Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια δύσκολη καμπή:
Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται, την ώρα που οι αδυναμίες επίτευξης των στόχων του Μνημονίου δύσκολα πλέον κρύβονται. την ώρα που τα εθνικά θέματα μοιάζουν να καρκινοβατούν στους σκοτεινούς διαδρόμους της μυστικής διπλωματίας, επίσημης αλλά και ανεπίσημης, την ώρα που όσα έλεγε και έταζε μόλις πριν 10 μήνες το ΠΑΣΟΚ, γίνονται κουρέλι σε ένα κόμμα που διεκδικεί πλέον Όσκαρ κοντής μνήμης, η κοινωνία βράζει και ο Πρωθυπουργός έχει εγκατασταθεί για εβδομάδες στο εξωτερικό, ενώ ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι αρμοδιότητες των νέων υπουργείων του και κάποιοι νέοι υπουργοί δεν έχουν καν ορκιστεί.
Το πιο σύντομο ανέκδοτο στη χώρα είναι ο «συντονισμός της νέας κυβέρνησης»!
Η χώρα οδεύει σε αυτοδιοικητικές εκλογές, με έναν Καλλικράτη που απαιτεί πρόσθετη
χρηματοδότηση, αλλά στην πραγματικότητα περικόπτεται κι αυτή που υπάρχει, ενώ προβλέπεται να περικοπεί κι άλλο στο μέλλον.
Πράγματι, βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή:
-- Η αγωνία της κοινωνίας κορυφώνεται,
-- Αλλά και οι προσδοκίες του λαού από την Παράταξή μας μεγαλώνουν.
-- Το μήνυμά μας αρχίζει να αγγίζει ευρύτερα στρώματα.
-- Αλλά και οι επιθέσεις εναντίον μας πολλαπλασιάζονται.
Αυτό το τελευταίο, βέβαια, είναι καλό σημάδι: Το ότι οι επιθέσεις εναντίον μας πολλαπλασιάζονται…
Δείχνει ότι σπάσαμε το «φράγμα της σιωπής».
Αυτό άλλωστε συνέβη και στη Θεσσαλονίκη.
Ο λόγος μας φτάνει πια παντού. Αρχίζουμε να πείθουμε ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας. Κι έτσι είναι υποχρεωμένοι πια να μας απαντήσουν.
Γιατί μέχρι πριν λίγες μέρες προσπαθούσαν να αγνοήσουν αυτά που λέγαμε.
Αποσιωπούσαν την πρόταση διεξόδου που είχαμε καταθέσει εδώ και δυόμιση μήνες. 80 μέρες σιωπής!
Τώρα αλλάζουν βιαστικά και κάνουν τρία διαφορετικά πράγματα:
-- Πρώτον, διαστρεβλώνουν την πρότασή μας.
-- Δεύτερον, προσπαθούν να απαντήσουν, έστω και διαστρεβλώνοντάς την.
-- Και τρίτον, την υιοθετούν, έστω και μερικώς, έστω και καθυστερημένα, έστω και ανόρεχτα.
Και κάτι ακόμα: μόνοι τους εκτίθενται. Γιατί συμβαίνει και αυτό.
Όλα αυτά, όμως δείχνουν και κάτι τελευταίο:
Ότι τώρα που η πρότασή μας μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τώρα, λοιπόν, που το μήνυμά μας φτάνει στην κοινωνία, κι αρχίζει να της δίνει διέξοδο και προοπτική, τώρα που γι’ αυτό πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις εναντίον μας, τώρα είναι που πρέπει, όχι απλώς να διπλασιάσουμε, όχι να τριπλασιάσουμε, αλλά να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες.
Κι αυτό ακριβώς θα σας ζητήσω σήμερα.
Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε όλοι μαζί από δω και μπρος.
Εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών…
Από σήμερα ξεκινάμε πανστρατιά του κόμματος. Αληθινή πανστρατιά!
Δεν το ζητώ μόνο εγώ. Δεν το απαιτεί μόνο η κομματική βάση. Το περιμένει ολόκληρη η κοινωνία.
Περιμένει το μήνυμά μας. Σε αυτό να ελπίσει. Σε μας να ακουμπήσει.
Όλοι και όλες πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την απαίτηση, σε αυτή την προσδοκία.
