Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της περιοδείας
του στη Λέσβο συναντήθηκε και συζήτησε με αγρότες του νησιού,
σε εκδήλωση για τον Πρωτογενή Τομέα που έγινε στο συσκευαστήριο λαδιού του
Ελληνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού. Ακολουθεί η τοποθέτηση του
Πρωθυπουργού:
«Θέλω να σας πω ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας και θέλω να ξέρετε ότι συναντιόμαστε σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Όπως βλέπετε, η πολιτική κουβέντα, ο διάλογος μετατοπίζεται πλέον.
Δεν μιλάμε για την παλιά Ελλάδα η οποία βούλιαξε στην κρίση. Μιλάμε πια όχι για την περίοδο της οδυνηρής διαδικασίας που ζήσαμε όλοι με το μνημόνιο, αλλά μιλάμε για μια Νέα Ελλάδα την οποία οικοδομούμε.
Και Νέα Ελλάδα σημαίνει Ανάπτυξη, σημαίνει Εξωστρέφεια, σημαίνει εξαγωγές, σημαίνει χτύπημα της γραφειοκρατίας, σημαίνει ευκαιρίες για όλους σημαίνει εισόδημα.
Κι αυτά όλα δεν είναι λόγια. Δεν σας μιλώ γι’ αυτά που ΘΑ κάνουμε.
Σας μιλώ γι’ αυτά –και θα το δούμε- για αυτά που ήδη κάνουμε.
Μερικά απ’ αυτά, θυμηθείτε πριν δύο χρόνια πολλοί τα θεωρούσαν αδιανόητα. Ήταν απίστευτο για παράδειγμα ότι η Ελλάδα αν τους λέγατε πριν από δυο χρόνια θα έφτιαχνε ποτέ πρωτογενή πλεονάσματα.
Ήταν απίστευτο, ότι δεν θα δανείζεται πια κάθε χρόνο, για να βγάλει τα έξοδά της.
Όπως ξέρετε βγήκαμε στις αγορές.
-Λύνουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την κουβέντα με τους εταίρους μας, στο τέλος του χρόνου θα έχει λήξει και αυτό το τελευταίο εμπόδιο που υπάρχει.
Ήταν πραγματικά πολλοί οι οποίοι μας θεωρούσανε σας θυμίζω, τελειωμένους, μας έβλεπαν σαν μελλοθανάτους και τώρα προβλέπουνε, ότι η χώρα σε έξι χρόνια από σήμερα, θα έχει γυρίσει στο επίπεδο του 2008 πριν την κρίση.
Εν τω μεταξύ βέβαια οι απώλειες ήταν μεγάλες, οι θυσίες του ελληνικού λαού ήταν μεγαλύτερες και έχει μείνει μια περίοδος πολύ δύσκολη που θα πρέπει όλοι εμείς και ιδιαίτερα εκείνοι που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, να θυμούνται πάντα μέσα τους και να ξέρουν ότι οφείλει κάθε Κυβέρνηση να είναι δίπλα τους, για να βοηθήσει πρακτικά αυτά τα προβλήματα να τα ξεπεράσουν για πάντα.
Όμως εδώ ήλθα σήμερα να σας μιλήσω κυρίως για τέσσερα πράγματα, που απασχολούν κυρίως τον αγρότη, την πρωτογενή παραγωγή.
* Πρώτον, ότι στο νέο πρότυπο Ανάπτυξης το οποίο έχουμε υιοθετήσει, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μεταποίηση των προϊόντων θέλει πια ανθρώπους οι οποίοι θα είναι σύγχρονοι, θα είναι πρωταγωνιστές όχι «κομπάρσοι», όχι «φτωχοί συγγενείς»!
Ό,τι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και ότι αντίθετα έγινε στις άλλες χώρες, πρέπει να γίνει τώρα και σε εμάς. Και εγώ είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι την απόσταση που χάσαμε, πρέπει να την καλύψουμε πλέον τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, έχω την αισιοδοξία ότι σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανέναν. Γιατί μπορούμε και γιατί έχουμε την καλύτερη γη για τα προϊόντα μας.
Η ελληνική φύση έχει αληθινούς θησαυρούς. Πρέπει να τους καλλιεργήσουμε και να τους προωθήσουμε σε νέες αγορές.
* Δεύτερον, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας έξω, θα πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν αληθινά ανταγωνιστικά και πάνω από όλα να φανερώσουν την ποιότητα τους.
Και πρέπει επιπλέον και γνωρίζω ότι αυτό σας απασχολεί πολύ, εγώ προέρχομαι από μια περιοχή αγροτική ,στην οποία εκλέγομαι από ανθρώπους σαν και εσάς από το ’77, πρέπει να μειωθεί το κόστος του παραγωγού!
Που τώρα είναι πολύ υψηλό. Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη.
Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε με τη μια.
