Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κα. Angela Merkel

 Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:




Αντώνης Σαμαράς: Υποδέχομαι σήμερα μια φίλη, την Καγκελάριο της Γερμανίας την κ. Angela Merkel. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε. Και τις προηγούμενες φορές και σήμερα στις συνομιλίες μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το Ελληνικό πρόβλημα και βεβαίως, και τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Άλλωστε η Ευρώπη κοινό μας σπίτι είναι και κοινή προοπτική των λαών μας είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Από την πλευρά μου, είχα την ευκαιρία να πω στην Καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να ξεπεράσει την κρίση. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να βγει από την ύφεση και από την ανεργία που πραγματικά παραλύει την οικονομία της. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα. 
Όπως επίσης και τη δημοσιονομική προσαρμογή που είναι δική μας προτεραιότητα, δεν είναι μόνο υποχρέωση από τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει.
Τόνισα στην Καγκελάριο ότι ο Ελληνικός λαός «ματώνει» αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Δεν ζητάει περισσότερα χρήματα. Δεν ζητάει «χάρες». Το μόνο που ζητάει είναι η ευκαιρία να σηκωθεί στα πόδια του το ταχύτερο, να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει όλους τους στόχους.
Η Καγκελάριος, από την πλευρά της, έδειξε απόλυτη κατανόηση και σεβασμό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού και τόνισε ιδιαίτερα ότι οι θυσίες αυτές δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα, στα πλαίσια των αποφάσεων που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και πέρα από αυτές.
Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το πιστοποιεί άλλωστε και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup στη χώρα μας. Επίσης η αξιοπιστία μας  έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.
Η Καγκελάριος είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που αυτό το αναγνωρίζουν και θα έλεγα ότι και η επίσκεψή της στην Αθήνα το αποδεικνύει έμπρακτα.
Συζητήσαμε ακόμα και αποφασίσαμε πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε τομείς, όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εδώ η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα από τη γερμανική τεχνική, τεχνολογική και επενδυτική βοήθεια.
Η Καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και ακόμα κατανόησε την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του Ελληνικού λαού. 
Και εγώ με τη σειρά μου υπογράμμισα ότι σε σύντομο χρόνο η επιτυχία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση, θα καταγραφεί διεθνώς και ως επιτυχία της Ευρώπης, να ξεπεράσει την κρίση της και να βγει πιο ενωμένη και πιο ισχυρή.
Και έτσι όσοι πίστευαν, εκείνοι που πόνταραν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληγεί σοβαρά θα το χάσουν αυτό το στοίχημα που έβαλαν.
Οι Έλληνες έχουμε υπερηφάνεια και φιλότιμο. Ξέρουμε να τιμούμε τους φίλους μας. Σήμερα υποδεχτήκαμε μια φίλη της χώρας και ανοίξαμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή μας πορεία. Σας ευχαριστώ.

