Θα σας μιλήσω, φίλες και φίλοι,
κατευθείαν στο θέμα, όπως είπατε, με καθαρές κουβέντες, με αλήθειες και με ευθύνη ... Δυο λόγια πρώτα για το πού βρισκόμαστε: Μέχρι πριν λίγους μήνες, η Ελλάδα ετοιμαζόταν να μπει στο 2015 με αισιοδοξία:
Με επιστροφή στην ανάπτυξη - το τρίτο τρίμηνο, όπως ξέρετε, του 2014 είχαμε την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα, η κατηγορούμενη επί έξι χρόνια, είχε το τρίτο τρίμηνο, πέρυσι, την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Είχαμε πλεονάσματα δημοσιονομικά ανώτερα των προσδοκιών.
Είχαμε τις τράπεζες μας ισχυρά κεφαλαιοποιημένες, με τη συμμετοχή, μάλιστα, ενός ιδιαίτερα μεγάλου και σημαντικού αριθμού ξένων επενδυτών. Είχαμε ένα διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, όπως, άλλωστε, έδειξε και η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση των τελευταίων ετών. Μιλάω για εκείνη των περιφερειακών αεροδρομίων. Με έσοδα τριπλάσια από εκείνα τα οποία ανέμενε η τρόικα. Συν τις επενδύσεις που θα ωφελήσουν ολόκληρη την Περιφέρεια.
Με την κυβέρνηση, τις τράπεζες αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές, και να δανείζονται με επιτόκια που είχαν να δουν από την εποχή πριν την κρίση.
Με τις τράπεζές μας να δεσμεύονται για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας με παροχή ρευστότητας άνω των 10 δισ. για το 2015.
Με τα πρώτα στοιχεία, πραγματικά αισιόδοξα στοιχεία, μιας συνεχιζόμενης σταθερής κάμψης της ανεργίας. Η οποία ως το Δεκέμβριο υποχωρούσε σταθερά, κάθε μήνα, επί δέκα μήνες.
Με το δημόσιο χρέος να εξυπηρετείται πλέον χωρίς προβλήματα μέσα από τα πλεονάσματα που παράγουμε, και με μια προοπτική ελάφρυνσής του, καθώς βγαίνουμε από το πρόγραμμα με επιτυχία.
Με τη χώρα να βγαίνει οριστικά από το Μνημόνιο μετά από διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, την τελευταία, που θα είχε ήδη ολοκληρωθεί, εάν δεν είχαμε μπει στην εκλογική περιπέτεια.
Όμως, όπως ξέρετε, μια μειοψηφία βουλευτών έσυρε τη χώρα σε εκλογές που ο Ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν τις ήθελε. Και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, επίσης δεν τις ήθελαν!
Σημειώνω ορισμένες Από τις δυσάρεστες επιπτώσεις Της περιπέτειας που ήδη
διαπιστώνουμε όλο ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΤΟ διάστημα: πτώση του τζίρου στην αγορά, υστέρηση των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα μικρότερο του προσδοκώμενου πλεονάσματος, δραματική άνοδος των επιτοκίων ομολόγων και εντόκων γραμματίων που θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού του ιδιώτη, πτώση του χρηματιστηρίου, με απώλειες για μικρομετόχους και πτώση της κεφαλαιακής αξίας των επιχειρήσεων. Το χειρότερο: τάσεις φυγής των καταθέσεων που οδήγησαν τις τράπεζές μας να ζητήσουν τον μηχανισμό του ELA , στο δανεισμό τους δηλαδή με υψηλότερο κόστος που τελικά όλοι μας θα πληρώσουμε. Αναστολή των σχεδίων παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, επιστροφή αυτού του κινδύνου ασφυξίας στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας και μια παραλυτική αβεβαιότητα που, εγώ δεν λέω, απομακρύνει τον ξένο επενδυτή, αλλά σίγουρα τον έχει κάνει να παγώσει, να «βάλει στο ψυγείο», τα επενδυτικά του σχέδια τα οποία προέβλεπαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Και δεν είναι μόνο ότι έσυραν τη χώρα στις εκλογές. Είναι ότι τη βυθίζουν, καθημερινά, σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Υπονομεύουν δηλαδή την σταθερότητα, τις προοπτικές της οικονομίας, εκεί ακριβώς που πηγαίναμε να βγούμε από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όνομα της πολιτικής αβεβαιότητας ...
Για παράδειγμα: Υπόσχεται τα εξής εξωφρενικά:. επαναφορά του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου στην εποχή των ελλειμμάτων με επανα-προσλήψεις ακόμα και των κοπανατζήδων που έχουν απομακρυνθεί, ΑΚΟΜΑ ΚΙ εκείνων που είχαν μπει ΜΕ πλαστά πτυχία ΚΑΙ είχαν φύγει Κι αυτά που ασχολούμαι ΜΕ Λεφτά που ΔΕΝ υπάρχουν. Υπόσχεται κρατικοποιήσεις. Με τί λεφτά? Ακόμα και εταιρειών που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί και ανήκουν και σε τρίτους, ιδιώτες επενδυτές και μιλάω για τις αερομεταφορές, μιλάω για την ακτοπλοΐα ως παράδειγμα. Θέλετε και τον ΟΤΕ. Υπόσχεται εθνικοποίηση του κλάδου ενέργειας σε αντίθεση με το 3 Ο
ενεργειακό Πρόγραμμα Της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι ακόμα είχε εξαγγείλει επί λέξει: «Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί" ... "Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού».