Αλλά θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα:
Στο εργασιακό κόστος. Στο ασφαλιστικό κόστος. Στο κόστος ενέργειας – πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Και στη διαχείριση του νερού…
Όλα αυτά είναι ήδη ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τα τρία- τέσσερα επόμενα χρόνια…
Κάποια απ’ αυτά μπορούμε να τα κάνουμε άμεσα:
–Θέλω να σας πω ότι πρόκειται άμεσα να μειώσουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα σε αυτούς που λέμε μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες σαν εποχιακοί.
–Θα μειωθεί πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.
–Θα μειωθεί πολύ και η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη!
–Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά τους μεροκάματα. Κι όχι προκαταβολικά για τρείς μήνες όσο κι αν δουλέψουν εν τω μεταξύ…
Πότε θα γίνουν αυτά; Θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες γιατί πρέπει να βγουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας Κοινοτικής οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου. Από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό.
Και δεν είναι μόνον αυτά: ήδη προχωρούμε στο σχεδιασμό και σε όλες τις προετοιμασίες, ώστε -όχι από φέτος, δεν γίνεται φέτος- αλλά από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Είναι μια παλιά μου δέσμευση, η οποία χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και ο κάθε αγρότης θα έχει καταγεγραμμένα τα αγροτικά του μηχανήματα και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνει αυτόματα το αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς για τους οποίους έχει τα μηχανήματα αυτά.
Αυτά είναι αυτά που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Το ένα άμεσα, ολοκληρώνεται μέσα στον επόμενο μήνα. Το άλλο από την επόμενη χρονιά. Τα υπόλοιπα τα προωθούμε συστηματικά σε αυτό τον σχεδιασμό που έχουμε. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω από αυτό που μπορώ να κάνω. Και δεν θέλω να δώσω κανένα άλλο σύνθημα, παρά μόνο από τα: σταθερά βήματα μπροστά… Σταθερά αλλά και μπροστά.
* Τρίτον, κι αυτά είναι μόνον η αρχή. Γιατί την ώρα που μιλάμε γίνονται και πολλά άλλα:
- Σήμερα, κατασκευάζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα περίπου 80 μεγάλα και 480 μικρότερα εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, αναπλάσεις και οδοποιίες με προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ.
- Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα με 7.200 επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί. Με δημόσια δαπάνη 550 εκ. ευρώ.
- Ήδη προχωρά – και αυτό θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νεότερους – ο διαγωνισμός για διαδικτυακές υποδομές υψηλής ταχύτητας σε μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ανέβει η ποιότητα ζωής, θα αναβαθμιστούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως θα αναβαθμιστεί η απευθείας πρόσβαση των καλλιεργητών στις αγορές, μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς «μεσάζοντες».Αληθινή επανάσταση σε αυτό που λέγαμε από το χωράφι στο ράφι…
- Κάτι πολύ σημαντικό: Βελτιώσαμε με πρόσφατο νόμο την παραχώρηση γης σε αγρότες, το θεσμικό πλαίσιο για τα φυτοφάρμακα, την έκδοση αδειών για στάβλους, και τη νομοθεσία για τα λιπάσματα.
- Με τον ίδιο νόμο, περιορίσαμε ταυτόχρονα το ποσό των δανείων από την παλιά ΑΤΕ για το οποίο είχε εγγραφεί υποθήκη, στο 120% του κεφαλαίου του δανείου, αφαιρώντας τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλει οι αγρότες. Απελευθερώσαμε έτσι, μεγάλες εκτάσεις που παρέμεναν ανενεργές και τις παραδίδουμε στην παραγωγή.
- Θεσπίσαμε, επίσης, καινοτόμους θεσμούς όπως οι Αγορές Παραγωγών, τα Πολυαγροκτήματα, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα, οι Ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για θεσμούς που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και παραμερίζουν τη γραφειοκρατία.
- Πετύχαμε στη νέα ΚΑΠ, συμφωνία για τους βοσκότοπους! Ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις της κτηνοτροφίας μας που θα είναι επιλέξιμες για κοινοτικές ενισχύσεις. Στη νέα προγραμματική περίοδο τα βοσκοτόπια θα είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
- Στηρίζουμε έμπρακτα το ζωικό κεφάλαιο και ειδικά τις ντόπιες φυλές αγροτικών ζώων με προγράμματα διατήρησης παραδοσιακών φυλών.
Κι ακόμα στη Συνταγματική Αναθεώρηση προωθούμε την αναγνώριση των βοσκοτόπων, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πολύ παλιό και πολύ σοβαρό αίτημα των κτηνοτρόφων μας.
Σε ό,τι αφορά την αλιεία.
- Προωθήσαμε με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», με ειδικές ευνοϊκές εξαιρέσεις για τα απομακρυσμένα νησιά.
- Ενισχύουμε τους αλιείς για τον εκσυγχρονισμό των σκαφών και των αλιευτικών τους εργαλείων.
- Κατασκευάζουμε και επισκευάζουμε 22 αλιευτικά καταφύγια σε όλη την χώρα, ενώ άλλα δύο στη Λήμνο εντάχθηκαν μόλις πρόσφατα.
