Όταν μια χώρα δίνει μια σκληρή, δίνει μία μάχη επίπονη για να ξανασταθεί στα πόδια της και για να ξαναφτιάξει το μέλλον της - μετά από μια σκληρή δοκιμασία και μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες κρίσης – χρειάζεται κάπου να στηριχθεί κι έχει ανάγκη από κάποιες νίκες.
Ο Τουρισμός είναι ένα τέτοιο στήριγμα για την Ελλάδα.
Και τη φιλόδοξη και οραματική προοπτική της Ελλάδας μέσα από τον Τουρισμό ως ένα από τους καλύτερους δέκα προορισμούς τους κόσμου, τη μοιράζομαι απόλυτα με τον Πρόεδρο και θα ήθελα να πω ότι και τον συγχαίρω για εκείνα που είπε και συνυπογράφω και την αποτύπωση των προβλημάτων που ανέπτυξε, αλλά και πολλές από τις λύσεις που πρότεινε. Η φετινή τουριστική περίοδος, πράγματι, προβλέπεται από όλους ότι θα είναι μια πρώτη νίκη.
Έτσι κι αλλιώς ο Τουρισμός μαζί με τη Ναυτιλία είναι οι «πρωταθλητές» της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά εγώ προσθέτω και οι πρωταθλητές μιας ανάπτυξης με το μεγάλο ζητούμενο, που είναι ο εξωστρεφής χαρακτήρας της Ανάπτυξης.
Κι όπως φαίνεται, πρόκειται να χαρίσει στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία μια τέτοια πρώτη νίκη. Με ασφαλή πρόβλεψη ότι φέτος – σε συνθήκες όχι πολύ καλές διεθνώς – οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και όλα δείχνουν ότι το προηγούμενα χρόνια θα ξεπεραστούν και θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Αλλά και το εισόδημα που θα αφήσουν στον Τόπο, σε ένα Τόπο που από πλευράς ρευστότητας φαίνεται άνυδρη χώρα, επίσης δείχνει, το επίπεδο αυτό που θα αφήσουν από εισοδήματος οι επισκέπτες στη χώρα μας, ότι θα είναι σε επίπεδα ρεκόρ.
Αυτό ασφαλώς θα αποτελέσει νίκη για τον τουριστικό κλάδο. Που αφορά πια χιλιάδες επιχειρήσεις, που απασχολούν, άμεσα ή έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργούν εισόδημα το οποίο διαχέεται ταχύτατα σε ολόκληρη την οικονομία.
Θέλω να σας τονίσω ότι οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού δεν θα είναι μόνο δική σας νίκη. Θα είναι και ελπίδα για όλους τους Έλληνες. Θα είναι μία πρώτη χειροπιαστή και ισχυρή ένδειξη ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ. Ότι βγαίνουμε από το τούνελ…
Οι θετικές αυτές προβλέψεις, είναι και αποτέλεσμα – όπως είχε την καλοσύνη να σημειώσει και ο Πρόεδρος - μιας σειράς θεμελιακών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στον τόπο μας:
Μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών υπηρεσιών διεθνώς.
Αλλά – πάνω από όλα - και μιας αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς όλων μας.
Το κράτος, το έχουμε πάρει απόφαση και μιλάω εκ μέρους και των τριών πολιτικών αρχηγών, το πιστεύουμε και οι τρεις μας, δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη της οικονομίας. Θεωρώ ότι το κράτος πρέπει να μετατραπεί, σιγά-σιγά, σε ένα σταθερό αρωγό της επιχειρηματικότητας.
Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πια, αυτό που ίσως να μην είχε καταλάβει ο περισσότερος κόσμος για πολλά χρόνια: Ότι είναι οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν εισόδημα. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν πλούτο, οι επιχειρήσεις δημιουργούν υγιή Ανάπτυξη…
Το κράτος, από την πλευρά του, έχει τρία καθήκοντα:
-- Πρώτον, να δημιουργεί ευκαιρίες για τον επιχειρηματία στο εξωτερικό. Και εξωστρεφής Ανάπτυξη, όπως αυτή που θέλουμε, απαιτεί ένα κράτος που να ανοίγει δρόμους για τον επιχειρηματία προς τα έξω: Τις ευκαιρίες δεν τις αξιοποιεί το κράτος. Οι επιχειρηματίες τις αξιοποιούν. Αλλά το κράτος τους βοηθά να τις αναζητήσουν και να τις βρουν εκτός συνόρων...
