Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων, για το πλαίσιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δηλώσεις του Τομεάρχη της Ν.Δ. κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου
Στη συνάντηση, παρευρέθησαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Παιδείας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, οαναπληρωτής υπεύθυνος, βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ν. Δ. κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.
Μετά τη συνάντηση, ο Τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο Τομέας Παιδείας είχαμε, σήμερα, μία εξαιρετικά γόνιμη και χρήσιμη συζήτηση, με τους Πρυτάνεις. Θα έλεγα ότι το κλίμα ήταν κλίμα συμφωνίας στο ότι χρειάζονται ριζικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Γι’ αυτό, ακριβώς, το λόγο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αλλά και εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
Τόσο οι Πρυτάνεις, όσο και εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζητούμε από την Υπουργό να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο αυτών των εβδομάδων, προκειμένου και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Σχέδιο Νόμου, αλλά και να μπορέσει η Υπουργός να συνυπολογίσει τις απόψεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Κωδικοποιώντας, θα έλεγα, για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να παγώσει τη συζήτηση τώρα και να φέρει το Σχέδιο Νόμου την 1η Σεπτέμβρη. Να μην επιμείνει στην πρότασή της για την εκλογή Πρυτάνεων παρά μόνο από τον φυσικό τους χώρο. Είναι πάγια η άποψή μας ότι, βεβαίως, χρειάζεται έλεγχος και διαφάνεια στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βεβαίως χρειάζονται εποπτικά όργανα, αλλά δεν μπορεί η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να εκπροσωπείται από κανένα άλλο παρά μόνο από πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το φυσικό της χώρο.
Και, ασφαλώς, πρέπει να δει ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει μία στροφή στις τετραετείς σπουδές. Αυτό κάλλιστα, μπορεί να ισχύει και σε εμάς. Δεν χρειάζεται να συρρικνώσουμε τον χρόνο σπουδών, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία χρειάζεται να παράξει εξειδικευμένα στελέχη, καλούς επιστήμονες, για να μπορεί η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανταγωνιστικές συνθήκες του αύριο».
Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Πρύτανης τουΠανεπιστημίου Πελοποννήσου):
«Τα Πανεπιστήμια καταθέτουν θετικές προτάσεις για την αλλαγή που χρειάζονται σήμερα στο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας τους. Τα Πανεπιστήμια, επίσης, θεωρούν, ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι επωφελεία των σπουδών που κάνουν τα παιδιά των Ελλήνων στα Πανεπιστήμια.
Αυτό το οποίο συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι ότι σήμερα χρειάζεται η Πολιτεία να ακούσει τη φωνή των Πανεπιστημίων, να ακούσει τις προτάσεις τους. Και, βεβαίως, εκεί που υπάρχουν αντιδράσεις είναι όταν προτείνονται, είτε από τη μία πλευρά οργάνωση σπουδών που δεν αντιστοιχεί σε ισχυρά πτυχία, είτε από την άλλη πλευρά, ένα σύστημα διοίκησης, το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλη εξάρτηση και διαφθορά στα Πανεπιστήμια.
Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να ακουστούν οι προτάσεις των Πανεπιστημίων και βεβαίως να ενσωματωθούν σε ένα Σχέδιο Νόμου που θα φέρει τη μεταρρύθμιση, θα φέρει την αλλαγή, με αυτοδιοίκηση και άνοδο της ποιότητας των σπουδών.
Ο κ. Α. Σαμαράς συμφώνησε με τις προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ξεκινήσαμε από ένα πάρα πολύ απλό δεδομένο: Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά η καλυτέρευση του επιπέδου σπουδών και έρευνας στα Πανεπιστήμια. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο από την κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει από τη διάλυση των Πανεπιστημίων. Η διάλυση των Πανεπιστημίων είναι επιζήμια, πρώτα απ’ όλα, για την ελληνική κοινωνία». Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε, σήμερα, στα γραφεία του κόμματος, τους εκπροσώπους των πρυτάνεων με τους οποίους συζήτησε το προτεινόμενο από την κυβέρνηση πλαίσιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.