Και με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Αλιείας υποστηρίζονται εδώ επενδύσεις με προϋπολογισμό κοντά στα 5 εκ. ευρώ, μέσω της τοπικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου, και αφορούν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η προηγούμενη, ΚΑλΠ, δηλαδή Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ήταν 200 εκατ. Ευρώ. Μας δόθηκε η ευκαιρία που ήταν τώρα η Ελλάδα, που έχει ακόμα η Ελλάδα την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα συμφωνήσαμε και πετύχαμε αυτή τη συμφωνία με την Ευρώπη, στη νέα ΚΑλΠ, στο καινούργιο αυτό θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε τα 200 εκατ. για την επόμενη περίοδο να είναι 400 εκατ. 408 για την ακρίβεια. Και το θεωρώ σημαντικό πολύ γιατί αυτά έχουν να κάνουν με έργα τα οποία θα βοηθήσουν πολύ το θέμα της Αλιείας.
* Τέταρτον, έμφαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Γιατί αυτή θα φέρει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έχει τεράστιες δυνατότητες, σήμερα μόνον 200 μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το 85% της παραγωγής. Ενώ από την άλλη πλευρά 17 χιλιάδες πολύ μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, έχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά σήμερα υστερούν. Στο επόμενο ΕΣΠΑ αυτές θα πάρουν προτεραιότητα, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μεγαλώσουν. Δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα των παραγωγών μας, και στο δυναμισμό ολόκληρης της Ελληνικής περιφέρειας.
- Τέλος για να εξασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολαιακή παραγωγή. Έτσι μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον αγρότη και το μεταποιητή έως τον αγοραστή του τελικού προϊόντος, να συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς μεσάζοντες.
Κι αυτά που σας ανέφερα είναι μόνο λίγα απ’ αυτά που ήδη κάνουμε. Μια πραγματική κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων ξετυλίγεται σε κάθε παραγωγικό τομέα της Ελλάδας.
Και κυρίως σε κάθε τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Μέσα σε αυτή την κοσμογονία, σίγουρα υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις. Σίγουρα γίνονται να λάθη. Κάποια, ίσως και αναπόφευκτα. Όλα τα βλέπουμε. Κι όλα τα διορθώνουμε βήμα-βήμα… Σήμερα, για παράδειγμα, μόνο με μία μικρή καθυστέρηση, υπεγράφη και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες, το οποίο όπως το ξέρετε καλά, το χρωστούσαμε, πέρυσι ήταν τον Μάρτη που δόθηκε και φέτος θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί και σήμερα υπεγράφη. Είναι 52 εκάτ.
Αλλά με όλη αυτή την κοσμογονία, η Ελληνική Περιφέρεια, βήμα-βήμα θα γίνεται τα επόμενα χρόνια, πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξαγωγική, με περισσότερο εισόδημα και περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
* Παράλληλα δίνουμε έμφαση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της Ελληνικής περιφέρειας. Τα ακριτικά νησιά μας. όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος. Γιατί αυτά δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του κύματος των λαθρομεταναστών.
Ήδη φέραμε το ζήτημα στην Ευρώπη. Και για πρώτη φορά, η Ενωμένη Ευρώπη βάζει στις προτεραιότητές της την αντιμετώπισή του συνολικά. Ως πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνο κάποιων χωρών-μελών που είναι στα όριά της. Θα μάθατε για την τελευταία τραγωδία πάλι στην Λαμπεντούζα, ξέρετε την προηγούμενη τραγωδία στην Λαμπεντούζα. Καθημερινά εδώ πέρα εμείς έχουμε μικρότερες σε αριθμό, αλλά πολλές που τελικά αθροίζονται σε περισσότερα θύματα, τραγωδίες οι οποίες χτυπάνε το Αιγαίο, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
Και αυτή τη στιγμή, στο τέλος της Προεδρίας μας τον Ιούνιο, έχει ήδη αναλάβει η Ευρώπη, ο Μπαρόζο και οι άλλοι, να μας κάνει – τους έχουμε αναθέσει – συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά θα σας έλεγα, και για τον πόλεμο που πρέπει να ανοίξουμε με αυτούς που κάνουν την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών. Και των χωρών που τους βοηθούν! Και τέλος, για τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους. Που είναι και το πιο σημαντικό.
Τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, στην Ελλάδα μπήκαν λιγότεροι λαθρομετανάστες απ’ όσους έφυγαν.
Αλλά στα ακριτικά μας νησιά μας η πίεση συνεχίζεται! Κι εδώ χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και από την ίδια την Ελλάδα και από τους εταίρους μας. Που επιτέλους ξύπνησαν και κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι και δικό τους…
Φίλες και φίλοι,
Σας μίλησα γι’ αυτά που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια. Γι’ αυτά που κάνουμε τώρα. Γι’ αυτά που ήδη σχεδιάζουμε και προωθούμε από δω και μπρός για το επόμενο διάστημα. Και για την μεγάλη προτεραιότητα που δίνουμε στην Ελληνική Περιφέρεια και στον Πρωτογενή τομέα.