--Δεύτερον, το κράτος διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα στη χώρα: Εξαλείφοντας εμπόδια όπως η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αστάθεια, η ανομία, η αβεβαιότητα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
--Τρίτον, το κράτος επιβάλλει κανόνες και τους τηρεί. Κανόνες που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, χωρίς να επιτρέπουν την ασυδοσία. Κανόνες που επιβάλλουν την διαφάνεια, αλλά δεν οδηγούν στην παράλυση.
Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση δουλεύει συνεχώς και συστηματικά πάνω σε αυτούς τους τρείς αυτούς άξονες.
Περιορίζουμε συνέχεια τη γραφειοκρατία. Δεν την έχουμε νικήσει ακόμα, τελειωτικά και ολοκληρωτικά. Αλλά έχουμε κάνει πολλές τομές – όσες δεν είχαν γίνει ποτέ ως τώρα.
Αποκαταστήσαμε τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη: Φανταστείτε που ήταν η χώρα πριν ένα χρόνο και που βρίσκεται σήμερα. Εσείς που είστε ο κατ’ εξοχήν κλάδος που επηρεάζεται από την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αναλογιστείτε ποια ήταν η εικόνα της χώρας μας πριν ένα μόλις χρόνο. Και ποια είναι σήμερα…
Βάζουμε συνεχώς κανόνες, απελευθερώνουμε κλειστά επαγγέλματα και αποκαθιστούμε με όσο πιο ταχύ ρυθμό γίνεται τη ρευστότητα στην οικονομία με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώνεται μέσα στις μέρες αυτές.
Το πιο σημαντικό: ανοίγουμε δρόμους στο εξωτερικό! Από τα πρώτα πράγματα που λέμε όταν επισκεπτόμαστε ξένες πρωτεύουσες είναι: Ελληνικός Τουρισμός. Γιατί εκεί ξέρουμε ότι η Ελληνική αγορά έχει δυνατότητα να κερδίσει και άμεσα και πολλά. Κι από τον Τουριστικό κλάδο το εισόδημα που θα δημιουργηθεί, θα διαχυθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα στην υπόλοιπη οικονομία.
Για παράδειγμα, κατά την τελευταία επίσκεψή μας στην Κίνα, οι προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού ήταν στο πρώτο κεφάλαιο. Συζητήθηκαν ιδιαίτερα. Όχι μόνο γιατί το θέσαμε κατά προτεραιότητα εμείς. Αλλά και γιατί έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να βοηθήσουν και οι Κινέζοι…
Δεν θέλω να αναφερθώ μόνο σε αριθμούς, που είναι πράγματι, ιλιγγιώδεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Κινεζικών αρχών, τα επόμενα εφτά χρόνια πάνω από τα 400 εκατομμύρια Κινέζων τουριστών θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής. Πάνω από 60 εκατομμύρια υπολογίζονται κατά μέσον όρο ετησίως. Κι απ’ αυτούς πάνω από τους μισούς στην Ευρώπη.
Ανέπτυξα, όχι μόνο για τον Τουρισμό, αλλά και γενικότερα η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει πύλη εισόδου. Όχι μόνο για εμπορεύματα και επενδύσεις. Αλλά και για κίνηση ανθρώπων. Τουριστική και όχι μόνο τουριστική.
Φιλοδοξία μας είναι η Ευρώπη να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος αυτού του τεράστιου ρεύματος από την Κίνα. Και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ρεύματος Κινέζων τουριστών προς την Ευρώπη, να επισκεφθεί την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό, ως βασικό προορισμό,.