Κι ακόμα προαναγγέλλει δανεισμό με έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από τις καταθέσεις του Ελληνικού λαού. Κι αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζει, δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα έντοκα γραμμάτια, δεν ξέρει καν πόσα είναι τα έντοκα γραμμάτια.
Προαναγγέλλει ακόμα και φόρο τραπεζικών συναλλαγών. Πόσο? Σε ποιους? Δεν ξέρουν! Δεν είναι σίγουροι. Το λέει το πρόγραμμά τους, αλλά δεν το έχουν σκεφτεί. Άλλα αντ 'άλλων ...
Προφανώς δεν ξέρουν στοιχειωδώς πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Χώρια που μερικά από εκείνα που λένε, είναι και παράνομα για τράπεζες που ανήκουν στην ευρωζώνη.
Τώρα για να έχετε την πλήρη εικόνα, κάντε αυτή τη σύγκριση με το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας: Εμείς, προτείνουμε και - το σημαντικότερο - έχουμε ήδη ετοιμάσει και ξέρουμε πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουμε τα εξής:
Η φορολογία σε επιχειρήσεις θα μειωθεί σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες από το 25% στο 15%! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει τίποτε για τη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Δεν καταλαβαίνουν ότι θα πέσει η ανεργία από τις επιχειρήσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι παντού στον κόσμο οι επιχειρηματικότητα δημιουργεί υγιείς και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν οι δικές μας επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν εύκολα το γείτονα, τους γείτονές μας, όταν εκείνοι έχουν πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από εμάς.
Ως πρώτο βήμα αυτής της σταδιακής μείωσης του φόρου επιχειρήσεων, στον Προϋπολογισμό που πρόκειται να ψηφίσουμε το 2015, θα υπάρχει μείωση από το 25% που είναι σήμερα στο 22%! Και δύο ποσοστιαίες μονάδες περαιτέρω μείωση για καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό οδηγεί το 25% στο 15% ...
Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί, σταδιακά κι αυτός, ώστε να φτάσει από το 1,43% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 1% στο τέλος της τετραετίας. Όσος είναι και ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Και τότε το είπα και το ξαναλέω, θα αποδοθεί πλήρως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η οποία θα γίνει πλέον υπεύθυνη και θα είναι μοχλός πραγματικός της περιφερειακής ανάπτυξης. Όχι επαίτης του κράτους. Όχι σπατάλη και διαφθορά.
Πρώτο βήμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015: θα μειωθεί κατά 7%, κάτω από εκεί που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που έχουμε ήδη ψηφίσει. Δηλαδή 7% πιο κάτω, ό απ ', τι πλήρωσαν το 2014.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, τι λέει? Θα τον καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ! Αλλά δεν ξέρει - ή δεν λέει - τι θα βάλει στη θέση του. Δεν ξέρει πόσα ακριβώς θα μαζεύει και από πού θα βρει τα υπόλοιπα. Και ακούμε διάφορες θεωρίες. Πολλές φορές από διαφορετικά κεντρικά του στελέχη την ίδια μέρα! Άλλοτε μας λέει ότι θα φορολογηθούν όσοι έχουν περιουσία πάνω από 450 χιλιάδες! Άλλες φορές, ότι θα φορολογηθούν όσοι έχουν περιουσία πάνω από 200 χιλιάδες! Και αυτό το είπε ο υπεύθυνος του προγράμματός του, Μηλιός. Δηλαδή όσοι έχουν ένα σπίτι στην πόλη κι ένα πατρικό στο χωριό ή ένα μαγαζί από προικώο. Αυτούς θα φορολογήσει. Όλη τη μεσαία τάξη. Και τους μικρομεσαίους ακόμα ... Και πόσο θα τους φορολογήσει? Λένε θα μαζέψουν 1,8 δισεκατομμύρια. Κάντε ένα απλό υπολογισμό πόσοι φορολογούμενοι είναι πάνω από 200 χιλιάδες, για να καταλάβετε ότι οι φόροι της Μεσαίας τάξης θα υπερ-πολλαπλασιαστούν! Και η Ένωση ιδιοκτητών ακινήτων μιλάει για μέχρι για 20 φορές!
Εγώ έκανα πριν έρθω έναν υπολογισμό, αφού ρώτησα τους αρμοδίους, για να είμαι σίγουρος. Σε μια περιοχή, όπως η Αγία Παρασκευή, Ηλιούπολη ή πρώτη ζώνη Περιστερίου ένα σπίτι με 100-110 τ.μ. και ένα πατρικό που κληρονόμησες από τον πατέρα σου στην επαρχία, περνάς τις 200 χιλιάδες. Και 200 χιλιάδες ευρώ περιουσία -δεν το έβαλα εγώ, επαναλαμβάνω- το έβαλε ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Και οφείλει να μας πει ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας ποιο είναι το όριο. Για να ξέρει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας.
Το φόρο εισοδήματος ήδη τον μειώσαμε για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 23 χιλιάδες. Ενώ ο ανώτατος συντελεστής βρίσκεται στο 42% από το 45% που ήταν πριν από την κρίση.