Πραγματικά βρισκόμαστε στη μέση μιας κοσμογονίας!
Το νερό μπήκε στο αυλάκι, αλλά έχουμε δουλειά πολλή.
Δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. Μπήκαμε στη φάση που έχει «μόνο προς τα πάνω» πια. Όχι άλλο «κάτω»… Κάποιοι αυτό δεν το θέλουν. Κάποιοι επιθυμούν να ξαναμπούμε στην κρίση. Έπεσαν έξω σε ό,τι έλεγαν ως τώρα. Και θα πέσουν έξω ξανά. Είναι οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού! Του χθες που τελείωσε… Είναι όσοι εκπροσωπούν το τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε. Είναι όσοι αντιστέκονται σε αυτά που έχουν γίνει παντού αλλού, εδώ και χρόνια. Και που δεν θέλουν να γίνουν και στην πατρίδα μας…
Είναι αυτοί που δεν θέλουν επενδύσεις, και διώχνουν επενδυτές.
Είναι αυτοί που δεν θέλουν την Ευρώπη, που δεν ήθελαν το ευρώ, και που προτείνουν ακόμα τα πιο επικίνδυνα πράγματα, όπως αναγκαστικά δανεισμό!
Άλλοτε υπόσχονται ότι «θα σχίσουν τα μνημόνια». Άλλοτε τα παίρνουν όλα πίσω, κι ύστερα επανέρχονται να ζητούν… αποχώρηση από το ΝΑΤΟ!
Τώρα που υπάρχει τέτοια αστάθεια παντού γύρω μας… Κι ύστερα αμφισβητούν τη Συνθήκης της Λωζάννης, κι ύστερα το παίρνουν κι αυτό πίσω, αλλά κρατάνε στο ευρωψηφοδέλιό τους όσους αμφισβήτησαν τη Συνθήκη της Λωζάννης!
Κι ύστερα θέλουν να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη και καταγγέλλουν την Ευρώπη ως… «ιμπεριαλιστική»!
Εμείς οικοδομούμε τη Νέα Ελλάδα. Κι αυτοί θέλουν να επαναφέρουν όσα μας οδήγησαν στην κρίση. Εμείς σταθεροποιήσαμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ… Κι εκείνοι προσπαθούν να απομονώσουν την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη!
Στις ευρωεκλογές που έρχονται δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα. Η Νέα Ελλάδα ζητά να τη στηρίξετε να προχωρήσει πιο γρήγορα. Και να κλείσετε το δρόμο σε όσους θέλουν να επιστρέψει η πατρίδα μας στις δοκιμασίες που αφήσαμε πίσω και στην κρίση που τώρα ξεπερνάμε. Η Ελλάδα σηκώθηκε στα πόδια της. Και τώρα μπορεί να περπατήσει όρθια.
Δώστε της τη δύναμη, να περπατήσει όρθια και να τρέξει! Παραμερίστε όσους τις βάζουν τρικλοποδιές και τη γυρίζουν πίσω. Να θυμάστε πάνω απ’ όλα:
Η Νέα Ελλάδα είστε εσείς, οι άνθρωποι της παραγωγής, όχι οι εργατοπατέρες των συντεχνιών, όχι οι προνομιούχοι του κρατισμού, η Νέα Ελλάδα είστε εσείς! Που αγαπάτε αυτόν τον τόπο…
Όχι αυτοί που ήθελαν να γεμίσουν τη χώρα λαθρομετανάστες, όχι όσοι υποστήριζαν την παρανομία και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων,
Νέα Ελλάδα είστε εσείς!
Οι δυνατότητές σας. Τα όνειρά σας, Αυτά που θέλετε. Αυτά που μπορείτε. Αυτά που αξίζετε. Αυτά που θα αφήσετε στα παιδιά σας. Νέα Ελλάδα είστε εσείς! Βοηθήστε την. Στηρίχτε την! Πάρτε την στα χέρια σας. Βοηθήστε να τη κάνουμε πραγματικότητα μιαν ώρα αρχύτερα…
Και αυτό για το οποίο σας καλώ είναι σε αυτή την καινούρια Ελλάδα, σε αυτή την καινούρια νοοτροπία, σε αυτό το αύριο το οποίο το χτίζουμε μεθοδικά, βήμα-βήμα, εγώ αυτό που σας ζητώ είναι με γνώση εκείνου που θα κάνετε, όχι με γνώμη, με γνώση βαθιά και με πεποίθηση και με αυτοπεποίθηση να βάλετε την υπογραφή σας στην Ιστορία βοηθώντας αυτή την Νέα Ελλάδα να προχωρήσει. Ο καθένας την υπογραφή του θα τη βάλει σε αυτή την καινούρια σελίδα της Πατρίδας μας. Να αλλάξουμε βιβλίο, να μην γυρίσουμε στο χθες. Και αν ήρθα εδώ ήταν αυτός ο λόγος που θέλω να σας δώσω, αυτό το μήνυμά μου. Να είστε δυνατοί, να είστε καλά και ήταν μεγάλη τιμή για μένα που μου δώσατε την ευκαιρία να σας επισκεφθώ.