Φιλοδοξία μας είναι, ακόμα, να επωφεληθούν απ’ αυτό κι άλλοι κλάδοι. Διότι η Ελλάδα θα προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για παραθεριστική κατοικία και για εξειδικευμένες κατηγορίες τουρισμού από τις οποίες ωφελούνται κι άλλοι κλάδοι. Και διότι ακόμα, ο ξένος επισκέπτης που βρίσκεται για ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα και δοκιμάζει τα ελληνικά προϊόντα, θα πρέπει να μπορεί μετά να τα αναζητήσει στη συνέχεια και στην πατρίδα του.
Όλα αυτά για να συμβούν ωστόσο, υπάρχουν τρείς προϋποθέσεις:
--Πρώτον, να ξεπεραστούν εμπόδια που εμποδίζουν τουρίστες από τέτοιες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, αλλά και η Ρωσία, να έλθουν στη χώρα μας. Εμπόδια όπως η βίζα. Πολύ σωστά το ανέφερε ο Πρόεδρος. Ήδη πήραμε επί τόπου μέτρα για να παρακαμφθεί αυτός ο σκόπελος. Χρειάζεται και άλλη δουλειά, όμως. Συστηματική δουλειά, ιδιαίτερα από το υπουργείο Εξωτερικών. Και ιδιαίτερα στο να πειστεί και η Ευρώπη να επιτρέψει αυτές τις διαδικασίες λόγω Σέγκεν.
--Δεύτερον, να μπορέσουν οι επισκέπτες μας να φτάσουν άνετα στην Ελλάδα. Η τακτική και απευθείας αεροπορική σύνδεση από τέτοιες χώρες έχει τεράστια σημασία. Ιδιαίτερα τις περιόδους τουριστικής αιχμής, αλλά και όλο το χρόνο. Διότι επιδιώκουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο.
--Και τρίτον, από την ώρα που φτάνουν εδώ, να είναι εύκολη η μετακίνησή τους σε διαφορετικούς προορισμούς μέσα στη χώρα μας. Διότι γι’ αυτούς που έρχονται από μακριά, η Ελλάδα είναι ταξίδι ζωής. Δεν έρχονται για να μείνουν σε ένα τόπο. Και δεν μπορούμε να τους ταλαιπωρούμε με μετακινήσεις που σπαταλούν τον λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους.
Πρώτος στόχος μας λοιπόν: καθένας που έρχεται τώρα, να έλθει ξανά και να φέρει κι άλλους.
Δεύτερος στόχος, να αυξηθεί η ζήτηση για ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα όταν θα γυρίσει στην πατρίδα του.
Τρίτος στόχος, να επιμηκυνθεί η τουριστική σαιζόν, ώστε να ξεπεράσει, επιτέλους, απλά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στοχεύουμε σε τουριστική περίοδο 12 μηνών. Οι Κινέζοι για παράδειγμα, το ξέρετε, ταξιδεύουν κυρίως “off season”, εκτός των βασικών για εμάς καλοκαιρινών μηνών. Αλλά να το πάρουμε και από την πλευρά του απλού υπαλλήλου σε ένα τουριστικό κατάλυμα, σε ένα ξενοδοχείο. Ως πότε θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, όταν δεν μπορεί να καλύψει ένσημα και δουλεύει μόνο 3 μήνες ή 4 μήνες το χρόνο; Μέχρι πότε; Θα έχει ευρύτατες επιπτώσεις αυτή η εξέλιξη.
Και τέλος, να μετακινηθούμε σταδιακά από το γενικό τουρισμό - που για μένα δεν λέει τίποτα, σημαίνει μία χαώδη κατάσταση, όποιος είναι να έρθει, καλά θα κάνει να έρθει - στον εξειδικευμένο τουρισμό κι από τον μαζικό τουρισμό στον ποιοτικό τουρισμό.
Διότι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ελληνικής φύσης και του «ελληνικού τρόπου ζωής», δεν πρέπει να φθαρούν από την υπερβολική μαζική κατανάλωση.