Γι’ αυτά θα σας μιλήσω σήμερα.
Πρώτον, για το μήνυμά μας, και πώς άρχισαν πλέον να το απαντούν, φροντίζοντας να το διαστρεβλώσουν.
-- Μας λένε ότι προσπαθούμε να περιορίσουμε το έλλειμμα μειώνοντας τους φόρους ως το τέλος του 2011. Το είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προχθές…
Αλλά ποτέ δεν το είπαμε εμείς! Είπαμε το ακριβώς αντίθετο: ότι
πρέπει ασφαλώς να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό το απαγορεύει το Μνημόνιο. Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει, όσο η χώρα δεσμεύεται από το Μνημόνιο. Άρα δεν μπορεί να γίνει ως τα μέσα του 2012 το νωρίτερο.
Πρώτα θα μηδενίσουμε το έλλειμμα, ύστερα θα βγούμε στις αγορές, τότε πια δεν θα έχουμε ανάγκη το Μηχανισμό Στήριξης. Και μόνον ύστερα θα αρχίσουμε δραστική μείωση φόρων.
Δεν απαιτούμε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να αποδεχθεί τις απόψεις μας. Αλλά απαιτούμε, αν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί μαζί τους, να τις διαβάζει προηγουμένως. Έστω και διαγωνίως…
-- Μας λένε ότι είναι αδύνατο να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Ασφαλώς και είναι αδύνατο με τη στρατηγική που ακολουθεί το Μνημόνιο. Ούτε σε δύο, ούτε σε τρία, ούτε σε τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε και η πολιτική του Μνημονίου προβλέπει ότι ως το 2015 πάνω από 2% έλλειμμα.
Αλλά εμείς προτείνουμε άλλη στρατηγική. Για την ακρίβεια άλλο μίγμα μέτρων. Όχι άλλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής. Αλλά πρόσθετα μέτρα τόνωσης της αγοράς.
Το Μνημόνιο προβλέπει το ακριβώς ανάποδο: Πρόσθετα μέτρα περιοριστικά. Και καθόλου μέτρα τόνωσης της αγοράς.
Τους λέμε λοιπόν, ότι με αυτά που κάνετε μειώνετε το έλλειμμα από τη μια πλευρά, αλλά το αυξάνετε από την άλλη. Κι αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς…
Το παραδέχονται ουσιαστικά και οι συντάκτες του Μνημονίου. Γι’ αυτό και προβλέπουν περιοριστική πολιτική της τάξης του 20% επί πέντε χρόνια, για να επιτύχουν μείωση του ελλείμματος κατά 11%.
-- Όμως, γιατί προβλέπουν πολύ περισσότερα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να επιτύχουν σχεδόν τη μισή μείωση ελλείμματος;
-- Γιατί προβλέπουν τόσο πολλές θυσίες που πάνε χαμένες;
Γιατί απλούστατα ένα μεγάλο μέρος των θυσιών που επιβάλλουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυξάνει την ύφεση, τα λουκέτα και διογκώνει το κυκλικό έλλειμμα. Ουσιαστικά ανατροφοδοτεί το έλλειμμα.
Το δικό μας Σχέδιο προτείνει διαφορετικό μίγμα και συνιστά διαφορετική στρατηγική, γιατί καταργεί αυτήν την ανατροφοδότηση.
Με τα αντισταθμιστικά μέτρα που εμείς προτείνουμε και που το Μνημόνιο δεν τα συμπεριλαμβάνει, καταπολεμάμε την ύφεση και εξουδετερώνουμε το κυκλικό έλλειμμα.
Όπως επαναλαμβάνουμε συνεχώς, το Σχέδιό μας εξουδετερώνει ταυτόχρονα και το διαρθρωτικό έλλειμμα και το κυκλικό. Χτυπάμε ταυτόχρονα και το έλλειμμα και την ύφεση που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα.
Η στρατηγική του Μνημονίου, αντίθετα, μετατρέπει συνεχώς το διαρθρωτικό έλλειμμα σε κυκλικό. Έτσι, μειώνει το έλλειμμα από τη μια πλευρά και το αυξάνει από την άλλη.
Τώρα το πραγματικό έλλειμμα, χωρίς τη δημιουργική λογιστική του ΠΑΣΟΚ, είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες περίπου. Και μπορεί να εξουδετερωθεί μέσα σε ενάμιση με δύο χρόνια.