Σύμφωνα με όσα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανώτατος συντελεστής θα φτάσει στο 50% κατά Τσακαλώτο, στο 60% κατά τον κ. Τσίπρα, το 60%! Υπάρχει κανένας που να έχει αμφιβολία ότι αυτό πρόκειται περί μιας άνευ προηγουμένου φορο-καταιγίδας? 60%! Μόνοι τους παραδέχονται, πώς αν υπερφορολογήσουν τα πολύ υψηλά εισοδήματα, θα πιάσουν το ... μισό τοις εκατό των φορολογουμένων! Και όλα να τους πάρουν, θα εισπράξουν ελάχιστα. Τα υπόλοιπα φορολογικά έσοδα από πού θα τα αναπληρώσουν?
Είναι προφανές, ότι ετοιμάζουν τη φοροκαταιγίδα αυτή για τη μεσαία τάξη. Εμείς, αντίθετα, θα μειώσουμε σταδιακά το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 42% στο 33% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και θέλω να σας πω ότι και την αναχρονιστική ποινικοποίηση από τον αναγκαστικό νόμο του 1967 που ποινικοποιεί τις οφειλές των αυτοαπασχολουμένων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα τον καταργήσουμε.
Και κάτι ακόμα, φίλες και φίλοι, όλες οι αδικίες που έγιναν, μπορούν να αποκατασταθούν. Δεν θα γίνονται πλέον σε περιβάλλον ύφεσης και ελλειμμάτων. Μπορείς να το κάνεις, όταν γίνονται σε περιβάλλον ανάπτυξης. Όταν το έλλειμμα δια του ΑΕΠ γίνεται πολύ πιο μικρό, ακριβώς γιατί ο παρανομαστής μεγαλώνει. Μεγαλώνει ο πλούτος της χώρας με την ανάπτυξη. Άλλες αδικίες δεν πρόκειται να γίνουν. ΚΑΙ ΤΟ εχω πει ΓΙΑ παράδειγμα ΟΤΙ
ΟΤΙ ΔΕΝ εγγυώμαι ΘΑ υπάρξει Άλλη μείωση συντάξεων. Όπως έχω εγγυηθεί και συγκεκριμένα πράγματα κοινωνικής προτεραιότητας, από την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, μέχρι τους κτηνοτρόφους. Και εγγυώμαι ότι δεν θα πειραχθεί η πρώτη κατοικία. Όπως ούτε μέχρι τώρα πειράχθηκε.
Και ξέρετε κάτι? Λένε ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα πλειστηριασμό, εκείνοι, πρώτης κατοικίας. Μα, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έγινε για χρέη στις τράπεζες! Στις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε η χώρα.
Η Ελλάδα στη διάρκεια αυτής της κρίσης προστάτεψε περισσότερο τη στεγαστική πίστη και τα δάνεια, απ 'ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα βρέθηκε σε μια τέτοια κρίση. Και ζητώ οποιοσδήποτε θέλει να δει τα παραδείγματα από άλλες τέτοιες χώρες. Και μας λένε τώρα ότι δεν θα αφήσουν να γίνει, αυτό που εμείς στην πιο δύσκολη κατάσταση της χώρας ήδη δεν αφήσαμε να γίνει ...
Προσέξτε όμως, όλα αυτά που μόλις σας είπα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα για τρεις λόγους:
Επειδή δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τα παραδέχεται πλέον, αφού τα αμφισβήτησε. Σιωπηλά πλέον τα παραδέχεται. Επειδή κλείσαμε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό για το 2015, δηλαδή εντελώς, και με τους τόκους για τα χρέη, μηδενίσαμε το έλλειμμα. Δεν θα δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους ...
Κι επειδή βγήκαμε στην Ανάπτυξη και βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Η ανάπτυξη θα δώσει πρόσθετα έσοδα. Και η «βοήθεια χρέους» που θα πάρουμε, θα απελευθερώσει δαπάνες για τόκους, ώστε να καλύψουμε φορολογικές μειώσεις και να κάνουμε τις αποκαταστάσεις των αδικιών. Όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μας πήγαινε πάλι στα ελλείμματα, αν μας επέστρεφε πίσω στα Μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού, τίποτε απ 'αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει.
Αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως, μπορεί να γίνουν γιατί είναι υπολογισμένα μέχρι την υποδιαστολή, στο δικό μας πρόγραμμα. Να θυμάστε πάντοτε τη δύναμη της νοικοκυροσύνης, που εσείς την ξέρετε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Όταν το κράτος δίνει κάτι το οποίο το έχει υπολογίσει, χωρίς λαϊκισμό, ο πολίτης το παίρνει για πάντα!
Όταν, όμως, κάποιος τάζει παροχές που δεν τις έχει υπολογίσει, από λεφτά που δεν υπάρχουν και που δεν μπορούν να τα βρουν, τότε θα τα πάρουν πίσω από τον πολίτη στο πολλαπλάσιο! Δύο του υπόσχονται, τίποτε δεν θα του δώσουν, δέκα θα του πάρουν! Κι αυτό ο λαός μας το έζησε με το «λεφτά υπάρχουν» το 2009. Και το έζησε και το πλήρωσε και το θυμάται!
Δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν, επειδή πετύχαμε αυτή την εξάλειψη των ελλειμμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αλλά κυρίως επειδή βγήκαμε στην Ανάπτυξη και τώρα βγαίνουμε από τα Μνημόνια.
Κάποιοι μας άσκησαν κριτική, γιατί δεν κάναμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις ... Υπενθυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά την εύθραυστη πλειοψηφία που είχε στη Βουλή, έκανε τομές χωρίς προηγούμενο:
Θυμίζω ένα ηλεκτρονικό κράτος που δεν υπήρχε και τώρα δημιουργείται. Και τώρα επεκτείνεται βήμα-βήμα παντού.
Ηλεκτρονικά πιστοποιητικά κάθε είδους σε λίγα λεπτά από το σπίτι. Γλιτώνει ο πολίτης ατέλειωτες ώρες ταλαιπωρία σε ουρές, ατέλειωτες ώρες στην ουρά.
Ηλεκτρονική εφορία. Το 95% των φορολογουμένων υποβάλλουν και διορθώνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους, από το σπίτι. Χωρίς να μεσολαβεί εφοριακός.
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να ξέρουμε ποιος δίνει φάρμακα που πληρώνει το δημόσιο, σε ποιους, πόσα και γιατί. Μείωση της φοβερής σπατάλης που γινόταν κατά 60%, δηλαδή πάνω από 3 δισεκατομμύρια το χρόνο, που επιβάρυναν τα ταμεία και το φορολογούμενο.
Ηλεκτρονική καταγραφή των ασφαλιστικών εισφορών σε πραγματικό χρόνο. Και μέχρι το τέλος του 2015, καινούργια σύνταξη θα μπορεί να βγαίνει σε εβδομάδες, όχι σε χρόνια, όπως μέχρι πρόσφατα.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση, που μόλις ψηφιστεί θα περιορίσει αισθητότατα τη φοροδιαφυγή.
Και πέρα από το ηλεκτρονικό κράτος, χτύπημα της γραφειοκρατίας και στην έναρξη νέων επιχειρήσεων και στην έγκριση νέων επενδύσεων και στην έναρξη επαγγέλματος. Με έναν καινούργιο, επαναστατικό επενδυτικό νόμο. Και με την κεντρική αδειοδοτική αρχή.
Και με παράλληλα άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών. Και θυμίζω εδώ μόνο την κατάργηση του καμποτάζ. Που έδωσε στον τουρισμό μας 2,5 εκατομμύρια τουρίστες μόνο φέτος. Και 1,5 δισεκατομμύριο εισόδημα! Γιατί το λέω αυτό? Γιατί η εποχή που τα λιμάνια μας ήταν πεδία μάχης ανάμεσα σε ελάχιστους συνδικαλιστές που εμπόδιζαν το κρουαζιερόπλοιο να πιάσει Ελληνικά λιμάνια και να δώσει ζωή στην τοπική κοινωνία πέρασε ... Έχω ζήσει να είναι μια μικρή ομάδα πέντε ανθρώπων και να μην αφήνει το κρουαζιερόπλοιο να «πιάσει» . Και να είναι μέσα χίλιοι τουρίστες. Και να θέλουν σε μια ώρα ηλιοφάνειας, χαράς του Θεού να κατεβούν σε μια πανέμορφη πόλη, να ξοδέψουν στα μαγαζιά. Και θυμάστε- γιατί έχουμε δυστυχώς κοντή μνήμη- ότι είχα φτάσει στο σημείο και είχα υποχρεωθεί και είχα κάνει ουσιαστική στράτευση αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να μπορέσει να πλησιάσει το κάθε κρουαζιερόπλοιο και να δώσει ζωή. Όπως το είχα κάνει και για κλειστά εργοστάσια, στα οποία δεν επέτρεπαν να δουλέψει ο εργαζόμενος που ήθελε να δουλέψει. Και αυτό συνεχίστηκε και το αλλάζουμε με το δικαίωμα πλέον της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, που θα πρέπει εκείνη να μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει ή δε θέλει μια απεργία, που μέχρι σήμερα την κανονίζουν πέντε άνθρωποι, έξι άνθρωποι. Και μένει όλος ο κόσμος, πεντακόσιοι, χίλιοι, απλήρωτοι για 3-4 μήνες. Αυτά όλα τελειώσανε. Και να ξέρετε ότι αυτό έχει αλλάξει και την κουλτούρα, την παιδεία του κόσμου. Και ταυτόχρονα από 17 εκατομμύρια, 16,5 που παραλάβαμε, φτάσαμε στα 24 σχεδόν μαζί με τα κρουαζιερόπλοια, μαζί με τον τουρισμό της κρουαζιέρας.
Κι αυτά όλα θέλουν να τα πάνε πίσω, για να δώσουν δικαιώματα στους γνωστούς. Γιατί σε κάθε χώρο- μην κάνετε λάθος- υπάρχει κι ένας γνωστός, ένας Φωτόπουλος.