Σας ευχαριστώ»
«Θέλω να σας πω ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας και θέλω να ξέρετε ότι συναντιόμαστε σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Όπως βλέπετε, η πολιτική κουβέντα, ο διάλογος μετατοπίζεται πλέον.
Δεν μιλάμε για την παλιά Ελλάδα η οποία βούλιαξε στην κρίση. Μιλάμε πια όχι για την περίοδο της οδυνηρής διαδικασίας που ζήσαμε όλοι με το μνημόνιο, αλλά μιλάμε για μια Νέα Ελλάδα την οποία οικοδομούμε.
Και Νέα Ελλάδα σημαίνει Ανάπτυξη, σημαίνει Εξωστρέφεια, σημαίνει εξαγωγές, σημαίνει χτύπημα της γραφειοκρατίας, σημαίνει ευκαιρίες για όλους σημαίνει εισόδημα.
Κι αυτά όλα δεν είναι λόγια. Δεν σας μιλώ γι’ αυτά που ΘΑ κάνουμε.
Σας μιλώ γι’ αυτά –και θα το δούμε- για αυτά που ήδη κάνουμε.
Μερικά απ’ αυτά, θυμηθείτε πριν δύο χρόνια πολλοί τα θεωρούσαν αδιανόητα. Ήταν απίστευτο για παράδειγμα ότι η Ελλάδα αν τους λέγατε πριν από δυο χρόνια θα έφτιαχνε ποτέ πρωτογενή πλεονάσματα.
Ήταν απίστευτο, ότι δεν θα δανείζεται πια κάθε χρόνο, για να βγάλει τα έξοδά της.
Όπως ξέρετε βγήκαμε στις αγορές.
-Λύνουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την κουβέντα με τους εταίρους μας, στο τέλος του χρόνου θα έχει λήξει και αυτό το τελευταίο εμπόδιο που υπάρχει.
Ήταν πραγματικά πολλοί οι οποίοι μας θεωρούσανε σας θυμίζω, τελειωμένους, μας έβλεπαν σαν μελλοθανάτους και τώρα προβλέπουνε, ότι η χώρα σε έξι χρόνια από σήμερα, θα έχει γυρίσει στο επίπεδο του 2008 πριν την κρίση.
Εν τω μεταξύ βέβαια οι απώλειες ήταν μεγάλες, οι θυσίες του ελληνικού λαού ήταν μεγαλύτερες και έχει μείνει μια περίοδος πολύ δύσκολη που θα πρέπει όλοι εμείς και ιδιαίτερα εκείνοι που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, να θυμούνται πάντα μέσα τους και να ξέρουν ότι οφείλει κάθε Κυβέρνηση να είναι δίπλα τους, για να βοηθήσει πρακτικά αυτά τα προβλήματα να τα ξεπεράσουν για πάντα.
Όμως εδώ ήλθα σήμερα να σας μιλήσω κυρίως για τέσσερα πράγματα, που απασχολούν κυρίως τον αγρότη, την πρωτογενή παραγωγή.
* Πρώτον, ότι στο νέο πρότυπο Ανάπτυξης το οποίο έχουμε υιοθετήσει, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μεταποίηση των προϊόντων θέλει πια ανθρώπους οι οποίοι θα είναι σύγχρονοι, θα είναι πρωταγωνιστές όχι «κομπάρσοι», όχι «φτωχοί συγγενείς»!
Ό,τι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και ότι αντίθετα έγινε στις άλλες χώρες, πρέπει να γίνει τώρα και σε εμάς. Και εγώ είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι την απόσταση που χάσαμε, πρέπει να την καλύψουμε πλέον τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, έχω την αισιοδοξία ότι σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανέναν. Γιατί μπορούμε και γιατί έχουμε την καλύτερη γη για τα προϊόντα μας.
Η ελληνική φύση έχει αληθινούς θησαυρούς. Πρέπει να τους καλλιεργήσουμε και να τους προωθήσουμε σε νέες αγορές.
* Δεύτερον, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας έξω, θα πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν αληθινά ανταγωνιστικά και πάνω από όλα να φανερώσουν την ποιότητα τους.
Και πρέπει επιπλέον και γνωρίζω ότι αυτό σας απασχολεί πολύ, εγώ προέρχομαι από μια περιοχή αγροτική ,στην οποία εκλέγομαι από ανθρώπους σαν και εσάς από το ’77, πρέπει να μειωθεί το κόστος του παραγωγού!
Που τώρα είναι πολύ υψηλό. Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη.
Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε με τη μια.
Αλλά θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα:
Στο εργασιακό κόστος. Στο ασφαλιστικό κόστος. Στο κόστος ενέργειας – πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Και στη διαχείριση του νερού…
Όλα αυτά είναι ήδη ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τα τρία- τέσσερα επόμενα χρόνια…
Κάποια απ’ αυτά μπορούμε να τα κάνουμε άμεσα:
–Θέλω να σας πω ότι πρόκειται άμεσα να μειώσουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα σε αυτούς που λέμε μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες σαν εποχιακοί.