«Κλειδί» στην πρότασή μας είναι το ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Εμείς το υπολογίζουμε 6,7% στο Σχέδιό μας. Ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Joseph Stieglitz το υπολογίζει πολύ χαμηλότερο, γύρω στο 4,5%. Το υπόλοιπο, το κυκλικό έλλειμμα, οφείλεται στην ύφεση και καταπολεμάται με μέτρα τόνωσης της αγοράς, μικρού ή μηδενικού κόστους. Προτείναμε δεκάδες μέχρι τώρα. Και στο Ζάππειο παρουσιάσαμε δύο ομάδες τέτοιων μέτρων, κοστολογημένα και ιεραρχημένα…
Όσο μεγαλύτερο είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα, τόσο πιο μεγάλες θυσίες χρειάζονται τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση του συνολικού ελλείμματος.
Σημειώστε ότι εμείς κάνουμε την πιο αυστηρή αποτίμηση.
Ο Stieglitz , επαναλαμβάνω, το υπολογίζει πολύ μικρότερο. Ως και το ΚΕΠΕ το εκτιμά μικρότερο απ’ ό,τι το εκτιμούμε εμείς…
Αλλά ακόμα και με τη δική μας – την πιο απαιτητική αποτίμηση – τα φετινά περιοριστικά μέτρα που ήδη πάρθηκαν θα αρκούσαν. Γιατί είναι μιάμιση φορά παραπάνω. Έτσι στο Μνημόνιο, για να μειώσουν ένα διαρθρωτικό έλλειμμα της τάξης του 6,8%, υπερακόντισαν σε περιοριστικά μέτρα ύψους 9,3%! Αυτά για το διαρθρωτικό…
Όμως, υπάρχει και το κυκλικό έλλειμμα. Αυτό που δημιουργεί η ύφεση. Αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μέτρα τόνωσης της Οικονομίας. Δηλαδή τα μέτρα που δεν θέλουν να πάρουν. Ανατροφοδοτώντας έτσι το έλλειμμα, συνεχώς, μέσα από την ύφεση που προκαλούν.
Αλλά αφού δεν πιστεύουν εμάς, τους παραπέμπουμε σε άλλες πηγές:
-- Ο κ. Τόμσεν της Τρόϊκας παραδέχθηκε δημόσια, ότι το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το έλλειμμα και το χρέος, είναι η διαρκής πτώση της ανταγωνιστικότητας. Αν είναι έτσι, με την υπέρ-φορολόγηση επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Και διογκώνουν το πρόβλημα.
-- Δεύτερον, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Στροσκάν, δήλωσε ότι «η λιτότητα αλά Ελληνικά δεν κάνει για την Ευρώπη». Γιατί δεν κάνει για την Ευρώπη; Γιατί προφανώς είναι αναποτελεσματική, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη ύφεση – αυτό ακριβώς που λέμε κι εμείς.
Η μόνη διαφορά μας είναι ότι αυτό που «δεν κάνει για την Ευρώπη», κατά τον κ. Στροσκάν, δεν κάνει ούτε και για την Ελλάδα!
Αυτό που θα αποδεικνυόταν καταστροφικό για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι επίσης καταστροφικό και για την Ελλάδα. Αν δεν πιστεύουν ότι είναι καταστροφικό, ας πάνε να ρωτήσουν τον κ. Στροσκάν.
-- Τέλος, αν θεωρούν ότι το δικό μας Σχέδιο είναι πολύ «εξωπραγματικό και φιλόδοξο», τους ενημερώνουμε – προφανώς δεν το έχουν ακουστά – ότι ό μέχρι προ λίγων μηνών Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδήμος, δήλωσε πρόσφατα επί λέξει:
«Αν στο επόμενο τρίμηνο του 2010 και τις αρχές του 2011 αποδειχθεί ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε με απόλυτη επιτυχία το Πρόγραμμα, η δυνατότητα να βγει η χώρα στην αγορά αυξάνεται αισθητά. Μετά το πρώτο εξάμηνο είναι ίσως εφικτή».