Πάω στην αξιολόγηση: Έγινε μείωση του προσωπικού στο δημόσιο από το 2009 μέχρι σήμερα 34%. Και αξιολόγηση στο δημόσιο για πρώτη φορά. Και συνάντησε αντιστάσεις η αξιολόγηση. Εγώ πιστεύω ότι είναι το πιο ριζοσπαστικό μέτρο, για να χτυπηθεί η ισοπέδωση του ανθρώπινου δυναμικού, που επί δεκαετίες επικρατούσε στο δημόσιο. Για να μπορούν να ανταμείβονται καλύτερα οι άξιοι δημόσιοι λειτουργοί, που δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, μόνο να ωφεληθούν έχουν, από την αξιολόγηση.
Και να ωφεληθεί και ο πολίτης, που θα γλιτώσει και τις ουρές, αλλά καμιά φορά τη συμπεριφορά του γραφειοκράτη, που πολλές φορές του έβγαζε την ψυχή ατιμώρητα.
Όλα αυτά έγιναν ή ξεκίνησαν να γίνονται. Και γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Και να σας πω ότι ίσως για πρώτη φορά στον κόσμο, ΔΕΝ έχουν γίνει τόσο ΣΕ Σύντομο Χρονικό διάστημα τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ανέβηκε η Ελλάδα σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας,
δεκάδες θέσεις μέσα σε δύο χρόνια! Κι είμαστε πρώτοι διεθνώς σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις και το 2013 και το 2014! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όχι δικά μου, του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Τράπεζας!
Ασφαλώς θέλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει καμία μεταρρύθμιση, κι όλα αυτά για τα οποία σας είπα, όταν ήρθαν στη Βουλή, τα καταψήφισε όλα. Και μόνον αυτό αρκεί, για να τον φέρει σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας.
Εφ 'όσον κερδίσουμε- και θα τις κερδίσουμε- τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, την επόμενη τετραετία η Ελλάδα θα έχει την πιο αναγεννητική και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα έχει ζήσει ποτέ ο τόπος! Αυτόν το δρόμο ανοίξαμε για τα καλά ... Και μάλιστα, από δω και μπρός- αυτό θέλω να καταλάβει ο καθένας- θα το έχουμε χωρίς το βάρος, χωρίς το ασφυκτικό περιβάλλον, χωρίς την πίεση, χωρίς την ατμόσφαιρα που είχαμε με τα ασφυκτικά μνημόνια. Γιατί θα είναι σε συνθήκες Ανάπτυξης. Εκεί μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή το θέλεις εσύ, το ζητάει ο τόπος. Δε στο επιβάλλει κάποιος απ 'έξω. Το έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Με περισσότερες φορο-ελαφρύνσεις, με μέτρα φιλικά προς τις παραγωγικές επενδύσεις, με αποφασιστική προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που έχουμε σε εξέλιξη και με αναθεώρηση, όπως σας είπα, του συνδικαλιστικού νόμου.
Και θέλω να σας πω, επειδή γίνεται συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, το λέω όπου πηγαίνω: 14 αεροδρόμια, τα οποία δεν υπήρχε ευρώ να δώσουμε για να μπορεί ο ξένος που πρωτοέρχεται στην Ελλάδα και πρωτοβλέπει την κατάσταση των αεροδρομίων μας, να σκάσει λιγάκι χαμόγελο, κι όχι ειρωνεία. Ή την ώρα που μπαίνει ή το τελευταίο που βλέπει πριν φύγει. 14 λοιπόν αεροδρόμια δεν τα δώσαμε σε κανέναν, δεν τα χαρίσαμε σε κανέναν. Τους κάναμε για 40 χρόνια μια συμφωνία: «Θα μας τα επιστρέψετε σε 40 χρόνια». Και μέχρι τότε θα κάνετε τόσα εκατομμύρια επενδύσεις. Και θα μας δώσετε από την αρχή λεφτά με διαγωνισμό, που η τρόικα τα υπολόγισε στις 350 χιλιάδες και που τελικά ήταν 1,5 δις.
Κι έρχονται και σου λένε- και παίρνω αυτό το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το Άκτιο- λέω ένα αεροδρόμιο- ποιος είχε λεφτά να βάλει σήμερα να το φτιάξει, να το συμμορφώσει? Κανένας. Δεν υπήρχαν λεφτά. Θα έρθει ο άλλος, ο ξένος, θα βάλει τα εκατομμύριά του. Ασφαλώς θα έχει τα κέρδη του, ασφαλώς θα είναι καλύτερες και ασφαλέστερες οι πτήσεις με τα αεροπλάνα, ασφαλώς θα υπάρχει υδατοδρόμιο, ασφαλώς θα υπάρχει εξέλιξη, ασφαλώς περισσότεροι τουρίστες για να ξοδέψουν τοπικά. Ενώ η άποψη των άλλων είναι «Σταματήστε εδώ, δε δίνουμε τίποτα. Αυτά ανήκουν σε εμάς ». Σε ποιους «εμάς»? Ποιοι είναι το «εμείς»? Ποια είναι η διαφορά τους από τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό, που θέλει την πρόοδο?
Θέλουμε την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Και φτιάξαμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που ήδη έχει ξεκινήσει, όπως ξέρετε, την προχρηματοδότηση των εξαγωγών, που ήδη ετοιμάζουμε και την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Κι αυτά είναι πλέον απολύτως εφικτά, τώρα που οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί! Αρκεί να μην υπάρξει εμπλοκή με τα γνωστά, ατέλειωτες διαπραγματεύσεις, που κάποιοι άλλοι πιστεύουν.
