώσετε. Επομένως, ύστερα σας φταίμε εμείς, ότι ο Σαμαράς είναι εναντίον της ανάπτυξης, εναντίον των επενδύσεων. Μόνοι σας εκτίθεστε στα μάτια του Ελληνικού λαού. Αυτά που λέτε προκαλούν οργή. Και εγώ ένα μόνο έχω να πω. Φτάνει πια, κ. Τσίπρα.
Τριτολογία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,
στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή για τα προβλήματα του Αγροτικού τομέα
Είναι περασμένη η ώρα. Θα είμαι σύντομος. Πάντως, εγώ, κ. Τσίπρα, εξήντλησα στην πρωτολογία μου τα θέματα τα αγροτικά. Μου είπατε “γιατί δε μίλησες στη δευτερολογία”; Εσείς δε μιλήσατε, όμως, ούτε στη δευτερολογία ούτε στην πρωτολογία για τα αγροτικά. Και εν πάση περιπτώσει υποθέτω ότι θα περιμένουμε κάποια νέα ερώτηση για να έχουμε μια πλήρη απεικόνιση των θέσεων του κάθε κόμματος και μετά, βέβαια, θα κάτσω κι εγώ να μάθω ό,τι θέλετε για τα αγροτικά. Μου είπατε ακόμα και για τους αγρότες της Μεσσηνίας, αν είναι δυνατόν... Εγώ μόνο αν πω ότι αν αφήναμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, δεν θα υπήρχαν συντάξεις ούτε για τους αγρότες της Μεσσηνίας ούτε για κανέναν. Αλλά επειδή κάνατε μαθήματα πολιτικού ύφους κι είπατε διάφορα πράγματα τα οποία χρήζουν απαντήσεως:
“Έχουμε χαλκεία που σας συκοφαντούν“. Δεν ξέρω αν μιλάτε για τον εαυτό σας, κ. Τσίπρα, γιατί έφτασε η Αυγή η δικιά σας να με καταγγείλει προσωπικά ότι φροντίζω να καλύπτω κρίσιμες εξοπλιστικές ανάγκες της χώρα με φθηνό τρόπο. Υπονοώντας, μάλιστα, ότι για αυτό το λόγο θα με βάλουν και φυλακή. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέτε εδώ πέρα, εκτός αν η Αυγή δεν είναι το όργανο του κόμματος. Το ΚΥΣΕΑ όπως ξέρετε έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια πολλά να αγοράσει η Ελλάδα έξι υπερσύγχρονες φρεγάτες από τη Γαλλία. Σήμερα προφανέστατα, λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει ευρώ για να αγοράσουμε τίποτα. Όποτε μπορέσουμε, λέμε, θα θελήσουμε προφανέστατα μια φρεγάτα να την αγοράσουμε. Όποτε μπορέσουμε! Ως τότε όμως εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να αφήσουμε το Αιγαίο ανυπεράσπιστο; Και ποιους απειλείτε; Εμένα απειλείτε με αυτό; Κανονικά, αυτό το αισχρό δημοσίευμα, κ. Τσίπρα, θα έπρεπε να το είχατε καταγγείλει. Θα μου πείτε, είναι δύσκολο για εσάς να καταγγείλετε το όργανο σας.
Για την κ. Παπαρήγα να πω μόνον ότι θα είναι απόλυταδιαφανής η διαδικασία για το διαγωνισμό ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κι αυτό θα το δούμε στη διαδικασία, εδώ είμαστε.
Τώρα για τις ιταλικές εκλογές, μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν έστω και ψήγματα ικανοποίησης στον κ. Τσίπρα για το αποτέλεσμα, για τον Μπερλουσκόνι. Αυτό θα ήθελα πολύ να το ακούσω, πραγματικά είναι μοναδικό. Ξέρετε, βέβαια, ότι ο Μπερλουσκόνι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον αντιπαθεί σφόδρα η Αριστερά. Μη μου πείτε ότι ξαφνικά τον αγαπήσατε και φιλικά σας λέω, προσέξτε τι λέτε, γιατί έτσι και το πάρουν χαμπάρι οι φεμινίστριες από τις συνιστώσες σας, καήκατε!