Για να καταλάβετε, ο κ. Παπαδήμας θεωρεί «εφικτό» να βγούμε στην αγορά να δανειστούμε, το πρώτο εξάμηνο του 2011! Εμείς θεωρούμε εφικτό να βγούμε στην αγορά και να δανειστούμε ένα χρόνο αργότερα, στα μέσα του 2012…
Ποιος είναι πιο ρεαλιστής;
Ο κ. Παπαδήμος θεωρεί ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με υψηλό έλλειμμα και πολύ υψηλότερο χρέος απ’ ό,τι όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές αφότου προηγουμένως μηδενίσουμε το έλλειμμα και συγκρατήσουμε το χρέος.
Ποιος είναι πιο ρεαλιστής;
Δεν είναι μόνο ότι δεν διαβάζουν τις δικές μας θέσεις.
-- Δεν έχουν διαβάσει το ίδιο το Μνημόνιο, που προβλέπει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται.
-- Δεν έχουν διαβάσει ούτε τις δηλώσεις Τόμσεν, ο οποίος ομολογεί ότι το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, την οποία η πολιτική του Μνημονίου επιδεινώνει συνεχώς.
-- Δεν έχουν διαβάσει ούτε τις δηλώσεις Στροσκάν, ο οποίος θεωρεί τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα καταστροφικά για την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς να μας εξηγεί γιατί άραγε είναι… «ευεργετικά» για την Ελλάδα.
-- Δεν έχουν διαβάσει ούτε τις δηλώσεις Παπαδήμου, ο οποίος πιθανολογεί πολύ πιο σύντομη έξοδο στις αγορές.
Μιλούν χωρίς να ξέρουν, χωρίς να καταλαβαίνουν, ή χωρίς να διαβάζουν.
Και αναγκάζονται να μιλήσουν, έστω και «αδιάβαστοι», γιατί το μήνυμα μας φτάνει πλέον στην κοινωνία.
Η «συμμαχία των προθύμων», βέβαια - κυβέρνηση, εξαπτέρυγα, παπαγαλάκια κλπ. - φτάνουν στο σημείο να μιλάνε για «μαγικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας»...
Το Σχέδιό μας έχουμε ήδη δείξει ότι είναι ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο.
Αλλού είναι τα μαγικά. Ανήκουν στην κυβέρνηση…
Κι όχι ένα. Τρία τον αριθμό:
-- Πρώτο μαγικό: φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία.
-- Δεύτερο μαγικό: Ανεβάζουν τους φόρους. χωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα!
-- Τρίτο μαγικό: έχουμε βαθιά ύφεση, κι όμως οι τιμές ανεβαίνουν!
Φαίνεται ότι ο… Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην «πράσινη πολυκατοικία».
Πέρα όμως από την προσπάθειά τους να απαντήσουν στο Σχέδιό μας διαστρεβλώνοντάς το, συμβαίνει πλέον και κάτι άλλο. Πολύ πιο ενδιαφέρον:
Τώρα αρχίζουν να το υιοθετούν!
Όταν είχαμε υποστηρίξει για πρώτη φορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, εισπράξαμε πλήρη άρνηση. Άλλοι μας είπανε ότι τα νούμερα που χρησιμοποιήσαμε ήταν «φουσκωμένα». Δεν ήταν τάχα τόσο μεγάλη η περιουσία του δημοσίου. Κι άλλοι, ότι είναι «ανέφικτη» η αξιοποίησή της.
Τώρα βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το εξωτερικό, όπου ως γνωστόν… κατοικοεδρεύει, και χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα της ακίνητης περιουσίας, με τα ίδια νούμερα. Και το επικαλείται, ως «εγγύηση» για τα δάνειά μας!
-- Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε τη δημόσια περιουσία σε στοιχείο του Ενεργητικού μας. Κι εκείνος θέλει να την κάνει εγγυητικό ενέχυρο.
-- Εμείς λέμε: ένα μικρό μέρος από τα 300 δισεκατομμύρια ακίνητης περιουσίας αν αξιοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση του χρέους και να χρηματοδοτήσουμε τους μελλοντικούς τόκους για να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.
Ο κ. Παπανδρέου είπε στους ξένους δανειστές μας: μη φοβάστε μη χάσετε τα λεφτά σας, έχετε ενέχυρο τα 270 δισεκατομμύρια από την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού δημοσίου.