Και δεύτερο θέλω να πω για την ποσοτική χαλάρωση, που ετοιμάζει ο Ντράγκι από το Μάρτιο. Έχω δώσει από ευρωβουλευτής, έχω δώσει μάχες ως Πρωθυπουργός στην Ευρώπη, να δοθεί αυτή η δυνατότητα της ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι. Το οποίο σημαίνει και μια καινούργια αρχή, ότι επείσθησαν πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι ότι πρέπει να φύγουμε από τη λιτότητα, να πάμε κυρίως στο χώρο της Ανάπτυξης, σεβόμενοι βέβαια όλοι ορισμένους κοινούς κανόνες για όλους. Είναι μια μεγάλη στροφή αυτή. Και φοβάμαι ότι αυτή δε θα δοθεί σε χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ή δε βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα ή σε κάποια πιστοληπτική γραμμή, όπως εμείς έχουμε ήδη καταφέρει να έχουμε. Γιατί ακόμα κι αυτή την πιστοληπτική γραμμή ορισμένοι θέλησαν να τη διακωμωδήσουν. Δηλαδή ότι είναι κακό να βγει η χώρα σου στις αγορές, να βγάλει ομόλογα, για να πάρει χρήματα να δώσει στον κόσμο και να καλύπτεται σε περίπτωση επικίνδυνων αναταράξεων στις αγορές από περίεργους κερδοσκόπους. Ακόμα κι αυτό θέλησαν να πουν ότι είναι σημείο αδυναμίας της κυβέρνησης. Για να πουν ότι προβλέπουν ότι εσύ θα έχεις αναταράξεις έτσι κι αλλιώς. Είχαμε αναταράξεις όταν βγήκαμε τον Ιούνιο και τον Αύγουστο? Καμία. Το λέω αυτό, γιατί η ρευστότητα αυτή που ζητάμε μόνο από τυχοδιωκτισμούς μπορεί να χαθεί.
Και τέλος, Θέλω ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ετοιμάζουμε ΤΗΝ ενθάρρυνση Των Εξαγωγών ΜΕ επιθετική Προώθηση Των Ελληνικών Προϊόντων ΣΤΟ Εξωτερικό. Κι εδώ είναι απαραίτητη η στενή και συστηματική συνεργασία κυβέρνησης και Επιμελητηρίων! Αλλά μιας κυβέρνησης που πιστεύει στην επιχειρηματικότητα. Που πιστεύει στον επιχειρηματία. Που δεν την καταδιώκει! Και έχει ως προτεραιότητα την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Όχι λατινο-αμερικάνικα μοντέλα περασμένων δεκαετιών ...
Και προσέξτε και κάτι τελευταίο, που αφορά το θέμα του χρέους, τι λέμε εμείς και τι λένε οι άλλοι:
Εκείνοι μιλούν για διαπραγμάτευση του χρέους από την αρχή. Για να το κουρέψουν και για να το κάνουν «βιώσιμο», μας λένε ...
Προσέξτε: Οι χώρες της Ευρώπης που μας δάνεισαν, οι περισσότερες, με επιτόκια πολύ πιο χαμηλά από εκείνα που δανείζονται οι ίδιες όταν βγαίνουν στις αγορές- ακόμα και φτωχότερες από την Ελλάδα μας δάνεισαν, όπως είναι η Σλοβακία- οι περισσότερες χώρες μας έχουν δώσει αυτά τα λεφτά, τα δικά τους. Και τώρα τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ? Να πάμε να τους πούμε ότι δεν πληρώνουμε ούτε τους χαριστικούς τόκους που μας βάλατε, και κουρέψτε μας εκείνα που μας έχετε δανείσει ως τώρα? Αλλά αυτοί ήδη το έχουν δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν το δέχονται! Κι ο καθένας ξέρει ότι δεν περνάει αυτό από τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Και μας το λένε ανοιχτά ... Κι εδώ είναι ακριβώς που βασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη του απάτη: Δηλώνει δηλαδή ένα «άλλοθι»! Ότι δηλαδή, για να πετύχει η πολιτική του θα χρειαστεί το χρέος μας πρόσθετο «κούρεμα». Και το δηλώνει, ενώ γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Το έχουν ήδη διαμηνύσει οι ξένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια: Κούρεμα δε θα υπάρξει! Μόλις λοιπόν του το αρνηθούν- κάνω την πιο τραβηγμένη υπόθεση ότι μπορεί να έχει εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οφείλω να το κάνω, την πιο τραβηγμένη υπόθεση- μόλις του το αρνηθούν, θα έλθει πίσω εδώ και θα μας πει: «Συγγνώμη, μια που δεν υπάρχει κούρεμα, δε μου το δέχτηκαν, πρέπει να βρω απ 'αλλού τα λεφτά: Δηλαδή από νέους φόρους ή από «χέρι» στις καταθέσεις ή και τα δύο ». Να η απάτη. Αυτός είναι ο θάνατος της Οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, πριν τρία χρόνια έγινε «κούρεμα» ... Αλλά έγινε «κούρεμα» στο χρέος προς τους ιδιώτες, όχι στο χρέος προς τα κράτη. Και το κάναμε εμείς χωρίς να συγκρουστούμε με κανέναν και «κουρέψαμε» 125 δισεκατομμύρια χρέος. Και ρίξαμε πολύ τα επιτόκια που πληρώναμε: Ήταν πάνω από 5% και τώρα πληρώνουμε κάτω από 2%. Και πήγαμε μακρύτερα στο μέλλον την εξόφληση του χρέους. Και να το ξέρετε, ότι άλλες χώρες έχουν εξόφληση σε 6,5 χρόνια κατά μέσον όρο κι εμείς έχουμε εξόφληση κατά μέσον όρο σε 16,5 χρόνια για το χρέος μας! Και τώρα πληρώνουμε τους τόκους μας, χωρίς να δανειζόμαστε πλέον. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αγορές θεώρησαν ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο!