–Θα μειωθεί πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.
–Θα μειωθεί πολύ και η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη!
–Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά τους μεροκάματα. Κι όχι προκαταβολικά για τρείς μήνες όσο κι αν δουλέψουν εν τω μεταξύ…
Πότε θα γίνουν αυτά; Θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες γιατί πρέπει να βγουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας Κοινοτικής οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου. Από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό.
Και δεν είναι μόνον αυτά: ήδη προχωρούμε στο σχεδιασμό και σε όλες τις προετοιμασίες, ώστε -όχι από φέτος, δεν γίνεται φέτος- αλλά από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Είναι μια παλιά μου δέσμευση, η οποία χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και ο κάθε αγρότης θα έχει καταγεγραμμένα τα αγροτικά του μηχανήματα και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνει αυτόματα το αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς για τους οποίους έχει τα μηχανήματα αυτά.
Αυτά είναι αυτά που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Το ένα άμεσα, ολοκληρώνεται μέσα στον επόμενο μήνα. Το άλλο από την επόμενη χρονιά. Τα υπόλοιπα τα προωθούμε συστηματικά σε αυτό τον σχεδιασμό που έχουμε. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω από αυτό που μπορώ να κάνω. Και δεν θέλω να δώσω κανένα άλλο σύνθημα, παρά μόνο από τα: σταθερά βήματα μπροστά… Σταθερά αλλά και μπροστά.
* Τρίτον, κι αυτά είναι μόνον η αρχή. Γιατί την ώρα που μιλάμε γίνονται και πολλά άλλα:
- Σήμερα, κατασκευάζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα περίπου 80 μεγάλα και 480 μικρότερα εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, αναπλάσεις και οδοποιίες με προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ.
- Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα με 7.200 επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί. Με δημόσια δαπάνη 550 εκ. ευρώ.
- Ήδη προχωρά – και αυτό θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νεότερους – ο διαγωνισμός για διαδικτυακές υποδομές υψηλής ταχύτητας σε μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ανέβει η ποιότητα ζωής, θα αναβαθμιστούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως θα αναβαθμιστεί η απευθείας πρόσβαση των καλλιεργητών στις αγορές, μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς «μεσάζοντες».Αληθινή επανάσταση σε αυτό που λέγαμε από το χωράφι στο ράφι…
- Κάτι πολύ σημαντικό: Βελτιώσαμε με πρόσφατο νόμο την παραχώρηση γης σε αγρότες, το θεσμικό πλαίσιο για τα φυτοφάρμακα, την έκδοση αδειών για στάβλους, και τη νομοθεσία για τα λιπάσματα.
- Με τον ίδιο νόμο, περιορίσαμε ταυτόχρονα το ποσό των δανείων από την παλιά ΑΤΕ για το οποίο είχε εγγραφεί υποθήκη, στο 120% του κεφαλαίου του δανείου, αφαιρώντας τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλει οι αγρότες. Απελευθερώσαμε έτσι, μεγάλες εκτάσεις που παρέμεναν ανενεργές και τις παραδίδουμε στην παραγωγή.
- Θεσπίσαμε, επίσης, καινοτόμους θεσμούς όπως οι Αγορές Παραγωγών, τα Πολυαγροκτήματα, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα, οι Ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για θεσμούς που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και παραμερίζουν τη γραφειοκρατία.
- Πετύχαμε στη νέα ΚΑΠ, συμφωνία για τους βοσκότοπους! Ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις της κτηνοτροφίας μας που θα είναι επιλέξιμες για κοινοτικές ενισχύσεις. Στη νέα προγραμματική περίοδο τα βοσκοτόπια θα είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
- Στηρίζουμε έμπρακτα το ζωικό κεφάλαιο και ειδικά τις ντόπιες φυλές αγροτικών ζώων με προγράμματα διατήρησης παραδοσιακών φυλών.
Κι ακόμα στη Συνταγματική Αναθεώρηση προωθούμε την αναγνώριση των βοσκοτόπων, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πολύ παλιό και πολύ σοβαρό αίτημα των κτηνοτρόφων μας.
Σε ό,τι αφορά την αλιεία.
- Προωθήσαμε με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», με ειδικές ευνοϊκές εξαιρέσεις για τα απομακρυσμένα νησιά.
- Ενισχύουμε τους αλιείς για τον εκσυγχρονισμό των σκαφών και των αλιευτικών τους εργαλείων.
- Κατασκευάζουμε και επισκευάζουμε 22 αλιευτικά καταφύγια σε όλη την χώρα, ενώ άλλα δύο στη Λήμνο εντάχθηκαν μόλις πρόσφατα.