Angela Merkel: Και εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το τόσο ευγενικό καλωσόρισμα. Ήρθα εδώ στην Αθήνα ανταποκρινόμενη στην επίσκεψη και στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά από τη δική του επίσκεψη στο Βερολίνο. Είμαστε εταίροι, είμαστε φίλοι. Συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΝΑΤΟ κ.λ.π. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα από κοινού.
Ήρθα, σήμερα, εδώ, με τη βαθιά πεποίθηση και τη συνείδηση ότι η περίοδος την οποία βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους. Στην Ελλάδα διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ζητούνται πάρα πολλά από τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να πω ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Ακούσαμε, χθες, στο Eurogroup, ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προόδου. Καθημερινά υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων. Είμαι της άποψης ότι, παρά το γεγονός ότι η πορεία αυτή είναι τόσο δύσκολη, αξίζει τον κόπο να την ολοκληρώσει η Ελλάδα, γιατί εάν δεν το πράξει τώρα, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δραματικά αργότερα. Είναι, λοιπόν, κοινό μας συμφέρον εμείς όλοι στην Ευρώπη να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας μέσα στην Ευρώπη και να καταδείξουμε στην Ευρωζώνη ότι είμαστε σε θέση να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματά μας, ούτως ώστε να θέσουμε ένα πλαίσιο, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά μας, τα εγγόνια να μπορούν να ζουν σε ευημερία.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα συζητήσαμε τα επόμενα βήματα μεταξύ μας. Πολλά έχουν επιτευχθεί, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η Ελλάδα και η Γερμανία πρόκειται να συνεργαστούν πολύ στενά προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, δεν είμαστε σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας, η οποία έχει σαν καθήκον να ολοκληρώσει, να εκπονήσει την έκθεση προόδου. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ώθηση στα διμερή μας θέματα.
Έτσι, λοιπόν, μπορώ να πω σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Fuchtel είμαστε σε θέση να δραστηριοποιηθούμε στα διμερή μας θέματα, δηλαδή, να επιδείξουμε και επιτυχία σε επίπεδο Ελληνογερμανικής συνεργασίας και τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την TASK FORCE, υπό την αιγίδα του κ. Reichenbach, προγράμματα που γίνονται επίσης υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης. Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας. Συνολικά συμφωνήσαμε ότι παράλληλα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς τα μέτρα λιτότητας και εξοικονόμησης, θα πρέπει φυσικά να υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη. Γι’ αυτό, θα στηρίξουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο ώστε να δοθεί στην Ελλάδα πρόσβαση στις πιστώσεις της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουμε αυξήσει το κεφάλαιο κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε βήματα προόδου και στη συνεργασία σε επίπεδο της επενδυτικής τράπεζας KfW και θέλουμε, ήδη, το Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να συμφωνήσουμε τη μακροχρόνια προοπτική – τις χρηματοοικονομικές προοπτικές- για τα επόμενα χρόνια και να διαπιστώσουμε, λοιπόν, ποια διορθωτικά μέσα, ποιοί πόροι, δηλαδή, μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα, για τα αντίστοιχα προγράμματα. 
Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο. Η Γερμανία θέλει να είναι ένας καλός εταίρος και ένας πραγματικός φίλος.

Δημοσιογράφος: Κυρία Merkel, στη Νότια Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, το μέγιστο σημείο δυσαρέσκειας και κοινωνικής έντασης, μπορώ να πω, είναι η ανεργία. Άλλωστε, πρόσφατα απ’ ότι θυμάμαι -και εσείς η ίδια έχετε αναγνωρίσει- ότι στην Ελλάδα η ανεργία, κυρίως στους νέους, ξεπερνά το 50%. Κυρία Μέρκελ, εκτός από την σωτηρία του ασθενούς, που σήμερα ο ασθενής αυτός ονομάζεται Έλληνας, μπορείτε να μας πείτε αν ο ασθενής αυτός θα μπορέσει να σηκωθεί από το κρεβάτι, να περπατήσει και γιατί όχι, να τρέξει;