Κι εμείς ακόμα έχουμε να διεκδικήσουμε κι άλλη βοήθεια χρέους: Δηλαδή να συμπιεστούν κι άλλο τα μειωμένα επιτόκια για περισσότερα χρόνια. Και να πάει η εξόφληση τοκοχρεολυσίων ακόμα πιο πίσω στο χρόνο. Κι αυτό, θα απελευθερώσει έσοδα που θα χρειαστούν. Απελευθερώνοντας με αυτές τις κινήσεις έσοδα, θα έχεις τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσεις και τις φορολογικές μειώσεις, που είπα πριν και να αποκαταστήσεις τις κοινωνικές αδικίες. Αντίθετα, όταν ο άλλος διακηρύσσει ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, είναι σαν να λέει στις αγορές «Μη μας δανείζετε»!
Και τι θα φέρει αυτό? Νέο αναγκαστικό δανεισμό. Δυο τρόπους έχεις. Όταν δεν έχεις χρήματα ή βγαίνεις στις αγορές να δανειστείς ή πας και παρακαλάς τον όποιον να σου δανείσει. Κι επειδή δεν έχει άλλον να του δανείσει, θα είναι οι εταίροι. Δηλαδή νέο Μνημόνιο!
Τώρα που βγαίναμε από το Μνημόνιο ... Και τότε ασφαλώς θα μπουν νέοι σκληροί όροι. Και τι θα φέρει αυτό? Νέα ύφεση. Ή απειλή άμεσης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ... Πράγμα που με τόσο κόπο αποτρέψαμε από την πρώτη στιγμή. Σε αυτά πάνε να μας ξαναγυρίσουν.
Προσέξτε όμως και την πρωταρχική απάτη που συνέβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ήξερε, ότι επρόκειτο να βγούμε από το Μνημόνιο. Και βγαίναμε. Και γι 'αυτό το λόγο μας οδήγησε σε εκλογές. Και γι 'αυτό το λόγο δε βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί χωρίς Μνημόνια, δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ!
Τώρα πια, όμως, το λέω και θέλω να το ακούσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας: Μόνο με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν Μνημόνια!
Και βέβαια, προσπαθεί όλα αυτά να πει ότι είναι κινδυνολογίες, τα έχουν διαψεύσει τάχα και δηλώσεις ξένων αξιωματούχων. Και βέβαια δεν κατάλαβαν τι τους λένε. Και βιάστηκαν ...
Πάρτε τις σημερινές δηλώσεις της Λαγκάρντ: Προειδοποιεί ότι «Το χρέος είναι χρέος! Και αναδιάρθρωση του χρέους φέρνει συνέπειες για εκείνον που χρωστάει ». Και οι συνέπειες αυτές δεν είναι ευχάριστες ...
Και ο κ. Γιούνκερ σήμερα προειδοποίησε, ότι: Ναι, βεβαίως, θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ- όλοι το λένε αυτό- αλλά και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό το δεύτερο κομμάτι το κρύβουν. Δηλαδή, λέει ο Γιούνκερ, να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της και να σεβαστεί τους κανόνες του ευρώ, λέει ο Γιούνκερ.
Όμως όλα εκείνα που λένε οι άλλοι, ανατρέπουν όλα τα συμφωνηθέντα, ανατρέπουν τις μεταρρυθμίσεις, παραβιάζουν τους κανόνες του ευρώ.
Άρα, μας πηγαίνουν σε μια περιπέτεια που θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Και νέες θυσίες για ζημιές που ίσως είναι αυτή τη φορά ανεπανόρθωτες. Αυτή είναι η αλήθεια. Και τη λέω με ευθύνη.
Γιατί μας λένε επιπλέον ότι αυτοί μπορούν να διαπραγματευθούν «σκληρότερα». Δεν ξέρω με ποιον έχει διαπραγματευτεί ποτέ του ο κ. Τσίπρας εκτός από τον εαυτό του ή τις συνιστώσες του?
Εμείς ήμασταν επί χρόνια σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Σας θυμίζω μια που λέμε αλήθειες, ότι η τρόικα δεν ήθελε να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Εμείς το κάναμε ... Ότι δεν ήθελε να μειώσουμε το φόρο κατανάλωσης κατά 30%. Τό κάναμε! Δεν ήθελε να μειώσουμε το φόρο πετρελαίου. Το κάναμε! Δεν ήθελαν τις 100 δόσεις για τις οφειλές στο δημόσιο και τα ταμεία. Το κάναμε! Δεν ήθελαν τα «κόκκινα δάνεια». Τα κάναμε! Δεν ήθελε τίποτα από αυτά και τα κάναμε. Και όταν τα κάναμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ψήφιζε. Αυτή είναι η αλήθεια. Και πρέπει ο καθένας αυτή την αλήθεια να την δέχεται με ευθύνη.