Και με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Αλιείας υποστηρίζονται εδώ επενδύσεις με προϋπολογισμό κοντά στα 5 εκ. ευρώ, μέσω της τοπικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου, και αφορούν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η προηγούμενη, ΚΑλΠ, δηλαδή Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ήταν 200 εκατ. Ευρώ. Μας δόθηκε η ευκαιρία που ήταν τώρα η Ελλάδα, που έχει ακόμα η Ελλάδα την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα συμφωνήσαμε και πετύχαμε αυτή τη συμφωνία με την Ευρώπη, στη νέα ΚΑλΠ, στο καινούργιο αυτό θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε τα 200 εκατ. για την επόμενη περίοδο να είναι 400 εκατ. 408 για την ακρίβεια. Και το θεωρώ σημαντικό πολύ γιατί αυτά έχουν να κάνουν με έργα τα οποία θα βοηθήσουν πολύ το θέμα της Αλιείας.
* Τέταρτον, έμφαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Γιατί αυτή θα φέρει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έχει τεράστιες δυνατότητες, σήμερα μόνον 200 μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το 85% της παραγωγής. Ενώ από την άλλη πλευρά 17 χιλιάδες πολύ μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, έχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά σήμερα υστερούν. Στο επόμενο ΕΣΠΑ αυτές θα πάρουν προτεραιότητα, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μεγαλώσουν. Δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα των παραγωγών μας, και στο δυναμισμό ολόκληρης της Ελληνικής περιφέρειας.
- Τέλος για να εξασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολαιακή παραγωγή. Έτσι μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον αγρότη και το μεταποιητή έως τον αγοραστή του τελικού προϊόντος, να συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς μεσάζοντες.
Κι αυτά που σας ανέφερα είναι μόνο λίγα απ’ αυτά που ήδη κάνουμε. Μια πραγματική κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων ξετυλίγεται σε κάθε παραγωγικό τομέα της Ελλάδας.
Και κυρίως σε κάθε τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Μέσα σε αυτή την κοσμογονία, σίγουρα υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις. Σίγουρα γίνονται να λάθη. Κάποια, ίσως και αναπόφευκτα. Όλα τα βλέπουμε. Κι όλα τα διορθώνουμε βήμα-βήμα… Σήμερα, για παράδειγμα, μόνο με μία μικρή καθυστέρηση, υπεγράφη και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες, το οποίο όπως το ξέρετε καλά, το χρωστούσαμε, πέρυσι ήταν τον Μάρτη που δόθηκε και φέτος θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί και σήμερα υπεγράφη. Είναι 52 εκάτ.
Αλλά με όλη αυτή την κοσμογονία, η Ελληνική Περιφέρεια, βήμα-βήμα θα γίνεται τα επόμενα χρόνια, πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξαγωγική, με περισσότερο εισόδημα και περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
* Παράλληλα δίνουμε έμφαση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της Ελληνικής περιφέρειας. Τα ακριτικά νησιά μας. όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος. Γιατί αυτά δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του κύματος των λαθρομεταναστών.
Ήδη φέραμε το ζήτημα στην Ευρώπη. Και για πρώτη φορά, η Ενωμένη Ευρώπη βάζει στις προτεραιότητές της την αντιμετώπισή του συνολικά. Ως πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνο κάποιων χωρών-μελών που είναι στα όριά της. Θα μάθατε για την τελευταία τραγωδία πάλι στην Λαμπεντούζα, ξέρετε την προηγούμενη τραγωδία στην Λαμπεντούζα. Καθημερινά εδώ πέρα εμείς έχουμε μικρότερες σε αριθμό, αλλά πολλές που τελικά αθροίζονται σε περισσότερα θύματα, τραγωδίες οι οποίες χτυπάνε το Αιγαίο, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.
Και αυτή τη στιγμή, στο τέλος της Προεδρίας μας τον Ιούνιο, έχει ήδη αναλάβει η Ευρώπη, ο Μπαρόζο και οι άλλοι, να μας κάνει – τους έχουμε αναθέσει – συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά θα σας έλεγα, και για τον πόλεμο που πρέπει να ανοίξουμε με αυτούς που κάνουν την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών. Και των χωρών που τους βοηθούν! Και τέλος, για τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους. Που είναι και το πιο σημαντικό.
Τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, στην Ελλάδα μπήκαν λιγότεροι λαθρομετανάστες απ’ όσους έφυγαν.
Αλλά στα ακριτικά μας νησιά μας η πίεση συνεχίζεται! Κι εδώ χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και από την ίδια την Ελλάδα και από τους εταίρους μας. Που επιτέλους ξύπνησαν και κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι και δικό τους…
Φίλες και φίλοι,
Σας μίλησα γι’ αυτά που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια. Γι’ αυτά που κάνουμε τώρα. Γι’ αυτά που ήδη σχεδιάζουμε και προωθούμε από δω και μπρός για το επόμενο διάστημα. Και για την μεγάλη προτεραιότητα που δίνουμε στην Ελληνική Περιφέρεια και στον Πρωτογενή τομέα.
Πραγματικά βρισκόμαστε στη μέση μιας κοσμογονίας!
