Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε σήμερα στη συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μάλτα με θέμα «Η Απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη», όπου οι επικεφαλής των Ευρωομάδων όλων των χωρών είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό και να συζητήσουν τις Ελληνικές θέσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση μίλησε και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Lawrence Gonzi. Αμέσως μετά οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν διμερή συνάντηση σε πολύ φιλικό κλίμα, καθώς οι δύο χώρες έχουν κοινά προβλήματα και στενές οικονομικές σχέσεις, ενώ στηρίζουν η μία την άλλη σε όλα τα σημαντικά τους προβλήματα.
Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Πρωθυπουργοί τόνισαν το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης κι έχουν ανάγκη μεγαλύτερη υποστήριξη από μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και κοινή Πολιτική για τη σταθεροποίηση της Νότιας Μεσογείου. Επίσης οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν σε κοινή στάση στο θέμα των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2014 – 2020.
Ο κ. Gonzi εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις δοκιμασίες του Ελληνικού λαού και τη στήριξή του προς την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχη συνάντηση είχαν ο Έλληνας υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Μάλτας για το κοινό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Μετά το τέλος της συνάντησής τους οι δύο Πρωθυπουργοί έκαναν κοινές δηλώσεις. Ακολουθεί η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά:
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ, στην όμορφη Μάλτα, και μου δίνεται η δυνατότητα να έχω μια τέτοια μακρά συνομιλία με έναν εξέχοντα ηγέτη, όπως ο Πρωθυπουργός σας.
Είναι σημαντικό για σας να ξέρετε ότι είμαστε ευγνώμονες στο λαό της Μάλτας για την υποστήριξή του και την αλληλεγγύη που έδειξε προς την Ελλάδα και τα προβλήματά της.
Είχαμε την ευκαιρία, να συζητήσουμε τις μεγάλες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, όπως είναι, στην πραγματικότητα, η παράνομη μετανάστευση, η ναυτιλία και η απόλυτη αναγκαιότητα για τη χάραξη πολιτικών που θα δημιουργήσουν στη συνέχεια θέσεις εργασίας. Ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους.
Πρόκειται μαζί να βρούμε όλες τις δυνατές συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών μας, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην άσκηση προς την Ευρώπη της απαραίτητης πίεσης, προκειμένου η Ευρώπη να υιοθετήσει κοινές πολιτικές σε τομείς, που είναι υψίστης σημασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, όπως είναι η περίπτωση της λαθρομετανάστευσης.
Συμφωνήσαμε για την προώθηση της συνεργασίας μας, συμφωνήσαμε για την αναβάθμιση των σχέσεών μας σε μια νέα διάσταση και θέλω οι πολίτες της Μάλτας να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα καλός και αξιόπιστος φίλος τους.
Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μας δώσατε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτούμε πολύ σημαντικά μέρη. Και όπως είπα στο φίλο μου τον Lawrence, η γυναίκα μου ήταν εδώ πριν από τρία χρόνια με τα παιδιά μου και μου είπε να μην φύγω, αν δεν επισκεφθώ το Ναό του Αγίου Ιωάννη, καθώς και άλλα μέρη που πρέπει ο κάθε επισκέπτης να δει.
Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν μια πραγματική τιμή για μένα».
(Το κείμενο της δήλωσης αποτελεί ανεπίσημη μετάφραση από τα Αγγλικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.