Angela Merkel: Θα ήθελα να πω εξαρχής το εξής. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα. Το νόμισμα αυτό είναι το ευρώ και δεδομένου ότι έχουμε αυτό το κοινό νόμισμα, αναγνωρίζουμε όλοι μας, ότι βρισκόμαστε σε στενή συνάφεια μεταξύ μας. Το 60% των προϊόντων της τα εξάγει η Γερμανία προς την Ε.Ε. Το 40% εξ αυτών προς τις χώρες της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, αν ο ένας δεν είναι καλά μέσα σε αυτό τον κοινό χώρο, δεν είναι και ο άλλος καλά. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να θέλουμε να πάμε όλοι καλύτερα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η πορεία η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή, αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα, θα οδηγήσει σε επιτυχία. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει και ακριβώς σε σχέση με τους νέους ανθρώπους μπορεί κανείς να δει ότι υπάρχουν ελπίδες.
Αυτό δεν θα γίνει εν μια νυκτί. Ούτε μόνο η καταβολή μιας δόσης θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.
Αλλά έχουμε να κάνουμε με προβλήματα τα οποία έχουν παγιωθεί, αν θέλετε, εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορεί κανείς εν μια νυκτί, με ένα μόνο μέτρο, να δοθεί ένα τέλος σε αυτά τα προβλήματα. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Αλλά νομίζω ότι πραγματικά διακρίνουμε φως στο τέλος του τούνελ και επίσης εκτός αυτού είμαι της άποψης ότι ο δρόμος αυτός τον οποίο ακολουθούμε συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή να δεσμεύεται κανείς περισσότερο απέναντι στον άλλον, μας οδηγεί στο να ανακτήσουμε όλο και περισσότερη αξιοπιστία σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό ακριβώς είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε.
Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε της άποψης ότι μια χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια δυσκολία. Όχι. Το ζητούμενο είναι να διαπιστώσουμε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από ελευθερία και δημοκρατία, αλλά και από ευημερία, ένας γεωγραφικός χώρος που μπορεί να στηριχτεί στην ανταγωνιστικότητά της, να εξάγει τα προϊόντά της και να στηρίξει τις θέσεις εργασίας. Τα κράτη μόνα τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Πρέπει να προσελκύσουν εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν διάθεση να επενδύσουν, που έχουν καλές ιδέες και να δώσουν αντίστοιχα τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους.
Τώρα, αυτό που ισχύει στην παρούσα φάση για τη Γερμανία, είναι ακριβώς αυτό. Να προσφέρει την αντίστοιχη εκπαίδευση, την κατάρτιση και επίσης να βελτιωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να έχουν ακριβώς οι νέοι άνθρωποι μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Δημοσιογράφος: Πόσο θα περιμένει η Ελλάδα να δημοσιευθεί η έκθεση της τρόικας; Πόσο θα περιμένει για την καταβολή της επόμενης δόσης;

Angela Merkel: Μπορώ να πω ότι το πόρισμα, η έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Και φυσικά το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να είναι απλά γρήγορος. Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στη συζήτησή μας ότι φυσικά η δόση, η οποία έπρεπε να είχε καταβληθεί το καλοκαίρι, είναι απόλυτα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πιέζουμε και εμείς τα πράγματα. Δουλεύουμε όσο μπορούμε. Αλλά οφείλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Είπα το εξής: Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία. Η αξιοπιστία δημιουργείται μόνον εφόσον προβλήματα και ερωτήματα, τα οποία τίθενται, επιλύονται. Και για το λόγο αυτό διαρκεί κάπως περισσότερο αυτή η διαδικασία, απ’ ότι θα νόμιζε ο ένας ή ο άλλος.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε την αίσθηση, μετά τη συζήτηση που είχατε, πήρατε την εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε κάτι. Εχθρός μας είναι η ύφεση. Και αυτό το οποίο ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δικαίωμα μετά από όλες αυτές τις θυσίες να πετύχουμε, να κερδίσουμε το στοίχημα, να βγούμε από την κρίση. Είμαι βέβαιος, όπως είπε και η Καγκελάριος, ότι ολόκληρος ο κόσμος, αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τους αγώνες που κάνουμε, προκειμένου να τερματίσουμε αυτή την άσχημη - για τον τόπο μας - κατάσταση μια ώρα αρχύτερα.
Ως εκ τούτου, θεωρώ δεδομένο ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρωζώνης ενωμένες, όπως είπε και η ίδια η Καγκελάριος, κάτω από το κοινό μας νόμισμα, θα θελήσουν, - όλες οι χώρες - να βοηθήσουν και την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού και αναγνωρίζοντας ότι σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία καθημερινά πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ, εχθρός μας είναι η ύφεση και στόχος μας το να υπάρχει δυνατότητα στα νέα κυρίως τα παιδιά να βρουν θέσεις εργασίας. Και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από ανάκαμψη και επομένως και μέσα από πόρους που αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει. Διαθέτει, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι έτοιμη, συμπαρίσταται και θα συμπαρασταθεί και στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή. Και είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Angela Merkel: Θα μου επιτρέψετε, από δικής μου πλευράς, να πω το εξής: Επαναλαμβάνω αυτά που είπα στο Βερολίνο. Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, το επόμενο βήμα, είναι να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα του πορίσματος της τρόικας, ποια θα είναι τα βήματα, πολλά έχουν επιτευχθεί. Κάποια υπολείπονται, πρέπει να γίνουν και εδώ θα πρέπει με συνεργασία και σε τελική σχέση να τα πετύχουμε από κοινού.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση και προς τους δυο ηγέτες. Πρώτα προς την κ. Merkel. Μας είπατε ότι ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ωστόσο, ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης; Πιστεύετε ότι η επίσκεψή σας βοήθησε την Ελλάδα; Και προς τον Πρωθυπουργό. Πιστεύετε, κ. Πρόεδρε, ότι σας βοήθησε η εδώ παρουσία της κ. Merkel;