Το νερό μπήκε στο αυλάκι, αλλά έχουμε δουλειά πολλή.
Δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. Μπήκαμε στη φάση που έχει «μόνο προς τα πάνω» πια. Όχι άλλο «κάτω»… Κάποιοι αυτό δεν το θέλουν. Κάποιοι επιθυμούν να ξαναμπούμε στην κρίση. Έπεσαν έξω σε ό,τι έλεγαν ως τώρα. Και θα πέσουν έξω ξανά. Είναι οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού! Του χθες που τελείωσε… Είναι όσοι εκπροσωπούν το τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε. Είναι όσοι αντιστέκονται σε αυτά που έχουν γίνει παντού αλλού, εδώ και χρόνια. Και που δεν θέλουν να γίνουν και στην πατρίδα μας…
Είναι αυτοί που δεν θέλουν επενδύσεις, και διώχνουν επενδυτές.
Είναι αυτοί που δεν θέλουν την Ευρώπη, που δεν ήθελαν το ευρώ, και που προτείνουν ακόμα τα πιο επικίνδυνα πράγματα, όπως αναγκαστικά δανεισμό!
Άλλοτε υπόσχονται ότι «θα σχίσουν τα μνημόνια». Άλλοτε τα παίρνουν όλα πίσω, κι ύστερα επανέρχονται να ζητούν… αποχώρηση από το ΝΑΤΟ!
Τώρα που υπάρχει τέτοια αστάθεια παντού γύρω μας… Κι ύστερα αμφισβητούν τη Συνθήκης της Λωζάννης, κι ύστερα το παίρνουν κι αυτό πίσω, αλλά κρατάνε στο ευρωψηφοδέλιό τους όσους αμφισβήτησαν τη Συνθήκη της Λωζάννης!
Κι ύστερα θέλουν να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη και καταγγέλλουν την Ευρώπη ως… «ιμπεριαλιστική»!
Εμείς οικοδομούμε τη Νέα Ελλάδα. Κι αυτοί θέλουν να επαναφέρουν όσα μας οδήγησαν στην κρίση. Εμείς σταθεροποιήσαμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ… Κι εκείνοι προσπαθούν να απομονώσουν την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη!
Στις ευρωεκλογές που έρχονται δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα. Η Νέα Ελλάδα ζητά να τη στηρίξετε να προχωρήσει πιο γρήγορα. Και να κλείσετε το δρόμο σε όσους θέλουν να επιστρέψει η πατρίδα μας στις δοκιμασίες που αφήσαμε πίσω και στην κρίση που τώρα ξεπερνάμε. Η Ελλάδα σηκώθηκε στα πόδια της. Και τώρα μπορεί να περπατήσει όρθια.
Δώστε της τη δύναμη, να περπατήσει όρθια και να τρέξει! Παραμερίστε όσους τις βάζουν τρικλοποδιές και τη γυρίζουν πίσω. Να θυμάστε πάνω απ’ όλα:
Η Νέα Ελλάδα είστε εσείς, οι άνθρωποι της παραγωγής, όχι οι εργατοπατέρες των συντεχνιών, όχι οι προνομιούχοι του κρατισμού, η Νέα Ελλάδα είστε εσείς! Που αγαπάτε αυτόν τον τόπο…
Όχι αυτοί που ήθελαν να γεμίσουν τη χώρα λαθρομετανάστες, όχι όσοι υποστήριζαν την παρανομία και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων,
Νέα Ελλάδα είστε εσείς!
Οι δυνατότητές σας. Τα όνειρά σας, Αυτά που θέλετε. Αυτά που μπορείτε. Αυτά που αξίζετε. Αυτά που θα αφήσετε στα παιδιά σας. Νέα Ελλάδα είστε εσείς! Βοηθήστε την. Στηρίχτε την! Πάρτε την στα χέρια σας. Βοηθήστε να τη κάνουμε πραγματικότητα μιαν ώρα αρχύτερα…
Και αυτό για το οποίο σας καλώ είναι σε αυτή την καινούρια Ελλάδα, σε αυτή την καινούρια νοοτροπία, σε αυτό το αύριο το οποίο το χτίζουμε μεθοδικά, βήμα-βήμα, εγώ αυτό που σας ζητώ είναι με γνώση εκείνου που θα κάνετε, όχι με γνώμη, με γνώση βαθιά και με πεποίθηση και με αυτοπεποίθηση να βάλετε την υπογραφή σας στην Ιστορία βοηθώντας αυτή την Νέα Ελλάδα να προχωρήσει. Ο καθένας την υπογραφή του θα τη βάλει σε αυτή την καινούρια σελίδα της Πατρίδας μας. Να αλλάξουμε βιβλίο, να μην γυρίσουμε στο χθες. Και αν ήρθα εδώ ήταν αυτός ο λόγος που θέλω να σας δώσω, αυτό το μήνυμά μου. Να είστε δυνατοί, να είστε καλά και ήταν μεγάλη τιμή για μένα που μου δώσατε την ευκαιρία να σας επισκεφθώ.
Σας ευχαριστώ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.