Κι ακόμα: κάθε χρόνο, τρία χρόνια τώρα, μας πίεζε η τρόικα για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Τους λέγαμε όχι. Επέμεναν. Τους λέγαμε όχι ως το τέλος. Και τρία χρόνια τώρα, κάθε χρονιά πιάναμε τους στόχους, χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας! Εκείνοι έχουν παραδεχτεί πολλές φορές το σφάλμα τους. Την επόμενη χρονιά, βέβαια, έκαναν τα ίδια. Κι ύστερα έρχεται κάποιος να μας μιλήσει για «διαπραγμάτευση» ...
Ξέρετε γιατί μπορούσαμε να λέμε όχι στην τρόικα? σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, και να μας «περνάει»? Γιατί έπιανες τους στόχους σου. Γιατί κάθε χρονιά έβγαζες και περίσσευμα. Γιατί δεν είχες ανάγκη από πρόσθετα δανεικά. Αν πήγαινες ξανά σε ελλείμματα, και άρα στην ανάγκη ξανά να σε δανείσουν, τότε να σας πω πόσο γρήγορα θα γινόσουν πιο εύκολος αιχμάλωτος των δανειστών. Χειροπόδαρα δεμένος, μάλιστα ...
Φίλες και φίλοι,
Σε μια βδομάδα έχουμε εκλογές. Ώρα ευθύνης για τον καθένα. Για τον καθένα από εσάς, για τον καθένα που με ακούει και για την καθεμιά. Και για τον νέο και για τον μεγάλο. Ο Ελληνικός λαός έχει να διαλέξει την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στην οριστική απομάκρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, αυτού του σύννεφου, που πνίγει την πραγματική οικονομία, και τη νέα έκρηξη πολιτικής αβεβαιότητας που σκοτώνει την πραγματική οικονομία.
Ανάμεσα στην ομαλή έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, ή την επιστροφή στα Μνημόνια και την ύφεση. Ανάμεσα σε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα ή στην κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που θα μας καταδικάσουν σε οικονομική καθίζηση και σε πολιτική απομόνωση. Ανάμεσα σε μια πολιτική αναπτυξιακή η οποία θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα του ιδιώτη Έλληνα και σε μια παρωχημένη πολιτική που σκορπά λεφτά που ένα κράτος δεν έχει. Και δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. Και που θα μπορούσε να τα βρει μόνο, για να αποπειραθεί και πάλι να κάνει τον επιχειρηματία όπου απέτυχε τόσες φορές μέσα από την πιο σκληρή φορολόγηση των Ελλήνων. Και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης.
Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια πολιτική που θα φέρει επενδύσεις και σε μια χρεοκοπημένη πολιτική η οποία θα ξαναπροσλάβει στο δημόσιο, εκείνους που αύριο δεν θα μπορεί να πληρώσει. Και που εν πάση περιπτώσει εξήγησα πριν, γιατί δεν θα έπρεπε καν ποτέ να προσλάβει. Ανάμεσα σε μια πολιτική πρόταση που προστατεύει και ρυθμίζει την αγορά. Και μια πολιτική που παραλύει την αγορά με καθημερινές κινητοποιήσεις μερικών δεκάδων που κάνουν αβίωτη τη ζωή εκατομμυρίων.
Και πράγματι, η χώρα μας έχει να διαλέξει, ανάμεσα στο άλμα προς το μέλλον που ήδη ξεκινήσαμε, στο άλμα που εμείς προτείνουμε. Και στην επιστροφή στο πιο αμαρτωλό παρελθόν που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο επιλογές που υπάρχουν μπροστά σας είναι ξεκάθαρες.
Και ξέρετε πολύ καλά ότι και η τελευταία ψήφος μετράει. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο κορμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εγγυάται την ομαλή και τη σίγουρη έξοδο από την κρίση είναι η Νέα Δημοκρατία. Κορμός φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και απέναντι είναι εκείνος που φέρνει νέες επώδυνες, επικίνδυνες περιπέτειες. Ξέρετε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνεργαστεί με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Το κάναμε ήδη τα δύο τελευταία χρόνια. Και ξέρετε ότι οι άλλοι δεν έχουν πολιτική συμμαχιών. Ούτε με εκείνους που πιστεύουν στην Ευρώπη ούτε καν με εκείνους που αρνούνται την Ευρώπη.
Έχετε όλα τα στοιχεία, είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε τη σωστή επιλογή. Η 26 το η Ιανουαρίου ΘΑ πρέπει ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Καινούργια μερα ΓΙΑ ΤΟΝ τόπο. Χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας, χωρίς το λαϊκισμό ως ιδεολογίας για την υπονόμευση της οικονομίας, χωρίς κινδύνους για τη χώρα, χωρίς επιστροφή στο χθες.
Πιστεύω πραγματικά ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει, αλλά μαζί της θα νικήσει η Ελλάδα της εξωστρέφειας, η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα της αξιοσύνης, η Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και κυρίως η Ελλάδα της σταθερότητας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τον Ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.