Πώς μπορούμε να τα πούμε όλα αυτά με δύο λέξεις:
Ανταγωνιστικότητα και συνέργειες!
Ανταγωνιστικότητα για το ίδιο το τουριστικό μας πακέτο, που πρέπει να αναπτύσσεται, να βελτιώνεται συνέχεια, μετά από διάλογο. Ο ΣΕΤΕ, πράγματι, έπρεπε να γίνει κοινωνικός εταίρος. Δεν είναι κατόρθωμα αυτής της Κυβέρνησης, είναι υποχρέωση που είχε αργήσει πάρα πολύ να γίνει.
Και συνέργεια με άλλους κλάδους, που θα ωφεληθούν από τον Τουρισμό άμεσα και που θα ωφελήσουν, με τη σειρά τους, τον τουρισμό μέσο-μακροπρόθεσμα.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Που δεν θα μένει «στα χαρτιά». Και ο πολιτισμός ελέχθη και η κρουαζιέρα ελέχθη και η γαστρονομία ελέχθη και η πολυθεματική ποιότητα ελέχθη…
Αυτά πρέπει να τα υλοποιήσουμε βήμα-βήμα. Και τα προχωράμε μέρα με τη μέρα. Μετά από διάλογο μαζί σας.
Και πιστεύω ότι δεν περπατάμε. Τρέχουμε. Ούτε ένα χρόνο δεν είμαστε Κυβέρνηση. Αλλά, και όλη η χώρα πρέπει να τρέξει, για να βγει από την κρίση και για να γίνει αυτό που, πιστεύω, ότι της αξίζει, της αρμόζει, της προσήκει της Ελλάδας.
Σας μίλησα για την Κίνα. Αλλά δεν είναι μόνον η Κίνα. Θα υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες κινήσεις. Και δεν αναζητάμε ευκαιρίες μόνον έξω από την Ελλάδα. Αλλά και μέσα στη πατρίδα μας…
Έχουμε ως χώρα τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά τα περισσότερα παραμένουν αναξιοποίητα. Και μερικά τα αξιοποιούμε με τρόπους, όχι πάντα τους καλύτερους.
Για να έχεις αρχιπελαγικό τουρισμό, χρειάζεσαι πολυάριθμες μαρίνες με πλήρεις εγκαταστάσεις. Για να έχεις νησιωτικό τουρισμό δεν μπορείς να έχεις μόνιμο πρόβλημα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των νησιών σου. Ούτε με την ακτοπλοϊα.
Για να έχεις θρησκευτικό και ιστορικό τουρισμό, οι πολιτιστικές σου υποδομές πρέπει να αναβαθμιστούν και να παίξουν ενεργό ρόλο. Θυμάστε με το Μουσείο της Ακρόπολης, έτυχε τότε να είμαι υπουργός Πολιτισμού. Ήταν από τις μεγαλύτερες χαρές που πήρα τελευταία, όταν άκουσα ότι ξεπέρασαν οι ημερήσιοι επισκέπτες στο Μουσείο, πριν από περίπου μία εβδομάδα, τους 26000 – 27000. Τέτοια ρεκόρ πρέπει συνεχώς να ανεβαίνουν. Αυτές είναι οι μάχες ποιότητας. Κανείς δεν ξεχνάει το Μουσείο της Ακρόπολης. Κανείς δεν ξεχνάει ένα ηλιοβασίλεμα σε μία μαγευτική περιοχή του Τόπου. Αυτά μένουν να παίρνουν μαζί τους, αποτυπώνονται στην συνείδησή τους, τα μεταφέρουν στα παιδιά τους, στην οικογένεια, στους φίλους τους. Αυτά πρέπει να κερδίσουμε. Εκεί είναι η ποιότητα και εκεί είναι, αν θέλετε, και ο μεγάλος πολλαπλασιαστής για την οικονομία.