Ποιος νομίζετε ότι έκανε την πιο υγιή πρόταση από οικονομική άποψη; Σκεφτείτε το…
-- Εμείς προβλέπουμε αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, για να απαλλαγούμε από την ανάγκη του Μηχανισμού στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου εφάρμοσε πολιτική που διογκώνει το έλλειμμα και υποδεικνύει την ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση για να συνεχίσουν να μας δανείζουν.
Και τώρα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξωραΐσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της, η αποτυχία καταγράφεται με στοιχεία πλέον:
-- Απέτυχε η Κυβέρνηση στα έσοδα: Το Μνημόνιο προέβλεπε αύξηση 13,7% και μέχρι στιγμής, δηλαδή στο οκτάμηνο, επιτυγχάνει αύξηση 3,4%! Χωρίς την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Παρά την υπέρ-φορολόγηση και τις αιματηρές θυσίες.
-- Στις δαπάνες εμφανίζει μείωση διότι έκοψε δραματικά - και πέρα από τον αρχικό της Προϋπολογισμό αλλά και από το Μνημόνιο - το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις Αμυντικές δαπάνες. Επίσης συρρίκνωσε προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Άρα η μείωση επιτυγχάνεται με μέτρα ακόμα και εκτός Μνημονίου.
Μεγάλο μέρος από τη λογιστική μείωση του ελλείμματος γίνεται σε βάρος της Ανάπτυξης, σε βάρος της Κοινωνικής συνοχής, σε βάρος της Άμυνας και συχνά με τρόπους μη επαναλαμβανόμενους. Γι’ αυτό λιγότερο αξιόπιστους διεθνώς.
Και για όποιον αμφιβάλλει, μας ζητούν ακόμα 4 δισεκατομμύρια πρόσθετες περικοπές για φέτος. Γιατί μας τα ζητούν;
Γιατί υπάρχει σοβαρή υστέρηση στα έσοδα και υπερβολή στις δαπάνες εκτός κεντρικής κυβέρνησης.
Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Παπανδρέου «θριαμβολογεί»…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις 5 Μαϊου απορρίψαμε το Μνημόνιο. Στις 7 Ιουλίου παρουσιάσαμε αναλυτικά το δικό μας Σχέδιο για έξοδο από την κρίση.
Και προχθές, στη Θεσσαλονίκη, κάναμε κάτι ακόμα: μετατρέψαμε το Σχέδιο εξόδου σε μήνυμα Ελπίδας.
-- Αποδομήσαμε, ένα προς ένα τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ.
-- Εμφανίσαμε εκλαϊκευτικά το άλλο μίγμα πολιτικής που προβλέπει το Σχέδιό μας.
-- Και εξηγήσαμε τι θα κάνουμε μετά την έξοδο από το Μηχανισμό στήριξης. Πως θα αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Κι εκεί θεμελιώσαμε τρία πράγματα:
* Εμείς είμαστε το κόμμα της Ανάπτυξης.
* Εμείς είμαστε το κόμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών. Κι όχι επειδή μας το επιβάλλει το Μνημόνιο…
* Τέλος, εμείς είμαστε το κόμμα της Ανάπτυξης ΚΑΙ της Ευθύνης.
Οι μεγάλες τομές που προτείνουμε και δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε, είναι πολύ πέραν όλων όσων εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ πριν ή μετά το Μνημόνιο.
-- Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους όταν θα βγούμε από τις δεσμεύσεις του Μηχανισμού στήριξης. Αυτό είναι, πράγματι, μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.
-- Εμείς θα χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία. Με πέντε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Που όλες είναι απόλυτα εφικτές, κοστίζουν ελάχιστα και δεν τις εμποδίζει το Μνημόνιο. Από τον έντιμο συμβιβασμό χρεωστικών υπολοίπων από και προς το Δημόσιο, μέχρι την κατάργηση συναρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση, και τον προϋπολογισμό μηδενικής βάσης. Αυτά είναι μεταρρυθμίσεις.
-- Εμείς θα χτυπήσουμε τη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας.
Μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ κάνει τα ακριβώς ανάποδα: Αυξάνει τους φόρους, αυξάνει τη γραφειοκρατία, πολλαπλασιάζει τις συναρμοδιότητες και εξακολουθεί να «κυνηγάει» την επιχείρηση.
Επανέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας, κατά κάποιο τρόπο, αφού το έμπλεξε με άλλες αρμοδιότητες… «αλιείας» και «νησιωτικών υποθέσεων», κι ακόμα δεν έχουν ορκιστεί οι δύο υπουργοί! Ούτε έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητές τους. Ούτε οι αρμοδιότητες του Τουρισμού που… αγνοείται η τύχη του!
Το μήνυμα της Ελπίδας δεν αφορά το τι θα γίνει μέχρι να βγούμε από το Μνημόνιο. Αφορά και το τι θα γίνει μετά.
Δεν αφορά μόνο τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ που αποκαλύπτουμε. Αφορά και τις αλήθειες πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το μέλλον.
-- Στις 7 Ιουλίου δείξαμε το άλλο μίγμα πολιτικής για την έξοδο από το Μνημόνιο.
-- Και προχθές δείξαμε το άλλο μοντέλο ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση.
Στη Θεσσαλονίκη όμως απαντήσαμε και σε ένα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα: Μας ρωτούσαν πού θα βρίσκαμε εμείς τα 110 δισεκατομμύρια που μας δάνεισαν.
Η απάντηση είναι απλή. Πρώτον δεν μας δάνεισαν 110 δισεκατομμύρια. Μέχρι στιγμή μας δάνεισαν για φέτος 30 δισεκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα μας τα έδιναν οι αγορές στις αρχές του χρόνου και δεν τα πήραμε!
Μας έδιναν ομόλογα λήξης άνω του έτους – κυρίως πενταετή και δεκαετή – 43 δισεκατομμύρια και η κυβέρνηση πήρε μόνο 14! Όταν τα spreads ακόμα ήταν 200 ως 230 μονάδες. Όχι 500 που ήταν το Μάϊο ή 900 που έφτασαν τώρα…
Και ζητάνε από μας να τους δώσουμε τα χρήματα που δεν πήραν εκείνοι από τις αγορές και ύστερα υπέγραψαν το Μνημόνιο για να τα πάρουν!
Και δέσμευσαν χειροπόδαρα την Ελλάδα και υποθήκευαν την περιουσία της χώρας.
Αυτά όλα ο κόσμος έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει.
Και γι’ αυτό τι κάνουν τώρα;
Εκτίθενται από μόνοι τους.
Βγαίνουν και ομολογούν στους ψηφοφόρους τους – το ακούσαμε κι αυτό – ότι τόσα χρόνια «μαζί τα φάγαμε τα λεφτά. Εμείς που σας διορίζαμε κι εσείς που μπαίνατε στο δημόσιο».
Ωραία! Θαυμάσια…
Βέβαια δεν μας είπαν κάτι που δεν το ξέραμε. Αυτό ακριβώς έλεγα εδώ και μήνες. Ότι χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα που μοίραζε δανεικά κι έκανε «κοινωνική πολιτική» σε βάρος των επομένων γενεών. Αυτό το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε και για το οποίο φέρουμε κι εμείς ευθύνη, μια που όταν μας δόθηκε η ευκαιρία δεν κάναμε αρκετά για να το ανατρέψουμε…
Αλλά εδώ το ομολογούν μόνοι τους.
Μόνο που τώρα δεν καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που διόρισαν, αλλά αυτοί που διορίστηκαν!
Το είπε, λοιπόν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε μια κρίση ειλικρίνειας και κανείς δεν το διέψευσε. Και κανένας τους δεν κοκκίνισε.
Αλλά μια ερώτηση έκανα και εγώ από τη Θεσσαλονίκη:
-- Μη μας λέτε μόνο πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πέστε μας και πότε διορίστηκαν!
Και η απάντηση έφτασε την επόμενη μέρα:
-- Εμείς τους διορίσαμε. Εμείς φάγαμε τα λεφτά!
Μόνο που αυτό δεν λέγεται ειλικρίνεια.
Γιατί αν ομολογείτε ότι εσείς τα κάνατε όλα αυτά, γιατί δεν φτιάχνετε μια Εξεταστική να καθίσετε μόνοι σας στο εδώλιο;
Και μια και ο λόγος για εξεταστικές, κι εκεί πλέον χάνουν την ψυχραιμία τους.
