TO ΒLOG ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΦΟΒΑ, ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.... ΕΜΑΙL:blokaki1@gmail.com
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: H EΛΛΑΔΑ EXEI 1,2 ΔΙΣ.ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Πως αλλάζουνε οι καιροί… πριν 6 μήνες το Υπ. Περιβάλλοντος “δεν ήξερε” ότι υπάρχει πετρέλαιο… και τώρα ισχυρίζεται ότι είμαστε το Τέξας της Ευρώπης, φυσικά εγώ και εσύ θα εξακολουθούμε να πέρνουμε 3 και 60, έχουμε δεν έχουμε πετρέλαιο!
Έχουμε τόσο πολύ πετρέλαιο … που δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε! Μάλλον όπως μας πληροφορούν οι Τούρκοι θα το μοιράστουμε μαζί τους!
Το αστείο είναι ότι το Υπ Περ. ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου. Τάκα – τάκα οι δουλειές.
Τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες για την παραχώρηση σε εξειδικευμένες εταιρείες των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα -καθώς εκτιμάται ότι η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια- προβλέπει το νομοσχέδιο για τη σύσταση του δημόσιου φορέα Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, που από χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, δηλαδή 1,2 δισ. βαρέλια περίπου.
Νομοσχέδιο
Η εκτίμηση για το ύψος του εκμεταλλεύσιμου πετρελαίου περιέχεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και επικαλείται τις ερευνητικές εργασίες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. «Παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες οι έρευνες αυτές επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό.
Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών, ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν περίπου το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Σήμερα οι ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί στο 50%-55% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. Το 56% απορροφάται από τις μεταφορές, το 18,5% από τη βιομηχανία και το υπόλοιπο 25% από όλους τους υπόλοιπους κλάδους και τον οικιακό τομέα.
Το θέμα των ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένου των φημών και του πλήθους των δημοσιευμάτων για κοιτάσματα αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του Αιγαίου κ.λπ.
Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα κενό 12 χρόνων στην έρευνα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, το οποίο ανέκυψε μετά την απορρόφηση από τα ΕΛΠΕ της ΔΕΠ-ΕΚΥ, της εταιρείας του Δημοσίου, θυγατρικής της τότε ΔΕΠ, πού διενεργούσε τους διαγωνισμούς αυτούς.
Αλλωστε αποτέλεσμα των ερευνών που είχαν γίνει στο παρελθόν ήταν η ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο και ο εντοπισμός των δύο μικρών κοιτασμάτων στο Κατάκολο (πετρέλαιο) και την Επανωμή (φυσικό αέριο).
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία στις «πετρελαιοπιθανές» περιοχές, οι τεχνικές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος πετρελαίου είναι της τάξεως του 20%.
Ανώνυμη εταιρεία
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με προεδρικό διάταγμα θα συσταθεί ΑΕ , με μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο και κεφάλαιο 200.000 ευρώ με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων». Θα έχει διάρκεια 50 χρόνια και θα είναι αρμόδια για τη συλλογή στοιχείων και την αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας όσο και για τη διενέργεια των διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, καθώς και των περιοχών για αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.