Angela Merkel: Λοιπόν, ο στόχος είναι ότι είμαι σε θέση τώρα, εδώ επί τόπου και με πολύ καλύτερο τρόπο να κατανοήσω, να γνωρίσω αυτά που συμβαίνουν εδώ στην Ελλάδα να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό, να μιλήσω με εκπροσώπους της Οικονομίας και να αποκτήσω έτσι μια εικόνα, μια συνολική και πιο βαθιά γνώση των πραγμάτων, αν μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο. Είμαι της άποψης, όταν άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους, και κυρίως πολιτικοί, συζητούν γύρω από προβλήματα, βρίσκουν νέες ιδέες, νέες λύσεις, και με τον τρόπο αυτό γίνεται και ο άλλος καλύτερα κατανοητός και επίσης επιλύονται τα προβλήματα καλύτερα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά λύνονται από μόνα τους, αλλά μια εντατική επαφή, όπως την έχουμε τώρα, οδηγεί κατά την άποψη μου σε επιτυχία, τόσο αναφορικά με την κατανόηση των προβλημάτων για μας τους Γερμανούς, αλλά ίσως βοηθάει και εμάς τους ίδιους τους Γερμανούς, στη Γερμανία. Τώρα, τι σημαίνει για σας τους Έλληνες; Εδώ θα σας απαντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σας. Για μας είναι πολύ σημαντικό να δούμε και να έχουμε μια εικόνα των πραγμάτων για μια ολόκληρη μέρα και να μπορέσουμε και εμείς, εγώ δηλαδή, να βρω έναν τρόπο, να διεισδύσω στο πρόβλημα και να βρω και μια λύση.

Αντώνης Σαμαράς: Θα έλεγα ότι η επίσκεψη της κ. Merkel στην Ελλάδα, πρώτον, αποδεικνύει ότι σπάμε μια διεθνή απομόνωση η οποία υπήρχε μέχρι σήμερα. Και υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων. Αλλά προσέξτε: Η πολιτική δύναμη και η εικόνα μιας χώρας, είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία της.
Ας αναλογιστούμε τι ήταν η Ελλάδα από πλευράς αξιοπιστίας προ ολίγου καιρού, ας αναλογιστούμε το γεγονός ότι πλέον σήμερα οι πάντες παραδέχονται ότι δεν είναι μια χαμένη υπόθεση η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Και πιστεύω πραγματικά ότι, όταν βλέπεις ότι υπάρχει μια έμπρακτη στήριξη, η οποία μάλιστα παίρνει και συγκεκριμένες μορφές, όπως είναι οι διμερείς μορφές αυτής της επικοινωνίας με τη Γερμανία, τότε κανείς αντιλαμβάνεται ότι καλλιεργούμε σωστά τις επαφές με τους συμμάχους μας. Κερδίζουμε από την παρουσία της Καγκελαρίου, σήμερα, στην Ελλάδα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει το εκτόπισμα, την εμβέλεια, τη δύναμη την πολιτική και την οικονομική της Γερμανίας στην Ευρωζώνη και ως εκ τούτου αυτή η επαφή είναι πράγματι σημαντική και μόνον κέρδη μπορεί να φέρει για τον Τόπο μας.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν κάπως ακόμη περισσότερο; Και αυτή τη στιγμή έχετε περισσότερη αισιοδοξία όσον αφορά την έκθεση της Τρόικα, απ’ ό,τι πριν από το ταξίδι σας στην Ελλάδα;