Για τον Grillo να πανηγυρίζετε, αυτό θα ήταν πιο φυσιολογικό. Μέγας λαϊκιστής. Την έξοδο από το Ευρώ έχει κάνει κι αυτός σημαία του, όπως κι εσείς. Μόνο που αυτός, αυτό που λέει δεν το αλλάζει. Κάθε μέρα λέει το ίδιο. Τώρα πόσο Αριστερός ή προοδευτικός είναι ο Grillo, δεν είναι δικό μου θέμα να το ξέρω.
Εγώ θέλω να πω κάτι σοβαρό, όμως γι’ αυτό, για την Ιταλία. Σκεφτείτε τώρα που λόγω των αποτελεσμάτων στην Ιταλία υπάρχει μια αίσθηση γενίκευσης μιας ανασφάλειας που προϋπήρχε, σκεφτείτε μόνο αν μην είχαμε εξασφαλίσει νωρίτερα την αλλαγή των όρων δανεισμού και τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης για τον τόπο μας. Σκεφτείτε να ήμαστε κι εμείς στον αέρα τώρα που πολλοί λένε ότι ίσως χρειαστούν πολύ περισσότερα, πολλαπλάσια χρήματα για άλλες χώρες. Εμείς έχουμε εξασφαλιστεί για την ώρα κι ό,τι καλύτερο προκύψει στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε, γιατί είμαστε μέσα. Φανταστείτε να είχαμε βρεθεί έξω και να μπαίναμε στη διαδικασία καταστροφής πολύ πριν η Ευρώπη βρει το δρόμο της κι ανεξάρτητα από τι θα συνέβαινε σε αυτήν.
Αυτή είναι, λοιπόν, η διαδικασία πώς κανείς κατοχυρώνει τη θέση της χώρας του. Νομίζω, ήταν χρήσιμη πράγματι η συζήτηση, ήταν και άχαρη. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να γίνεται ο οποιοσδήποτε αρχιπροφήτης της καταστροφής ή οι άλλοι, οι οποίοι παντού το μόνο που βλέπουν είναι συνομωσίες στη χώρα, χωρίς στοιχεία, χωρίς ειρμό, χωρίς κάποια εναλλακτική πρόταση. Να σπάνε ρεκόρ λαϊκισμού αλλά στην κλίμακα της υπευθυνότητας να πιάνουν πάτο. Είναι, όμως, πολύ άχαρο ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι ορισμένοι θέλουν να επωφεληθούν πολιτικά από την κατάρρευση της χώρας. Και γι’ αυτό θα ήθελα να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη εκείνων που μας έλεγαν ότι αυτά τα τόσο αναγκαία για την αγροτιά κονδύλια, τα οποία πήραμε από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020 ότι δε θα πάρετε ούτε 14 δις, είναι γραμμένα στα πρακτικά. Κι αν θέλετε, είναι και γραμμένο στα πρακτικά άποψη βουλευτή σας που λέει, κ. Τσίπρα, ότι αν παίρνατε 16 δις θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Κι όμως πριν ξεκινήσει η διαδικασία, την ώρα που βρίσκομαι με τους άλλους ηγέτες των άλλων χωρών στις Βρυξέλλες και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, υπάρχει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Σαμαράς χωρίς φωνή, άλαλος, απλώς παρακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής. Τελικά πήραμε τα 18,5, κρατήσαμε ανέπαφα τα κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις, άλλα 15 δις, όλα μαζί συν κάτι πρόσθετα, τα κοινοτικά χρήματα που θα πάρουμε ως το 2020, ξεπερνούν τα 35 δις. Και μαζί με εκείνα τα οποία ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί από τα ΕΣΠΑ, θα έχουμε για την επόμενη οκταετία τα 44 δις με τα οποία προικοδοτείται κατά την άποψή μου και η ανάπτυξη. Αυτά υπάρχουν μαζί με τις όποιες άλλες κινήσεις γίνονται ταυτόχρονα.