Ετοιμάζουν νέα Εξεταστική για την Οικονομία. Αλλά για πότε; Από το 2004 ως το 2009! Όχι πριν. Κι όχι μετά.
Έχουν, βέβαια, ξεχάσει πάρα πολλά. Και κυρίως το Χρηματιστήριο, που υπήρξε με απόσταση το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών...
Εμείς. λοιπόν, τους λέμε, να κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν.
Όταν θα έλθουμε εμείς στην κυβέρνηση θα κάνουμε μόνο μία: Την εξεταστική Επιτροπή για να αποκαλυφθεί στο λαό πως φτάσαμε στο Μηχανισμό Στήριξης και στο Μνημόνιο.
Μια μόνο αρκεί! Για να καταλάβουν όλοι, τι ακριβώς συνέβη. Ή μάλλον, για να αντιληφθούν όλοι, ότι αυτά που εμείς καταγγέλλουμε σήμερα είναι η πολύ μετριοπαθής εκδοχή, είναι πολύ λίγα, σε σύγκριση με εκείνα που πραγματικά έγιναν.
Ας κάνουν λοιπόν, όσες εξεταστικές θέλουν. Έτσι κι αλλιώς μόνο σε βάρος τους στοιχεία προκύπτουν.
Εμείς μια Εξεταστική θα κάνουμε. Μία φτάνει…
Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει εξεταστικές για να μάθει την αλήθεια. Ούτε για να αποκαλύψει την αλήθεια.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει εξεταστικές γιατί αλλιώς δεν μπορεί πια να σταθεί. Δεν μπορεί να κυβερνήσει.
Κάνει εξεταστικές για να κρατάει, δήθεν, τη Νέα Δημοκρατία σε ομηρεία. Κι όσο καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να μας κρατά σε ομηρεία, τόσο περισσότερες εξεταστικές στήνει!
Δεν αντέχει την κοινωνική οργή που προκαλεί η πολιτική του. Και προσπαθεί να μας εμπλέξει. Όσο περισσότερο βουλιάζει, τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να μας εμπλέξει. Και τόσο περισσότερο θα αποτυγχάνει…
Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης για τη Νέα Δημοκρατία. Όχι απλώς γιατί πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αλλά γιατί τώρα περνάει το μήνυμά μας...
Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι, αν το ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών βρει λόγους να νιώσει ευχαριστημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα εφαρμόσει την πολιτική του πιο αδίστακτα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν μόνο αντι-μνημονιακό χαρακτήρα. Αλλά δεν παύει, το ίδιο το Μνημόνιο, να ακυρώνει και τον Καλλικράτη…
Όμως, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα σε
κάθε περιφέρεια, που οι υποψήφιοί μας θα τα αναδείξουν και θα συσπειρώσουν τις τοπικές κοινωνίες.
-- Σε τοπικό επίπεδο, οι κοινωνίες θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: θέλουν τοπικούς άρχοντες που θα είναι «εξαρτήματα» αυτής της Κυβέρνησης ή εκλεγμένους εκπροσώπους που θα ξέρουν να διεκδικούν αποφασιστικά από την κυβέρνηση;
-- Και σε πολιτικό, επίπεδο θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: θέλουν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση που τους ξεγέλασε, ή να την ενθαρρύνουν να συνεχίσει την ίδια πολιτική;
Θέλουν να την «επιβραβεύσουν» που τους φώναζε «λεφτά υπάρχουν» κι ύστερα… έκοψε τις συντάξεις των 700 ευρώ;
Ή να της στείλουν μήνυμα κατακραυγής στη χειρότερη εκδοχή λαϊκισμού;
Αυτά είναι τα διλήμματα στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Ώστε να μην εκλέξουν άρχοντες που τη μια μέρα – όπως συνέβη κι όλας - θα δηλώνουν δημόσια ότι απορρίπτουν το Μνημόνιο, και την επόμενη θα αποκηρύσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Κι εκεί θα πάμε όλοι.
Ούτε μια μέρα χαμένη από δω και μπρος.
Ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης που δεν θα επισκεφθούμε.
Για να ξεμασκαρέψουμε τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ.
Για να μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα.
Για να σπάσουμε το φράγμα του φόβου, που θέλει η κυβέρνηση και τα «εξαπτέρυγά» της να επιβάλλουν.