Angela Merkel: Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο σε κάποιους τομείς, να υπάρξει ταχύτερη υλοποίηση. Εδώ πρόκειται κυρίως για μεγάλα προγράμματα και projects, εδώ πρόκειται επί παραδείγματι για μια αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για μια νέα αλλαγή της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρωθυπουργός μας είπε σήμερα ποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έγιναν στο διοικητικό τομέα, καθένας που διαβάζει εφημερίδα καθημερινώς, βλέπει και διαπιστώνει πολλές φορές ποιες παραβιάσεις των νόμων θα πρέπει να αξιολογηθούν και να καταπολεμηθούν. Νομίζω ότι θα πρέπει να βάλει κανείς τη χώρα πάνω σε ένα νέο θεμέλιο, αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και μέσα στην Ελλάδα θα μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν κάτι, θα μπορούν να δρέψουν και τους καρπούς των προσπαθειών τους και για το λόγο αυτό νομίζω ότι πολλά βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, θετικά σε εξέλιξη, όπου μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε, να επιταχύνουμε πράγματα και ευχαρίστως θα το πράξουμε. Αλλά κατά τα λοιπά εγώ δεν είμαι εδώ δασκάλα για να δώσω βαθμούς, αλλά ήρθα εδώ για να πληροφορηθώ, να ενημερωθώ και να στηρίξω ένα δρόμο ο οποίος είναι δύσκολος και ξέρουμε πολύ καλά και στη Γερμανία πόσο καιρό χρειάζεται για να υλοποιήσει κανείς μια μεταρρύθμιση. Προέρχομαι από τα νέα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, και ξέρω πόσο διήρκησε αυτή η διαδικασία μέχρις ότου φτάσουμε το επίπεδο το διοικητικό της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, της παλιάς Δυτικής Γερμανίας. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να συζητάμε όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι αυτό είναι μια διαδικασία, η οποία θα αποφέρει καρπούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε σχέση με αυτή την επίσκεψη πληροφορήθηκα, βεβαίως, και εκ προοιμίου διάφορα πράγματα. Εν τω μεταξύ, ξέρω ποια βήματα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικα. Βεβαίως, δεν κάνω τη δουλειά της τρόικα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει ακόμα να γίνει και το τι εξελίσσεται και το τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Και δεν υπάρχουν διαφορετικές αξιολογήσεις γι’ αυτό το οποίο πρέπει ακόμα να γίνει.

Αντώνης Σαμαράς: Να πω μόνο σε αυτό το σημείο ότι, μένουν ακόμα διαρθρωτικά - κυρίως - μέτρα να ληφθούν, προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική. Εγώ δεν θέλω ποτέ να λέω ότι είμαι ικανοποιημένος ή ευχαριστημένος, διότι στην πολιτική αυτό, καμία φορά, μεταφράζεται σαν να είσαι εφησυχασμένος. Και δεν είμαι. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής, πέρα και πάνω από ημερομηνίες και πρέπει έτσι να τη βλέπει όλος ο κόσμος. Προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Και θα τα καταφέρουμε. Και θα το κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.