Μας είπατε απόψε ότι έχει ανατραπεί το δημοσιονομικό μας πρόγραμμα λόγω υστέρησης εσόδων. Πράγματι υπήρξε υστέρηση εσόδων τον πρώτο μήνα. Βέβαια μικρότερη από εκείνη που είχε πανηγυρίσει όπως πάντα η αντιπολίτευση. Πράγματι διατηρήθηκε η υστέρηση το δεύτερο μήνα, αλλά με φθίνοντα ρυθμό. Δεν προσέξατε, όμως, ότι πήγαμε πολύ καλύτερα από την πλευρά των δαπανών και έτσι ο ισολογισμός του πρώτου, δύσκολου μήνα, του Ιανουαρίου έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα. Και το πρόσφατο Eurogroup αποδέχτηκε επίσημα ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος και έτσι εκταμιεύτηκε και η δεύτερη δόση του δανείου. Και έτσι για άλλη μια φορά πέσατε έξω.
Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ασφαλώς προσπαθούμε να τα λύσουμε. Φοβάμαι, όμως, ότι ορισμένοι σαν και εσάς ποντάρουν στο να βουλιάξει η χώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, εντάξει, μπορεί να το προκαλεί η όποια πολιτική σας άποψη, αλλά δε θα το αφήσουμε να γίνει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι σ’ αυτό. Το έχετε αναγάγει σε ιδεολογία. Ας προσέχατε, γιατί δε θα γίνει. Φυσικά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Είμαστε ακόμα σε κόκκινο συναγερμό, αλλά τώρα πια δεν πάμε προς τα κάτω, πάμε προς τα πάνω. Τώρα πια κανένας δεν προεξοφλεί την καταστροφή μας. Πιστεύω ότι ποντάρουν πολλοί στη δικιά μας σωτηρία. Τώρα, για όποιον δε θέλει να το καταλάβει κρίμα, αλλά είναι άχαρο να συζητάμε, όταν ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα ήταν πολύ καλύτερα, αν σας είχαμε συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Τώρα το αντίθετο συμβαίνει, για μένα είναι στενάχωρο. Είναι, όμως, και χρήσιμη η συζήτηση στο μέτρο που αποκαλύπτεται κάποιος αμοραλισμός, πολιτικός τυχοδιωκτισμός, πείτε τον, όπως θέλετε. Ποντάρει κανείς στην καταστροφή και θλίβεται, όταν απομακρυνόμαστε από αυτή.
Και να συνεχίσω το ταξίδι που σας πήγε ο κύριος Βενιζέλος στη Βραζιλία και στην Αργεντινή. Είδατε, όταν πήγατε στην Αργεντινή, ξέσπασαν εκεί πέρα ταραχές, όχι επειδή πήγατε εσείς, αλλά γιατί ακόμα τους κυνηγάει το χρέος που έχει απομείνει. Εμείς κουρέψαμε, σας θυμίζω και πάλι, διπλάσιο χρέος χωρίς χρεοκοπία. Και ύστερα, βέβαια, πήγατε στη Βραζιλία η οποία λίγες μέρες μετά καταψήφισε τη χρηματοδότηση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μειοψηφία. Και όταν σας το επισημάναμε αυτό, ξέρετε τι απήντησε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι και εσείς στη θέση της Βραζιλίας θα το καταψηφίζατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν είναι δυνατόν. Και δεν αντιλαμβάνεστε καν ότι αν σας έπαιρναν οι ξένοι στα σοβαρά, θα μπορούσατε πραγματικά να είχατε κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα. Εγώ πάντως είμαι επιεικής. Δεν πιστεύω ότι ποντάρετε πια στην καταστροφή της χώρας, απλά βλέπω ότι πολιτικά τα έχετε χαμένα. Τελείτε σε σύγχυση. Σας ταλαιπωρούν και οι συνιστώσες σας. Τι να πω. Κατά βάθος σας καταλαβαίνω. Πάντως «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Να είστε καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.