Γιατί κι απέναντί μας αντιμετωπίζουμε πανστρατιά. Όλοι οι ένοικοι της «πράσινης πολυκατοικίας», παλαιοί και νέοι, καλλιεργούν τα ψευτοδιλήμματα του φόβου.
Εμείς οφείλουμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους.
Και να δώσουμε ξανά την Ελπίδα στην κοινωνία.
Τώρα το μπορούμε. Και η κοινωνία το περιμένει από μας.
Έχω επίσης πει ότι φαινόμενα εσωστρέφειας δεν θα επιτρέψω. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μου – όταν πρέπει – θα είναι άμεση.
Γιατί ακριβώς πιστεύω ότι το συμφέρον της Παράταξης οδηγεί σε «πρέπει» κι όχι σε «άστο να δούμε»…
Στη Θεσσαλονίκη ζήτησα από τον Ελληνικό λαό, να ψηφίσει τις Ελπίδες του όχι τους Φόβους του.
Σήμερα ζητώ από τους βουλευτές μας να βρεθούν πλάι στο λαό.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πρόβλημα – μεγάλο πρόβλημα - να πάνε στις περιφέρειές τους. Και πολύ λογικά. Τι να πουν; Πώς να απαντήσουν;
Τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα, τους περιμένουν οι περιφέρειές τους για να απαντήσουμε στα ερωτήματα, για να σπάσουμε το κλίμα του φόβου, για να δώσουμε κουράγιο, και να σκορπίσουμε το μήνυμα της Ελπίδας.
Οι άλλοι μοίραζαν κάποτε ψεύτικες υποσχέσεις. Και τώρα δεν μπορούν να πλησιάσουν τον κόσμο…
Εμείς σήμερα μοιράζουμε αληθινή Ελπίδα. Χειροπιαστή Ελπίδα. Λυτρωτική Ελπίδα. Κι ο κόσμος μας θέλει δίπλα του.
Σας καλώ σε μεγάλη πορεία προς το λαό. Είναι ώρα μάχης.
Και την ώρα της μάχης δεν χωράει τίποτε άλλο.
Δεν χωράνε μεμψιμοιρίες. Δεν χωράνε ιδιοτέλειες.
Κάποιοι, τελευταία, επικαλούνται το δικαίωμα στην «Ελεύθερη έκφραση» για να διαστρεβλώσουν ενσυνείδητα τις αρχές μας και τις θέσεις της παράταξης.
Η Ελευθερία, όμως, είναι στίβος αρετής.
Δεν είναι αρένα μικροκομματικής ιδιοτέλειας.
Την ώρα της μάχης, η κοινωνία περιμένει να δώσουμε το παρόν.
Την ώρα της μάχης δεν χωρά τίποτε άλλο.
Εκτός απ’ αυτό που περιμένει ο κόσμος από μας:
Να σταθούμε δίπλα του. Να του πούμε την αλήθεια. Να του δώσουμε κουράγιο.
Την ώρα της μάχης, θα μετρηθεί η παρουσία και η συνεισφορά όλων.
Θα τις μετρήσω προσωπικά...
Την ενεργό συνεισφορά. Και την παρουσία στην πρώτη γραμμή.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόρμησης στο λαό θα υλοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόεδρος, Αντιπρόεδροι, βουλευτές, κομματικά στελέχη στην πρώτη γραμμή.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, παντού!
Με στόχο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού.
Εκεί τον θέλει το βουλευτή του ο λαός: Στην πρώτη γραμμή!
Άλλωστε, δεν είναι μάχη για την παράταξη μόνο. Είναι μάχη για την Ελλάδα.
Την Ελλάδα που δοκιμάζεται, αλλά δεν απελπίζεται.
Την Ελλάδα που κλονίζεται, αλλά δεν γονατίζει.
Την Ελλάδα που δεν αντέχει άλλο την κατάθλιψη.
Την Ελλάδα που ως τώρα οργίζεται. Αλλά που τώρα, έχει πια ανάγκη να ελπίσει.
Αυτή την Ελπίδα μπορούμε να της δώσουμε μόνον εμείς.
Ο καθένας από μας να δώσει μια λόγχη από φώς αλήθειας.
Το περιμένει η Ελλάδα από μας. Της το χρωστάμε.
Και θα το κάνουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.