Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δήλώσεις Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου HERMAN VAN ROMPUY

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Achille Van Rompuy. 
Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy.
                Τον ενημέρωσα για τις μεγάλες και επίμονες προσπάθειες που κάνουμε, που είναι επίμονες και επίπονες, για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και για να φανούμε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας.
                Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει, εφ’ όσον όλα πάνε καλά, έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Δόση που θα κατευθυνθεί κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας που επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι την έχουμε ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουμε αναθερμάνουμε την οικονομία μας. Αυτό μάλιστα γίνεται πλέον πιο ρεαλιστικό, μετά και τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρός της, ο κ. Ντράγκι.
                Η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, λοιπόν, είναι κρίσιμης σημασίας για να επιτύχει η προσπάθεια της Ελλάδας. Γιατί, όπως είπα και στον κ. Πρόεδρο, οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους. Και οι θυσίες τους πρέπει να πιάσουν τόπο. Κι αυτό σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας το ταχύτερο δυνατόν.
                Του παρουσίασα ακόμη το διευρυμένο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε για να επιταχύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Του έθεσα επίσης και το ζήτημα των δηλώσεων στο εξωτερικό που έχουν δημιουργήσει πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια, έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά τις τελευταίες μέρες καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης. Δεν παρέλειψα, στο σημείο αυτό, να  ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για τις δικές του δηλώσεις που ήταν πάντοτε πολύ προσεκτικές…
                Του μίλησα ακόμη για την πολύ μεγάλη συρρίκνωση της Ελληνικής Οικονομίας που έχει σημειωθεί από τις αρχές της κρίσης και για τις εκρηκτικές πια διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους Έλληνες. Πολιτική μας είναι η ύφεση να ανακοπεί και η ανεργία να μειωθεί, πράγμα για το οποίο και ζήτησα τη στήριξή του. Είναι γνωστή άλλωστε η σημασία που αποδίδει ο ίδιος ο κ. Rompuy στο θέμα αυτό, την αντιμετώπιση του οποίου ο ίδιος έχει αναδείξει σε ύψιστη προτεραιότητα στην Ευρώπη.
                Του έθεσα τέλος, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της ανάγκης η Ευρώπη συλλογικά να πιέσει τις χώρες προέλευσής τους να τους δέχονται πίσω όταν συλλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και ιδιαίτερα στην Ελλάδα., που είναι και η κύρια, δυστυχώς, πύλη εισόδου της λαθρομετανάστευσης. Υπογράμμισα ότι τα σύνορά της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
                Ο κ. Rompuy είναι αποδεδειγμένα φίλος της χώρας μας.
                Τον υποδεχθήκαμε με χαρά. Τον ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την προσφορά του στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Και υπολογίζουμε στην υποστήριξή του στην Ελλάδα στο πολύ κρίσιμο επόμενο διάστημα».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Achille Van Rompuy έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ. Ο Αντώνης Σαμαράς κι εγώ είχαμε μακρά και καρποφόρα συζήτηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη στο σύνολο της. Μερικοί αμφιβάλλουν αλλά και πάλι νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη και τώρα θα πρέπει να εξαγάγουμε όλα τα συμπεράσματα από αυτή την θεμελιώδη επιλογή.
Ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του και ο συνασπισμός των κομμάτων που τη στηρίζουν έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να υλοποιηθεί η επιλογή του Ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί βεβαίως σημαντικές προσπάθειες, που άρχισαν ήδη με τη σημαντική μείωση του ελλείμματος κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές αλλαγές, όπως και με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος για να σπάσουν τα μονοπώλια και τα κατεστημένα συμφέροντα, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί το φορολογικό καθεστώς και η διοίκηση της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο να μειωθεί το δημοσιονομικό βάρος αλλά πρέπει να υπάρξει και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι προνομιούχοι που απαλλάσσονται δεν πρέπει να υπάρχουν. Θα πρέπει αυτοί που έχουν τα περισσότερα να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Ξέρω ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επίπονη και δύσκολη. Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για θέσεις εργασίας και είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου το πρόγραμμα αυτό θα αποδώσει στον ελληνικό λαό μια στιβαρή οικονομία, δημόσια διοίκηση και αναθέρμανση της οικονομίας. Οι Ελληνικές αρχές είναι πλήρως δεσμευμένες για αυτούς τους στόχους, που θα αποφέρουν αποτελέσματα.  Νομίζω ότι όλα τα θεσμικά όργανα κι όλα τα κράτη-μέλη θα σας υποστηρίξουν. Για αυτούς που αμφιβάλλουν για τη στήριξη μας στην Ελλάδα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εγκρίναμε 240 δις βοήθειας και η ΕΚΤ έχει αγοράσει πολύ Ελληνικός χρέος και με τη βοήθεια του προγράμματος αυτού έχουμε διαπραγματευθεί εκατομμύρια μείωση χρέους σε δανειστές, οι οποίοι είναι ιδιώτες.
 Η κρίση η σημερινή δεν είναι μόνο Ελληνική κρίση. Πέρα από τις προσπάθειες των χωρών χρειαζόμαστε συλλογική δράση. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ότι χρειάζεται για την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου του Ιουνίου ήταν μεγάλη πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά τις αποφάσεις, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ και εξειδικεύτηκαν χθες, παρέχουν συμπληρωματικά μέτρα τηρώντας την εντολή της Τράπεζας και την ανεξαρτησία της. Όλες οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Έχουμε αποτελέσματα αλλά πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα όραμα μακροπρόθεσμο για την οικονομική και νομισματική Ένωση. Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσω μια ενδιάμεση έκθεση και μια τελική έκθεση το Δεκέμβριο για το θέμα αυτό. Τη δέσμευση ως προς την ακεραιότητα της ευρωζώνης της τη συμμερίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη. Όσο η Ελλάδα είναι δεσμευμένη απέναντι στο ευρώ, οι εταίροι της θα εξακολουθούν να στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειές της. Έχω εμπιστοσύνη ότι το τρίπτυχο: βραχυπρόθεσμες ενέργειες για τη σταθερότητα, μακροπρόθεσμο όραμα για την ενοποίηση και βαθιές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα, θα καταστήσει το ευρώ μη αναστρέψιμο. Ευχαριστώ πολύ».
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.