Για να έχεις συνεδριακό τουρισμό, πρέπει να έχεις και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις στα σωστά σημεία. Τέλος, για να έχεις παραθεριστική κατοικία, χρειάζεσαι σωστές πολεοδομήσεις και κίνητρα. Και η παραθεριστική κατοικία δεν είναι ανταγωνιστική προς τις ξενοδοχιακές εγκαταστάσεις. Είναι συμπληρωματική. Όποιος ξένος έχει σπίτι στην Ελλάδα κι έρχεται κάθε καλοκαίρι, προσκαλεί και φίλους του. Οι οποίοι θα μείνουν σε ξενοδοχεία εκεί κοντά.
Και εν πάση περιπτώσει, όσοι αγοράζουν ακίνητο στην Ελλάδα, πρέπει να διευκολύνονται να παίρνουν μακροχρόνια βίζα. Κι αυτό το πρόβλημα το λύσαμε με τον τελευταίο επενδυτικό νόμο…
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, είπε ο Πρόεδρος. Ταχεία απονομή δικαιοσύνης. Χαμηλό ΦΠΑ, δεν θέλω να πω τίποτα. Μεγάλη μάχη γίνεται για αυτό, να το ξέρετε. Μίλησε για ψηφιακή τεχνολογία. Πράγματι, είναι όλα αυτά κομμάτια της νέας Ελλάδας που χτίζεται για να φτάσουμε στην κρίσιμη λέξη να μπορούμε να πούμε ότι ναι, είμαστε ανταγωνιστικοί.
Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει αληθινά μεγάλος τουριστικός προορισμός. Με κριτήρια κυρίως ποιοτικά.
Η ανταγωνιστική Ελλάδα δεν θα αναπτύσσεται μόνο τουριστικά. Θα παράγει μεγάλο φάσμα προϊόντων κάθε είδους, από πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση, μέχρι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και εκπαίδευση.
Αλλά ο Τουρισμός μας είναι ο κατ’ εξοχήν κλάδος που είναι ήδη έτοιμος να κινηθεί αμέσως. Με προοπτικές που θα βελτιώνονται κάθε χρόνο.
Για να το πω αλλιώς: για να επιστρέψουμε στα επίπεδα Ακαθάριστου Εθνικού εισοδήματος πριν από την κρίση – και σε πολύ υγιέστερες βάσεις πλέον – το συνολικό ΑΕΠ της χώρας πρέπει να αυξηθεί κατά 25-30%. Το ένα τρίτο αυτής της αύξησης μπορεί να έλθει μόνο από τον τουρισμό. Μέχρι να προλάβουν να αναπτυχθούν κι άλλοι κλάδοι.
Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τουρισμός πρέπει και μπορεί να αναπτύσσεται ταχύτατα. Οργανωμένα, σχεδιασμένα και ποιοτικά.
Αγαπητοί φίλοι,
Εσείς οι επιχειρηματίες και οι σκαπανείς του Ελληνικού Τουρισμού είστε οι πρωταθλητές μας. Και το έχετε αποδείξει.
Είστε και οι «πρωτο-νίκες» μας! Εσείς μας φέρνετε την «πρώτη νίκη» μετά από μια βαθιά συνολική κρίση. Κι αυτό φέτος όλη η Ελλάδα ελπίζει να το αποδείξετε.
Θα γίνετε και οι πρωτεργάτες μιας μεταστροφής ολόκληρου του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στην εξωστρέφεια. Κι αυτό καλείστε να το αποδείξετε τα επόμενα χρόνια. Να ξέρετε ότι αυτή κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, θα είμαι δίπλα σας, θα είναι όλοι δίπλα σας.
Όταν μια χώρα μονιάσει και βάλει βαθιά στο μυαλό της να επιτύχει, μπορεί να καταφέρει θαύματα.
Με δύο λέξεις, αυτό είναι το στοίχημά μας. Να κάνουμε θαύματα!
Κι αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε μόνο, όλοι μαζί.
Αλλά αυτό δεν αρκεί να το λέμε μόνο. Πρέπει και να αρχίσουμε να το δείχνουμε.
Σας ευχαριστώ γιατί εσείς είστε οι πρώτοι που το αποδεικνύετε σήμερα, ότι μπορούμε – πράγματι - να το κερδίσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.